POVIJEST DIVLJE LIGE – 1988.

Jug u nastavku prvenstva 87/88 kreće sa domaćom pobjedom nad Bečejom 17:9, zatim doma neočekivano remizira sa pretposljednjim Jadranom (HN) 9:9 (vodili su 7:4 u trećoj četvrtini), dok su u zadnjem kolu prvog dijela izgubili od starog rivala POŠKA 11:10, što je značilo da su na polovici sezone na 6. mjestu. Vodeći je prošlogodišnji prvak Partizan sa dva boda više od Mladosti. Novine pišu da je stanje realno s obzirom da još nije riješen slučaj “Nikolić  Nikčević”. Đuho je predvodio momčad sa 39 pogodaka, te je dobio velike pohvale za potvrđivanje svjetske klase. Za Milata pišu slijedeće – djelovao je nezainteresirano.

Iako je po povratku iz JNA ovu sezonu najavljivao sezonom povratka u reprezentaciju, igrao je promjenljivo i tek rijetkim bljeskovima pokazao svoj (vječiti) talent. Šteta! Od mlađih najviše je pokazao Mladen Delić. Bijač je bio solidan, ali može on i bolje.
Za vrijeme pauze posebno zanimanje je bilo za pristiglu poštu, naime željno se očekivalo sudsko rješenje slučaja “Nikolić Nikčević”. Prema neslužbenim informacijama rješenje Suda Udruženog rada u Beogradu je bilo pozitivno. Kada je napokon stiglo pozitivno rješenje  Nikolić nije želio ništa govoriti dok ne prođe  rok od 15 dana za žalbu, a to mu s obzirom na devet mjeseci pauze neće biti previše teško.  Jug odlazi na turnir u Berlin. U tri utakmice tri poraza  –   13:6 od CSKA, 11:7 od domaćeg Spandaua 04 (novine kažu Spandau 05), 11:10 od Spartacusa (ČSSR). Novine spominju da je Sukno produžio ugovor sa Salernom te tako izabrao lovu ispred olimpijade, te da je Boras (21) prešao iz Juga u, vjerovali ili ne, treću talijansku ligu. Izgleda da su i oni bolje plaćali tih godina.
Što se tiče Kotorana VSJ ulaže žalbu, a u novom glasanju ponovno isti rezultat: 4:3 protiv sudske odluke i prelaza Kotorana u Jug. Ovaj put VSH glasa za prelazak, dok su mišljenje promijenili Makedonci (?!?). Glasine kažu da je nedavno došlo do nesuglasica oko sudaca između Mladosti i Partizana. Jug je podržao Mladost, i time izgleda dobio glas VSH, dok su Makedonci, iako nemaju prvoligaša, pod pritiskom Partizana glasali protiv Juga.
Počeo je drugi dio prvenstva, a Jug gubi tri utakmice u nizu. U gostima protiv Mladosti, doma sa Kotorom, te u gostima protiv Partizana (Đuho 9 golova u tri utakmice). Zatim slijede tri pobjede u nizu – doma sa Šibenikom, u gostima s Mornarom, te doma sa Primorjem. Đuho je protiv Primorja postigao 6 golova, Fatović 4, Kržić 3.
U Beogradu doživljavaju sramotan poraz od Crvene Zvezde (14:7), novine pišu da Jug davno nije zabilježio tako loš nastup. Nastavljaju po principu toplo-hladno, pobjeda nad splitskim Jadranom 14:10 (Đuho 8, Fatović 4), poraz u Bečeju 14:13 (Đuho 5, Fatović 3), poraz u Herceg Novom 11:10 (Đuho 4, Fatović i Bijač po 2 gola), te pobjeda protiv POŠKA 11:10 (Đuho 4, Bijač 3). Partizan je prvak sa 41 bodom, Mladost ima 39 bodova, Jug je sedmi sa 21 bodom (10 pobjeda, 1 remi, 11 poraza), dok je Primorje osvojilo samo 1 bod u 22 kola.
Što se tiče kupa, Jug je u četvrtfinalu sa dvije pobjede izbacio Mornar. U Dubrovniku je bilo 13:10, spomenimo da su za Mornar igrali Posinković, Vrdoljak, Kreković (4 pogotka). U uzvratu 9:14, ne možemo ne spomenuti Đuha koji je postigao 11 golova u dvije utakmice. U prvoj polufinalnoj utakmici u Dubrovniku poraženi su od Partizana 9:14 dok su u Beogradu odigrali 8:8, što je značilo da Jug nije uspio izboriti nastup u euro kupovima. Novine u osvrtu na sezonu hvale Đuha “koji se jedini borio za stare vrijednosti kada se znalo tko ni u snu ne može pobijediti Juga, iako se mogao ponašati nezainteresirano i glancati zlatne medalje u vitrini.” Za mlađe igrače kažu da više i nisu toliko mladi, te da nemaju dovoljno srca kao Đuhova generacija.
Miljanović i Milat odlaze u drugu talijansku ligu, dok nam novine otkrivaju što se dogodilo sa Božom Vuletićem. On je pauzirao dvije godine i sada igra za Genovu.

