FANTASY EXPERT Draft

Na redu je još jedno izdanje fantasy experata na danče.hr-u. Ponovo se okupilo eminentno društvo koje uz ovaj fantasy dodatno prati i komentira događanja na olimpijskom turniru te uživa u podbadanjima kolega.

Kao i prethodnih godina skupili smo experte, njih 10 kako bi još jednom odmjerili snage svojih timova u fantasy natjecanju. Ove godine nastupaju: Edvin Calderara, Andrei Iosep, Sean King, Marko Šapit, Dragan Jovanović, Romain Burle, Hrvoje Koljanin, Živko Gocić, Vjekoslav Kobešćak i Uroš Stevanović.

Prvi dio fantasija je izbor igrača, draft. Odrađen je u 10.00 navečer po CET-u. 9 experata je bilo u toj, našoj vremenskoj zoni dok je Marko Šapit na licu mjesta u Tokiju pa je morao nešto ranije od uobičajenog naviti budilicu. Već u 5 ujutro, njemu već idućeg dana, birao je svoju momčad.

Igrači su podijeljeni po pozicijama golmani, bekovi, sidruni, lijeva strana i desna strana i tako je i potrebno posložiti prvu postavu. Uz to birala su se još 3 igrača za rezerve tako da je 10 experata izabralo po 10 igrača, ukupni njih čak 100. Znamo da na Olimpijskim igrama nastupa 12 ekipa što daje ukupno 156 igrača (od čega će njih 12 biti na tribinama –došlo je do izmjene pravila pa će izborici pred svako kolo moći mijenjati tog igrača koji neće biti u sastavu, među 12 koji će nastupiti u toj utakmici).

Experti su dali svojim timovima ime i krenuli s prvim krug drafta, prvi pikovi svih momčadi su slijedeći (birani su redom kako je navedno):

  1. Romain (RKC13007):       Dušan Mandić RS
  2. Uroš (RocknRolla):          Francesco Di Fulvio LS
  3. Andrei (Poker Faces):      Alberto Munarriz LS
  4. Živko (Hybrid):                  Filip Filipović RS
  5. Sean (Jolly Boys Outing):Denes Varga LS
  6. Edvin (Koga briga):          Alvaro Ortega Granados LS
  7. Dragan (GW):                    Daniel Pinedo Lopez GK
  8. Vjeko (Snatch):                 Marco Del Lungo GK
  9. Marko (Lelemuts Utd):   Marko Bijač GK
  10. Hrvoje (Rumors):             Aleksandar Ivović LS

Fantasy se igra u 8 krugova (kola) od kojih je 5 grupa faza sa svih 12 reprezentacija, ali u zadnja 3 kola nastupa samo 8 momčadi. Nema razigravanja za deveto i jedanaesto mjesto, dok se igra za peto i sedmo. Tako da se moralo jako kalkulirati obzirom da će u zadnja 3 kola ostati samo 8 golmana na raspolaganju. Ne čudi stoga što su se čak tri golmana izabrala u prvom krugu. Međutim polovica prvih pikova su igrači lijeve strane koji po običau nose najviše bodova. Ivović je u ovom izdanju prebačen s pozicije beka na poziciju lijeve strane gdje i provede veći dio utakmice.

Prvi pik je Dušan Mandić, MVP final8 Lige prvaka. Romain, ali i Savić od njega očekuju jako puno. Na početku ovogodišnjeg fantasija experata postavili smo im par pitanja.

Koliko ste zadovoljni s draftom?

Calderara: Jako sam zadovoljan, uspio sam izabrati većinu igrača koje sam i bio zapisao tako da će biti zanimljiv Fantasy.

Iosep:  Nadao sam se boljem početku, ali mi je Uroš ukrao moju prvu opciju. Puno sam toga stavio na kocku birajući golmana tek na kraju, ali tek ćemo vidjeti je li to bio dobar potez ili ipak nije.

