Stevanović: Srbija u finalu?Čvrsta, gruba, sa puno klinča i rvanja! Hahahaha.

Uroš Stevanović, trener Radničkog i juniorske reprezentacije Srbije, već drugu sezonu se uspješno natječe u našoj fantasy expert ligi. Najavit će današnje finale i dati osvrt na polufinalne utakmice i na europske prvenstvo u cjelini.

 

 

 

Dance.hr: Čestitke na zasluženoj pobjedi u polufinalu, ali odmah krećemo u glavu, zašto ste ubili vaterpolo prekjučer u Barceloni? Da citiram Dubravka Šimenca: „Očekivali smo tvrdu utakmicu, ali ovakav način igre srpske reprezentacije ipak nitko nije mogao očekivati. Jednostavno su jučer ubili vaterpolo u Barceloni na EP-u. Također, moram odmah reći, po tko zna koji puta, i suci su nasjeli na njihov način igre.“

Stevanović: Sam Duda je rekao da je pisao vruće glave, a tako je teško biti objektivan. Ne vidim veliku razliku u igri u odnosu na prethodne utakmice ove dve reprezentacije: prava muška igra, tvrda, neizvesna, ulog medalje. Finale prije finala, kao i prethodnih godina. Sudijski kriterij… Mislim ako je netko bio oštećen da smo to bili mi (Srbija). Ali kao što su svi igrači složni da je prošle godine pobedio bolji tako mislim da su i ove godine bili u pravu.

 

Dance.hr: Još jedno pitanje u ovoj seriji, zašto uvijek po Filipoviću, sjećamo se Dobuda u Eindhovenu, sad Fatović. I kad su suci već nasjeli na vaš način igre, zašto nije suđen brutality?

Stevanović: Kako: Zašto po Filipoviću??? Mislim da se sada uverio da sa hrono ishranom nije mogao i da glavu da smanji, ipak je to veliki objekat koji bode oči.

To je velika greška sudija, nemoguće da nisu videli, pogotovo što se sve dešavalo poslije šuta Fatovića. Kasnije je sam Naumov potvrdio da je video, kada je za realno samo obostrano isključenje Fatović-Ćuk svirao sa pravom zamene. Tu je još jednom nas oštetio jer je izbacio Ćuka, do tada najboljeg igrača utakmice koji je po meni odigrao najboljih deset minuta u svom životu.

 

Dance.hr: Savić je lukavo s igračem manje usmjeravao akcije na Šetku. Taj segment je i presudio, samo 3/13 Hrvatska realizacija igrača više.

Stevanović: Realno, bez Sandra, leva strana Hrvatske je slabija i ne treba biti mnogo pametan za to zaključiti. Još kada je isključen Fatović koji je donio prevagu na zadnje dvije utakmice u Splitu i Rijeci. Sasvim normalno je bilo pustiti realizaciju sa zgodne strane. Još je i Šetka pomogao izgubivši samopouzdanje promašivši otvoreni šut s igračem više i pogrešnim dodavanjem.

 

Dance.hr: Utakmica se nakon tog nedosuđenog brutalitija dodatno zaoštrila. Ne u smislu nesportske tučnjave, nego je bilo još više klinča i hrvanja. Je li to razlog, uz izostanak do tada izvrsnog Ćuka u posljednjih 20ak minuta, što je Srbija značajno fizički pala u tom periodu. U svjetlu utakmice s Mađarskog nakon 5:0, čini se da su neki igrači nedovoljno fizički spremni za vrlo visoki tempo?

Stevanović: Opet ponavljam, ne mislim da je utakmica bila ni više ni manje s klinčom i rvanjem u odnosu na prethodne. Tome su doprinela samo dešavanja oko bazena, da se taj utisak stekne. Ne bih se ni sa tom konstatacijom o fizičkoj spremi složio, igrali smo jako dobru obranu, pozicionu i sa igračem manje sve vreme. Jako teško je izdržati protiv sigurno najspremnije ekipe u poslednjih šest godina. Normalno je da padne ritam, a imali smo i dva igrača manje, a Hrvatska dva pa tri s trećim isključenjem Macana.

 

Dance.hr: Drugo polufinale donijelo je kontroverznu završnicu, je li ono bio gol za izjednačenje? I odmah i potpitanje, kad će se uvesti tehnologija u vaterpolo (goal line techology i VAR). Doduše, oba polufinala dobila su dosta komentara i pozornosti, što vaterpolu treba, pa makar se pričalo o udarcu šakom preko vode i nepriznatom golu u zadnjim sekundama?

