Zapamtite ime Komarda

Ivan Šteta je sa svojom Komardom osvojio šesto izdanje dančarskog Fantasy natjecanja. Komarda je prvi put osvojila Fantasy 2017. godine tijekom svjetskog prvenstva u Budimpešti, a ovo ljeto, tijekom Olimpijskih igara u Tokiju, je osvojila i svoj drugi Fantasy naslov sa 205,42 boda, odnosno pomalo nevjerojatnih gotovo 44 boda više od drugoplasiranog.

1. Već si drugi put pobjednik Fantasy-ja na www-dance.hr, što se sve bitno događalo od prvog osvajanja?

U međuvremenu sam završio preddiplomski studij sociologije u Zagrebu i diplomski studij psihologije u Coventriju. Trenutno tražim posao u ljudskim resursima, pratim vaterpolo i igram Divlju ligu.

2. Ekipa u Fantasy-ju ti se zove kao i ekipa Divlje lige za koju igraš, kako ide Komardi u Divljoj ligi?

U 2017. godini sam pričao o Komardi koja je tada igrala svoju prvu sezonu u prestižnom dubrovačkom natjecanju. Petogodišnji plan, koji je bio ulazak u glavni turnir, smo ispunili više puta. Dogodine, kada ćemo slaviti pola desetljeća kluba, uprava će predstaviti novi petogodišnji plan koji će, mogu vam u povjerenju reći, biti puno ambiciozniji. Planovi su veliki, onakvi kakvi i priliče jednom vrhunskom klubu. Zato zapamtite ime Komarda jer naše vrijeme tek dolazi.

3. Ove godine si radio kvizove na Total Water Polo. Reci nam nešto o tome, sviđa li ti se to i je li ti to pomoglo da ovako uvjerljivo osvojiš ovogodišnje izdanje Fantasy-ja?

Lijepo iskustvo, nadam se da ćemo sa tim kvizovima i nastaviti. Sastavljanjem kvizova sam ojačao svoje znanje o vaterpolo povijesti. S obzirom da sam jednakim interesom nastavio pratit vaterpolo to cijelo vrijeme, ne bih rekao da mi je to iskustvo nešto posebno pomoglo pri osvajanju fantasy natjecanja u vaterpolu.

4. Koliko si zadovoljan s ovom Olimpijadom, Europa je i dalje dominantna?

Predominantna. Navijao sam za SAD, Japan i Australiju da otiđu što dalje jer mislim da bi to bila odlična stvar za vaterpolo. Istina je da su sve tri reprezentacije držale priključke sa velikima, čak i ozbiljnije zaprijetili u par navrata, ali jasno je kao dan da nisu još zreli za medalju. Sve te tri reprezentacije su neugodne i nitko od najboljih reprezentacija ih ne smije podcijeniti, ali ako Europljani uđu ozbiljno u utakmicu teško može doći do iznenađenja. Najbolji primjer je Srbija protiv Australije ili Grčka protiv SAD-a. No, mislim da te reprezentacije rade dobar posao i da se ide u dobrom smjeru da te tri države u sljedećih 10 godina možda i osvoje neku od medalja na svjetskom prvenstvu ili na Igrama.

Što se tiče ostatka Igara drago mi je da su Grci napokon uzeli medalju, a žao mi je Španjolce što su ostali četvrti iako su bili blizu ulaska u finale. Vaterpolo dobiva sve više kvalitetnih reprezentacija i to je super za sport.

5. Koliko si zadovoljan s korištenjem VAR tehnologije na Olimpijadi?

VAR je dobar u bilo kojem sportu ako se koristi kako treba. U nogometu se može vidjeti da ima dosta mana, nažalost i u vaterpolu. Ovaj turnir je VAR pomogao par puta, a ostalo je bio jako upitan kod nekih odluka. Mislim da bi i same kamere za gol linije trebale biti bolje postavljene kako bi VAR odluke bile što pravednije. Mislim da ima mjesta za napredak i ako poboljšaju njegovo korištenje biti će dobro za sport, ali ako će biti neprofesionalno i loše korišteno onda ga bolje ne koristiti uopće.

