Povijest Divlje lige – 1991. godina, 1. dio

 

Jug je prvu polovicu prvenstva 90/91 završio na prvom mjestu, a kapetan Đuho prelazi u Salerno. Drugi dio još nije započeo, igraju se pripremne utakmice, a novine donose članak „Vratio se bomber“. Novinar piše da nije skontao Đuha koji mu je trubio iz bijelog Alfa Romea 164, jer prije je vozio „peglicu“ pa je ovoj limuzini odmahnuo reda radi. Kaže da je uletila povoljna prilika pa su on i Sukno kupili isti auto. Klub mu je dao na korištenje Talbot Simcu, ali je već nakon 5 dana imao „gužvu“. U klubu je zadovoljan, suigrač mu je Sukno, a trener Đuro Savinović pa se na treningu uglavnom govori hrvatski. U prve 3 utakmice je dao 15 golova, a klub ima ambiciju ući u 1. ligu. Salerno ima Jugov problem – nema zatvoreno plivalište. Kaže Đuho „neki kažu da sam došao ovdje da uđemo u 1. ligu, a ako se plan ne ostvari mogu slobodno skupiti stvari i otići. U svakoj šali ima i malo istine. Ugovor sam potpisao na godinu dana i nadam se da ću ga produžiti. Ovdje sam dobro primljen, u novinama sam vidio naslov „Stiže novi bomber“, a predstavljen sam na lokalnoj televiziji.“

Novi kapetan Juga je Maro Bijač koji kaže „mi smo prvi i na drugima je da nas sustižu“. Reprezentacija je u siječnju osvojila naslov na SP u Perthu, a ozljeda je spriječila Delića da bude u konkurenciji za sastav. Jug je godinu uspio završiti bez dugova, a krajem siječnja se očekuju stručni prijedlozi za projekt pokrivanja bazena. Kažu da im je cilj, s obzirom na odlazak Đuha, plasman među prve četiri ekipe. Trener Trumbić kaže da sada više nema linije manjeg otpora i igrači moraju preuzeti odgovornost. To se posebno očekuje od Fatovića, Kržića, Delića, Nikolića, Nikčevića. Osim toga Trumbić očekuje da se Fatović, Delić, Kržić pa i Balić što prije nametnu selektoru Stameniću.
U nastavku prvenstva odmah derbi u Splitu protiv Jadrana i poraz 19:11. Jug je imao igrača više 3/13 (Jadran je imao samo 4 igrača više) jer nikako nije uspijevao probiti Jadranovu „kućicu“. Trumbić kaže da je nakon odlaska Đuha u ekipi nesvjesno zaživjelo nadmetanje, a to je nepotrebno i štetno u momčadskom sportu. Zatim slijedi domaća pobjeda protiv Solarisa 19:9 u kojoj novinar napokon donosi strijelce: Nikolić 5, Kržić 4, Delić 3. Zatim slijedi gostovanje protiv Partizana u kojoj je Jug na poluvremenu vodio 4:5, ali na kraju je domaćin uvjerljivo slavio sa 17:11. Novine pišu „Nikolić na 8:7 gubi loptu tražeći od suca četverac, Kržić se nervira zbog početničkih grešaka, Delić također. Pred kraj utakmice Nikolić je udario protivnika i dobio isključenje bez prava zamjene…“. Zatim slijedi mini derbi u kojoj je doma svladan Bečej (na iznenađujućem 2. mjestu na tablici), sa 20:12 u kojem je jedino spomenut Bošković kao strijelac 4 pogotka. Zatim slijedi iznenađujući domaći poraz protiv Crvene Zvezde 10:11. Novine kažu stara boljka „lako ćemo“, a Zvezda je nastupila bez dva ključna igrača. Slijedi gostovanje protiv POŠK-a, poraz 15:14, trener kaže „nema discipline, pogotovo kod starijih igrača.“
Odigralo se i polufinale kupa. U prvoj utakmici Jug – Partizan 16:14 novine izdvajaju situaciju kada je Fatović u zadnjoj minuti stao na gol i obranio snažan udarac sa dva igrača manje. Najbolji su bili Fatović 5 (3) i Kržić 3, a još su spomenuti i Nikčević (3) i Delić (2). Kod gostiju je Gočanin dao 5 golova. U uzvratu lagani prolaz Partizana, bilo je 24:15 Kržić 5 (1), Nikolić 3, Fatović 3 (2).
U prvenstvu lagane domaće pobjeda protiv Jadrana HN 22:16 (Delić 4, Fatović, Bošković, Nikčević 3), te protiv Primorja 18:9 (Fatović 5 (1), Kržić 4) Primorje je doputovalo bez 4 igrača „zbog štednje“ među kojima je njihov najbolji pojedinac Vujasinović koji je ozlijeđen, a kao zanimljivost spomenimo da je ovo bila treća utakmica u nizu koju je zbog ozljede propustio trener Trumbić. Spominje se i lista strijelaca na kojoj Fatović sa 51 golom drži 3. mjesto, Kržić sa 37 golova 18. mjesto, a Đuho se sa 31 (7 utakmica) još dobro drži. Novine kažu da je Đuho na drugom mjestu vječne liste strijelaca iza Siniše Belamarića, te da bi ga vjerojatno prestigao ove sezone da nije otišao u Italiju.
Slijedi gostovanje u Kotoru i rutinska pobjeda 5:10 (Kržić 3, Nikolić, Nikčević 2), zatim užasni nastup u kojem su doma pobijedili fenjeraša Mornara sa 19:17 (Tiozzo, Bijač, Kržić 3) u kojem je pogodak postigao kadet Hrvoje Herceg (1975. godište). Zatim je uslijedio očekivani poraz od Mladosti u Zagrebu 18:13. Nikčević je bio ozlijeđen i nije igrao, a Fatović je završio nastup u 20. sekundi utakmice kada ga je Šimenc udario (Elvis kaže namjerno) u glavu. Slijedi derbi protiv Jadrana St u kojem su gosti u 4. četvrtini poveli 14:18, ali Jug je na kraju uspio uzeti bod. Delić je u ovoj utakmici zaradio 3. isključenje već u 7. minuti utakmice. Zatim pobjeda na gostovanju u Šibeniku 15:19, te domaća pobjeda u derbiju protiv Partizana 16:15 u kojoj „novinar“ spominje odličan nastup, ali nemamo ni strijelce ni izdvojene pojedince.
Slijedi poraz u Bečeju (21:15) u kojoj novinar kritizira Jugaše i tvrdi da su namjerno izgubili od lošije ekipe da bi u prvom kolu play offa izbjegli Zvezdu i igrali protiv Bečeja. Jug je na kraju 4., a protivnik u prvom krugu play offa naravno Bečej.
U prvoj utakmici gostujuća pobjeda 11:14, utakmicu je propustio trener Trumbić i zaradio kaznu. U drugoj utakmici loš nastup i domaći poraz 18:19 u kojem je Babić realizirao pobjednički četverac u zadnjoj sekundi utakmice. U 3. utakmici rutinska domaća pobjeda 23:17 što im je donijelo polufinale sa Jadranom St.
U 1. utakmici domaća pobjeda 15:14, zatim dva poraza u Splitu (15:11, 20:15) za kraj sezone. „Novinar“ nam u cijelom play offu nije napisao niti jednog strijelca, a kaže da je poraz od Jadrana realan i da je ekipa napravila maksimum.

