Pobjeda protiv Australije

Hrvatska je u potpuno besmislenoj utakmici pobjedila Australiju 11:9 i osvojila drugo mjesto u grupi B.

 

Svjetska liga je sama po sebi besmisleno natjecanje, grupna faza iz koje svi idu dalje u četvrtfinale diže besmisao na višu dimenziju, a utakmice kada na tribinama imamo 10 gledatelja i još pokojeg dužnosnika saveza uz dodatni začin kiše pa jakog sunca u 15 sati sav taj besmisao diže u beskonačnost.

 

Tucak je ostavio Lončara na tribinama, a s druge strane Younger je dobio Fatovićevu poštedu. Australija je bila bolja u prvom dijelu utakmice, vodili su i dva razlike (2:4 i 3:5), a na poluvremenu je bilo 4:5. Treću četvrtinu Hrvatska zabija 5 golova u nizu i rješava pitanje pobjednika.

 

Pitanje: Možete li prokomentirati ova nova pravila?

E.Fatović: Ako gledamo samu suštinu pravila meni se sviđaju, ali ako gledamo jučerašnju i današnju utakmicu mislim da je interpretacija tih pravila bila potpuno drugačija. Svi trebaju neko vrijeme da se prilagode i teško se snaći, pogotovo Europljanima koji su do jučer igrali po starim. Trebat će jedno godinu dana da se svi prilagode. Pravila nisu loša, ali neki detalji, pogotovo kontakt na poziciji sidrun-bek, ili se ide predrastično ili nikako. A sigurno da će se i igrači i ekipe prilagođavati ako bude takav sistem izbacivanja. Vjerojatno će se morati igrati malo mekanije, s malo više zone. Pogotovo u Tokiju gdje će biti samo 11 igrača. Jedino što svi drugi sportovi idu u jednu drugu krajnost, povećava se agresivnost i kontakt. Mislim ipak da će ispast nešto dobro iz ovoga, ali ponavljam moramo se svi malo prilagoditi, i sudačka organizacija i treneri, a pogotovo igrači.

Danče.hr: Osim tog kontakta i brojnih isključenja, veliki je problem pratiti što se događa jer se većina sudačkih odluka donosi u duelima gdje nema lopte i publika ne zna zašto ni gdje se nešto sudilo?

E. Fatović: Da i nisu dosljedni do kraja, nekad imamo drastični primjer kao sinoć, nekad je puno manji broj takvih odluka. Svjestan sam toga, svjestan sam i kad se rade zamjene da nekad igrač i ne da „five“ jer sudac gleda što se događa u terenu. Trebali onda neka treća osoba pratiti taj dio. Puno je detalja, ali ovo je tek treći turnir koji se igra po novim pravilima i trebat će još dosta korekcija.

Danče.hr: Komentar današnje utakmice?

E. Fatović: Utakmica nije bila na nivou kao ona sinoć. Utakmica u kojoj i da dobiješ i da izgubiš ne znaš protiv koga igraš sutra. Zadovoljan sam kako smo odigrali jer Hvatska je veliki favorit. Mi imamo jedan problem kako bit konstantan. Odigramo odlično dvije ili jednu četvrtinu kao protiv Srbije, ali kad krenemo nizbrdo onda idemo svom snagom. Taj dio želimo ispraviti, ali to dolazi i sa spremom. U ovom trenutku nismo na nivou na kojem bi htjeli biti u Koreji.

Danče.hr: Younger je bio na tribinama da malo odmori?

E. Fatović: To je i zbog jedne ozlijede koju vuče od prije, a i on ima inflaciju utakmica kao i svi igrači iz europskih ekipa. On definitivno ima previše utakmica i u procesu s njim morat ćemo imati totalno drugačiji pristup nego s ostalima, pogotovo s igračima iz australskih klubova.

Pitanje: Pitao sam to i Tucka, poduzimaju li treneri kakve mjere prem FINA-i i LEN-i, ovo što se igra u 3 dana 3 utakmice ili u 6 dana 6 utakmica. Definitivno će doći do ozlijeda u jednom trenutku jer ovo je tempo, pogotovo s ovim nvim pravilima i kraćim i bržim napadima, koji je nemoguće izdržati. Ide li nekakav apel s vaše strane?

E. Fatović: Ja sam konkretno i u FINA coaching commitee-u i bilo je rječi o tih 6 utakmica u 6 dana. Osobno smatram da je najveći problem nekomunikacija između FINA-e i LEN-e. Mogu reći iz našeg primjera, iako u nas reprezentacija ima prioritet u odnosu na klubove, igrači koji dođu u Europi to nam je prednost. Ali onda oni ne mogu dolaziti na naša okupljanja, jer im klubovi na fin način kažu da neće dobiti plaću ako odu iz kluba na naša okupljanja. I onda mi neke igrače, koji su u Europi, ne vidimo po 10 mjeseci. Aaron je prvi put nakon Berlina s nama, prvi put smo ga vidjeli u petak.