6. Hrvatska reprezentacija? Nakon kvalifikacija sigurno da je teško netko mogao očekivat zlato. Kako bi ocijenio rezultat naše reprezentacije?

Moglo je i bolje. Dobro je bilo protiv Srbije i Crne Gore. Španjolskoj kao da smo pustili radi kojekakvih kalkulacija, što me i ne bi čudilo. Sjetimo se Igara u Riju i utakmice sa Francuskom. Ostalo sve nešto napola, Australija nas nadigrala, Mađarskoj dopuštamo da jedan igrač zabije 7 golova. Mislim da Hrvatska ima momčad za medalju na svakom prvenstvu i nadam se da će tako i ostati iako smo imali najstariju ekipu na Igrama. Dosta velikana ubrzo odlazi, i tu možda dođe do problema jer nema nekih mladih igrača koji kucaju na vrata reprezentacije istom jačinom kao što su to radili Bušlje, Joković, Sukno i Fatović kada su dolazili. No izbornik optimistično gleda prema budućnosti i nadam se da je u pravu. Vjerojatno i je jer sigurno zna bolje od mene.

7. Stalni si igrač fantasyja na www.dance.hr, kako ti se sviđa to i misliš li i ubuduće sudjelovat?

Fantasy je lutrija sa elementima sportskog menadžerstva. Po mom mišljenju za svaki fantasy na svijetu je bitnija sreća od znanja. Svatko tko je ikada osvojio neko fantasy natjecanje je prije svega imao sreće pa onda sve ostalo.

S obzirom da fantasy za druge sportove bas i ne igram suzdržat ću se komentiranja njih, ali ovaj vaterpolo fantasy koji igram već pet godina i ne namjeravam stati, ću komentirati. Ja sam mišljenja da je fantasy 60% sreća i 40% znanje i taktika. Drugim riječima, kada na vaše znanje i dobro razrađenu taktiku dođe još i sreća, onda vas nitko i ništa ne može zaustaviti u osvajanju fantasy natjecanja. To je potvrdio svaki fantsasy do sada i vjerujem da će potvrditi svaki sljedeći.

Svi mi koji smo igrali imamo znanje. Svi mi znamo da su Zalanki i Vamos vrhunski par mađarskih ljevaka, ali hoće li ovaj turnir Zalanki zabiti 15 golova, a Vamos 5 ili će oboje zabiti 10 ili će Vamos zabiti 14, a Zalanki 6 je potpuna lutrija. Kada birate na primjer između takva dva igrača vrhunske, najviše razine možete ih slobodno birati eci-peci-pec taktikom jer nema tu pravila ili indikatora koji bi mogli odlučiti koji će biti bolji. Na primjer ja sam mislio da će Zalanki biti bolji s obzirom da je potpisao za Pro Recco, u dobrim je godinama i gladan je dokazivanja, ali ispostavilo se da je odigrao loš turnir i Vamos je bio bolji. Ili Bušlje koji je odigrao odličnu sezonu u Mladosti, na Igrama je bio loš, nebitno je li bio razlog neka manja ozljeda ili raspoloženje, on jednostavno nije bio pravi što je i on sam priznao, te su neki drugi bekovi poput Shmidera iz Kazahstana ili Famere iz Španjolske donijeli više bodova u fantasiju što vjerojatno nitko nije očekivao.

Pod taktiku smatram ponajprije draft i zamjene tijekom turnira. Što se tiče drafta meni je taktika bila uzeti golmana prvo jer sam znao da će kasnije biti problema sa njima, iza njih sam htio uzeti 3 napadača jer oni donose najviše bodova te za peti pik sam htio Hallocka ili Tahulla ako su slobodni pa nakon njih sljedeći na listi želja mi je bio Cupido za kojeg sam znao je dobar šuter. Cupido je i 2019 bio igrač lijeve strane pa sam znao da bez obzira što je ove godine na beka da nije stranac golovima sto se i pokazalo točnim.