King: Sve u svemu, poprilično sam zadovoljan kako je prošlo. Pokušao sam izabrati što više igrača iz ekipa za koje smatram da će daleko dogurati. Volio bih imati Mandića, Munarriza ili Di Fulviija, ali ovo su vjerojatno Vargine zadnje Igre i siguran sam da će imati odličan turnir.

Šapit: Iskreno tako tako…ubila me vremenska razlika jer kod mene je bilo 5 ujutro, tek sam se razbudio i još su mi u prvoj rundi pokupili svih 5 prvih pickova. Al opet mislim da sam solidno pokrio one deficitarne pozicije.

Jovanović: Draft kao draft je bio namešten (kao i svake godine osim one prve kada sam ga osvojio)… tako da sam prilično zadovoljan sobzirom na uslove u kojima se sprovodio i ne razumevanje organizatora za ulogu golmana u vaterpolu.

Burle: Jako sam zadovoljan sa svojim pikovima. Moj tim je kompletan i mislim da će ove godine bit dobar izazivač.

Koljanin: Prezadovoljan! Obzirom da sam ima odličan pole position mislim da će bit bodova i viška.

Gocić: Uglavnom sam zadovoljan draftom. Bilo je nekoliko pikova koji su nam izmakli u poslednjem trenutku, ali moj tim skauta i ja nemamo za čim da žalimo, zadovoljni smo!

Kobešćak: Nisam bio u mogućnosti sam birati. A svoje prigovore i sugestije ću ostaviti za osobni razgovor sa onima koji su birali ili sugerirali pri izboru. Npr. jedan australski kolega (identitet poznat redakciji) rekao je da je L. Edwards, zaradio na SP u Koreji 30, 40 igrača više. Kako se od ovoga fantasya počinju bodovati i izbačaji na centru, očekujem laganu dominaciju na toj poziciji.

Stevanović: Ni malo, opet je ždreb za draft bio tajna kao u LEN-u ali ovaj put na Dančama, dobio sam najgoru poziciju i siguran sam da nije slučajno.

Kakva su vam očekivanja i tko vam je najveći rival u fantasy-ju?

Calderara: Očekivanja su da se zabavimo, a pošto je ovo meni prvi Fantasy nadam se na početničku sreću pa da odmah osvojim prvo mjesto. Najveći rival, gledajući sastave, je Hrvoje Koljanin, složio je jako zanimljivu ekipu.

Iosep: Samo želim biti ispred mojih dobrih prijatelja, Seana i Vjeka. To je moj jedini cilj

King: Kao i prošli put,uživao bih ostati ispred obojice, Andreja i Vjeka. Ali ambicija mi je i napredak u odnosu na 8. mjesto od prošlog puta.

Šapit: Sve ispod prvog mjesta, ko da nisam ni igrao! Šalim se naravno… meni je prije svega čast i zadovoljstvo da ste me zvali u ovakvo društvo majstora vaterpola. Idemo se malo zabaviti, a ja ću pokušati ovaj boravak na licu mjesta okrenuti u moju korist.

Jovanović: Pošto je sve namešteno očekivanja su da ne osvojim ove godine. Verujem da je namešteno da ne bi postalo dosadno da samo jedna ekipa stalno pobeđuje. Slažem se potpuno sa tim pristupom i nadam se da će ovaj pristup omogućiti vise ulaganja i promociju ovog našeg predivnog i veoma posećenog sporta… najvećih rivala sigurno ima dosta. Vjeko jos iz ’80-ih godina pa i danas, Uroš je uvek zajeban igrač i samo misli na prevare, a Iosep Andrei još iz 2008. sa kvalifikacija za Olimpijadu. I tada se bavio prevarama pa mu je to ostalo u krvi. Ne verujem da se išta promenio.

Burle: Moja očekivanja su samo da se zabavim i podijelim dobre online trenutke sa mojim prijateljima. Također, mogli bi pričati o našim ligama i tijekom pravih večera 🙂 Što se tiče rivala, nemam ih, samo prijatelje. Samo recimo da se nadam da Andrei neće osvojiti drugi put u nizu 🙂

Koljanin: Borit ćemo se do samog kraja i dat sve od sebe. Najveći rival zasigurno je Marko. On je u Tokiju i imat će sve informacije iz prve ruke.

