32 isključenja, a svi živi i zdravi

Za razliku od naših sportskih komentatora koji se javljaju iz zagrebačkog studija, ovaj komentar pišem iz svog „studija“ u Mlinima. Pisati o vaterpolskoj utakmicu temeljem TV prijenosa i nije baš idealno, ali što je tu je.

 

 

Jug je u Brescii u divljoj utakmici sa ukupnog 32 isključenja i 3 suđena peterca izgubio od Brescie 9-8. Dosuđeno je jako puno kontrafaula, isključenja na vanjskim pozicijama kao i na centru bez lopte. Uživo bi bilo puno lakše provjeriti koliko je to bilo ispravno, što je koji sudac sudio i slično, ali dojam je da je sudački kriterij bio više košarkaški nego vaterpolski.

Bez ikakve namjere da umanjim pobjedu domaćina, moram reći da nema nikakvog smisla da suci postaju glavne zvijezde u bilo kojem sportu, niti da treneri moraju prilagođavat način igre osobnosti i raspoloženju onih koji sude. Prosječan broj isključenja po utakmici u ovom kolu Lige prvaka bio je oko 16, po tome bi netko tko nije gledao utakmicu zaključio da je u Brescii bila opća tuča.

Puno pogrešaka, dva promašena peterca, prerani ulazak Rašovića i dosuđeni peterac za tu nesmotrenost, kao i neiskorišteni igrači više u zadnja 2 napada koštali su Jug bodova u ovoj utakmici. Do poluvremena Brescia je uspjela povesti sa 6-3, uz skoro savršenu realizaciju igrača više, što se pokazalo kao odlučna prednost. U drugom dijelu Jug je stisnuo, izjednačio na 7-7 i 8-8 ali u završnici to nije bilo dovoljno. Udarci Jokovića i Fatovića nisu završili u golu, a Nora je pogodio i utakmica je izgubljena.

Jug je dosta rano upao u probleme sa osobnim greškama vodećih bekova, Benić je već u prvoj četvrtini imao dvije osobne a i Macan mu se brzo pridružio.  Do kraja su po 3 igrača obje ekipe ispali iz igre zbog 3 osobne.

Mlađan Janović je odličnim iskorištavnjem igrača više (kao strijelac i asistent) donio prevagu. Sa po 2 gola priključili su mu se lijevak Nora i Rizzo, dok je kod Juga Renzuto sa 3 pogotka u završnici napokon pokazao koliko može biti upotrebljiv u bitnim utakmicama.

 

Golovi:

0-1   Joković, igrač više (IV) dijagonala sa desnog vanjskog

1-1   Janović, IV  s lijevog vanjskog u bliži kut

2-1   Janović IV, s lijevog vanjskog

2-2   Garcia, s desnog vanjskog u bliži kut

———-

3-2 Vukčević IV, s prve stative na asist Janovića

3-3 Pavličević IV, s prve stative na asist Jokovića

4-3 Nora IV, s desnog vanjskog

5-3 Rizzo IV, s prve stative

6-3 Rizzo 5m, Rašović nakon isključenja prerano ušao u igru

———-

6-4 Fatović IV, odmah iskorišten igrač više

7-4 Janović IV, u prvi kut, pored bloka

7-5 Renzuto IV, s lijevog krila, iznad glave vrataru

7-6 Fatović IV, s lijevog krila u prvi kut

———-

7-7 Renzuto IV, s lijevog krila, iznad glave

8-7 C. Presciutti, nakon obrane Bijača, pokupio loptu na stativi i ubacio u gol

8-8   Renzuto IV, s lijevo krila

9-8   Nora IV, iznad glave

 

Ovim porazom Jug se doveo u dosta tešku situaciju, ali na sreću do kraja natjecanja ima dovoljno utakmica da se to popravi.

 

Brescia – Jug Croatia osiguranje       9-8  (2:2, 4:1, 1:3, 2:2)

Suci: Putniković (SRB), Sadekov (RUS)

Brescia: Del Lungo, Guerrato, C. Presciutti 1, Manzi, Pasković, Rizzo 2 (1), Muslim, Nora 2, N.Presciutti, Bertoli, Janović 3, Vukčević 1, Morretti Trener: Alessandro Bovo

Jug: Bijač , Macan , Fatović 2 , Lončar, Joković 1, Garcia 1, Ivanković, Rašović (0), Renzuto 3(0), Pavličević 1, Benić, Lozina, Jarak. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Igrač više: Brescia 7/16, Jug CO 7/14

Peterci: Brescia 1/1 Jug CO 0/2