KAKO BITI POBJEDNIK ČAK I U PORAZU

Iz svijeta nevrhunskog nogometa
 
>    ako volite pobjeđivati
>    ako niste vrhunski nogometni tehničar, ali imate “srca”
>    ako niste čak ni osobito brzi, a niste puž-vinogradar
>    ako niste “u srcu mladosti”, te ste ranije već dosegli vlastite vrhunce
>    ako vaša momčad nije uigrana, ili nemate vremena za zajedničke pripreme
>    ako vaša momčad nije “u srcu mladosti” niti je “tehnički savršena”…
    – tada možete sa opravdanim zanimanjem pročitati ovaj članak.
   


    Slijedeći redci predstavljaju zbirku dugogodišnjih iskustava autora u igranju malog nogometa, odnosno nogometa na “male barice”, ili na “male golove”, tokom njegova rekreativnog i “vrhunskijeg” bavljenja najpopularnijom igrom na svijetu i natjecanja na turnirima i prvenstvima, gdje je, usprkos tzv. “nemaradonskim” nogometnim umijećima (manje vlastitim, a više mogućnostima suigrača) postizao sa svojim momčadima razmjerno visok postotak pozitivnih rezultata. Možda je tajna ovakvog postignuća i u tzv. “nemaradonskim” principima…
    
    I ne bojte se, ako usprkos dosljednoj primjeni ovih principa opet budete rezultatski neuspješni, znajte da možete biti “lucky looser”, jer je vjerojatno protivnik:
>     igrao sličnom taktikom, ali vas je nadmudrio, ili..
>     zaista imao više sreće ovog puta, ili..
>     uistinu puno bolji od vaše momčadi-tehnički i kondicijski, pa bi bolje bilo naći sebi primjerenije protivnike.
U nastavku dajemo generalna načela nogometiranja u ne-maradonskoj nogometnoj momčadi (principi su osobito korisni u igri na “male golove”, ali nipošto nisu puno manje primjenljivi u igri “malog” ili “velikog” nogometa.

1.    kod igre u fazi obrane, neposredno pred vlastitim golom: u slučaju nedovoljno jasne situacije, odnosno “gužve”: loptu “na prvu” izbaciti što dalje od svog gola
2.    u fazi napada, pred protivničkim golom: ne “petljati” i ne pokušavati s loptom ući u gol, već prije završiti napad jačim udarcem – tako se sprečava kontranapad protivnika (izuzev u posve “čistim” prilikama za gol)
3.    kod igre u fazi obrane: “ulaziti” uvijek tijelom u protivničkog igrača, prema lopti – čim ovaj prima loptu; nipošto ne čekati protivničkog igrača u mjestu na distanci većoj od metra i “gledati” ga, dok on radi s loptom što hoće
4.    kada si umoran, izađi iz igre i pusti u igru rezervnog igrača: samokritičnost je korisna, ukoliko se njome mogu spriječiti neugodna upozorenja suigrača, i ukoliko je to za dobrobit momčadi u cjelini
5.    ne radi u igri stvari koje mogu biti lijepe za oko, ali nepredvidljive za suigrače
6.    ne radi ono što ne znaš (dakle, radi u igri samo stvari za koje si siguran da ih možeš izvesti dovoljno dobro – za dobrobit momčadi u cjelini)
7.    kad ne znaš što bi s loptom – pucaj snažno na gol, izbij je van igrališta, ili loptu vrati natrag (ukoliko nema opasnosti da ti loptu presijeku)
8.    u fazi obrane, svaki je igrač odgovoran za čuvanje igrača najbliže njemu; ukoliko vas protivnik zbuni mijenjanjem mjesta igrača, potrebno je “primiti” najbližeg slobodnog igrača (čak i ako je taj dosta daleko od vas)
9.    ne zalijeći se u napad ukoliko nemaš fizičke (kondicijske) predispozicije za brzo vraćanje u obranu (s preuzimanjem čuvanja protivničkog igrača)
10.    ako se već zalijećeš u napad, uvijek nastoji kretanje prilagoditi mogućnosti da “zatvoriš“ kontranapad protivnika, ako je lopta izgubljena; dakle, igrači koji se “zabiju” na stranu – svoje kretanje moraju okončati u sredini, i omogućiti sebi brzo kretanje unatrag
11.    ukoliko si u fazi obrane, protivničkom igraču uvijek zatvaraj put prema svom golu, a nemoj pokušavati blokirati međusobna dodavanja protivnika; pozicija u fazi obrane uvijek mora biti između protivničkog igrača i vlastitog gola (ne iza ili sa strane)
12.    šutiraj na gol protivnika čim ti je otvoren šut; ne prebacuj odgovornost na drugoga, osim u racionalnim (čistijim) situacijama.

Temeljni aksiomi:

Ako si kondicijski slabije pripremljen od protivnika – igraj defanzivno, na kontranapade.
Ako ti je momčad manje uigrana od protivničke – igraj defanzivno, na kontranapade.
Ako ti momčad raspolaže igračima koji su tehnički slabiji od protivnika – igraj defanzivno, na kontranapade.
Ako ti je momčad taktički nezrelija od protivničke (s većim brojem nediscipliniranih pojedinaca)  – igraj defanzivno, na kontranapade.

Glavni aksiom: ako i ne igraš posve defanzivno i superioran si baš u svemu u odnosu na protivnika, igraj oprezno, jer u nogometu(posebno malom)  povremeno baš svatko može pobijediti.

Primjenom navedenih principa, ako i ne osvojite s bratskim Kuvajtom sljedeći World Cup, vjerojatno je da ćete se plasirati makar u play-off  Lige Dubrovčana, pa nećete biti šesnaesti, makar se tako i zvali.

3 komentara na “KAKO BITI POBJEDNIK ČAK I U PORAZU”

  1. vrlo korisni savjeti svim članovima ratnih zločinaca pred nastup u polufinalu. dovoljno je vremena da usvojimo sve aksiome i načela. posebno bi naglasio načelo broj 1 i 3 (misla prijem!)

  2. sinoć smo se držali ovih savjeta i dobili smo Kmezovu ekipu u Čokolinu, jeli tako Zeko ?