“Jug raste na Dančama”

 “Jug raste na Dančama” ime je članka sa pripadajućom fotografijom koji je u ljeto 1991. izašao u Dubrovačkom vjesniku. Zanimljivo je da se na ovoj fotografiji našao velik broj Turčinove Obitelji. 

Tako se tu nalaze: Lukša Benić, Đivo Lučić, Maro Lučić, Mark Rilović, Hrvoje Zečević i Stjepan Zečević. Našlo se tu i nekoliko članova Penatura (Rastko Ljubibratić i Luka Obradović) i Špilje; Višeslav Franić (na slici u sredini mahnito maše visoko uzdignutom desnom rukom). Legendarni dubrovački fotograf Milo Kovač ovjekovječio je pauzu vaterpolo škole na Dančama, koju je vodio Ivica Čular (na slici sjedi lijevo). Sudionici ovih treninga rado se sjećaju tih dana i anegdota. Treninzi su otprilike trajali od 15. srpnja do 15. rujna na Dančama, da bi se zatim prebacili na bazen u Gružu.
Ivo Tomić (na slici dole desno) prisjeća se da je trener Čular mjerio temperaturu mora i nije dozvoljavao treninge ako bi temperatura mora bila ispod 18C stoga bi se tih dana igrao nogomet na taraci. Zeko će istaknuti da je u ovom periodu naučio držati loptu u ruci, a da mu je karakter već tada bio čeličan. Neki se prisjećaju i momka koji je uvijek na treninge donosio kazetofon sa domoljubnim pjesmama. Kao i tuge kada bi podijeljeni u dvije skupine (mlađe i starije), mlađi bili poslani da plivaju do Turčina dok su se stariji dodavali se loptom i razvijali igračke vještine. Također i činjenice da je gotovo uvijek zagrijavanje vodio Ivan Andjus. Mark se prisjeća da je njemu iz potpuno nepoznatog razloga tj zafrkancije bilo zadano da za kaznu radi trbušnjake. 
Vjerojatno je svima najurezanije ostalo sjećanje na nizak prelet dva Galeba JNA, koji je za taj dan prekinuo trening. Brušenje talenta svih ovih mladića grubo je prekinut ratnim zbivanjima u Dubrovniku, stoga je vjerojatno to isključivi razlog zašto se malo tko od sudionika slike profesionalno ne bavi vaterpolom, ali većina daje svoj obol u ekipama Divlje lige i rado se sjeća Ljetne škole vaterpola na Dančama.
 
 
 
 
 
 
Na fotografiji se nalaze: Maro Lučić, Ivica Čular, Rastko Ljubibratić, Pero Čolić, Hrvoje Zečević Zeko, Luka Obradović,Mark Rilović, Višeslav Franić, Ivan Andjus, Mario Varezić, Vlado Gojun, Stjepan Zečević, Lukša Benić, Ivo Tomić, Đivo Lučić i dr.

Jedan komentar na ““Jug raste na Dančama””

  1. čovjek bi očekivo svih ovih godina veći kvalitetni nivo pojednih igrača turčina (i bivših) s obzirom da su trenirali u juga 😉 ili ste stalno plivali do turčina. što isto objašnjava neke stvari 😉