Kuke i Šparoge

    Proljeće je i vrijeme je za poć u prirodu u kuke i šparoge. Sa proljetnim kišama po livadama i dalmatinskim kamenjarima bude se i proviruju kuke i šparoge, iako jako slične kuke i šparoge su dvije sasvim različite biljne vrste, šparoge (Asparagus officinalis) su dosta cjenjenije kao gastro poslastica, ali ni kuke (Tamus communis) iako malo gorče nisu za podcijenit.
    Kuka je samonikla biljka penjačica koja je odlična za jesti kada se ubere  početkom sezone rasta, u jesen ona pravi crvene plodove kao sitno grožđe koje je otrovno.

    Divlja šparoga je također samonikla, ali ona kad naraste napravi bodljikavu šparožinu koja se koristi za točenje mladog mošta iz badnjeva. Oba dvije biljke su jako zdrave i preporučuju se za proljetno «čišćenje» organizma.

 

 
Kuke sa jajima :
    I kuke i šparoge se prave jednostavno, prstima se slome na male prutiće (5-6 cm), dok stabljika puca, kad više ne puca nego se savija taj dio bacimo ili ga kasnije vežemo koncem u jedan snop i skuhamo ga zajedno sa mekanim dijelom da nam da bolju juhu.
    Šparoge se kuhaju kraće od kuka, prvo stavimo tvrđe dijelove u malo posoljene vode, a za 7-8 min dodamo i mekane vrhove, kuhamo još 5 min. i šparoge su gotove.
    Kuke kuhamo na isti način u malo više vode i to 20-ak minuta.
    Kuke ili šparoge serviramo sa tvrdo kuhanim jajima, zalivene maslinovim uljem i sa malo vinskog osta, netko ih servira bez vode u kojoj su se kuhale, ja baš tu vodu (juhu) volim, može se isjeckati i malo mladog luka na kolutiće i zajedno izmješati.
Omlet od šparoga:
    U prosuji na maslinovom ulju zažutimo pola glavice luka, dodamo isjeckane pancete, malo feferona i šparoge (vrhove i meki dio), malo posolimo, dodamo malo vina ili vode (pola dcl), poklopimo prosuju i na tihoj vatri tako ostavimo 7-8 min. da šparoge omekšaju u pari, otklopimo prosuju i pojačamo vatru da višak vode ispari, izbatimo par jaja i prolijemo ih po šparogama. Jaja ne smijemo presušit i omlet je gotov.

 

Do sljedećeg recepta,

Nikola

Jedan komentar na “Kuke i Šparoge”

  1. taman sam večerao omlet po nikolinom receptu, uz dvije prisilne modifikacije. imao sam od prije skuhane šparoge, tako da nisu išle zelene(svježe) pa sam ih dodao nešto kasnije, al’ su ipak u miješanju jaja otišle u sitnije dijelove nego u originalu. druga modifikacija je što sam umjesto peperoncina stvavio možda 1/8 svježe crvene paprike. ispalo je jako dobro, šparoge su potpuno izgubile gorčinu. inače, kao dijete sam jeo na selu omlet ali krajnje pojednostavljeno: maslinovo ulje, svježe šparoge-bez kuhanja i vrlo brzo jaja, toliko brzo da se šparoge ne bi ne dokuhale. nije ni čudo, moj djed ih je jeo i sirove…