Vremeplov Divlje Lige: 1985.

 

Prvi broj u arhivi iz 1985. godine je iz srpnja. Tko će znati gdje se zagubio prvi dio godine.

Idemo prvo sa Jugom. Nemamo nikakve detalje s kraja sezone 84/85, ali znamo da je Jug osvojio prvenstvo. To je bio 5 naslov prvaka države u posljednjih 6 godina. U kupu su izgubili u finalu.
Te godine se održavalo Europsko prvenstvo, a od Jugaša su igrali Sukno i Đuho. Na kraju srebrna medalja nakon poraza od SSSR-a u finalu. Sukno u osvrtu na prvenstvo govori: “Bilo je teško, poraz od Mađara, pa zamalo zlato. U finalu 4 puta nismo iskoristili preimućstvo i na kraju smo primili nesretan gol.” Đuho je bio dosta kraći u osvrtu od Sukna: “Nisam zadovoljan dubrovačkim sportskim novinarstvom. Zato sam odlučio nikome ne davati izjave”.

Trener Juga Đuro Savinović neočekivano daje ostavku prije sezone. On je vrlo uspješno vodio klub (u 3 godine 2 prvenstva, 1 kup, finale KPK), a kao razlog ostavke naveo je prezasićenost i premorenost. Nakon sastanka uprave novine objavljuju da Savinović ipak ostaje. Dana je povoljna ocjena njegova rada te mu je pružena puna podrška uprave kluba. Nakon mjesec dana Savinović potvrđuje da odlazi, a kao nasljednici se spominju Banđur, Antunović i Petković. I na samom kraju ove sapunice ponovno preokret – Savinović definitivno ostaje trenerom u nadolazećoj sezoni.
Na početku sezone stare brige – objavljeno je da Jug duguje 11 miliona dinara. Za problem sa zatvorenim bazenom je stigla nova inicijativa. Prijedlog je bio da se u Gospinom polju napravi sportski park “18 listopad” u cijem sklopu će biti zimski i ljetni bazen. Također je objavljeno da je tajnik Juga Boško Lozica potpisao za talijanski klub.
Uvodi se novo pravilo u vaterpolu – nema više nerijesenog rezultata. Igraju se produžeci 2 x 3 min pa eventualno četverci u slučaju neriješenog rezultata.
Prvo su na redu bile kvalifikacije za Kup prvaka. Jug je dobio domaćinstvo i sa 3 pobjede nad švedskim, nizozemskim i austrijskim prvakom izborio daljne natjecanje. Izvještaj govori da je najbolji bio veteran Jakša Bosković koji je kao vino, što stariji to bolji. Još su pohvalili Sukna i naglasili da je šteta što više ne koristi šut sa 6-7 metara, jer je najčešće neobranjiv.
Slijedila je četvrtfinalna skupina u Marseillu. Protivnici su bili prvaci Poljske, Španjolske te domaći Marseille. Jugaši su pripreme odradili u “kadi” hotela Excelsior.
Jug dobija prve dvije utakmice s 2 razlike. U zadnjem kolu ih je čekao domaćin. Pred kraj utakmice Jug je gubio jedan razlike, što im je bilo dovoljno za ulazak u polufinale Kupa prvaka. S druge strane to nije bilo dovoljno Marseilleu za prolaz dalje pa oni iskorištavaju novo pravilo i davaju autogol. Ali ni to im nije pomoglo jer su u produžecima izgubili 2 razlike.
