Kuke i Šparoge

Proljeće je i vrijeme je za poć u prirodu u kuke i šparoge. Sa proljetnim kišama po livadama i dalmatinskim kamenjarima bude se i proviruju kuke i šparoge, iako jako slične kuke i šparoge su dvije sasvim različite biljne vrste, šparoge (Asparagus officinalis) su dosta cjenjenije kao gastro poslastica, ali ni kuke (Tamus communis) iako malo gorče nisu za podcijenit.
Kuka je samonikla biljka penjačica koja je odlična za jesti kada se ubere početkom sezone rasta, u jesen ona pravi crvene plodove kao sitno grožđe koje je otrovno.
Divlja šparoga je također samonikla, ali ona kad naraste napravi bodljikavu šparožinu koja se koristi za točenje mladog mošta iz badnjeva. Oba dvije biljke su jako zdrave i preporučuju se za proljetno «čišćenje» organizma.
Šparoge se kuhaju kraće od kuka, prvo stavimo tvrđe dijelove u malo posoljene vode, a za 7-8 min dodamo i mekane vrhove, kuhamo još 5 min. i šparoge su gotove.
Kuke kuhamo na isti način u malo više vode i to 20-ak minuta.
Kuke ili šparoge serviramo sa tvrdo kuhanim jajima, zalivene maslinovim uljem i sa malo vinskog osta, netko ih servira bez vode u kojoj su se kuhale, ja baš tu vodu (juhu) volim, može se isjeckati i malo mladog luka na kolutiće i zajedno izmješati.


Do sljedećeg recepta,
Nikola
taman sam večerao omlet po nikolinom receptu, uz dvije prisilne modifikacije. imao sam od prije skuhane šparoge, tako da nisu išle zelene(svježe) pa sam ih dodao nešto kasnije, al’ su ipak u miješanju jaja otišle u sitnije dijelove nego u originalu. druga modifikacija je što sam umjesto peperoncina stvavio možda 1/8 svježe crvene paprike. ispalo je jako dobro, šparoge su potpuno izgubile gorčinu. inače, kao dijete sam jeo na selu omlet ali krajnje pojednostavljeno: maslinovo ulje, svježe šparoge-bez kuhanja i vrlo brzo jaja, toliko brzo da se šparoge ne bi ne dokuhale. nije ni čudo, moj djed ih je jeo i sirove…