Ovo je bila tužna godina za Jug jer su dvojica bivših igrača preminula. U 79. godini je umro Dinko Fabris, vratar Juga i reprezentacije. Rođen je u Trpnju, za Juga je branio čak 26 godina, dok je 10 godina branio vrata reprezentacije. Kao zanimljivost moramo spomenuti da je također bio reprezentativac u plivanju, i to u kategoriji 200 prsno. Novine pišu da se smatra da je Fabris tvorac sjajne škole branjenja koja je po njemu dobila ime “A la Fabris”, te da  poznavaoci vaterpola znaju reći da tehnika Dinka Fabrisa ni danas nije prevaziđena.
Također je prerano preminuo Dubravko Staničić. Imao je samo 36 godina. Trinaest godina je nastupao za prvu momčad (1969 – 1982), te osvojio 3 prvenstva, 1 kup, te kup prvaka. Igrao je i za reprezentaciju Jugoslavije. Nakon igračke karijere trenirao je pionire Juga, te pionirsku reprezentaciju Jugoslavije.
Iz Seoula se vratio Đuho koji je obranio zlato sa prethodnih Olimpijskih igara. Kaže da mu je ovo zlato draže, jer u Los Angelesu zbog bojkota nije bilo Rusa. Juga na vrhu, Ameri i Rusi ispod, tako to rade vaterpolisti! Bilo mu je čast igrati pod Rudićem, ali ovo mu je zadnji reprezentativni nastup. Sve teže podnosi dugotrajne pripreme, za Seoul su trajale 4 mjeseca, a treniralo se i po devet sati dnevno. Što se tiče Juga, teško mu se naviknuti na znatno skromnije rezultate nego prije, mlađi suigrači i ne razmišljaju puno o porazima, dok njega bole. U Jugu će igrati još sezonu, dvije i poći u inozemstvo, vrijeme je da se nešto i zaradi.
Sezona 88/89 počinje sa četvrtfinalom kupa. Jug je izvukao Partizana, što je značilo da će pozitivno rješenje slučaja Kotorana (ovoga puta od VSJ), morati još malo sačekati. Iz Italije se vratio Sukno, ali osim njega i Đuha nema iskusnih igrača. Jug je zabilježio dva uvjerljiva poraza (4:10, 11:3), a igrali su Balić, Alen Bošković, Toni Miloslavić, Margaretić, Fatović, Bijač, Delić…
Do kraja godine nije odigrano ni jedno kolo prvenstva, a Đuho dobiva nagradu za sportaša godine.  

Od ostalih zanimljivosti spomenimo omladince Juga koji su osvojili drugo mjesto na prvenstvu Jugoslavije u Kotoru. U finalu su poraženi od Partizana 19:9, a nastupili su Balić, Fatović, Klaić, Bobić, Bošković, braća Tiozzo. Trener je bio Milo Valjalo.
Što se tiče plivanja Pero Jovica je prvak Dalmacije na 400 i 1500 slobodno, viceprvak Hrvatske na 100 slobodno, Đani Pecotić je prvak Dalmacije na 100, 200 leđno. Obojica su članovi Bellevuea DTS.
Novinari su u Cavtatu susreli košarkaškog reprezentativca Žarka Paspalja. Tu se odmarao pred Olimpijske igre u Seoulu. Paspalj kaže da su im jedini konkurenti za zlato Amerikanci, dok Rusi nemaju što tražiti (Finale SSSR-Jugoslavija 76:63 ). Kaže da  ga je u liftu hotela jedan čovjek upitao da li ga poznaje. Bio  mu je odnekle poznat, ali priznao je da ne zna tko je on. Ovaj mu se predstavio kao Bora Stanković, sekretar Fibe. Kaže Paspalj “Bilo me je stid”.
Od kulturnih događaja izdvajamo koncert Azre u Lazaretima. Novine pišu da je prostor bio premalen za sve zainteresirane, te iako mnogi misle da nisu više što su bili, to nije oslabilo oduševljenje prisutnih.