To su znanje i taktika, ali koliko god vi znali i taktizirali sve se svodi na sreću. Sreća odlučuje hoće li vam golman biti u formi, hoće li vam ljevak nabiti prst pucačke ruke na početku turnira i zabiti manje golova nego što bi trebao. Sreća odlučuje hoće li vam bek ili centar biti raspoloženi taj turnir i hoće li vam igrač lijeve strane pogoditi 10 puta prečku pa crtu na milimetar od gola ili će zabiti 10 puta prečka gol. To je sreća. Na primjer Vjeko Kobešćak je igrao fantasy za eksperte i nije osvojio. Je li to znači da Vjeko ne zna vaterpolo, ili da ga ne zna dovoljno? Ili da ostali eksperti znaju bolje? Ne. To znači da nije imao dovoljno sreće sa odabranim igračima.

Ovo sve ne znači da znanje i taktika nisu bitni. Bitni su jer se ne možete samo oslanjati na sreću. Bitni su jer postoji šansa da će vaše znanje i pomno razrađena taktika presuditi. Tih 40% se treba sto vise iskoristiti praćenjem utakmica, statistike, izjava, komentara, analiza, itd. To je ono sto čini fantasy zanimljivim. Ja samo hoću reći da je u fantasiju sreća iznimno bitna i da puno više odlučuje ona nego bilo što drugo i to je ponekad frustrirajuće. 

8. Kakvi su tvoji dojmovi sad kad je sve gotovo? Iako si pobijedio poprilično uvjerljivo, konkurencija nije nimalo lagana. Sve su to već iskusni fantasy igrači. Koga ti je od njih najdraže pobijedit?

Ono što sam vjerovao za fantasy se pokazalo točnim. Sreća odlučuje dosta toga i ponekad vi ispratite turnir na visokoj razini, odaberete odličnu taktiku, ali vas sreća jednostavno neće i zbog tog razloga je fantasy ponekad frustrirajući. Na primjer, 2018. godine sam imao sasvim solidnu ekipu među kojima i MVP turnira Filipovića, a ostao sam zadnji. Ne kažem da sam trebao osvojiti, ali mislim da sam imao ekipu za barem nebit zadnji. 2019. godine sam baš dosta spremao taktiku i analizirao svaku poziciju možda i previše nego sam trebao, a na kraju sam se borio da ne završim zadnji. Prošli Fantasy su me mnogi smatrali favoritom radi dobro izabrane ekipe i odličnih igrača na svakoj poziciji pa sam na kraju ostao peti, milimetar bolji od šestog. 2017. godine i ove godine sam pripremao detaljnu taktiku kao i u godinama kada sam izgubio, a znanje mi je svake godine na sličnoj razini, samo me pomazila sreća i osvojio sam. To je taj segment sreće koji je sastavni dio svakog fantasija i to je jednostavno tako. No bez obzira na to ovaj Fantasy sam shvatio da ga volim igrati i da neću uskoro stati. Zanimljiv mi je i svakako detaljno pratim vaterpolo pa se volim okušati i u Fantasiju. Dapače mislim da da je fantasy općenito odlična stvar za vaterpolo kao sport i mislim da bi bilo super da to ode na još jednu veću, profesionalniju razinu kako bi mogao igrati bilo tko. Sa kvalitetnim nagradama bi se privukli fantasy igrači i samim time bi se širila i jačala publika vaterpola.

Što se tiče konkurencije stvarno su svi na jednoj visokoj razini i po iskustvu i po znanju i upravo zbog toga mi je jednako drago bilo koga od njih pobijediti.

https://www.instagram.com/p/CR-yF83ruxX/

9. Na Olimpijadama nastupa samo 12 reprezentacija, za razliku od svjetskog i europskog prvenstva. Manje je igrača na natjecanju pa je samim tim draft važniji od izmjena tokom turnira jer je malo igrača za promjene. Očito si se u tome najbolje snašao, slažeš li se?

Draft je puno važniji od izmjena tijekom turnira. Teško je izmjenama napravit neku pravu razliku jer nas 10 igra i onda ostaje jako malo igrača za ubaciti, još manje onih dobrih i kvalitetnih igrača. Teško je inače to napraviti, a pogotovo sada kada je samo 12 ekipa. Ekipa Cirkusanata je pokazala da se zamjenama može napraviti razlika jer su odlično koristili Aguirrea koji je u dva navrat donio lijepi broj bodova. Ali to je rijetkost. Cirkusanti su to i uspjeli izvest jer su bili loše pozicionirani što im je omogućilo uzeti takvog igrača prije ostalih. Svakako lijep potez.

