Turčin u četvrtfinalu?!

 

 

Čim je Gianni Lonzi napustio TWPC, vrhovno vaterpolsko tijelo FINA-e i Turčin je dobio dodatni elan i ostvario povijesnu, drugu pobjedu u Glavnom turniru, u istoj godini – četvrtu u nizu što je također rekord. I ne samo to, pobijeđena su oba nositelja grupe, osigurana je pozicija broj jedan i prije trećeg kola. I to nije sve, pobijeđen je povijesni dančarski rival, Penatur.

 

 

Vaterpolski rivalitet Pilara i Dančara seže još tamo u 1924. godinu kada je 28.06. odigrana prva međusobna utakmica. Jug, tj. Dančari su bili bolji 3:0. Danas, 2017. Turčin Danče pobjeđuje Penatur 9:8. Kao dijete sjećam se kad bi se barke s Pilarima vraćale s neke utakmice njihovog Penatura, prišle bi dovoljno blizu Dančama da se čuje njihovo skandiranje, „Jebeš Danče, ja volim Penatur, ja volim Penatur“. Bilo mi je to i tada simpatično jer rivalitet je nešto najvažnije u sportu. Zato je ova pobjeda još draža i još veća, jer nije došla protiv bilo koga, nego protiv Penatura. Može Penatur biti i nešto lošiji danas, ali on uvijek ostaje rival, prvi susjed i institucija dubrovačkog vaterpola.

 

Dobro smo krenuli u utakmicu, poveli 1:0 i 2:1 koliko je i završila prve četvrtina. A onda kad je trebalo riješit utakmicu u najjačoj Turčinovoj četvrtini, šok i nevjerica, čak 2:5 i na poluvrijeme se odlazi sa 4:6. Očito su nas Pilari dobro skautirali, i ne samo da su nas uništili u našem periodu utakmicu, već su nam zabili čak 5 golova.

U poluvremenu pada novi dogovor. Osovinu Mage–Rilović ćemo pokriti malo drugačije. Na novu taktičku postavku obranu Penatur ne pronalazi rješenja. Pepe je odlično odradio nekoliko minuta u nizu na beku, Vlaho je uskakao kao zamjena. Tu smo kombinirali totalno različite bekovske stilove, kao što smo u dolasku u Cavtat zamijetili još veću razliku u stilu vožnje naša dva golmana. Do kraja treće četvrtine smanjujemo zaostatak na 6:7, a u zadnjoj preokrećemo na 8:7 i na konačnih 9:8. Kako se sve izokrenulo od Lonzija, preko Turčinovog ulaska u četvrtfinale, tako je i zadnja četvrtina pripala Turčinu 3:1.

 

Turčin je tako s dvije pobjede u prva dva kola osigurao prvo mjesto u grupi C i prije posljednje utakmice protiv Komarde koju igra na Dančama u subotu malo prije 19 sati. Bani je zabio 3 gola, Braco i b/a po 2 (izgleda da Omega vodi statistiku pa je Bracu upisan samo jedan), a Bašo junior i Bena po 1. Prvi je to ikad gol Baša za Turčin u drugom nastupu, a mlade snage Turčina su pojačane jer je po prvi put kapicu na glavi imao i Bruno koji još uvijek ima pravo nastupa i za kadetsku selekciju. Ali treba mislit i na budućnost.

O samim golovima i potezima nećemo jer je Zeko sve sažeo u video klip:

https://www.youtube.com/atch?v=hiLfyzfKjUo

 

Turčinova obitelj je velika, tako da je stručni stožer u drugom kolu bio poveći. El presidente je doveo dva savjetnika, Juraja i Šišu. Marin Purger je sve nadgledao i snimio gdje curi u prvom dijelu utakmice. Misla je možda mogao i više sudjelovati u zagrijavanju Zambate, a na obližnjoj plaži zamijećen je i Žeks. Prvo smo pomislili da se odazvao pozivu, ali u biti je on novi stanovnik Poluganja i ovo je njegova nova plaža, Danče su prošlost!

 

Nakon pomalo šokantne pobjede igrači Turčina zapjevali su: „Dajte Pallace da se igramooo, igramooo, igramooooo“. Jer kako stvari stoje, nakon pobjede Pallacea protiv Orašca 5:3, oni će biti protivnik Turčina u prvom ikad izborenom četvrtfinalu. Jasno, da će i u tom susretu sastav Turčina bit dodatno oslabljen, Bena je imao neodgodivih planova za posjetit Cres. Naime, Turčin je svaki dan u četvrtfinalu, a Cres samo što nije nestao s lica zemlje, pa je ovo zadnja prilika za posjetit ga?!

 

2. kolo grupa C

Penatur – Turčin Danče                               8:9 (1:2, 5:2, 1:2, 1:3)

Penatur: Bartul, Marić, Mage 2, Španja 1, Raguž, Rakija, Guto 3, Čačkalica 1, Limov, Tadić 1.

Turčin: Zambata, Brena, Bena 1, b/a 2, Vlaho vrati se, Veliki Erazmo, Pepe, Braco 2, Bašo junior 1, Bani 3(0), Maro, Misla, Bruno. Treneri: El Presidente i Marin Purger, savjetnici: Šiša i Juraj. Obližnji kupač: Žeks.