Divlja liga

Što se tiče Divlje lige, novine najavljuju početak priprema za Divlju ligu, te spominju dobar odaziv natjecatelja i publike prošlih godina. “Organizatori se trebaju pobrinuti da bude manje organizacijskih propusta, da se ne dogodi da ekipe ne poštuju dogovore kao lani (finale koje se trebalo odigrati na Porporeli u zadnji čas je odigrano na Dančama zbog slabog domaćina s Porporele). Popularnost Divlje lige nije samo stvar prestiža, već jedan od vidova okupljanja mladih i starih, te propaganda vaterpola.”
Ove godine nastupaju Danče, Bellevue, Montovjerna, Student, Gjivovići, Copacabana, Fun H20, Kontra, Roxy, Belveder plus dvije ekipe aktivnih vaterpolista mlađih uzrasta (pioniri Juga i Bellevuea). U dva broja novina prije početka Divlje lige pojavljuje se ekipa koju prvo nazivaju „10 slavnih“, pa zatim „10 slavnih iz Župe“. Boško Perić kaže da je Fun H20 tada bio jedina ekipa iz Župe, a ovaj naziv nema nikakve veze sa Funom. Pola rezultata tradicionalno uopće nema, pa možda uopće nisu ni nastupili. Na popisu nema Porporele, očito još nisu preboljeli prošlogodišnje razočarenje.

Od prve faze natjecanja imamo samo ove rezultate:

Copacabana – Belveder 15:1, Student – Gjivovići 13:7, Danče – Belveder 17:4

Slijedeće što se spominje jesu četvrtfinalne grupe.
Grupa A: Danče – Student 8:4, Roxy – Kontra 18:13, Roxy – Student 9:8, Danče – Kontra 14:12, Kontra – Student 13:10, Roxy – Danče 14:12

Grupa A
bodovi
Roxy 6
Danče 4
Kontra 2
Student 0

Grupa B: Montovjerna – Gjivovići 17:5, Copacabana – Bellevue 13:10, Copacabana – Gjivovići 13:7, Bellevue – Montovjerna 8:8, Montovjerna – Copacabana 7:6

Grupa B bodovi
Montovjerna 5
Copacabana 4
Bellevue 1
Gjivovići 0

Polufinala su se održala na Dančama. Copacabana je pobijedila Roxy 11:7 dok su Danče (prema Dubrovačkom Vjesniku peterostruki prvaci) pobijedile Montovjernu 16:14 nakon četiri produžetka.
Zadnji dan se po prvi puta igrao na Bellevueu. U utakmici za treće mjesto Roxy pobjeđuje Montovjernu 15:13. U finalu su Danče bolje otvorile utakmicu, te nakon treće četvrtine vodile 5:3. Ali Copacabana dobija zadnju četvrtinu 5:1, te zasluženo osvaja naslov pobjedom 8:6. Izvještaj kaže da je presudila bolja fizička pripremljenost Copacabane. Spomenimo da je za Copacabanu igrao dugogodišnji igrač Porporele Željko Milić.
U komentaru Divlje lige novinar piše “Iako se neki iz godine u godinu zaklinju da neće nikada više, liga je sve brojnija. Sve počne spontano bez velikih dogovaranja, igra se u otkačenoj atmosferi i završi finalom koje redovito gleda veliki broj gledatelja. Na Bellevueu je bilo dosta gostiju s drugih kupališta, stigle su barke s navijačima i transparentima. Tu se našao i vučjak s bijelom kapicom broj 11. Prvenstvo nema striktna pravila, ali iz godine u godinu se uspijevaju okupiti ekipe, zainteresirati se za pitanje prestiža između kupališta, te započeti i završiti prvenstvo. Uz stare igrače koji svake godine izgledaju popunjenije nego prošle, tu su i novi klinci, kao recimo Maroje Sušić, jedan od najmlađih, ali najbolji strijelac sa 33 pogotka. Uzburkane strasti, sitne svađice i ljutnje na suce, trajat će još nekoliko dana, a onda svak za svojim poslom.

Jedan komentar na “POVIJEST DIVLJE LIGE – 1988.”

  1. znači suha je dobar i u napadu, a ne samo ko obrambeni igrač s kojim kova, uz đura musladina, ima najviše problema