Gocić: Očekivanja su uvek najviša, pobednička. Nadamo se postolju. Ekipe su dosta ujednačene, siguran sam da će turnir biti zanimljiv. Kao najvećeg rivala očekujem ekipe Lelemuts UTDa  i RCK13007.

Kobešćak: Najveći rival sam sam sebi. Moji nastupi u ovoj igri se pretvaraju u agoniju. Velika očekivanja, skromni rezultati. Svaka sličnost sa nekim klubovima je slučajna…

Stevanović: Očekivanja su najveća kao i uvek, Vjeko sa svojim izborom više sigurno nije rival. Ovaj put Koljanin je prvi pik na draftu.

Srbija brani naslov iz Ria

Koju reprezentaciju vidite kao pobjednika u Tokiju?

Calderara: Teško je to reći, ima tu 7 reprezentacija koje mogu realno osvojiti, navijam za Hrvatsku pa se nadam da ću je vidjeti sa Olimpijskim zlatom oko vrata.

Iosep: Zaista je teško reći. Mislim, da nakon dugo vremena nemamo izrazitog favorita za medalje. Po mom mišljenju 8 momčadi ima snagu osovjiti Olimpijske igre, što vjerujem, nikad ranije nije bio slučaj. Reci mi da sam lud, ali razmišljam o finalu Španjoslka – Australija.

King: Volio bih da Španjolska pobjedi, ali najveća želja mi je da na natjecanje ne utječu slučajevi COVID-a što bi bez sumnje utjecalo na rezultate.

Šapit: Je li vrijeme da Španjolci odu do kraja? Nadam se da ne, da se naši vraćaju na vrh, ali ja osobno volim kako oni igraju. Napravili su male promjene u sastavu i bit će ponovno dobri. Još Srbija, Mađarska i Italija i to je tih nekih top 5 koji će dijeliti medalje.

Jovanović: Ajde sada malo ozbiljno… po meni je ova Olimpijada jača od svih prethodnih. Danas nema izrazitog favorita za zlato vec 7-8 ekipa može bez problema ili da osvoji, a neka će čak zavrsiti 9-10. To je stvarno odlično. Španija koja je od 2018-te veoma konstantna i konkurentna, Srbija koja je trenutni Olimpijski pobednik, Hrvatska svetska velsila i uvek puca na sam vrh, Italija koja je trenutni Svetski prvak i koja je potpuno zaslužila tu titulu u Koreji 2019, Mađarska Evropski prvak, Australija koja je dokazala u Koreji da zaslužuje mesto u četiri najbolje ekipe na svetu (jedino je pitanje koliko će ih poremetiti činjenica da nisu imali niti jednu zvaničnu utakmicu u poslednjih godinu ipo dana od početka Covid pandemije, a bogami ni sparinga osim sa USA pre nedelju dana), USA koja je veoma mlada i neiskusna ekipa, ali ekipa koja se diže iz dana u dan. Imali su mislim 17-18 igrača u Evropi prošle godine i mislim da mogu da budu najprijatnije iznenađenje igara. Grčka je uvek opasna mada mislim da ce teško do medalje ovog puta. Iz nekog razloga stagniraju, čak se kreću na dole, a mlađe kategorije su im višestruki evropski i svetski prvaci.

Za mene iskreno Crna Gora ima najviše šanse i mislim da su sazreli u svakom pogledu da uzmu medalju, možda čak i najsjajniju. Vlada Gojković vodi zaista izvanredno. Jedino je uz  golmana znak pitanja pošto im se prvi golman nedavno povredio. Ako mali Tešanovic bude mogao da izdrži breme Olimpijade (a poznajući mu oca veoma dobro, mislim da može) eto Crne Gore do kraja.

Međutim, ovo sve gore navedeno bi bilo u normalnim uslovima verovatno tačno. Pošto ovo nisu normalni uslovi, verujem da će ekipa koja se sačuva pozitivnih slučajeva Covid-a, osvojiti Olimpijadu.