Trener Trumbić se vraća na mjesto selektora Nizozemske, a novine kažu da ga „igrači često nisu pratili i shvaćali ozbiljno“. Novi trener je Lozica, a ugovori su istekli Kržiću, Bijaču, Nikoliću i Nikčeviću. Klub potpisuje ugovor sa DTS-om glede projekta pokrivanja bazena. Đuho je postigao 102 pogotka, a Salerno je izborio plasman u 1. Ligu. Kržić potpisuje za Jadran St, a Nikčević i Bijač dogovaraju nastavak suradnje sa Jugom. Fatović i Bošković su pozvani na pripreme reprezentaciju u Kotor, a za Elvisa se pojavljuje informacija da odlazi na posudbu u Savonu. Približava se rat, liga više ne postoji. HVS održava sjednicu u Zagrebu na kojoj Jug predlaže ligu sa 8 klubova: Mladost, Medveščak, Primorje, Solaris, tri splitska kluba i Jug. Jug spominje i mogućnost nenastupanja jer su Kupari dobili „novog upravnika“, najbliži Igalo je u drugoj saveznoj državi, a Split ima 3 kluba i zahtjeva dodatne troškove…

2 komentara na “Povijest Divlje lige – 1991. godina, 1. dio”

  1. je li u drugom nastavku ili u idućoj godini podatak koliko je vrijeme postigo Lozica u listopadu ’91. plivajući iz Gruža do Šipana? sreo sam u ga nekom manjem talijanskom gradu (ili možda čak i Trstu, ne sjećam se više) u prosincu iste godine kad je na tamošnjem bazenu organizirao nešto za grupu izbjeglica iz Fiese (pored Pirana) u kojoj sa i sam bio skupa sa njegovom ženom i kćerkom.