Hrvatski sastav za Gwangjau

Prije koji dan u Šibeniku izbornik je objavio sastav reprezentacije s kojim će Hrvatska ići u Gwangjau po obranu naslova Svjetskih prvaka. To su:

GK: Bijač i Marcelić

CB: Bušlje, Macan i Benić

CF: Lončar i Vrlić

RS: Joković, Garcia i Miloš

LS: Fatović, Vukičević i Šetka

 

 

Kao 14. u Koreju putuje i Buljubašić koji će uskočiti ako se nešto zakomplicira s ozljedom Marka Macana koji je kroz cijele pripreme vukao lom šake. Zamjena je moguća samo do 24 sata prije početka SP-a.

Na pripremama su još bili Bukić, Popadić, Krapić, Bašić, dijelom i Lozina te Visković.

 

Tucak se ovaj put odlučio za najjaču momčad od igrača koje je pozvao na pripreme. Obzirom da je Srbija odlučila odmoriti čak 7 ponajboljih igrača, logično je da su druge momčadi vidjele priliku za još boljim plasmanom. I u punom sastavu zadnjih par godina Hrvatska i Srbija su ravnopravne, a sada smo apsolutni favoriti protiv njih. Jasno, tu je još niz jako dobrih momčadi, ali kao prvi favorit SP-a ističe se Hrvatska.

I u takvoj konstalaciji snaga izbornik Tucak je želio pokriti sve opcije i napasti novo zlato s najjačim snagama. Hrvoje Benić će po prvi put nastupiti na jednom velikom natjecanju. Iza njega je izvrsna sezona (ali zaista izvrsna, a ne poput nekih sezona drugih igrača o kojima će biti riječi kasnije). Osim što pokriva bekovsku poziciju on je danas najbolji šuter kojega ima Hrvatska. Obzirom da više nema Sukna, da Obradović također nije u Tuckovim opcijama, osim Jokovića još je samo Benić taj koji može zaprijetiti na zonu sa 7 metara. Sasvim logičan i lagan izbor za izbornika.

 

Međutim ipak nije bilo lako kako se čini. Danima je trpio strahovite medijske pristike i to ne od bilo koga, nego od čovjeka za kojega je sam Tucak nedavno u emisiji „U svom filmu“ na HTV-u izjavio:

Dean Bauer je, rekao bih, jedini ozbiljan novinar vaterpolo sporta u Hrvatskoj koji prati vaterpolo sport…

 

Osim što je jednom previše spomenuo konstrukciju „vaterpolo sport“, još je izbornik bio u najmanju ruku nekorektan prema brojnim novinarima koji prate vaterpolo sport u Hrvatskoj, a barem se trude biti ozbiljni. Od Vlašića, Buconića, preko Šapita, Živkovića i Stipčića do novinara na portalu total-waterpola i mnogih drugi novinara koji prate vaterpolo u Hrvatskoj. Treba biti pažljiviji, da ne kažem pametniji u ovakvim istupima i koristiti riječi „najozbiljniji“, „daleko najbolji“, „najutjecajniji“ ili nešto slično s čime bi dao do znanja da je za njega Bauer broj jedan, ali ne bi omalovažio ostale. Iako, nije lako na rang listi ostati iza Bauera i ne smatrati to omalovažavanjem  :wink:.

 

 

Možemo kratko preletjeti po nekim naslovima i člancima koje je spomenuti novinar izbacio u proteklom razdoblju.

 

11. lipnja, naslov: „Luka Bukić ponovno među Barakudama

Iz teksta: „Ono što prvo upada u oči na popisu 18 igrača je svakako – Luka Bukić. Riječ je o toliko željenom povratku igrača koji je posljednji put igrao za Hrvatsku u finalu OI u Riu prije tri ljeta. Koliko god Hrvatska bila vaterpolska sila ipak nije baš tako mnogobrojna nacija da si olako može priuštiti odlazak iz reprezentacije nekog kvalitetnog mladića. Istina da su Barakude godinu dana poslije bez njega osvojile naslov Svjetskih prvaka u Budimpešti, ali je činjenica da smo jednako tako ostali odmah nakon toga i bez Sandra Sukna.“

 

13. lipnja, Intervju s Bukićem: „Spreman sam, ali polako, nisam još bio ni na jednom treningu

 

15. lipnja, naslov: „Bukić završio u bolnici zbog slijepog crijeva

Citat izbornika iz testa: „Valjda je sve to neka naša karma koja nas prati. Međutim, što nas više udaraju, nastojat ćemo biti još jači. Nema plakanja.“

 

16. lipnja, manji naslov: „Luka Bukić operiran

U povratku ga je omela upala slijepog crijeva…“. Uz navjerojatnije propuštanje i SP-a, a ne samo Svjetsku ligu.“

 

Onda se nekoliko dana pisalo o utakmicama u Beogradu na Svjetskoj ligi, tu u reprezentaciji ni kad je igrao Bukić nije zauzimao naslovne stranice pa je moglo biti riječi i o nekim drugim igračima.