Burle: Mislim da je ovo Olimpijske igre jako teško prognozirati. Srbija je i dalje favorit, ali Crna Gora ima momentum. Italiju, Španjolsku, Hrvatsku i Mađarsku će također biti jako teško pobijediti.

Koljanin: Neko iz trokuta Hrvatska, Mađarska, Srbija.

Gocić: U poslednjem olimpijskom ciklusu ni jedna reprezentacija nija bila izrazito dominantna. Različiti pobednici EP, SP, SL i jakih internacionalnih turnira govore u prilog tome da će predstojeći olimpijski turnir biti jedan od najzanimljivijih u poslednjih nekoliko ciklusa. Ne bih se usudio da prognoziram pobednika iz razloga što ima 5 ili 6 reprezentacija koje sa pravom pretenduju na najviši plasman.

Kobešćak:  Ne vidim tako daleko. Uživat ćemo gledajući što više utakmica i tek nakon prva tri kola možemo davati neke prognoze. Naravno,krive.

Stevanović: Za razliku od prošle Olimpijade Hrvatska i Srbija nisu više toliko izraziti favoriti, ali očekujem da se ponovi finale iz Ria ako se ne ukrstimo ranije.

Od kojeg igrača očekujete najviše na Olimpijadi?

Calderara: Najviše očekujem od Denesa Varge, mislim da je u ovom trenutku jedan od najboljih igrača i da svojim karakterom i stilom igre može odvesti Mađarsku daleko.

Iosep: Imam osjećaj, zato sam ga i izabrao kao prvog, da će Di Fulvio odigrati veliki turnir.

King: Mislim da će Mandić imati izvandred turnir i iznenadilo bi me da ne bude najbolji strijelac. Moj bivši suigrač, Munarriz će također eksplodirati i bit će ključan za Španjolske ambicije.

Šapit: Ajmo prvo s našima… vjerujem da ćemo Bijača gledati u sjajnom izdanju, Vrlić bi mogao u konkurenciju za igrača turnira, a bez obzira na nezahvalni omjer godina i predviđene minutaže meni miriše na maestralan Bušljin oproštaj od Igara. Pa ostali… Zalanki, Papanastasiou, Granados i Mandić bi trebali biti igrači koji će obilježiti turnir.

Jovanović: Ima tu dosta odličnih igrača. Stvarno baš dosta. Mislim da je Filipović zasluženo najbolji igrač sveta, Mandić, Ivović, Perrone, Fatović,Younger pa Mađari da ne pričam. Spanski igrači… ali ja to stvarno ne gledam tako individualno, gledam koji su igrači najbolji za samu ekipu i koji je čine jačom i pravim timom.

Burle: Posebno ću obratiti pažnju na izvedbu igrača CN Marseillea, naravno 🙂

Koljanin: Mnogima će ovo bit zadnja Olimpijada pa mislim da će zablistat još jedanput neko od plejade starijih. Moj favorit Denes Varga.

Gocić: Najviše očekujem od Nikole Jakšića.

Kobešćak: Olimpijske igre okupljaju veliku većinu najboljih igrača na planeti. Previše je njih za izdvojiti. Kao i u prethodnom odgovoru, gledajmo i uživajmo. Osobno se nadam iskoraku nekog mladog igrača ili igrača koji nije do sada bio u glavnoj ulozi.

Stevanović: Mitrović Stefan, Di Fulvio, Vlahopulos, Pastor, Aicardi, Argilopulos i Nagy 🙂

Koliko ste zadovoljni s prethodnom klupskom sezonom i što očekujete u idućoj?

Calderara: Teško je riječima opisati koliko sam zadovoljan, imao sam tu sreću da sam, zahvaljujući glavnom treneru Alessandru Bovu, predsjedniku Andrei Malchiodiu i dopredsjedniku Alessandru Morandiniu mogao biti dio stručnog štaba u Bresci i doživjeti ovu povijesnu pobijedu i osvojiti Scudetto nakon 18 godina.

