Srbija dominantno preko Hrvatske u finale

Srbija je pobjedila Hrvatsku 9:7 i prošla u finale u jednoj ružnoj utakmici punoj hrvanja koje je nadvladalo vještinu i umjeće kroz većinu utakmice. Uostalom, takav je današnji vaterpolo u većini utakmica. Pobjedio je bolji, koji je od početka ima kontrolu u bazenu čak i unatoč velikoj sudačkoj pogrešci protiv njih i sasvim zasluženo ide u borbu za zlato sa Španjolcima.

 

Početak je bio uraganski što se tiče postizanja golova. U prvom napadu kontrafaul Vrlića, a onda 4 napada zaredom golovi, svaki s igračem više. Za Srbiju Jakšić (sa stative na asist Prlainovića) i Ćuk s lijevog vanjskog. Hrvatska je očito imala taktiku da pokušava s realizacijom u početnim sekundama akcija, dok se obrana nije još do kraja postavila pa se šutira samo protiv jednog bloka. Prvo je tako zabio Vukičević s lijevog, pa Joković s desnog vanjskog. Ali kasnije je Srbija kao vrhunska momčad iskontrolirala i te početne sekunde nakon isključenja.

Srbija je nastavila s nepogrešivom realizacijom, ali Hrvatska nije i tako je što se tiče Hrvatske nastavilo sve do kraja utakmice što je na kraju i bilo odlučujuće. Do kraja prve četvrtine bilo je 5:3. Srbija je imala 4/4 igrača više. Sve akcije su im bile na način da agresivno cimaju, izlaze visoko do gaćica i na taj način navlače obranu i onda točnim i brzim dodavanjima do kraja izbace obranu iz ravnoteže i onda završavaju kvalitetnim šutevima na prebačaj. Još jedan gol zabio je Ćuk na zonu nakon 3 vrhunska cima. Ukupno čak 3 gola Ćuka u prvih 8 minuta, daleko najbolji pojedinac utakmice. Za nas je još zabio Vrlić s 2m iz igre na asitenciju Jokovića s desnog krila. Pogreška i igrača koji je čuvao krilo da može slobodno primiti i dodati loptu, a i Jakšića kojemu se Vrlić prelagano oslobodio. Hrvatska je promašila svoj trećo i četvrti igrač više, opet Joković i Vukičević s vanjskih pozicija, ali nema gola čak ni sa dva igrača više (Joković).

 

Početak druge četvrtine donosi sporni trenutak. Nakon šuta Macan u blok s lijevog vanjskog, Fatović koji je na lijevom krilu, šakom preko vode, vrlo vidljivo i blizu lopte tako da je barem jedan sudac to morao vidjeti, udara Filipovića. Klasični brutality koji znači peterac za Srbiju i čak 4 minute igra s igračem manje za Hrvatsku. Nevjerojatno je da to Naumov i Koryzna nisu vidjeli. Iza toga, u svakoj prilici igrači Srbije ulazili su u klinč s Fatovićem što je Naumov prekinuo nakon otprilike 2 minute igre davši nepostojeći crveni karton i njemu i Ćuku. Obzirom da je Fatović već ranije, prije 2 godine u kapici Juga protiv Pro Recca nekim udarcem ispod vode Mandiću slomio jabučnu ili neko drugu kost lica, mislim da ga čeka teška najmanje prva iduća utakmica protiv Srbije.

Srbija je stala sa 100-postotom realizacijom igrača više što i nije čudno. Čudno je su već od druge četvrtine bili puno sporiji, nisu više toliko agresvno izlazili iz vode i navlačili protivnike u obrani i prebacivali strane. I u pozicijoj igri bili su spori. Drastičan je bio pad u intenzitetu igre Srbije već nakon pola druge četvrtine Srbija je imala 1/3 igrača više (Mandić s desnog krila na prebačaj), a Hrvatska 0/3 (dva puta blok obrambenog igrača i jedan jako loš šut Šetke kad je bio i bez igrača ispred sebe u bloku). Sa 6:4 se odlišlo na odmor jer je Bušlje zabio odličan gol na zonu u same rašlje.

 

U trećoj četvrtini dugo nema golova. Prvo je Srbija propustila igraač više (Bijač je obranio), a onda 3 u nizu za Hrvatsku. Prvo je nakon time outa odigrana odlična akcija u kojoj je Bušlje ostao sam na drugoj stativi. Joković mu je dodao s desnog vanjskog, ali našem kapetanu prije šuta ispada lopta. Kako je Šetka bio puno u igri umjesto Fatovića, Savić je logično i pametno usmjeravao akcije s igračem manje na njega. Tako je on lošim udarcima završavao devetu i desetu akciju s igračem više Hrvatske. Slični potezi obrane Srbije i u pozicijskoj obrani kada su i na Buljbašiću i Milošu igrali dosta plitku zonu.

