Srbija u Tokiju

Pobjedom u finalu protiv Hrvatske, Srbija je prva momčad koja je, uz domaćina, izborila nastup na Olimpijskih igrama u Tokiju. U spektakularnoj utakmici na Tašmajdanu, Srbija je slavila 12:11 golom Filipovića iz peterca 17 sekundi prije kraja.

 

 

Japan kao domaćin, i sad Srbija kao pobjednik svjetske lige, to su 2 od ukupno 12 momčadi koje će nastupiti iduće godine u Tokiju na Olimpijskim igrama. Možda je i u redu da je branitelj naslova prvi koji je izborio plasman. Za mjesec dana znat ćemo još dvije momčadi, finalisti SP-a u Gwangjuu (ako Srbija bude u finalu onda i trećeplasirani) popunit će mjesta tri i četiri. Prvaci Pan američkih igara, Oceanije kao i azijskih kvalifikacija donijet će još 3 sudionika do kraja ove godine. Prvak Europe iz Budimpešte  (ili prvi koji nema već osiguran plasman) u siječnju zaokružit će 8 sudionika. Preostala 4 dobit ćemo na zajedničkim kvalifikacijama 29.3 – 5.4.

 

Svjetska liga u godini prije Olimpijade uvijek ima posebnu važnost, upravo zbog tog plasmana. Srbija se kandidirala za domaćinstvo i ostvarila 12 naslov (2 skupa sa CG) u 18 izdanju ovog natjecanja. Čim smo stigli u Beograd čuli smo da će Srbija, osvoji li ovo natjecanje, u Južnu Koreju sa pomlađenim sastavom. Savić je to vrlo brzo i objavio tako da će Prlainović, Filipović, Aleksić, D. Pijetlović, S. Mitrović i oba golmana B. Mitrović i G. Pijetlović ovo ljeto odmarati, a Savić će mlađe snage povesti na SP. Zanimljivo je ovdje primjetiti razliku između Savića i Tucka. Tucak je jedini od europskih momčadi vodio najjače i najstarije snage lani na FINA kup u Berlin polovicom devetog mjeseca. Ganjao je rezultat, nabijao statistiku medalja, ali nije mu pošlo za rukom – tek peto mjesto. Savić i u sedmom mjesecu daje odmor svojim igračima, priprema mlađe za period nakon Tokija. Hrvatskoj, odnosno Tucku većina igrača igra u jednoj momčadi, u Jugu pa su igrači nauštrb kluba dobili bar nešto odmora. Savićevi puleni igraju rašrtkani po Europi tako da bi njihov odmor bio puno kraći.

 

Finalna utakmica na Tašmajdanu odigrana prije 7 dana bila je spektakularna. Osim susreta dva velika rivala, osim silne kvalitete u bazenu dodatnu draž dalo je i vrijeme. Početkom zadnje četvrtine spustio se veliki pljusak na otvoreni bazen i  publika koja je većinom ostala i u takvim uvjejetima na tribinama bila je jednako mokra kao i igrači u bazenu. Sve to skupa začinilo je i onako spektakularnu utakmicu koja je još k tome bila neizvjesna sve do posljednje sekunde.

 

Hrvatska je bolje ušla u utakmicu i mogla je već nakon 8 minuta imali 3-4 golova prednosti. Završilo je 1:3, a dodatne izrađene situacije su imali Bušlje s igračem više sa druge stative i Vrlić kada je već okrenuo beka. Oba puta brani Mitrović. Hrvatska je izborila 2 peterca (Joković odlično uplivao i Fatović mu pravodobno asistirao s lijevog krila, te Vrlić okretanjem Jakšića) i još je Buljubašić spretno pokupio odbijanac i zabio sa stative s igračem više. Jedini gol Srbije bio je specifičan. S igračem više Ćuk šutira s vanjske pozicije, pogađa Aleksića u glavu i takva pliska vara Bijača i ulazi u gol. Još čekamo odgovor Koganova kome bi se takav gol trebao pripisati, statistika ga je upisala Ćuku. Iz prve četvrtine izdvajamo i dva ulaska Prlainovića s Fatovićem na dva metra, ali oba puta Loren dobro igra kao bek. Srbija je bila poprilično bezopasna, samo dva dalekometna pokušaja Filipovića, oba u okvir gola. Inače je Filip loše držao blok, tj. bio loše postavljen kod šuta Vukičevića s igračem više nakon kojega je Buljubašić zabio.