O tome sam sanjao i naporno radio svakim danom, ali opet ostaje taj neopisivi osjećaj te zadnje sirene. Htio bih se ovim putem zahvaliti i svim igračima i svima koji su radili uz ekipu i doprinijeli tom uspjehu, stvarno posebna ekipa gdje osim što su svi vrhunski igrači fantastične su osobe i to je bio jedan od ključnih faktora. Vladala je odlična atmosfera tokom cijele godine što nas je dovelo i do trećeg mjesta na Final 8 Champions League u Beogradu.

Cilj je ponoviti i zašto ne pokušati učiniti nešto više sljedeće godine, znamo da će biti jako teško, ali za to se živi i bori svakodnevno.

Iosep: Prošlu sezonu sam želio i uzeo odmor nakon 5 intenzivnih i vrlo uspješnih godina u Steauai. Vrlo sam nestpljiv započeti novu trenersku avanturu, s Matarom u Španjolskoj, slijedeću sezonu. Zadatak mi je ponovno izgraditi momčad u kojoj će biti 10 novih igrača, pretežno vrlo mladih.

King: COVID je prouzročio poremećaje u našoj igri na globalnoj razini, a ništa više nego ovdje u Engleskoj. Još uvijek se oporavljamo i vraćamo u normalu, neki bazeni ostaju zatvoreni, a ostaju ograničenja na boravak u bazenu. Natjecanje u lokalnoj ligi počelo je u nekim dijelovima zemlje, a prije nekoliko tjedana održan je Britanski festival za neke od naših najboljih muških i ženskih ekipa. Britanska liga trebala bi se nastaviti u listopadu i svi se nadaju da će se to zaista i dogoditi! Za nacionalni tim postoji mogućnost Igara Commonwealtha, kao i natjecanje WUG-ova na pomolu.

Jovanović:  Prethodnom sezonom sam totalno razočaran i očekujem mnogo bolji sledeću. Šalim se malo, ja se ne bavim trenerskim poslom od 2012te već vaterpolo biznisom tako da je prošla godina za zaborav kao i većini ljudi na svetu. Nadamo se boljim vremenima.

Burle: Prošla sezona bila je odlična što se tiče rezultata, osvojili smo naslov prvaka države po 38. put. Također, izborili smo nastup na Final8-u Lige prvaka u Beogradu i imali smo nekoliko odličnih rezultata u grupnoj fazi. I izvan bazena smo pravi tim i stvarno je dobar osjećaj biti njegov dio.

Što se tiče sljedeće sezone, rekao bih da trebamo nastaviti ponizno raditi i pokušati napredovati kako bismo postigli svoje ciljeve.

Koljanin: Ne baš najzadovoljniji s obzirom da smo dugo vrimena proveli zatvoreni i bez pravog trenažnog procesa. Očekivanja su da to se ne ponovi i da odradimo sezonu bez tih problema!!!

Gocić:  S obzirom da su osvojena dva trofeja od moguća tri, logično je da sam izuzetno zadovoljan prošlom sezonom. Mlađi igrači su pokazali zavidan napredak tokom sezone tako da sam i sa te strane zadovoljan urađenim poslom.

Od iduće sezone očekujem da nastavimo tendenciju napredka i ostvarivanja dobrih rezultata na svim poljima.

Kobešćak: Nakon 5 sezona Jug nije osvojio niti jedan trofej u seniorskoj selekciji prema tome nisam zadovoljan. Previše neispunjenih ciljeva. Mlađe selekcije Juga su pružile zadovoljavajuće nastupe i tu crpimo jedini uzrok zadovoljstva u prošloj sezoni.

U slijedeću ulazimo sa 11 domaćih igrača plus juniori i mlađi juniori priključeni radu seniorske selekcije i sa tri grčka igrača. Nadamo se boljim igrama i afirmaciji mladih domaćih igrača. Naravno,ta afirmacija će se dogoditi lakše ukoliko osvojimo neki trofej.

Stevanović: Na kraju možemo biti jako zadovoljni, ali sad je lestvica malo podignuta i nadam se još boljem nivou igre i većem iskoraku u evropskim takmičenjima.

Odgovori