Ivan Šteta – Fantasy pobjednik

Pobjednik Fantasy-ja za 2017.godinu je Ivan Šteta. U žestokoj konkurenciji sa ekipom Komarda odnio je zasluženo prvo mjesto. Čestitamo pobjedniku, a Ivan je dobio priliku i reći ponešto o svom uspjehu.

 

 

Danče.hr: Reci nam nešto o sebi, tko si, čime se baviš i odakle si?

Ivan: Trenutno na trećoj godini preddiplomskog studija sociologije u Zagrebu, inače dolazim iz Dubrovnika. Oduvijek pratim vaterpolo, najviše Juga, te u Divljoj ligi igram za ekipu Komarda.

 

Danče.hr: Odakle dolazi ljubav prema vaterpolu?

Ivan: Od malena uvijek je bio san igrati Divlju ligu, ali prije toga prošao sam sve mlađe kategorije Juga, te dvije sezone za Bellevue u 1.b ligi. Ljubav prema vaterpolu dolazi od Divlje lige i VK Juga i od Dubrovnika koji živi vaterpolo. Da nisam rođen u Dubrovniku sumnjam da bi živio vaterpolo.

 

Danče.hr: Ekipu si nazvao po svojoj ekipi iz Divlje lige, kako ide Komardi i što bi smatrao uspjehom ove godine?

Ivan: Krenuli smo odlično svoju prvu sezonu, pošto smo se prvi put okupili nama je cilj bio ostvarit jednu pobjedu u kvalifikacijama. Ostvarili smo dvije i tako ušli u glavni turnir. Već sa time smo postigli ogroman uspijeh.

Ovim odličnim rezultatima je zaslužna cijela ekipa koja igra odlično, svi od prvog do zadnjeg. Moram naglasit da je ovo ekipa puna želje i ogromnog potencijala. Isto tako moram izdvojiti par igrača koji nose ovu ekipu kroz cijeli turnir. Počevši od obrane, moram izdvojiti našeg golmana Antu Radulovića koji je zaključao vrata od samog početka i pokazao golmansku kvalitetu u Divljoj ligi. Izdvojio bih i dvojac na desnoj strani, Nikolu Klekara i Vlaha Nivića, koji su motor ove ekipe i koji povezuju obranu i napad. Također, tu je i Kruno Kuzmanić koji svojom mirnoćom u obrani i elegantnim potezima u napadu najviše podsjeća na mladog Tea Đogaša. Isto tako ne smijem zaboraviti upravu VK Komarde koja radi izvrstan posao i bez koje ovi rezultati ne bi bili mogući.

Što se tiče budućnosti, na ovome nećemo stati. Uprava je na početku ove sezone stavila na stol petogodišnji plan koji za vrhunac ima ulazak u glavni turnir, ali pošto smo ga već ispunili u prvoj godini šuška se da će uprava na kraju sezone predstaviti novi petogodišnji plan u kojem će vrhunac biti ipak malo perspektivniji, osvajanje Divlje lige.

 

Danče.hr: Koji su tvoji dojmovi o kvaliteti vaterpola na Svjetskom prvenstvu?

Ivan: Ovo je jako velika razina kvalitete koju nudi svjetski vaterpolo, ali tu nije bilo vrhunskih igrač poput Ivovića, Mlađana Janovića, Perronea, Vrlića koji bi sigurno pridonijeli razini kvalitete vaterpola na ovom Svjetskom prvenstvu. Bez obzira na to mogli smo vidjeti izvrsne poteze i izvrstan vaterpolo u Mađarskoj.

 

Danče.hr: Što misliš o izvrsnom nastupu Hrvatske reprezentacije i osvojenom zlatu?

Ivan: Svaka čast svim igračima, ali isto tako i Ivici Tucku kojega ne favoriziram zbog loših odluka u reprezentaciji nakon Londona, najviše po pitanju rostera. Ovaj put mu ništa ne mogu prigovoriti jer nam je ipak donio zlato koje čekamo deset godina. Također mi je drago što smo kao u Melbourneu imali iste protivnike u polufinalu i finalu. Ovoga puta još slađe jer smo Mađarsku dobili pred njihovom publikom. Meni osobno još draže jer ovo svjetsko prvenstvo je osvojio moj jako dobar prijatelj Loren Fatović.

Trebam izdvojiti i Sukna od kojeg nisam očekivao onakvu izvrsnu predstavu pogotovo nakon slomljenog prsta i to pucačke ruke. Pokazao je da je pravi kapetan i da je najbolji vaterpolist na svijetu. Osim njega i svi ostali su odigrali na razini i pokazali da Hrvatska igra trenutno najbolji vaterpolo na svijetu.

 

Danče.hr: Kako ti se sviđa koncept fantasy-ja koji si upravo osvojio?

