Broj 4, broj 5 koje ste godište?

preuzeto sa sport.hrt.hr

 

 

Danas je u „Slobodnoj Dalmaciji“ na dvije strane izašao tekst o izborniku Ivici Tucku u kojem je više novinar komentirao nego što je izbornik odgovarao, ali i to što je rekao bilo je zanimljivo.

 

 

 

Uporno sam bio izložen neosnovanim kritikama. Pa, ako hoćete, pred početak Olimpijskih igara stavljen mi je ogroman teret na leđa u vidu rezultatskog imperativa. Ja nikad nisam sumnjao u sebe, u svoje suradnike, u momke koje sam odabrao.“

 

Momčad koja je sastavljena od igrača koji su netom postali prvaci Europe u kapici Juga, od Sandra Sukna iz Pro Recca, Pavića iz Olympiakosa gdje su obojica bili nositelji igre. Od Burića i Bušlje kao bekova te od „suhog zlata“ Bukića. Zaista je čudno da netko od takve, ili općenito od Hrvatske u vaterpolu očekuje dobar rezultat na Olimpijskih igrama?!

 

 

Kad govorim o šibenskom doprinosu hrvatskom srebru, instinktivno spominjem i Luku Bukića, Perina sina. Znate li da je petnaest dana prije Olimpijskih igara taj izuzetno nadareni momak razmišljao da ne putuje, da se ostavi vaterpola!? Očito, on je teže nego ja podnosio pakosne priče „da ne bi igrao da mu nije ćaće“! A momak je suho zlato. To se uostalom potvrdilo u Rio de Janeiru.

 

Evo se i izborniku omaklo da je Luku Bukića opisao kao Perina sina. A nastavlja se s zamjenom teza i profiliranje momka u nekakvu žrtvu. S jedne strane pakosne priče s druge strane nastup na Olimpijadi. Mislim da bi se svi mijenjali čak i kad bi bila istina. Ne poznam mladog Bukića uopće osim kao igrača. Svi kažu da je fin i pristojan, imam dojam ovako sa strane da je i dovoljno pametan da je i sam svjestan svega. A da mu je zbog toga lako, vjerojatno i nije. Ali igraču XY koji je zaslužio biti u Riju je sigurno još puno, puno teže. I nije Luka tu kriv, nego prije svega izbornik, pa onda Perica i oni koji su na pozicijama, a šutke prelaze preko svega.

Ako bismo bili bar malo, mrvicu realni, Luka Bukić nije u Riu potvrdio da je suho zlato.

 

 

„Siguran sam da će Hrvatska na Olimpijskim igrama u Tokiju imati najsjajniju perspektivu među svim reprezentacijama. Mi smo započeli ciklus s deset ili jedanaest igrača, koji su igrali u Riju. Vjerujem da ćemo u Japanu biti ono što je Srbija bila u Brazilu! Lončar će tada imati 31, Joković 30, Sukno 29, Bijač 28, Macan 27, Bukić 26 godina… To će biti formirani igrači, u najzrelijim godinama. Budućnost hrvatskog vaterpola je svjetlija nego ikada!“

 

Ne znam što se s izbornikom događa, ali on niti ne zna koliko mu pojedini igrači imaju godina. Kod Jokovića je promašio čak za 3 godine (imat će 33 u Tokiju, nepune), Lončara dvije (imat će isto 33), Sukna (30) i Bijača (29) po jednu. Osim Bukića, kojega je još jednom istaknuo među ključnim igračima, i za Macana je znao koje je godište.

Analizirat ćemo rečenicu da ćemo mi u Tokiju bit ono što je Srbija bila u Riju jer imamo formiranu reprezentaciju koja će tada biti u naponu snage. Srbija je između Londona i Rija osvojila sva natjecanja osim SP u Barceloni odmah 2013. I to ne samo osvojila, nego izdominirala od prve do zadnje utakmice. U tom periodu samo su dva igrača u 13 promijenili. I to Vanja Udovičić jer se umirovio umjesto kojega dolazi Ranđelović (odigrao 3 velika natjecanja prije OI) i kasnije kažnjeni, zbog dopinga, Nikola Rađen umjesto kojega u reprezentaciju ulazi Jakšić (2 velika natjecanja prije OI). Srbija je imala momčad u prosjeku staru 28 godina i 4 mjeseca. Samo su Gocić i Nikić bili nešto stariji s 34 i 33 godine. I za njih se može kazati da su u Riju bili u naponu snage.

Hrvatska je već ostala bez Pavića i Burića, a preostalih 11 će u Tokiju imati prosjek 31 godinu i 8 mjeseci, skoro 3 i po godine više od Srbije u Riju. Imat ćemo Garciju s 36, Šetku s 35, Petkovića i Bušlju s 34, Jokovića i Lončara s 33. Umjesto Burića vratio se Buljubašić i on će tada imati 33. Dakle, momčad će nam biti ipak malo prestara da bi bila u naponu snage. Pogotovo što će se igrati sa samo 11 igrača. Kad bi svim nabrojenima digli po bar dvije-tri godine, onda bi to bilo blizu onome što je Tucak rekao.

A budućnost hrvatskog vaterpola bila je najsvjetlija nakon Melbourna 2007. Osvojili smo zlato, a došao je cijeli val mladih odličnih igrača (Bušlje, Marković, Joković, Bošković, Pavić). Jedan Dobud (bio na pripremama), jedan Sukno su tada još bili van reprezentacije. A 2009. je i Obradović ušao u reprezentaciju.

 

Nakon Londona ovo smo imali prilike čitati:

Hrvatski vaterpolski savez na vrlo oštar način reagirao je na najavu dvojice reprezentativaca Miha Boškovića i Damira Burića da namjeravaju odmoriti od igranja za reprezentaciju. Stručno povjerenstvo HVS-a poslalo im je jasno upozorenje – ‘ili ćete igrati ili na vas više ne računamo‘…

Morali smo zaštititi kult reprezentacije. Ovime smo poslali poruku njima dvojici, ali i svim ostalima da se samovolja neće tolerirati“, rekao je u razgovoru za Media servis predsjednik stručnog povjerenstva Perica Bukić.

Mi ne možemo dopustiti da to postane pravilo ponašanja, da tko god se od igrača zaželi mjesec ili dva ljetnog odmora da jednostavno kaže ‘Evo ja ovo ljetno preskačem, ja ne bih igrao’. Ova odluka je ne samo zbog Burića i Boškovića, nego i zbog svih ostalih. Hrvatskom vaterpolskom savezu ni u kom slučaju to ne može biti cilj, a mi ne smijemo dopustiti gotovo jednu anarhiju u kojoj će se svatko ponašati kako to zamisli“, rekao je Bukić.

 

Danas imamo priliku čitati da izbornik kaže da je Luka Bukić tražio poštedu ovo ljeto, a da će ga on opet razgovarati s njim, da se što prije vrati. Danas se Perica Bukić i HVS ne oglašavaju s nekakvim proglasima, pozivima na očuvanje kulta reprezentacije. Iako bi bilo logičnije da su bili tolerantniji prema Boškoviću i Buriću koji su godinama igrali ključne uloge i u reprezentaciji i u klubovima koji su se borili za visoke plasmane. I bili su i stariji i puno potrošeniji nego Bukić danas. Nedostaje mi tu dosljednosti.