Najava 2. kola

Drugo kolo muškog turnira donosi dvije derbi utakmice Mađarska – Španjolska i Grčka – Crna Gora. Hrvatska u drugom kolu igra protiv SAD-a, ali cijeli dan je u sjeni objave iz Mađarskog tabora da kapetan,vođa momčadi i (po)najbolji igrač Denes Varga zbog loma prsta propušta ostatak SP-a.

 

 

Hrvatska nakon impresivne prve utakmice u kojoj je poslala poruku konkurenciji, očekuje dvoboj protiv SAD-a u 2.50 (9.50 po lokalnom vremenu). Pobjedom u ovoj utakmici osigurali bi ulazak među 8 najboljih i čekali protivnika. Kako su Japan i Njemačka remizirali u prvom kolu ne znamo još tko će to biti. Ako i jedni i drugi do kraja budu imali isto bodova, bitna je samo utakmica protiv Italije (bolje plasirane momčadi), odnosno gol razlika u toj utakmici.

SAD je u prvoj utakmici dobio Kazahstan 16:7 uz 3 gola Bowena, Hoopera, Daubea i Hallocka. Lani smo s njima igrali 4 utakmice, po dvije na Svjetskoj ligi i Svjetskom kupu. Jdnu, u grupi su dobili Amerikanci. Zadnja malo ozbiljnija utakmica bila je prije dvije godine na otvaranju SP-a kada smo ih dobili 12:7 (uz malo opuštanje u zadnjoj četvrtini). Bowen i Cupido su dali po dva gola tada, za nas Lončar i Xavi po 4.

Vidjet ćemo kako će se Amerikanci koji su također iznimno plivački i fizički spremni (pripreme sa njihovim marincima) nositi sa našom plivačkom flotom. Taj segment će biti najzanimljivije promatrati, a manje više očekujemo sličnu utakmicu kao i protiv Australije; odvajanje u startu i rast prednosti do samoga kraja. Imamo momčad koja može u takvom ritmu odigrati svih 6 utakmica na ovom natjecanju.

 

Mađarska i Španjolska uskaču u bazen odmah iza nas. Derbi je to grupe C koji odlučuje o putniku u četvrtfinale. Ovaj dvoboj, kao i cijeli današnji dan je u sjeni vijesti da Denes Varga, kapetan Mađarske propušta ostatak SP-a zbog loma prsta. Ostaje uz momčad (nije moguće više zamjeniti igrača), te ostaje kapetan. Što bi valjda trebalo značiti da će tijekom utakmica sjedati na klupi kao igrač?!

Zadnje dvije utakmice ovih protivnika završile su neriješeno, ali zadnjih 5 godina nisu imali susreta na velikim natjecanjima. Tada su u prvom kolu EP-a u Budimpešti Mađari slavili 12:9. Sude Margeta i Goldenberg. Utakmica je potpuno otvorena i vjerojatno nas očekuje neizvjesnost do samoga kraja.

 

Grčka i Crna Gora u grupi A igraju  u 12.10 (19.10 po lokalnom vremenu). Crna Gora odigrala je jako konfuzno prvu utakmicu sa Srbijom i stalno si „podmetala nogu“ brojnim kardinalnim greškama i u obrani i u napadu. Na kraju je ostalo 10:10 i sad protiv Grčke traže pobjedu kako bi osvojili prvo mjesto u grupi. Grčka im neće oprostiti ako i danas ponove sličnu igru, ali mislim da će Ivović i društvo biti pod manjim pritiskom. Bitna stvar je i koliko će Janović biti discipliniran što ga nije baš krasilo u prošloj utakmici.

Grci imaju puno jače sidrune nego Srbi i Ivovića, Čučkovića i Draškovića očekuje puno više posla. Nemaju šutera kalibra Mandića pa će se moći odigrati plića zona. Ali je momčad dobro pokrivena na svim pozicijama. Tek ostaje za vidjeti koliko će Zervedas pružiti jednoj ovakvoj utakmici.

Možda ključni dvoboji vodit će se na desnoj strani grčke, a lijevoj crnogorske momčadi. Janović, Petković i Đurđić protiv Genidouniasu i Vlachopoulosu, tko tu izvuče bolji doprinos momčadi, taj će biti značajno bliži pobjedi.