 

27. lipnja, naslov: „Bukiću poziv unatoč operaciji slijepog crijeva prije 10 dana

 

 

 

A onda opet uoči objave sastava za SP, opet je krenulo, čini mi se 3. srpnja:

E, sad, novinarova je dvojba ili u biti dvije čak dvojbe. Za preostalo jedno mjesto čini nam se da su konkureciji Benić i Bukić, a možda i varijanta s tri kandidata (op.a. još i Šetka) za dva mjesta.

… no to ne znači da bi Luka Bukić ostao doma jer postoji mogućnost još jedne opcije. Moguće je da na lijevoj strani mlađi Luka Bukić dobije prednost pred Anđelom Šetkom. Obojica imaju kvalitete. Šetka je na svakoj akciji otkako je izbornik Tucak, a Bukića je sam izbornik dvije godine nagovarao na povratak te uz sve ima iza sebe jako, jako dobru sezonu u Pro Reccu.“

 

Čak je u jednom od brojnih članaka isti novinar napisao: „…ići će dva vratara, dva centra, nije nam upitna ni desna strana s Jokovićem, Garciom, ali i Milošem. Lijevo je pak Fatović, srednji vanjski Vukičević

Perfidno micanje Vukičevića na neku imaginarnu poziciju samo kako bi se otvorilo što više prostora na lijevoj strani za našega Luku, jer eto sirotom Fatoviću nema tko pomoći lijevo, čak ni Vukičević koji je postao srednji vanjski?!

 

4. srpnja, naslov nakon što je Tucak objavio sastav: „Luka Bukić ostao doma, Ivan Buljubašić ide kao 14.igrač

 

Dakle, nije naslov „Ide Šetka“, ili „Benić po prvi put u sastavu na nekom velikom natjecanju“ ili „Bušlje kapetanski vodi Hrvatsku po obranu naslova“ ili nešto četvrto, nego je opet Luka Bukić u naslovu. Ako nisam štogod propustio čak 5. put naslov preko cijele stranice. Još je samo Vrlić dobio dva puta priliku – jednom jer je potpisao za Mladost, a jednom po pitanju reprezentacije.

Da nije žalosno bilo bi smiješno. Jednako smješno poput izjave da je iza Bukića jako, jako dobra sezona u Pro Reccu. Na mjestu Luke Bukića, zamolio bih dotičnog novinara da više ne piše o meni. Povlačenjem iz reprezentacije nakon 4 godine neopravdanog guranja na uštrb i Fatovića i Vukičevića i Markovića i možda još nekih drugih, pokazao je da ima snage oduprijeti se. Jednako tako neka kaže Baueru, „nemoj me više hvalit, molim te, nemoj me više stavljat u istu rečenicu sa Sandrom Suknom, pa i Vukičevićem i Fatovićem“.

 

 

U izvještaju s prijateljske utamice s Njemačkom, ali mislim da je to bilo u Slobodnoj:

Na ovoj utakmici jedino se Luka Bukić nije upisao među strijelce, ali to nije razlog da se njega otpisuje.“

Jebiga, žele i neki drugi ući u kategoriju ozbiljnih novinara koji prate vaterpolo sport u hrvatskom vaterpolu i onda kupe fore od jedinog ozbiljnog.

 

Kad uskoro krene SP a kojem branimo zlato od prije dvije godine možda ćemo čak i u SN-u uspjeti pročitati pokoju o Bušlji, Jokoviću, Bijaču i ostalima.

 

Očekuje nas zanimljivo SP koje Hrvatska igra u grupi B po slijedećem rasporedu:

 

  1. kolo: 15.07. ponedjeljak u 5.30  (12.30 po lokalnom vremenu) vs. Australija
  2. kolo: 17.07. srijeda u 2.50 (9.50 po lokalnom vremenu) vs. SAD
  3. kolo: 19.07. petak 13.30 (20.30 po lokalnom vremenu) vs. Kazahstan

 

 

U slučaju očekivanog prvog mjesta u grupi četvrtfinale igramo u utorak 23.07. u 8.30 (15.30 po lokalnom vremenu).