Stevanović: U drugim sportovima nema takvih dešavanja? Iluzorno je pričati o marketingu i promociji vaterpola. To ste sve vi već ranije lepo izanalizirali. Nažalost i loša reklama je za nas poželjna. Ako je VAR uveden u fudbal koji je kao sport milion svetlosnih godina ispred nas ne vidim zašto i nama ne bi doneo napredak. Mada onda ne bi svirao penal Perišiću. 😀

 

Dance.hr: Ipak očekivali smo da bi Italija tu utakmicu mogla riješiti i prije samog kraja. Ali odigrali su značajno ispod nivoa na kojem su bili do tada (Njemačku dobili 14:1, nanijeli najteži poraz Mađarskoj u 92 godine igranja Europskih prvenstava i onda i Rusiju pobjedili 11:1).

Stevanović: To je lažna slika koju su donele sve lagane utakmice do polufinala. Na prvoj težoj pali su na ispitu.

 

Dance.hr: U finalu očekujemo da će Španjolska ritmom i tranzicijom pokušati nametnuti visoki tempo. Kakvu igru Srbije možemo očekivati. Za koga očekujete da bi mogao biti ključni igrač finala i hoće li opet odlučiti vaš igrač manje ili nešto drugo?

Stevanović: Čvrstu, grubu, sa puno klinča i rvanja! Hahahaha.

 

Dance.hr: Neki završni komentar i prije nego što saznamo je li Srbija po 4.put u niz prvak ili će Španjolska uzeti svoje prvo zlato. Iz trenerskog kuta je li vas što zaintrigiralo na ovom EP-u, možda neki igrač, neka akcija…?

Stevanović: Nažalost, nije mnogo toga moglo da se vidi. Uglavnom su svi igrali kao prethodnih godina, jer realno pauza od F8 u Đenovi pa do EP je mala da bi moglo puno toga da se promeni.

Jedini novitet je Rurua. Za mene nepoznanica, ali za Vjeku nije bio iznenađenje. Koliko mu je bodova doneo očekujem njegov transfer u Jug :smile:.

 

Danče.hr: Mene su zaintrigirali Francuzi. Gledao sam prve dvije utakmice u kojima su jako dobro, posebno u obrambenom dijelu, parirali Crnoj Gori i Španjolskoj. Kasnije sam pogledao i datume rođenja igrača, pa od sidruna Vernouxa koji ima samo 16 godina?!, preko rođaka mu Marion – Vernouxa 18, pa preko cijelog niza mladih igrača među koje donekle spada i Dino Guillaume kojega ste lani vodili u Radničkom. Možda ste i preko njega i vi malo više pratili Francuze. Postoji li tu potencijal da za recimo 4 godine dođu u polufinale EP-a, ili odigraju potpuno egal utakmicu četvrtfinala? Želja mi je da se baza što više proširi, da imamo više jakih momčadi i reprezentacija te da se pojavi više klubova koji će ulagati. Recimo, negdje sam pročitao da je Ćuk birao između ponude nekog francuskog kluba i Mladosti. Znamo i da je Vukičević između Juga i Marseillea, lani odabrao Francuze.

Stevanović: Na moji sreću i radost, Dino je produžio ugovor sa Radničkim na još četiri godine. Centar koji je najmlađi igrač na ovom EP već sad igra na visokom nivou, a koliko sam čuo Talijani su već uspostavili kontakte preko njegovog prapradede koji vuče talijanske korene jer mu je komšija bio Talijan. Nisu samo Francuzi pokazala napredak, Rusi su svi bliži vrhu, Holanđani su pružili odličan otpor Hrvatskoj, Grčkoj i Mađarskoj. Ali, da bi se neko uključio u borbu za medalju treba veći kontinuitet u radu, što klupskom, što reprezentativnom, a ne samo kratkoročna ulaganja svako par godina.

 

Danče.hr: Hvala na razgovoru. Možda bi bilo bolje da pobjede Španjolci danas, da se širi broj država koje imaju zlato na EP-u?

Stevanović: Svakako, slažem se sa vama, zato sam i navijao da Grkinje po prvi puta budu šampionke Evrope, a Španci neka sačekaju još malo! 🙂