Senzacionalno – novi transfer iz Špilje u Turčina!

Senzacionalan transfer se dogodio proteklih dana. Marole, jedan od osnivača i malobrojnih igrača Špilje koji su od prvog dana u ekipi objavio je svoj prelazak u redove Turčina. S njime će Turčin ovog ljeta jurnut na drugi ulazak u glavni turnir. Tim povodom donosimo vam:

Marole – biobibliografija
Maro Marušić, poznatiji pod nadimkom Marole, izdanak je dančarske škole vaterpola. Prošao je sve uzraste igranja guze na Dančama u kojem su ga stariji prvotimci Danača i Fjake nerijetko iskorištavali, čak i kad bi ovaj uz bolnu grimasu zbog grčeva u nogama nastojao obraniti topovske šutove. Kaljenje u „guženju“ dovelo ga je do uloge jednog od nekolicine zanesenjaka koji su osnovali Špilju želeći se okititi slavom i sve što uz to, naravno, ide. Za te najranije profesionalne početke veže ga anegdota kada je prigodom treninga prije prve utakmice Špilje u Divljoj ligi protiv FUN-a u Mlinima gnjusno ismijavao suigrača Marka Crnjaka jer je krivo stavio kapicu na glavu. Čuvši zlokoban Maroletovski smijeh, tadašnje desno krilo Špilje, Srđan Pavlović, je pogledao u pravcu hihotanja i nemalo se iznenadio vidjevši istu tehniku stavljanja kapice i na Maroletovoj glavi. Ovaj se kasnije pravdao da ju je morao staviti na taj način radi duge kose. Na toj utakmici Marole ulazi u povijest Špilje. Naime, kako se godinama iza toga prepričavalo, Marole je na toj utakmici igrao beka, ne znavši točno što se pod tim podrazumijeva. Bilo kako bilo, nakon što je Špilja iznenađujuće doplivala do prve lopte, i krenula u prvi napad u povijesti, lopta se nenadano stvorila u Maroletovim rukama, koji naprosto nije znao što će s njom, kud bi, gdje bi, pa je odlučio šutnuti. Mali i lagani plijen za vratara bio je veliki korak za Špiljinu povijest, što će se poslije i pokazati, kada Maroleta zamijene istinski šuteri. Marole je u prvih četiri, pet godina Špilje u Divljoj ligi bio standardni prvotimac Špilje, čak u ponekim utakmicama nositelj igre, i nećete vjerovati strijelac, što se itekako pokazalo na rezultatima. Naime, Špilja je tada često igrala kvalifikacije i bila kanta za napucavanje. Tek nakon što se Marole, koji je u tom intervalu s brojem 8 na kapici (uzeo taj broj radi Nena Pralije op. a.) najviše neznanja pokazivao kao lijevo krilo, preselio na klupu, Špilja kreće uzlaznom putanjom. Ta uzlazna putanja traje točno koliko Marole ne igra. 2002. godine, Marole iznerviran konstantnim šikaniranjem rukovodstva Špilje prelazi u drugi klub nevrijedan spomena. Oni, naravno, predvođeni Maroletom ispadaju u kvalifikacijama, a Marole to ljeto odlazi dančariti zaboravljen od svih. Ipak klupa
Špilje iznenada ostaje upražnjena i Marole prihvaća ponudu, prvi puta u svojoj karijeri, kao trener. Maroletovom revolucionarnom taktikom koja se zasnivala na šutnji i neometanju igrača u igri, Špilja osvaja prvi naslov pobjednika Divlje lige. Marole je kasnije izjavio da ga je njegovo iskustvo naučilo da treba šutati i ne smetati onima koji znaju. Kasnije je to od Maroleta pokupio i Lino Červar. Slava kojom je tada ovjenčan, Maroleta nikad motiviranijeg vraća u ozbiljne natjecateljske vode, i nakon toga, što je više igrao (ili branio whatever), Špilja ponovno počinje bilježiti sve lošije i lošije rezultate. Marole je toga iz godine u godinu sve svjesniji i ove godine odlučuje pomoći Špilji i odužiti joj se kako najbolje zna tj. preći u drugi klub. To će Špilji biti i jedan od najboljih transfera u povijesti. Njegova nova žrtva, kako sada stvari stoje, biti će Turčin, za kojega će Marole reći kako mu je oduvijek bila želja i čast zaigrati. Dodat će kako je još kao klinjo navijao za njih. Iako je već pomalo veteran, i zagazio je u duboke godine, Marole se još uvijek nije ostavio vaterpola i misli kako ima još štošta za reći, iako je povijest pokazala da je najbolji kad ne govori ništa i kad uopće ne igra. Nekad i narcisoidan, ovaj osvajač Divlje lige, znao je naglašavati kako je najbolji treći golman u povijesti Divlje lige, i da je kao igrač u kategoriji preko dvije kutije cigara dnevno, možda i najbolji koje je plivao divljeligaškim bojištima. Bez obzira što nikada nije imao talent za vaterpolo, Maroletovo ime je zlatnim slovima upisano u povijest Špilje, i dokaz kako se priroda zna obrnuto proporcionalno našaliti s istinskim vrijednostima. Epizodu s Turčinom Dančari željno očekuju…….