Draft je uvijek važan. Ove godine je draft bio još važniji, ponajprije radi golmana za koje se znalo da će biti problem u kasnijem dijelu turnira kada ostaje samo 8 reprezentacija. Znalo se da će netko izvisiti i zato je bilo važno uzeti dobrog golmana. Ali opet ni to vam ne garantira ništa jer je, na primjer, Zagora uzela Zerdevasa (najboljeg golamana na turniru po fantasy bodovima) a ostala šesta na kraju.

10. Golmani su bili cilj većina igrača sa visokim pikovima na draftu, ti si također prvo birao golmana, Lopez-Pineda. Reklo bi se da si pogodio. Je li golman bio toliko bitan izbor tako brzo?

Bio je bitan, ali ne i najbitniji. Trebalo je izabrat i ostale pozicije dobro kako bi se ostvario dobar rezultat. A bez obzira što imate visoki pik ne znači da će te pogoditi sa svojim izborom. Kao što sam već objasnio, nekad jednostavno možete birati eci-peci-pec taktikom između nekih igrača jer nema pravila tko će biti bolji. Koje ove godine očekivao da će Zerdevas biti najbolji golman na turniru po Fantasy bodovima pokraj Bijača, Del Lunga i Lopez Pineda?

No, Lopez Pinedo je bio solidan i ja sam zadovoljan što sam njega izabrao. Moram priznati, da nakon što nije branio protiv Hrvatske,bojao sam se da ga neće biti do kraja turnira i da ću ostati bez golmana. Sada se pokazalo da me ni to ne bi koštalo naslova, ali u tom trenutku mi nije bilo svejedno.

Na kraju se pokazalo da sam mogao igrati cijeli turnir bez golmana u sastavu, odnosno sa samo šest igrača u ekipi, i da bi opet osvojio Fantasyšto je sami dokaz da je svaka pozicija jednako bitna. To je također dokaz da nije bitno imate li visoki ili niski pik na draftu.

https://www.facebook.com/vlvhu

11. U sljedeća dva kruga si izabrao Gennidouniasa i Manhertza. Obojica su imala odličan turnir. Tu si također izvrsno odabrao.

Genidounias i Vlachopoulos su isto dobar primjer kako je nemoguće procijeniti koji će donijeti više bodova. Izabrao sam Genidouniasa u drugom piku jer sam htio jakog igrača desne strane i htio sam igrača iz Grčke ili Mađarske jer su oni igrali u Grupi A koja je, po mom mišljenju, bila slabija od Grupe B. Samim time to je i značilo lakše utakmice za Grke i Mađare gdje bi njihovi igrači mogli donijeti više bodova. Za Genidouniasa sam se odlučio jer sam ga pratio i imao u par fantasija prije, svidio mi se kako je odigrao posljednju sezonu i mlađi je od Vlachopoulosa za što sam mislio da će biti presudno.

Manhertz je bio odličan, pogotovo protiv Hrvatske i jako sam zadovoljan tim izborom. Moram priznati da mi on nije bio prvi pik za lijevu stranu već je to bio Granados. Kada sam vidio da Granados nije slobodan odlučio sam se za Manhertza od kojeg sam očekivao velike stvari jer je odličan mladi igrač, a Varga polako traži svoga nasljednika. Mislim da ga je pronašao.

12. Inabu si birao visoko, mladi Japanski igrač je pravi dragulj za fantasy. Zanimljivo je da se u rezervama nisi pokrio za igrača lijeve strane, ako se Japan ne plasira u završnicu. Jesi li vjerovao u Japance da mogu u četvrtfinale?

Mislio sam da će Japan proći dalje, a da će SAD ispasti i zato sam u zamjene uzeo igrače koji bi zamijenili moje Amerikance kada oni ispadnu. To je moja najveća pogreška na ovom fantasiju. Sad kad gledam, trebao sam za zamjenu uzeti nekog igrača lijeve strane umjesto Howdena. Howden je igrač desne strane i igra za Australiju za koju se moglo predvidjeti da će neće proći grupu.Na taj način imao bi zamjenu za Inabu kada ispadne sa turnira, a imao bi i zamjene za Amerikance da se dogodilo da oni ispadnu sa turnira.