 

U prvom napadu druge četvrtine već treći peterac za Hrvatsku, sada je Xavi asistent, a Lončar onaj koji ga je zaradio. Fatović postavlja 1:4 i onda slijedi preokret u igri i rezultatu. Zabila je Srbija 5 golova u nizu. Prvo Mandić iz polukontre 6 na 5 (Fatović pokriva previsoko), pa Mitrović (koji se istaknuo i u obrani s igračem manje kad je izvrsno iskočio i presjekao dodavanje s dk na lv, iako je visoko izašao prema Jokoviću na dv) s igračem više kada je Jakšić fenomenalno na stativi uspio proslijediti loptu prema krilu iako su čak 3 obrambena igrača skočila na njega, a dva ga i uspjela udariti po ruci dok je imao loptu – početna fotografija.

Slijedio je period fenomenalnog tempa u kojem su se redale kontre i rekontre, sve bez gola, pa onda još 3 gola Srbije (Filipović ušao u igru i zabio s lijevog vanjskog – Šetka zaspao, pa Prlainović vara blok s LK s igračem više i Mandić iz tranzicije).

 

Slijedi serija Hrvatske 3:0 (i 4:1) u kojem vodstvo opet prelazi na drugu stranu. Za kraj druge četvrtine Vukičević s igračem više (blok Prlainovića previše pokriva dijagonalu), pa na početku treće najčudniji gol utakmice. Srbija je u napadu i na isteku vremena Mandić baca loptu na stranu, ali odlučuju se baciti ju u svoju polovicu jer je Srbija svih 30 sekundi potrošila, a da nije uspjela postaviti napad iako je Lončar ostao u suparničkoj polovici. I Lončar juri po loptu, vraća se malo prema svome golu i do bočne pruge, uzima je i juri prema golu Mitrovića. Ipak na kraju dodaje Vukičeviću koji je bio u kontri i zabio još jedan gol za 6:6. Velika pogreška i čudna odluka Mandića. Zabija uskoro i Fatović s lijevog krila. I to nakon što ga je kad je nešto prije toga u istoj akciji primio loptu i vratio je prema vanjskog liniji Filipović nekorektno i s ciljem provociranja vukao za vezice kapice. Iako je to bilo preko vode, suci nisu reagirali, a Loren je opet primio loptu i zabio pored bloka Filipovića. Vico je lako okrenuo Šetku kao sidrun i Mandić iz peterca donosi 7:7, a Bušlje na zonu izvrsno na prvu pogađa za 7:8.

 

U zadnjih 8 minuta ušlo se s velikom kišom i s +1 Hrvatske, ali u drugom napadu Jakšić s igračem više, opet izvrstan na stativi. Filipović mu baca parabolu u visokom luku s desnog krila, kako se inače ne bi trebalo, i iako lopta dugo putuje, i iako su Buljubašić i Vrlić odmah uz njega, Jakšić postiže gol. Igra se gol za gol, Hrvatska još dva puta vodi. Najspektakularniji gol utakmice, šrauba Mandića s nekih 7-8 metara, neobranjivo. Pogodio je Vukičević svoj četvrti gol za 9:10 s igračem više, a onda Filipović kao sdirun bježi Šetki (opet njegova greška na beku) a Stojanović mu baca loptu na ruku na prijenos za 10:10. Zadnja 3 gola Srbije zabio je Filipović. Idući je bio  u još jednoj polukontri 6 na 5. Vukičević petim golom (peterac, kontra i 3 igrač više) 28 sekundi prije kraja nakon time outa, opet s lijevog vanjskog s igračem više, donosi 11:11.

