Krećemo u obranu zlata

Kreće jedan od najiščekivanijih i najizjednačenijih vaterpolskih turnira ikad. Olimpijske igre same po sebi najveći su motiv i najveća moguća pozornica za veliku većinu sportaša, uključujući vaterpoliste. Hrvatske kreće u obranu naslova protiv SAD-a koji ima dosta mladu momčad, ali i velike ambicije.

 

Do zlata u Londonu smo došli sa svih 8 pobjeda od kojih je baš protiv SAD-a bila najuvjerljivija (ako izuzmemo Kazahstan)

 

 

Spomenimo sve parove:

14:00    Srbija – Mađarska, i prije 4 godine na otvaranju, tada bolja Srbija s 14:10

15:20     SAD – Hrvatska, čak 8:2 za Hrvatsku u 1/4finalu u Londonu

16:40     Španjolska – Italija, 10:7 za Italiju u 5. kolu u grupi prije 4 godine

18:00     Grčka – Japan, Grci ostali 5. u grupi u Londonu

00:30     Francuska – Crna Gora, Crnogorci oba puta četvrti od samostalnosti uz poraze od Srbije za broncu u oba navrata

01:50     Brazil – Australija, derbi naših trenera

 

Hrvatsku na startu očekuje SAD, momčad koja ima dva 18-godišnjaka (ljevak Dunstan i sidrun Hallock) i tri 20-godišnjaka (golman Baron, lijevo krilo Cupido i bek Roelse). Tu su još 4 igrača od 23-25 godina i 4 igrača preko 30 godina. Vodi ih Dejan Udovičić koji im je sigurno donio dodatnu kvalitetu. Gledajući finale Svjetske lige koje su uvjerljivo izgubili od Srbije primijetio se ključni problem SAD-a, loša realizacija igrača više. Lopta nije dovoljno brzo kružila, nije se otvarao prostor u kvalitetnoj obrani Srbije. U takvim situacijama, kad se nije mogla izraditi akcija na niti jednu poziciju, Amerikanci su pred kraj loptu davali na lijevu stranu gdje su Cupido, Azevedo i Bonani pokušavali bez izrađene akcije prevariti blok i Mitrovića. Ali nije išlo. Dojam njihove igre protiv Srbije bio je drastično bolji nego recimo dojam Hrvatske protiv ispog protivnika i u Beogradu i u Kazanu, a i u Bergamu.

 

Hrvatska je u najavi istaknula kako je ovo jako brza momčad, momčad koja će tranzicijom dolazili u situacije za lakše golove iz kontri i polukontri. Istina, Garcia, Joković, Sukno su takvi igrači. Šetka i Bukić mogu držati taj ritam. Međutim protiv SAD-a teško ćemo na taj način dolaziti u prednost. Nemamo Muslima i Obradovića, teškaše koji su i udarcem i ulaskom kao drugi sidrun donosili prednost u pozicijskom napadu. Vidjet ćemo koliko će nam to nedostajati danas.

 

SAD ima Mosesa, golmana koji je branio i u Šibeniku i koji ima 37 godina te Barona koji ima tek 20. Nije lako bit odličan golman sa samo 20 godina, ali ne bi čudilo da Udovičić njemu da priliku. Branio je i spomenuto finale Svjetske lige. Ovo je natjecanje na kojem ćemo ga možda upoznati. Lijeva strana SAD-a je jako dobra, kapetan i vođa momčadi Azevedo, Cupido nova velika zvijezda američkog vaterpola. Desno su Samuels i Bowen uz ljevaka Dunstana za kojega ćemo vidjeti koliku će imati minutažu

Svi su u najavama istaknuli SAD kao momčad koja može iznenaditi i obzirom na to da je ovo prva utakmica, bit će sigurno i nervoze te očekujemo jednu egal utakmicu do samoga kraja.

 

Ono što Hrvatskoj može donijeti prednost su golmani. Pavić koji noćas nosi zastavu na otvaranju i Bijač koji je spreman zamijeniti ga bude li trebalo. SAD nema vrhunske sidrune stoga bi naši bekovi trebali dobiti ovu bitku i donijet nam prednost u tom segmentu. Lončar je atipični sidrun koji se dosta giba lijevo desno i može na taj način nadigrati Smitha i ostale. Ipak su to američki tipovi bekova koji će udarit sirovom snagom i njih se može prevariti u tim traženjima pozicija lijevo i desno. Amerikanci ne bi trebali igrati s ulaskom drugog sidruna što nam također odgovara obzirom na kompoziciju momčadi. Tj. manje bi nam odgovarao suprotni stil igre.

 

Treba vidjeti kako će Udovičić postaviti igru u obrani. Hoće li se izlaziti visoko na Sukna i s igračem manje i usmjeravati akcije na Bukića i Šetku? Kako će se SAD snaći na ljevaka koja će im prijetiti s desne strane? Elvis Fatović je kazao da je vidio Sukna u top izdanju na pripremnom turniru u Budimpešti. Naša igra najviše ovisi o njemu. Njegova klasa je nešto što gotovo nijedan igrač nema ni blizu, a i navikao se već godinama da nosi igru momčadi u kojima nastupa. Čak i u skupu zvijezda u Pro Reccu.

 

Suci ove utakmice su Slovenac Margeta i Australac Flahive.