Ivan: Koncept je odličan, najviše mi se sviđa draft koji mi je bio najzanimljiviji dio fantasy-ja. Što se tiče fantasy-a u budućnosti ne bih ništa dirao osim što bih dodao da se može dodijeliti kapetan ekipe čiji bi se bodovi svako kolo udvostručili.

Nadam se da će se fantasy nastaviti održavati, ali isto se nadam da će se možda razviti na jednu veću razinu po uzoru na nogometni fantasy u kojem može igrati neograničen broj igrača, ne samo 12,13 kao u nas. Puno je to posla, ali nadam se da je ovo početak toga.

 

Danče.hr: Na draftu si bio tek deseti, koliko ti je to pomoglo ili odmoglo u sastavljanju pobjedničke ekipe?

Ivan: Nije mi odmoglo, ali ni previše pomoglo pošto se svako kolo drafta krenulo od drugog kraja. Jedno kolo sam imao deseti pick, a sljedeće treći pick (bilo nas je 12, pa sam u kolu koje ide od kraja imao treći pick). Tako da u prva tri kola su bili slobodni najbolji igrači, dok se kasnije trebalo dobro razmisliti.

 

Danče.hr: Da igraš ponovo i da imaš prvi pik na draftu koga bi izabrao?

Ivan: Ponovno bih izabrao Denesa Vargu, kapetan je Mađarske i igralo se u Mađarskoj. Znao sam da mora donijeti puno bodova i ostao sam iznenađen kad sam vidio da ga nitko nije bio izabrao u tih devet pickova prije mene.

 

Danče.hr: Cirkusanti su ti na kraju bili jako blizu, uspio si zadržati prvo mjesto iako ti je kao prvoplasiranom bilo najteže mijenjati igrače. Učinak u zadnja dva kola nije bio baš bajan, ali pokazalo se dovoljno. Je li bilo straha da ćeš izgubiti prvu poziciju?

Ivan: Nakon odličnog prvog kola nije me bilo strah sve do predzadnjeg kola kada su mi se Cirkusanti približili na samo 6 bodova razlike, te bi me čak i prestigli da Espanol nije bio ostavljen na klupi. Tada sam se bojao da će me u zadnjem kolu stići, najviše zbog toga što je Varga odigrao loše polufinale i što mi je Fountoulis u zadnjem kolu igrao protiv Srbije za treće mjesto, te sam ostao bez Crousillata koji je sa svojom Francuskom završio nastup na prvenstvu već u predzadnjem kolu. To su mi bila trojica koja su mi donosila najviše bodova, a osim njih ostali igrači su mi bili u reprezentacijama koje ne igraju za medalju i u takvim ekipama želja je na jako niskoj razini te oni zbog toga obično donesu malo bodova, ima iznimki, ali u mom slučaju sam znao da ću od takvih igrača dobiti jako mali broj bodova. Cirkusanti su imali Nagya za kojega sam se bojao da će donijeti preokret u zadnjem kolu, ali na svu sreću Sukno i Garcia su se u finalu pobrinuli da Nagy ne odvede Mađarsku i Cirkusante do zlatne medalje.

 

Danče.hr: Imaš li neku tajnu zbog koje si baš ti pobijedio?

Ivan: Ne bih to nazvao tajnom, već idejom koju sam imao prije drafta. Birati najboljeg igrača iz države koja je domaćin. U ovom slučaju je to bila Mađarska i razmišljao sam o Nagyu i Vargi, na kraju se pokazalo da su obojica donosila jako puno bodova. Sljedeće ljeto, ako se održi fantasy za Europsko prvenstvo koje se održava u Barceloni smatram da će pobjednik biti onaj koji u ekipi ima Perronea ili Munarriza. Svi ti igrači, nošeni publikom, igraju još bolje i donose nama više bodova. Tako da preporučujem biranje igrača iz države domaćina (naravno sve dok je domaćin država koja je vaterpolo sila).

 

Danče.hr: Što misliš o konkurenciji, je li bilo teško pobijediti? Ipak je bilo vrlo napeto do samog kraja.

Ivan: Svi koji su igrali ovaj fantasy pokazali su da su vrhunski vaterpolo znalci i bilo je jako zanimljivo i napeto cijelo prvenstvo iako se nisam micao sa vrha tablice od samog početka :smile:. Bilo je zanimljivih draftiranja i poteza tijekom cijelog prvenstva koja su učinila ovaj fantasy zanimljivim. Pokazalo se da je ova konkurencija bila ozbiljna i da svaki sljedeći fantasy može poći na bilo čiju stranu.

 

Danče.hr: Ako se ponovo organizira fantasy na www.dance.hr , želiš li opet sudjelovati?

Ivan: Naravno, samo da bude mjesta. Ove godine se sam se prijavio i bilo je sve popunjeno, ali u zadnjim minutama prije drafta se oslobodilo mjesto i ja sam ušao u natjecanje. Nadam se da sam osvajanjem ovogodišnjeg fantasy-a osigurao svoje mjesto u sljedećem fantasy-u.