Nakon Francuske Jugaši su produžili u Rijeku gdje ih je u 1. kolu novoga prvenstva čekalo Primorje. Na aerodromu ih je dočekao sok. Saznali su odluku saveza o kažnjavanju Đuha, Milata i Trifunovića. Kazne su dobili zbog nedoličnog ponašanja u finalu kupa. Đuho je dobio jednu utakmicu kazne dok su druga dvojica opomenuta. Jug se godinama bunio protiv odnosa saveza prema njima kao prema klubu iz provincije. Najviše su se bunili zbog zastupljenosti igrača u reprezentaciji. Prošlih godina su imali samo par reprezantativaca što je bilo nedopustivo s obzirom na višegodišnju dominaciju. Što se tiče ove kazne ona nije bila u skladu sa pravilnikom. Prema pravilniku Disciplinska komisija je morala u roku od 2 mjeseca odrediti kazne igračima. Ove kazne su se odnosile na finale kupa koje je bilo prije 6 mjeseci. Novinar piše: “Namjera saveza je očito bila priopćiti odluku na riječkom aerodromu. Provedena je toliko precizno da je preciznije ne bi organizirale ni službe PTT-a”. Jug je savezu odgovorio: “Režija je dobro zamišljena, no pati od nepoznavanja odredaba Disciplinskog pravilnika. Prema tome mi u Rijeci nastupamo u kompletnom sastavu.” Rečeno, učinjeno pobjeda 5:7 u Rijeci. Svaka čast za ovaj potez. Kasnije se ovaj slučaj ne spominje što znači da Jug nije dobio nikakve dodatne kazne od saveza.
U polufinalu Kupa prvaka cekao ih je mađarski BVSC. Prva utakmica u Dubrovniku je završila bez pobjednika 6:6  (2:1, 3:4, 1:1, 0:0). Pred kraj 3. četvrtine Jug je trojicu iz prvih sedam (Đuho, Milat, Miljanović) zamijenio sa mladima Vezjakom, Miloslavićem i Borasom. U istom sastavu su počeli 4. četvrtinu što se na kraju pokazalo greškom. Naime u zadnjoj četvrtini nije bilo golova pa se početna postava nije mogla vratiti do kraja utakmice. Jug je pred uzvrat bio optimističan, jer su znali da su prvu utakmicu odigrali lošije nego inace. U uzvratu poraz 10:7 i oproštaj od Kupa prvaka. Jugasi su istaknuli korektno suđenje, a kao razlog poraza su naveli loš pocetak utakmice (3:1 nakon prve četvrtine).
Slijedio je nastavak prvenstva. U Dubrovnik dolazi Partizan. Sigurna pobjeda Juga 9:5, a istaknut cemo Đuha koji je postigao čak 7 golova. Jug gubi dva gostovanja protiv Mornara i Solarisa. Protiv Solarisa Đuho je isključen s pravom zamjene što je značilo da će zbog kazne propustiti derbi sa Poškom. U derbiju pomlađena momčad Juga pravi podvig i pobjeđuje Pošk 11:8 u Kuparima. Na kraju godine Jug je drugi, iza vodećeg Kotora. Sukno i Đuho odlaze u vojsku, Trifunović traži ispisnicu iz kluba sa željom da karijeru nastavi u inozemstvu.
Moram primjetiti drastičnu promjenu u načinu izvještavanja sa Jugovih utakmica. Prije se novinari nisu libili izdvojiti i kritizirati pojedince, niti pisati o lošoj igri cijele momčadi. To ove godine nije bio slučaj. Da li je to zbog Đuhove kritike ili smanjenih ambicija pomlađene momčadi ne znamo.

