Pustili Francuskoj

Hrvatska je izgubila, točnije pustila Francuskoj. Jednako kao što je Italija već u četvrtom kolu odigrala na siguran poraz protiv nas pa još i jučer protiv SAD-a. Vrlo vjerojatno je i Španjolska protiv Crne Gore odigrala na isti način.

 

Velika je razlika u dojmu. Naime kad Italija izgubi od Hrvatske pa i SAD-a nije potrebno brukanje. Jednako tako i Španjolska bi i u jakoj utakmici možda izgubila od Crne Gore iako ovdje igraju puno kvalitetnije. Ali, u ne znam kakvoj utakmici u ne znam kojem paralelnom svemiru Hrvatska u vaterpolu ne može izgubiti od Francuske. Osim ako im ne pusti toliko očito.

 

 

Prisjetimo se najave za ovu utakmicu koju je u jučerašnjim SN objavio dba:

Želite li pogledati sigurnu pobjedu hrvatskih sportaša, bez imalo živciranja, strepnje, s uvjerljivom prednošću? Imamo takvu utakmicu za vas. Nedjeljna utakmica 5. kola skupine B vaterpolskog turnira, Hrvatska – Francuska. Postoji samo jedna dvojba, kojom ili kolikom će gol razlikom Tuckovi učenici pobijediti Francuze, s kolikom će razinom nemilosrdnosti rešetati protivničku mrežu, hoće li ići do kraja svojih mogućnosti ili će se ipak malo štedjeti?

 

I tako kroz cijeli članak koji završava rečenicom:

Velimo vam, nedjeljna večer bit će puko popravljanje gol razlike, relaksirajuća utakmica. Za gledanje, ali i za igranje.

I nije dba ništa pogriješio, ogriješili su se ovaj put neki drugi.

 

Jednako tako Francuska je očigledno pustila utakmicu protiv Kanade na kvalifikacijama za OI pa je FINA otvorila istragu koja je odbačena iako je svima bilo jasno da je utakmica puštena. E pa to puštanje bilo je mila majka za ovo naše. Iako je Tucka „mudro“ igru dao u ruke Petkovića, Bukića, Šetke i Krapića tako da se razlika u kvaliteti spusti sa 15 na 5 golova, ali i dalje uvjerljivo na našu stranu. Zato je nakon izvođenja centra Petković zaigrao beka, zato je Bukić čak tri puta igrao beka bez zone, zato smo i primili 3 gola sa pozicije sidruna. Zato smo spuštali ruke u bloku itd… I drugi to rade, pa je onda u redu da smo i mi pribjegli ovoj metodi? Jedino što nas ždrijeb nije pomazio pa smo morali pustiti Francuskoj. U vaterpolu.

 

Srbija igra loše na ovom turniru. Eto i sinoć su gubili 2:5 od Japana nakon 8 minuta. Najbolji igrač Japana Takei  ima 176 cm i 78 kg. I kao takav je utrpao 5 golova. Japanci su propustili kontru za 6:2, pa je Srbija došla do 5:5 u zadnje 3 minute druge četvrtine. Kasnije su pobijedili 12:8. I umjesto da budu zabrinuti, jako, jako zabrinuti zbog nekvalitete igra na ovom turniru, sada likuju. Posebno medijski. „Hrvati nas se prepali i pustili Francuzima.“ I u pravu su, prepali smo se Srbije, mi Olimpijski pobjednici,  i sad idemo na Brazil s Rudićem.

 

Sam sustav natjecanja pogoduje ovakvim nesportskim i neolimpijskim poduhvatima. Kad od 6 momčadi 4 prilaze u daljnji krug natjecanja kao da želiš da se biraju protivnici. To se onda riješi puno sportskije. Npr. kao i bridžu, prvi u grupi ima pravo birat između drugog, trećeg i četvrtog u onoj drugoj grupi. To bi bilo puno bolje. Kao što je prijašnji sustav bio puno bolji, da tri idu dalje s time da je pobjednik grupe već u polufinalu.

 

I sad, u daljenjem duhu olimpizma, puno neprimjetnije od nas, bi suci mogli dovesti do toga da u polufinalu igraju:

Srbija – Grčka

Brazil – Mađarska ili Crna Gora