Poraz od Španjolske u prvom kolu

Hrvatska je izgubila od Španjolske 8:7 na otvaranju Europskog prvenstva za igrače do 17 godina. Dojam utakmice je puno povoljniji za našu momčad i nekoliko individualnih grešaka odvelo je utakmicu iz +2, +3 u -1.Vodili smo veći dio utakmice, kada su Španjolci dva puta i poveli, odmah smo izjednačavali i okretali u naše vodstvo. Ali puno propuštenih prilika u prvom poluvremenu da se odvojimo na 2, možda i 3 razlike kada su Španjolci bili popuno nemoćni u napadu. Naše individualne greške držale su protivnika u priključku. Kasnije, na kraju utakmice promašili smo i peterac, pa igrača više da odemo na +2 i riješimo utakmicu početkom četvrte četvrtine. Nije 2 razlike velika prednost, ali tijek i priroda utakmice je bila takva da je to ovaj put bilo poprilično. Kad ništa od toga nismo iskoristili, kažnjeni smo i Španjolska je osvojila 3 boda. Dojam, po prikazanoj igri u velikoj većini utakmice, da smo mi bili bolji protivnik i da smo uz malo više koncentracije ovu utakmicu trebali pobijediti s 2-3 razlike.


Na početku utakmice igralo se dosta statično s obje strane, a onda kad je Hrvatska počela malo i uplivavati na postavljeni napad, Radan je dobio loptu na drugoj stativi, od srednjeg vanjskog i zabio za 1:0. Prethodno smo imali i kontru u kojoj je golman Čubranić odlično bacio loptu, a naš igrač koji je imao prednost iz nepoznatog razloga pokušao dodavanje na krilo, unazad i netočno?!


Tijekom cijele utakmice niti jedan ekipa nije otišla na +2, tako da je sada bio red na španjolski gol. Primili smo iz prvog igrača više na utakmici. Nanizali smo i dvije individualne greške gdje smo primili dva gola. Prvo nismo dobro realizirali polukontru 6 na 5, a ni zatvorili rekontru i primamo gol. Kasnije gubimo loptu u lošem dodavanju na vanjskoj poziciji i opet primamo gol iz kontre 2 na 1. Bio je to perio utakmice kada je Španjolska bla popuno nemoćna, naša zona je bila odlična, njihov napad statičan i Čubranić je dobro zatvarao kada su se par puta oslobodili na lijevom krilu. Ali nismo to kapitalizirali, dapače, Španjolska je povela 3:2 (za nas je odličnim udarcem na zonu sa srednjega zabio Mozara).
Ipak do kraja ove četvrtine vraćamo vodstvo, opet Mozara ovaj put jako dobar šut s lijevog krila s igračem više, i malo kasnije i Tiozzo, također s igračem više, brza realizacija na nepostavljenu obranu.

Primili smo gol s 2 igrača manje, uskoro je i Španjolski sidrun okrenuo našeg beka i drugo vodstvo Španjolske na startu treće četvrtine, 4:5. I mi odgovaramo s dva uzastopna gola i vraćamo vodstvo, 6:5. Prvo je Stojanac odlično zabio kada je ušao kao drugi sidrun, a onda je i u kontri netko od naših zaradio peterac kojega Mozara svojim trećim golom realizira. Imali su Španjolci dva puta igrača više, ali Čubranić je i dalje jako dobar.
Opet na startu četvrtine kao i u drugoj i trećoj četvrtini, primamo gol i 6:6. Ovaj put je peterac za Španjolsku kojega su zaradili tijekom igrača više i dodavanja na stativu. I mi realiziramo igrača više odmah idući napad, Kolak se dobro izvukao u 3-3 s desnog krila i 7:6. Odlično smo izigrali Španjolsku obranu, pogriješili su oni u iskakanju na zonu na lijevoj strani našeg napada i drugi peterac 5.47 do kraja utakmice. Prilika da po prvi put jedan momčad ode na +2. Stojanac je zabio, ali suci poništavaju gol zbog nepravilnog izvođenja. Nije bilo reprize niti mogućnosti ponovnog gledanja, a stream se radi s dvije kamare s vrha tribine. Opet smo zaredali s nekoliko odličnih zonskih obrana i zaradili igrača više za rješavanje utakmice. Odigrali smo dobru akciju, izradili situaciju, ali udarac završava na prečki. I nakon ovakvih promašaja, očekivano je bilo da nas protivnik kazni, i to je i učinio. Prvo, prvi gol na zonu, s desnog vanjskog zabija netko od Španjolaca. Prvi i jedini gol na utakmici koji nije igrač više ili (re)kontra. Ajde, uz onaj jedan peterac i gol s pozicije sidruna. Ostale su još 2 minute do kraja. Španjolska na 40ak sekundi do kraja zabija još jednog igrača više, ovaj put nakon time outa. Imali smo i mi igrača više i tome out za izjednačenje, ali šut s lijevog krila na prebačaj, španjolski golman brani s dvije ruke.

Šteta, zaista po prikazanom u baznu, ako se izuzme tih nekoliko zaista nepotrebnih i velikih individualnih grešaka, bili smo bolji protivnik.

1.kolo grupa B
Hrvatska – Španjolska 7:8 (1:0, 3:3, 2:2, 1:3)
Hrvatska: Ivan Mauro Čubranić, Maro Tiozzo 1, Ivuša Burđelez, Robert Stojanac 1(0), Luka Omrčen, Mislav Bakarić, Toni Mozara 3(1), Toni Radan 1, Marin Čumbelić, Patrik Kolak 1, Josip Tolja, Roko Bezer, Jakov Čosić. Izbornik: Hrvoje Hrestak. Pomoćnici: Frano Vićan i Jurica Pavičić.

Odgovori