18 komentara na “Senzacionalno – novi transfer iz Špilje u Turčina!”

 1. koji su sve Spiljari igrali za Turcina i obratno?

  Miho i sad Marole, i to je to?

  a iz Turcina u Spilju, na kratkokrajnu posudbu zbog nemogucnosti nastupa za Turcina, Mate i Pepe?

 2. predivna sportska priča…kao npr Giovanni Rosso, kao klinjo navijao za hajduk i napokon dočekao da zaigra za njh, kao i marole, predivno!!! Samo neka pazi da ne bude kao Hrgović

 3. pozdravljam ovaj transfer, vidim da je stručni stožer turčina kvalitetno pazario tijekom prijelaznog roka, kupovo malo, ali provjereno… a i majica mu lijepo stoji. samo se nadam da kad uđemo u glavni turnir neće opet morat ić u psihijatrijsku ambulantu 🙂

  1. Ja mislim da bi trebali pitat cicija da li stručni stožer turčina kupuje malo i pametno. Ianče, inicijativa je krenula od Maroleta koji je jako korektno prvo razgovarao sa Špiljom o tome.

 4. veliki je ovo transver, pohvale pregovarackom timu, bolje nam ide nego timu za EU
  moramo naci majicu Maroletu, ovo je posudjena 🙂

  1. Jesi siguran da je ovo posuđena majica, jer Marole ima svoju majicu Turčina!

 5. marole je ogromno pojačanje za turčina. s njim je put u glavni turnir posto opet prohodan… spomeno bi da nas je maroletu te godine, 2002., trenerski uzor bio bruno metsu. bijeli vrač koji je vodio senegal (ako se ne varam) do 1/4finala SP

  samo bi ispravio jednu netočnost iz teksta. naime, čini mi se da smo samo jedne godine igrali kvalifikacije u tim prvim godinama jer je tada bilo puno manje ekipa. i to samo jednu utakmicu protiv Excelsiora na porporeli koju smo glatko dobili.

 6. čudi me da braco nije komentiro dio teksta u kojem je spomenut Lino:
  “Maroletovom revolucionarnom taktikom koja se zasnivala na šutnji i neometanju igrača u igri, Špilja osvaja prvi naslov pobjednika Divlje lige. Marole je kasnije izjavio da ga je njegovo iskustvo naučilo da treba šutati i ne smetati onima koji znaju. Kasnije je to od Maroleta pokupio i Lino Červar.”

 7. A sta se tu ima komentirati. Tocno za Lina ali netocno za Maroleta. On je ipak imao nesto vece zasluge. Lina ne voli pola ekipe dok to sa Maroletom nije slucaj

 8. molim vas obojicu da ne stavljate mara i lina u isti koš jer je to krajnje uvredljivo prema maru iako su imali iste metode rada:-)

 9. treba spomenut da nas je finalnu utakmicu praktički vodio g. željko milić. ali svi ti detalji će bit napisani u opširnom pregledu povijesti ekipe.

 10. Ja se sjecam skoka u bermudama i kravati hajduka u more na Bellevue-u, pri čemu je skoro u zadnji tren, možda čak u letu, bacio ključeve od skutera na suho, kako bi se imao čime vratiti doma.

  Druga anegdota se zbila na kupalištu Velike Buže, može biti ravno pred 10 godina, ljeto ’99, kad je Marole potegnut od nekog protivničkog igrača, gromoglasno izronio iz mora, nešto ala Dobud kada ga potapa Vujasinović, i prema sucu tražio pravdu riječima “Jeboooo te leeeeed”.

  1. ove prve se i ja sjećam. ajde pošalj svoja sjećanja i sve te anegdote koje si zapamtio na dance@dance.hr. skupljamo materijal za napisat povijest špilje.