 

 

Kupari osamdesetih godina prošlog stoljeća

 

Od ostalih vijesti izdvojit ćemo Jugov naslov prvaka u juniorskoj kategoriji. Jug je naslov u ovom uzrastu čekao punih 20 godina. Trener je bio Banđur, a petorica jugasa su pozvani za pripreme reprezentacije za SP u Istambulu: Rak, Vukašin, Delić, Miloslavić, Vezjak.
Pioniri su imali prvenstvo u Kranju. Clanak “Tamna strana sporta” govori da su igrači Juga spriječeni krivim tumačenjem pravila da osvoje ono što im po kvaliteti pripada – 1. mjesto. Također se spominju suci koji su teško pokrali Jug. Jug je izgubio 5:6 od Triglava i 3:4 od Crvene Zvezde. Solarisa je dobio 8:5 da bi kasnije rezultat bio prepravljen na 7:6. Na kraju se samo znao prvak (Partizan) te 7. i 8. mjesto. Za Jug su nastupali Balić, Fatović, Bošković, Sušić, Njavro, Radović.
Osnovan je vaterpolo klub “Veteran 85” u kojem su igrali bivši igrači Juga, Bellevuea, Cavtata i Gusara. Inicijativa je pokrenuta od strane Bellevuea. Prema statutu članovi mogu biti oni koji “osim dobre volje i ljubavi za vaterpolo imaju najmanje 30 godina.”
Pod rubrikom talenti predstavljen nam je Miho “Miško” Bobić (13) iz V.K. Cavtat. On je vrlo dobar učenik osnovne škole Cavtat, igra vaterpolo od 4. godine, a još svira i trubu u Limenoj glazbi Cavtat. Miho nam govori sljedeće “Kada se hoće sve se može. Ja i vaterpolo i knjigu znam voljeti u isto vrijeme. U igri me smatraju brzim igračem, neki i egzibicionistom. Po golovima pripadam napadu.” Prema rječniku stranih rijeci egzibicionist (ekshibicionist) je osoba koja uživa u a) isticanju samoga sebe  b) pokazivanju spolnih organa . Ne znamo na što je točno mislio mladi Miho, ali znamo da niti jedna stvar nije dobra za vrhunsku vaterpolo karijeru.
U Dubrovniku se odmarala i najbolja pionirka svijeta Monika Seleš koja kaze “Malo ću se odmoriti pred Orange Bowl na Floridi. Ovdje rado dolazim i uvijek mi je lijepo.” Novinar kaže da neće biti lako obraniti titulu najbolje tenisačice svijeta i okolice. Ne znamo jesu li tada prvaci svijeta razigravali za prvaka svemira, ali znamo tko je napisao ovaj kretenizam – Davor Buconić.

I evo nas napokon do Divlje lige.

Mjesec dana prije početka u novinama je osvanuo članak pod naslovom “Nešto se kuha”.  Novinar piše da su pripreme za otvoreno prvenstvo kupališta neslužbeno počele. Divlja liga doduše još nije dogovorena, ne znaju se ni ekipe, ali nešto se kuha na Dančama, Porporeli, Kolorini, Bellevueu.
Penatur je s mjesnom zajednicom “Pile – Kono” organizirao zabavnu večer. Prvo se odigrao vaterpolo turnir na kojem je slavila Porporela. Tu je bilo potezanje konopa, skidanje pršuta i izbori za miss. Izabran je i mister Stomak. Iako su izbori za miss često subjektivni ovdje nije bilo dvojbe – metrom je izmjeren najveći opseg trbuha. Pobjednik je bio dubrovački brico Hrvoje Čikato. Slijedio je izbor za miss. Usprkos atraktivnim nagradama prijavilo se samo 6 djevojaka. Najveći pljesak je dobila Dube “Dubrovačka kraljica noći”. To žiri ipak nije uzeo u obzir pa Dube nije dobila ni jednu od 3 lente. Miss je dobila povratnu avionsku kartu za Pariz za 2 osobe, prva pratilja izlet na Korčulu za 2 osobe dok je 2 pratilja dobila izlet na Sv. Stefan za 2 osobe. Dube je naknadno dobila lentu za miss Porporele. U sljedećem broju isprika – pobjednik vaterpolo turnira nije Porporela nego Danče. Kao dokaz je prilozena fotografija pobjedničke ekipe s peharom. Na slici vidimo da je gospar Ivo pustio bradu, vjerovatno se tada furao na Bata.
U Divljoj ligi su odigrane grupe. Novinar piše da je između dva ljeta došlo do značajnih promjena. Stari sudionici, asovi kupališta, uglavnom su se udebljali i usporili, ali su zato dobili na deplasmanu, snazi i udarcu. Najmlađa ekipa je Penatur. Pred utakmicu sa OŠK Mali (od milja medvjedi sa Bellevuea) starija postava se prepala i uskočile su mlade snage. Penatur je bio zadovoljan samim početkom utakmice: “Oni su teži, ali mi smo brži”. Na kraju su izgubili 17:1. U Porporeli se na zimu dogodio raskol tako da se sa zanimanjem čekao dvoboj sa novom ekipom Bužom.

