Mentalno smo jaki, u obrani smo jaki, a obranom se dobija

 

Danas u 2250 po hrvatskom vremenu igra se finale, veliko finale Olimpijskih igara između Hrvatske branitelja naslova, i Srbije aktualnog svjetskog i europskog prvaka. Dvije najbolje momčadi, ne samo danas, odlučit će kome ide najvrjedniji trofej u vaterpolskom svijetu. Kao i do sada zamolili smo Vjekoslava Kobešćaka da nam ukratko najavi utakmicu.

 

 

Hrvatska je relativno lagano dobila Brazil i Crnu Goru, sa po 4 razlike uz kontrolu igre i rezultata od početka do kraja?

Kobešćak: Hrvatska je odigrala izvrsnu utakmicu protiv Crne Gore. Ne mislim da je bila lagana, ali smo uspjeli nadigrati protivnika u svim segmentima. Definitivno smo bili mentalno bolji i općenito, cijelo ovo ljeto u tom segmentu izgledamo vrlo čvrsto i fokusirano. Dali smo dva gola sa pozicije centra gdje je Crna Gora najjača, raspucali su nam se igrači koji nisu vodeći strijelci momčadi (Šetka, Bušlje). Nismo imali slabiju kariku.

Brazil je ulaskom u četvrtfinale ostvario realan domet uz dojmljive pobjede protiv Australije i Srbije. Kao što smo rekli ako uz njihova tri najbolja igrača ne uskoči netko od mlađih, onda ne mogu računati na pobjedu protiv boljih. A čini mi se da su nakon tri uvodne pobjede, ti mladi igrači, koji imaju kvalitetu, jednostavno pali mentalno i više nisu imali tečan napad niti na igraču više.

Ali ono što je Ratko napravio u protekle četiri godine, koliko digao popularnost tom sportu, koliko je afirmirao zapravo stvorio mladih i stavio Brazil u vaterpolo svijet, Svjetska Liga prošle godine, među osam na Olimpijadi ove (tu nema Aus i USA!)… to je uspjeh u rangu osvajanja medalje!

 

Evo jedan primjer: http://www.wsj.com/articles/rio-2016-forget-soccer-brazil-is-a-water-polo-country-now-1471271767

Ipak, ako se malo dublje pogleda, ključnu prevagu je nosio ne samo odličan nastup Bijača, nego i iznimno loši Soro i Šćepanović u tim utakmicama?

Kobešćak: Nastupi Bijača su definitivno bili prevaga u te dvije utakmice. Kada se pogleda kako brane naši golmani i kako brane ostali, onda će te vidjeti da ostali brane u okviru svojih obrana sa ponekom ludom obranom (koju neki od njih proslavljaju još danima). Naši brane sve. I u okviru obrane i puno preko toga, brane cijeli gol što se kaže  tj. tamo i gdje obrana padne. Zato imamo golmane koji su najbolji na petercima, najbolji u mat situacijama (kao što je bilo protiv Crne Gore kada je Marko skinuo Ivoviću i Klikovcu zicere), golmane koji donose prevagu.

Jako dobro smo nadoknadili izostanak Burića u polufinalu?

Kobešćak: Pa ja bi tu opet pohvalio Krapića. Igrača koji je u medijima dosta kritiziran, ali jednostavno je on na toj utakmici obavio fantastičan posao! Uskočio je na beka, pa vukao do centra. Trošio sebe i protivnika i zapravo zamijenio Burića. Njegov doprinos je na Olimpijadi vrlo velik. Mi smo narod poteza i svi skočimo na noge kad Medo opali šraubu iz faula ili Sukno ubaci krivo oko, ali nema pobjede na kraju turnira ili natjecanja bez radnika i ratnika kao što su Krapić, Macan itd. To što je on radio ne bi radilo puno centara. Krapić je u ovom trenutku najbolji izbor za drugog centra kod nas.

Slijedi finale, ima li favorita općenito u finalima, a onda imali ga u ovom?

Kobešćak: Mislim da u ovoj utakmici nema favorita.

Imaju li Srbi psihološku prednost? Iz dva razloga, nismo željeli igrat protiv njih u četvrtfinalu i sad su se kroz ova dva nastupa digli na nivo koji smo ih očekivali od početka. I zbog niza vrlo uvjerljivih poraza Hrvatske u zadnjih dosta međusobnih utakmica, (Beograd, Kazan, Bergamo…)

Kobešćak: Mislim da nemaju jer ovo nije Hrvatska iz tih izdanja. Kao što smo rekli, mentalno smo jači, obrambeno smo jači. Nositelji igre nam igraju jako dobro i onda ostali to prate. Pokretljiviji smo. A i iskusniji što se tiče međusobnih ogleda.

Koje su slabe točke Srbije, gdje bi ih mogli napasti. Nama se recimo čini da je Filipović jedini igrač koji zna lošije držati blok pa i s igračem manje gdje su bili nevjerojatno kompaktni protiv Italije koja je krenula sa 0/7 realizacijom. Talijani se nisu mogli dovesti ni u situaciju 1 na 1 s igračem više.

Kobešćak: Srbi nemaju puno slabih točaka. I u pripremi utakmice treba krenuti od analize naše obrane kao i uvijek kod važnih utakmica. Uvijek se ide po nekom principu, prvo razmišljaš kako ćeš zaustaviti centre, što će biti možda i najvažnije. Zaustaviti Pijetlovića i Nikića.

Onda, sa koje strane ćeš se povući ako dođe do zone. Ne smije se dogoditi kod takvih pucača da imaju mogućnost puno prebačaja niti da su preblizu. Pa onda igrač manje, gdje trebamo zaustaviti stative jer Srbija ima najbolje stative i najbolju igru za stative na svijetu.

A onda još par finesa i to je to. Napad… To je stvar imaginacije i inspiracije. U obrani se sve dobija.

 

Tako će vam razmišljati i Deki (op.a. Dejan Savić), opteretiti će naše centre da će proći kroz pakao! Ako oni to izdrže, onda će se otvoriti i u napadu, pojavit će se rupe.