Iako Srbija ima napad do kraja ne idu polako već odmah nakon izvođenja centra Mitrović ulazi u duel s Xavijem, dobiva loptu na nekih 5 metara, radi dribling držeći loptu, i kad zauzima prednju poziciju, pušta ju i zarađuje peterac kojega Filipović 17 sekundi do kraja zabija za 12:11. Otišao je i Bijač u napad, proletjele su sekunde, nije suđen izbačaj na Bijaču kada je jedan srpski igrač nakon faula očigledno gurnuo loptu. Bijač se diže s nekih 7-8 metara, ali šutira plisku pored gola.

 

Utakmica je ponudila spektakularne poteze. Gol Mandića, spomenuta šrauba, koja uz kapljice kiše koja je tada baš jako pljuštala, koje udaraju po površini bazena izgleda još spektakularnije. Ili posljednji peterac Filipovića kada je zbog jačine kiše Bijač tražio 10ak sekundi dodatnog vremena da se pripremi za pokušaj obrane. Gol, točnije pliska, koja pogađa Aleksića u glavu i skida mu kapicu, mijenja kut visinu ulaska lopte u gol i vara Bijača, cijeli niz ostalih spektakularnih udaraca i poteza učinili su ovu utakmicu jednom od najspektakularnijih kako su je mnogi koji su je uživo gledali okarakterizirali. Srbija je dala 3 gola nakon tranzicije (Mandić dva i Filipović) i to je možda bila ključna razlika (mogli su još pokoji ali je Aleksiću jednom ispala lopta, a jednom mu je Bijač izvrsno obranio, također situaciju 6 na 5). Hrvatska samo jedan nakon greške Mandića. Hrvatska je bila bolja s igračem više 6/11 prema 4/12, imala i jedan peterac više 3/3 protiv 2/2. Srbija je zabila dva gola na  zonu (opet Mandić  i Filipović), a Hrvatska samo jedan (Bušlje).

Bilo je zamjetno da je Savić odlučio jače pokriti Jokovića na kojega se izlazilo visoko čak i s igračem manje što je koristila druga strana s 4 gola (Vukičević 3 i Fatović 1). Ali Joković je ostao bez opasnijeg pokušaja, a s druge strane Filipović i Mandić su zabili svaki po 4 gola, a imao je i Prlainović cijeli niz situacija u kojima je pokušavao, ali ga u ovoj utakmici nije baš išlo ( jedan gol i još 3 puta propuštene situacije s igračem više).

Presudile su i neke individaulne pogreške gdje je prednjačio Šetka, a i doprinos 11 i 12-tog igrača u momčadi, recimo Vica i Stojanovića protiv Šetke i Miloša bio je na strani Srbije.

 

Finale Svjetske lige 2019

Srbija – Hrvatska              12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3)

Bazen na Tašmajdanu, cca 3500 gledatelja

Suci: Alexandrescu (Rum), Stavridis (Grč)

Srb: G. Pijetlović, Mandić 4(1), Stojanović, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 4(1), Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović (9). Izbornik: Dejan Savić.

Hrv: Bijač (8), Benić, Fatović 2 (1), Lončar 1, Joković 1(1), Buljubašić 1, Vukičević 5(1), Bušlje 1, Miloš, Vrlić 1, Šetka, Garcia, Marcelić. Izbornik: Ivica Tucak.

Osobne pogreške: Srb 15, Hrv 14

Peterci: Srb 2/2, Hrv 3/3

Igrač više: Srb (1/3+2/3+0/3+1/3)= 4/12 (33%); Hrv (1/2+1/3+1/2+3/4)= 6/11 (55%) – jedan dvostruki igrač više za Hrv

Golovi s 2m, zarađeni peterci i isključenja:

Srb:

Pijetlović: 7iv

Vico: 5m + 2iv

Filipović: gol

Mitrović: 5m

Prlainović: 2iv

Hrv:

Vrlić: 5m + 7iv

Lončar: 5m + 4iv

Joković: 5m

Obrane: Mitrović (3/6+1/3+4/7+1/4)= 9/20 (45%); Bijač (1/2+1/6+4/5+2/7)= 8/20 (40%)