Pitanje: Postoji li problem komunikacije. Recimo jako puno izbačaja se sad u Hannoveri i ovdje sudi na stativama. Očito je bio neki seminar sudaca na kojem su upozoreni na taj detalj. Je li to dobro iskomunicirano prma trenerima i igračima, jer vidimo da su igači često iznenađeni nakon tih isključenja?

E.Fatović:  Definitivno je iskomunicirano da se daje prednost napadačima. Osobno mišljene je da tu ima dosta strarih navika i također da je u prošlosti bilo previše „keča“ na stativama i po meni to treba sankcionirati. Znate kako je to kad imate navike, mi pričamo ovdje o vrhunskim igračima. Nije to baš tako lako da prije 5 dana igraš po jednim pravilima, na jedan način i da sad čuješ poruku i odmah se prebaciš na nešto drugo. To zahjeva vrijeme i siguran sam da će dogodine to biti puno drugačije. Bio sam i u Zagrebu kad je bio Europa kup i tada je bilo još očiglednije da se igrači nisu navikli na te promjene, pa čak i suci. Ali ovdje se već vidi neki pomak i sigurno će s vremenom to biti samo bolje. I ponavljam, za taj detalj na stativama, ja sam apsolutno da se sankcionira.

 

  1. četvrtina

1:0 Krapić zabio u prvom napadu

1:1 Roach s igračem više nakon isključenja Buljubašića i skidanja svetaca od strane izbornika

4:21 Xavi krivo dodao s igračem više

1:2 zabio A. Ford iz mrtvog kuta kao dešnjak s desnog krila

2:2 1:27 Bušlje s lijevog vanjskog pod prečku zabija na zonu

0:20 Bušlje isključen

2:3 0:09 isključen Bašić, Hollis zabija

 

  1. četvrtina

2:4 7:13 Šetka skrivio peterac, A. Ford zabio

3:4 6:00 Joka izborio isključenje i zabio sam ispred golmana

4:30 Vrlić zaradio isključenje Powera, obranio golman, Joka puca pored gola u istoj akciji

3:00 čista pogreška sudaca, po novim pravilima je peterac, udario Xavija s leđa po ruci

2:40 isključen Šetka, kontrafaul Kayesa s igračem više

3:5 0:45 gol Kayesa, osto sam ispred Bijača nakon kontrafaula HR

4:5 0:21 Vrlić zabio s dva metra, dobio loptu na ruku od Xavija

 

  1. četvrtina

7:00 isključen Buljubašić

5:5 6:36 Fatović izborio isključenje Forda A., pogodak Krapića s vanjske pozicije nakon povratka isključenog igrača

6:00 isključenje Bašića, Australija gubi loptu

6:5 5:35 isključenje Blakea i time-out HR, 5:25 pogodak Vrlića s druge stative na asist Jokovića

5:02 isključen Bušlje, Australci dodali na stativu i pogodili prečku

7:5 4:15 pogodak Jokovića s desnog krila, uplivo na 4 metra i dobio loptu na ruku, Roach nije znao gdje se točno Joka nalazi

8:5 3:30 isključen neki Australac, zabija Vukičević

3:08 isključen Benić, time-out Australia, prečka Australije

9:5 2:22 pogodak Xavija s desnog vanjskog

9:6 1:40 zabio A. Ford s desnog vanjskog s igračem više

9:7 00:51 Putt zabio na zonu s lijevog vanjskog

10:7 00:23 isključen Putt na Vrliću, a Fatović zabio s lijevog krila

10:8 00:01 Edwards zabio sa sidruna preko Bašića

 

  1. četvrtina

Lolo osvojio prvu loptu

7:36 isključenje Putt (3. Isključenje), Fatović pucao preko gola s lijevog vanjskog

6:50 isključen Benić, G. Ford s lijevog krila pucao preko gola u zadnjoj sekundi

6:10 Vukičević izborio isključenje Brooksa, Bušlje sam na prvoj stativi dobio loptu od Xavija, ali pogodio 2. stativu

11:8 3:15 zabio Vrlić sa srednjeg vanjskog na zonu

11:9 2:59 isključen Benić (3. Isključenje), time-out, nije poslušao izbornika da stane na leđa, zabio Edwards s lijevog krila s igračem više

1:25 aut za HR nakon obrane Fatoviću

0:51 obostrano isključenje Bušlje (3. Isključenje) i Edwards, napad za Australiju, Powers (sedmica) pucao preko gola

0:20 time-out HR