Povijest (i budućnost) Kokota

Kokoti 1998

Kokoti su se prvi put pojavili u Divljoj ligi 1997., a članovi su bili Vranjac, Skvrce, Aljoša, Pop, Miho, braća Krečak, Zlošilo, Hilje… tada svi od 16-17 godina. Već 1998. igrali su protiv Funa i to prvu utakmicu te sezone i to bez zamjena (te godine su igrale u Glavnom turniru 32 ekipe na 2 poraza) i izgubili nakon velikog početnog vodstva – danak neiskustvu.

Ponovno su se sastali s Funom u repasažu u Mlinima, ovaj put odlučni da ih dobiju, ali nakon početnog vodstva od čak 5:1, okosnica momčadi, bek Maro Vranjac je dobio isključenje s pravom zamjene te su ponovno izgubili, jer praktički nisu imali zamjena. Te su se godine igrala silna razigravanja za mjesta pa su sljedeću utakmicu igrali protiv Fjake (s Danača) i to cijelu utakmicu sa samo 6 igrača (golman + 5), jer se nisu uspjeli skupiti. S igračem manje na poluvremenu su vodili 3:1, jer su im uspijevali bježati u kontru dok protivnik nije shvatio kako ih blokirati. Zadnju utakmicu su igrali protiv Špilje ’94 Danče, gdje je Špilja u gustoj utakmici jedva dobila Kokote. Bila je to epska i tragična godina za Kokote, a Fun je te godine ostao četvrti. Godine 1999. Kokoti su direktno igrali glavni turnir, ali su izgubili obje utakmice, između ostalog opet protiv Funa. Sljedeće godine (2000.) se nisu uspjeli skupiti pa dio njih završava u Špilji ’94 Danče.

Kokoti protiv Funa 1998. godine

Nakon toga bile su potrebne 24 godine da vrate Funu za ’98. Kokoti se ponovno osnivaju 2015. i kao i 1998. sve su to mladi ljudi koji su trenirali i čim su se osnovali već su bili favoriti za polufinale. Mladost i neorganiziranost je došla na naplatu već na prvoj utakmici kad gube od Turčina koji ne zna zabit gol, ali ima stručni stožer i tradiciju ubijanja igre u pojam. Mrtvi Turčin im je isprodavao Turčinovu tika-taku, Brenin trash talk i najkvrgavije patate na svijetu i pobijedio ih 9:8 u infarktnoj završnici na domaćem terenu na Dančama. Utakmica je bila puna emocija ko Mišova pjesma. Ne treba ni spominjati da Turčin ni jedan gol nije zabio s udaljenosti veće od 2-3 metra. Te iste godine Kokoti dobijaju Špilju 12:11, u kojoj su još uvijek igrali i neki od prvih Kokota. Špilja nakon te godine prestaje postojati i krug se zatvara. Kokoti su te godine dogurali do polufinala i izgubili od Kamen malija 4:5., a u utakmici za treće mjesto su izgubili od Palllacea. Poznat je razgovor koji se te godine vodio između Cobre i Jure el Loco Čučkonea u Revelinu iza Red Bull Sidruna, kad se Cobra rugao kako su izgubili od Turčina, a Jure je na to odgovorio: „Istina, Turčinu ne možemo ništa, ali Špilju zato razbijamo. Time se Jure zlatnim slovima upisao u Turčinovu memoriju. Kokoti su sljedećih godina uvijek dobri, osvajaju broncu, ali uvijek je ostajao osjećaj da nikako ne ostvaruju svoj puni potencijal, te je bilo potrebno 7 godina da sazru i pometu konkurenciju te konačno ove godine osvoje Divlju ligu po prvi put.

Prvaci 2022.

– 2016. Kokoti ispadaju od Funa u četvrtfinalu na četverce, Turčin ne prolazi skupinu

– 2017. Kokoti ispadaju od Elite u četvrtfinalu, Turčin ušao u polufinale (trebalo je ugasiti Divlju ligu)

– 2018. Kokoti u četvrtfinalu dobijaju Turčina, u polufinalu izgubili od Elite na četverce te osvajaju broncu (Fun diskvalificiran)

Utakmicu protiv Elite su Kokoti igrali na domaćem terenu na Dančama koji je posebno za tu svrhu narastao na 28 m, ali nije pomoglo, Elita to još i danas pamti (https://www.dance.hr/divlja-liga/elita-dobila-kokote-na-penale-u-izvrsnoj-utakmici-bez-napetosti.html).

– 2019. diskvalifikacija u polufinalu na domaćem terenu na Dančama protiv Kamen malija pri rezultatu 8:8 u zadnjoj četvrtini, nije se igralo za 3. mjesto radi diskvalifikacije Kokota.

U godinama kada su se borili sami sa sobom većina ih se kupala na Dančama, i još se kupa, a Dančari su namirisali krv te su ih pokušavali nagovoriti da se prezovu u Danče i tako obnove uz Turčina Danče i Danče Danče, ali ideja nije pala na plodno tlo, a sad nakon osvajanja jedini način da to ostvarimo je da odredimo jednu stijenu na Dančama koja će se zvati Kokot.

Ne gubeći vrijeme Vijeće umoljenih Republike Danče se prihvatilo posla:

Vijeće umoljenih Republike Danče na proglašenju Kokota