1. grupa se igrala na Porporeli. Rezultati:  Porporela – Buza 5:3; Copacabana – Buza 8:7; Porporela – Copacabana 13:4

2. grupa se igrala u Kolorini. Rezultati: Penatur – Montovjerna 6:13; Penatur – OSK Mali 1:17; Montovjerna – OSK Mali 10:11

3. grupa se igrala na Dančama. Rezultati: Danče – Libertas 15:10; Libertas – Student 6:15; Danče – Student 8:6

U polufinale su se plasirali pobjednici grupa Danče, Porporela, OŠK Mali i najbolja drugoplasirana ekipa Montovjerna. Student je imao gol razliku + 7, Montovjerna + 6, ali se očigledno gledao rezultat sa polufinalistom. Student je izgubio 2 razlike od Danača dok je Montovjerna izgubila samo 1 razlike od OŠK Mali.

Prvo polufinale se igralo na Dančama: Danče – Montovjerna, dok se drugo odigralo na Porporeli: Porporela – OŠK Mali.
Rezultate nažalost nemamo. Objavili su rezultate grupa, tko je sudio, a nisu rezultate polufinala – nevjerovatno.

Finale se igralo u Portu. To je bila prva vaterpolo utakmica u Portu nakon više od 20 godina. Porporela je otpala zbog vremenskih uvjeta. U utakmici za treće mjesto OŠK Mali dobija Montovjernu 12:6.
“Praznik amaterizma. Prepuno gledalište, ljudi u barkama, na zidinama, Peskariji, svuda. Sudac Draško Ljubibratić (u istom članku kasnije pise sudac Mijatovic) se skinuo u kupaće gačice obrazlažući to ovako – Kad je valcer neka se pleše, pa makar bio ja taj koji će odletjeti u more. Porporela je povela 2:0 i tada je u plivalište u robi uskočio stari plivač Juga i porporelas Čimić. Na kraju 11:8 za Danče nakon ogorčene borbe i neprestanih izjednačavanja uz povike navijača i pucnje Trombunjera. Svojevrsna nagrada igračima je bio izravni prijenos u jednoj od najslušanijih emisija Radio Dubrovnika “Gore, dolje i obratno”. Kapetan Danača Bato Jovanović se zahvalio porporelašima na organizaciji, dok je kapetan Porporele takoder Jovanović rekao da su zasluženo poraženi, ali da će se sresti opet dogodine. Navijačica Danača Ana Musladin je rekla da bi bilo divno i da njeni nisu pobijedili. Finale je gledao legendarni vaterpolist Luka Ciganović koji je u istom plivalištu zabijao golove. Nakon finala slijedila je festa na Porporeli.”
Osvrt na zadnji dan je pisao isti novinar koji je pratio zadnji dan 1983.g. Opet ne znamo strijelce u finalu, ali ovog puta smo uz imena kuhara saznali tko je nabavio vino…..
Danče su igrale u sastavu: Ljubiša Glavan, Mihajlo “Bato” Jovanović, Marko Margaritoni, Rino Lujak, Ivica Čular, Đorđe Benussi, Maro Radonić, Ivo Braenović, Miro Filipović, Tonko Obuljen, Jugo Bašica, Nikša Iveta, Nikša Šimunović.
Proglašeni su i najbolji pojedinci. Najbolji igrač je Miro Filipović (Danče). Za nagradu je dobio večeru u restaurantu “Nada” za 2 osobe. Najbolji golman Tonči Masle (Porporela) je dobio večeru za 2 osobe u restaurantu “Mimoza”, dok je najbolji strijelac Ivica Čular (Danče) dobio japanke (i to uvozne iz Kine) dar poslovnice “Sport, lov, ribolov”. Trofej za fair play je dobila ekipa Penatura.
Na kraju svega igrač pobjedničke momčadi Maro Radonić je rekao “Kad će više novo ljeto!”

3 komentara na “Vremeplov Divlje Lige: 1985.”

  1. koje dobre nagrade za miss kolorine. bolje nego danas za miss hrvatske.

    cobra izdvajaj rezultate danaca (i sastave i sve ostale podatke do kojih dodjes) da ih mozemo ubacit u povijest ekipe dance

  2. I vidi se da se razina sportskog novinarstva nije ni podigla ni spustila u zadnjih 20 godina