Što se tiče Inabe, odličan mladi napadač koji je i glavni igrač Japana, puca peterce, ima u prosjeku 7,8 udaraca po utakmici i zato je on odličan izbor za fantasy.

13. Tahull na petom mjestu. U ovoj smo verziju imali puno bolju statistiku, zahvaljujući Total Water Polu. Tahull se pokazao kao fenomenalan izbor. To te sigurno iznenadilo.

Mislio sam de će Tahull biti izabran u prva dva kruga drafta. Kada sam vidio da je slobodan u petoj rudni objeručke sam ga prihvatio. Centri su radi bolje statistike dobili na važnosti i samim time Tahull je odličan izbor i za prve dvije runde, a pogotovo za petu s obzirom da je jedan od najboljih sidruna na svijetu. S obzirom da sam imao taktiku izabrati golmana i tri napadača u prva četiri pika na umu mi je više bio Hallock (za kojeg sam mislio da ima veće šanse preživjeti do pete runde) jer sam računao da nema šanse da Tahull preživi čak četiri draft runde.

14. Zadnja dva pika su Cupido i Irwing, dva Amerikanca, od kojih je Cupido posebno dobar pik. Je li ispalo neočekivano da ga dobiješ u šestom piku, jer je postavljen u skupinu bekova?

Čim sam vidio da je Cupido označen kao bek htio sam ga uzeti. Sjećam ga se iz 2019. na svjetskom prvenstvu i tada je bio vođen kao igrač lijeve strane pa sam znao da zna i zabiti gol. Istina je da je on i igrao malo više bekovsku poziciju, ali svejedno sam očekivao barem gol po utakmici jer ima dobar udarac što se i pokazalo točnim.

I za njega mi je bilo iznenađenje da je slobodan u šestoj rundi drafta. Da je bio postavljen kao igrač lijeve strane ne bi bilo čudno da je slobodan do samoga kraja, ali Cupido kao bek je odličan izbor za Fantasy i upravo radi toga on mi je bio prvi izbor na bekovskoj poziciji čak i prije Jakšića. Znao sam da neće biti izabran u prve tri runde, ali mislio sam da u četvrtoj i petoj sigurno hoće tako da sam bio iznimno zadovoljan kada je mene došao red u šestoj rundi a Cupido je bio slobodan.

15. Koliko ti igranje fantasy-ja ostvaruje dodatni draž gledanja i praćenja samog natjecanja.

Puno je zanimljivije pratiti kada još uz to i igrate fantasy. Mislim da to vrijedi za svaki sport. Kao što sam već spomenuo nekad zna biti i frustrirajuće, ali to je čar fantasija. Fantasy vas još i ponuka da pogledate koju utakmicu više i da popratite sami turnir detaljnije nego što bi inače to napravili. Najbolji primjer toga je da sam se dizao u 7 ujutro gledati Japan protiv SAD-a.

16. Imaš li neki komentar na ekspertnu fantasy skupinu, sigurno si pratio razvoj i u njihovoj ligi.

Nisam ih puno pratio da budem iskren. Svake godine malo bacim oko na njih i zaključim da mi igramo kvalitetniji fantasy od njih. Ne mislim da smo bolji vaterpolo znalci od eksperata već da smo bolji igrači vaterpolo fantasy natjecanja. Moguće da sam subjektivan.

17. Tvoji izvještaji o svakom kolu fantasy-ja su bili sjajni. Hoćeš li i ubuduće nastaviti s tim? 🙂

Hvala, drago mi je da sam mogao pomoći. Ako bude trebalo i u budućnosti ja sam uvijek spreman pomoči VU Danče.

18. Za kraj pratiš li redovno tekstove na www.dance.hr?

Pratim, posebno analize utakmica i kritičke osvrte na razne situacije u vaterpolo svijetu. Za vaterpolo bi bilo dobro kada bi postojalo više portala poput www.dance.hr.

Odgovori