Za 7:4 zabija Mitrović preko bloka Jokovića uz Tuckovo psovanje vlastitog igrača kojega smo nažalost imali prilike vidjeti i ranije na ovom turniru. Jedanaestu akciju, konačno nakon 8 uzastopnih promašaja, s igačem više realizira Bušlje nakon što se obrana Srbije čitavih 20 sekundi nije uspjela do kraja kompaktno postaviti, nego su sa svakim dodavanjem lopte stalno bili u nekakvim pojedinačnim iskakanjima i Bušlje je ostao potpuno sam na prvoj stativi za 7:5.

 

Do kraja utakmice držao se ritam +3 pa +2. Početkom četvrtine i Tucak je dobio crveni karton tako da neće moći voditi momčad u utakmici za treće mjesto. U ovoj četvrtini vidjeli smo nekoliko zanimljivih poteza. Prvo nevjerojatno dodavanje Šetke s lijevo na desno krilo s igračem više. Toliko pogrešno dodavanje (u sami kut terena) ne spada u polufinale EP-a. Zatim Mandićeva parabola s igračem više s desnog krila, fenomenalan udarac za njegov treći gol. Odlično je zabio i Vukičević minutu prije kraja kada je s Mandićem koji ga napada uspio probiti Mitrovića kroz uši i to je bio konačni rezultat 9:7.

 

Utakmica koju je svakako obilježio Fatovićev kroše kojega suci nisu kaznili i tada se utakmica dodatno naoštrila. Suđenje je dakle bilo loše, ali ne takvo kakvim ga Tucak ili Šimenc žele prikazati, jer ako bi se tko trebao budniti da je oštećen to je svakako Srbija. Otići na +3 i imati 4 minute igrača više, to je velika prednost koju su im suci očigledno uskratili. Osim loših sudačkih vidjeli smo i loše igračke poteze, poglavito od Šetke. Vidjeli smo puno hrvanja, a malo umjeća. Vidjeli smo utakmicu koja nije baš neka propaganda ovog sporta osim ako nije cilj imati hrvanje u vodi.

Srbija je od početka do kraja bila bolja. U potpunosti su kontrolirali utakmicu i rezultat. I nakon utakmice protiv Mađarske u kojoj se moglo pričati o planskom spuštanju ritma i eventualnoj smanjenjoj potrošnji nakon 5:0 u 9. Minuti utakmice do konačnih 8:5. Ali i ovaj put opet nakon 5 fantastičnih golova u prvoj četvrtini značaj pad. Dojam je da mnogi igrači nisu fizički spremni za tako visak nivo igre što bi im moglo predstavljat problem protiv Španjolaca.

 

Ćuk je do brzog isključenja imao već 3 postignuta gola i bo je najbolji pojedinac utakmice. Možda je i takav pad i napadačkoj igri Srbije dijelom uvjetovan tim isključenjem. S druge strane, bez Fatovića naša igra imala je rupu koju su Srbi kvalitetno i pametno koristili. Mandić je do kraja natavio gdje je Ćuk stao. Ali glavninu posla Srbija obavila obranom. Zaustavili su Xavijeve asistencije i njegovu organizaciju igre. Joković je zabio na startu, kasnije ga nije išlo. O igri s igračem manje već smo pisali; naša realizacija 3/13 dovoljno svjedoči (1/11 nakon prve dvije minute). Mitrović je bio bolji od Bijača kojemu naša obrana nije bila u stanju pomoći blokovima. U jednom trenutku na tv-u se pokazalo da je omjer blokiranih udaraca čak 8:1 u korist Srbije. U službenoj statistici tolik ostoji i na kraju.

Sve u svemu bolja Srbija zasluženo ide u finale gdje će pokušati doći do četvrtog uzastopnog naslova, a Hrvatsku očekuje borba za prvu broncu sa EP-a. Do sada imamo čak 4 poraza u tim utakmicama.

 

Polufinale EP-a

Hrvatska – Srbija              7:9 (3:5, 1:1, 1:1, 2:2)

Suci: Stavridis (Grč), Koryzna (Polj)

Hrv: Bijač (7/16), Macan, Fatović, Lončar, Joković 1, Buljubašić, Vukičević 3(1), Bušlje 2, Miloš, Vrlić 1, Šetka, Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.

Srbija: G.Pijetlović, Mandić 3, V.Rašović, Ranđelović, Ćuk 3, D.Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović 1, S.Mitrović 1, B.Mitrović (7/14). Izbornik: Dejan Savić.

Osobne greške: Hrv 14, Srb  16

Peterci: Hrv 1/1, Srb

Igrač više: Hrv 3/13 (23%), Srb 7/12 (58%)