Napokon, Penatur pobjednik nakon 86 godina

    Izgleda da je neko nešto manje poznato proklestvo bilo nad Pilarskim glavama jer su točno 86 godina čekali na naslov, identično kao i Boston Red Sox-i u slučaju čuvenog Babe Ruth prokletstva. Tada su prije 86 godina, 1924. zaigrali prvu vaterpolsku utakmicu u Dubrovniku sa Jugom sa Danača i izgubili 3:0. Kasnije su i u Divljoj ligi gubili, a sada su konačno pobjednici.

 

Vjetar u leđa
    Doduše, Pilarima su pomogli i Porporelaši pa su i dobili nadimak Frankestein. Osim Porporelaša pomogo im je i sudac Periš u finalnoj utakmici. Do finala je suđenje bilo bolje nego ikad u posljednjih najmanje 10 godina, a onda već standarni poguranac za ekipe koje imaju navijače glasnije od drugih. 5 dosta velikih grešaka na štetu Solituda, niti jedna jedna njima u korist. Dva puta im je suđen kontrafaul sa igračem više, a s druge strane čisti kontrafaul sidruna Penatura nije suđen. 2 od 3 igrača više za Penatur su poklonjena, a iz oba su pali golovi. Posebno je bio „bolan“ posljednji iz kojega je Klečak zabio za konačnih 8:6, a o isključenju nije bilo ni govora. Em je lopta čisto uzeta, em je tu bio još jedan igrač Solituda koji je dupliro Klečka. A najtužnije u cijeloj priči je to što su igrači Solituda očekivali ovakvo suđenje: „Znali smo da će bit ovako suđenje, trebali smo bolje odigrat pa ni Periš ne bi mogo ništa.“ Često je tako kad su neke ekipe u pitanju. Kod nekih suci vjerojatno pokleknu navijačkom pritisku, kod drugih, ranijih godina, stranačkoj stezi. A i problem Solituda je da previše osvajaju, a opće je poznato da to organizatori Divlje lige ne vole.
    Još je i Čižekov gol za 2:2 neregularan jer su ljudi iz barke uz teren vukli gol prema sebi što je Vjeko i iskoristio i baš u tu stranu zabio – lijepo se vidi na snimci i čuju prigovori Solitudovaca, oko 2:04 na snimci počinje potezanje.

 

 

    Samo kratki komentar tijeka utakmice jer je tu snimka golova. Prva četvrtina 1:1 u golovima i 4:0 u kontrafaulovima te 3:0 u blokiranim udarcima. U drugoj vodi Solitudo 2:1 i 3:2, a Rizzi iz poklonjenog igrača više 3 sekunde prije poluvremena postavlja na 3:3. Napad ranije čisti kontrafaul sidruna Penatura nije suđen.
    Treću četvrtinu je obilježio Rilović s 2 fenomenalna gola. Dvije šraube – obje je Jerko Šandić bio bek – vjerojatno i ključne za rasplet utakmice. Ovaj put Pavleković zabija pred kraj četvrtine sa oko 8 metara za 5:6
    Četvrtu otvara Pipo sa kontrom, ali Čižek izvrsno reagira i u pravom trenutku udara po ruci u kojoj je lopta i kreće rekontra u kojoj Surla ponovo vraća na +2 za Penatur. Minut i po do kraja Primorac vraća nadu, sa igračem više na prebačaj s lijevog vanjskog za 6:7. Ipak odma idući napad Periš poklanja igrača više što Klečak i vrlo brzo koristi i postavlja konačnih 8:6. Do kraja je još Bartul obranio četverac Karaču.

    Najbolji igrač utakmice bio je Primorac, koji je zabio 3 gola i izborio 3 igrača više. Ipak kako pobjednici uvjek pišu povjest za MVP-a finala bi izabrali Rilovića koji je zabio 2 šraube, a i u obrani na beku je odigro vrlo dobro. Doduše uglavnom, su ga izvlačili i ulazili s Rizzijem ili nekim drugim na 2 metra. Klečak standardno dobar, uvijek prisiljava obranu na plitku zonu jer uzima dobre pozicije baš na 2 metra, tako da i vanjski mogu prić dosta blizu golu. Najlošiji su bili Bartul koji osim četverca nije ništa obranio, a nekoliko golova ide njemu na dušu. S druge strane Jerko Šandić zbog 2 primljena gola sa 2 metra, a ni u napadu se nije iskazao.

 

Brat na brata

    Finale je bilo zanimljivo i po trenerskom obračunu. Tiho na Bruna Vranješa, bratski dvoboj.  Nakon finala izabrani su i najbolji pojedinci.

Najbolji igrač: Mijo Klečak (Penatur)
Najbolji golman: Tomo Sjekavica (Palace)
Najbolji strijelac nije izabran nego je to sa 14 golova zaslužio Vlaho Primorac (Solitudo).

Finale 27. Divlje lige – 2010.
Solitudo – Penatur    6:8 (1:1, 2:2, 2:3, 1:2)
Teren u Portu
Sudac: Periš
Solitudo: Antonio Ivanović (6), Nikša Karač (0,) Stijepo Bronzić, Vlaho Primirac 3, Ivan Lovrić, Ivo Besjedica, Davor Kristić, Bruno Pavleković 2, Josip Šandić 1, Jerko Šandić, Toni Lulić, Orsat Pavlović, Marko Klečak, Dubravko Pavlović. Trener: Bruno Vranješ.
Penatur: Bartul Vukojević (5), Vice Radulj, Darko Surla 1, Davor Rilović 2, Milo Leoni, Ivan Boban, Leo Bakarić 1, Milan Ratković, Dinko Rizzi 2, Mijo Klečak 1, Igor Ivanković, Vjeko Čižek 1, Gorazd Surla, Mihovil Španja. Trener: Tiho Vranješ.

Igrač više: Sol (1/2+1/1+1/2+1/2)= 4/7 (57%), Pen (0/1+1/1+0/0+1/1)= 2/3 (66%)
Peterci: Sol 0/1, Pen –
Obrane: Ivanović (1+3+1+1)= 6/14 (43%), Vukojević (1+0+1+3)= 5/11 (45%)
Kontrafaulovi: Solitudo (4+0+2+0)= 6, Pen 0