Bod u Barceloni za kraj velike 2016.

????????????????????????????????????

Nakon 2 osvojena trofeja u 3 dana Jug je imao zahtjevno gostovanje u Barceloni. Slaba realizacija igrača više s obje strane, mnoštvo promašenih situacija sa stative Jugaša za posljedicu je imalo manji broj golova i konačnih 7:7 odgovara prikazanome u bazenu.

 

 

Jug se iz Slavonskog Broda nije ni vraćao u Dubrovnik već je odradio trening u Zagrebu odakle je stigao u Barcelonu. Nakon dvostrukog slavlja prošlog tjedna nije se ni očekivala spektakularno dobra igra. Bilo je dosta grešaka, točnije sporijih reakcija u realizaciji, a Barceloneta se dobro borila i zasluženo uzela bod koji bi im mogao dosta značiti u borbi za final6.

Počelo je golom Munarriza odmah u prvom napadu. Ušao je sa strane, nešto na pola sidrunske i krilne pozicije i lakoćom se oslobodio Jokovića koji je možda procijenio, doduše krivo, da je suparnik previše iskosa za opasan šut. I inače je Barceloneta većinu pozicijskih napada igrala s ulaskom drugog sidruna, to je bila očigledna taktika Jesusa Martina. Jug je ipak dobio prvu četvrtinu s dva gola Perronea; prvoga iz kontre 3 na 2, a drugoga iz peterca kada je Vrlić okrenuo Fameru.

Jako dobar gol zabio je Roca kada je nakon običnog faula na Tahullu na dva metra dobio povratnu loptu na lijevom vanjskom i okružen trojicom jugaša zabio na prvu još samo jedan gol, opet Munarriza, ovaj put sa stative s igračem više na dodavanje Minguella s desnog krila. Bio je to jedini realizirani igrač više s obje strane u prvom poluvremenu; 1/6 Barceloneta i 0/6 Jug. Inače, suđenje je bilo dosta dobro uz par dvojbenih odluka protiv obje strane. Jedina veća pogreška bio je nedosuđeni peterac baš kod zadnjeg igrača više Juga 3 sekunde do isteka četvrtine. Povlačenje za ruku iznad vode, a prije nego što je lopta došla do Perronea nikako ne može biti isključenje već samo peterac obzirom da se dogodilo ispred gola, na 2 metra. Neshvatljivo je da sudac može ovako pogriješiti. Možda je Izraelac Schwartz nema dovoljno kvalitetnijih utakmica tijekom sezone pa mu se ovako nešto omakne.

 

Zanimljiv je sidrunski dvojca Barcelonete, Tahull (19) i Lozina (21). Nemaju još dovoljnu kvalitetu ili fizičku snagu da uzimaju pozicije tijekom cijele utakmice i tako prisiljavaju obranu na povlačenje. Ali na trenutke pokažu potencijal i bljesnu sa super potezom. Vidljiv je napredak obojice u odnosu na zadnje utakmice kad smo ih imali prilike gledati. Tahull se lakoćom oslobodio Macana u prvom napadu treće i zabio sa sidrunske pozicije za 4:2. Jug je nakon -2 malo dignuo nivo igre i zabio 4 gola u nizu u preostalih 7 minuta ove četvrtine.

 

–      4:3 Joković bez akcije, na individualnu kvalitetu vara blok i zabija prvog igrača više u drugom poluvremenu (1/7)

–          4:4 Perrone već treći gol, na zonu sa srednjeg vanjskog

–          4:5 Obradović, igrač više s lijevog krila nakon što je Perrone cimao 4-5 puta Medo šutira na prvu

–          4:6 Perrone zabio drugi peterac nakon što je Lončar odlično uzeo prednju poziciju Bustosu

 

Sva četiri plivanja uzela je Barceloneta i u svakoj osim drugoj četvrtini odmah i zabila taj prvi napad. Obzirom da su ova tri gola bila od ukupno njih pet očito je da je početni pad koncentracije, u tim prvim napadima skupo koštao jugaše. Sada je Minguell taj koji s 8 metara s desnog vanjsko odličnom pliskom zabija za 5:6. Još dva gola domaće momčadi i po drugi put serija 3:0. Zabili su dva igrača više u nizu. Prvo je Tahull izborio isključenje Obradovića pa se jugaši sporo vraćaju u pokrivanje, a Tahull izvodi i dobiva povratnu loptu za laganu realizaciju. Inače, ovakvu, još izraženiju situaciju vidjeli smo i protiv Pro Recca, a to je nešto što se ne bi smjelo događati. Slijedi odličan udarac Munarriza koji s lijevog vanjskog, nakon to je Lozina zaradio izbačaj Macana, s dva cima vara blok Garcie i pliska od prečke ulazi u gol za potpuni preokret, 7:6 na 4 i po minute do kraja.

Jug u zadnju minutu ulazi s napadom nakon što je Barceloneta odigrala dugi napad i potrošila 30 sekundi. Točnije ostalo je 1:07 do kraja. Nakon 20-ak sekundi Vrlić zarađuje isključenje Munarriza. Opet je Obradović na lijevom krilu, ali ovaj put nije Perrone taj koji dugim mahanjima na lijevom vanjskom navlači obranu i pokušava brzo proigrati najbolje postavljenog suigrača. Dapače, Obradović nakon što se malo izvukao prema vanjskom s 2-3 cima navlači obranu, a Perone s vanjskog na prvu zabija peti gol za konačnih 7:7 0:29 do kraja. Nakon time outa Martina Barceloneta nije ni pokušala izvesti napad, već su čekali da prođe vrijeme i onda u zadnjoj sekundi Mallarach s desnog vanjskog s igračem na ruci samo pokušava zaprijetiti Bijaču.

 

Utakmicu je obilježila loša realizacija igrača više. Barceloneta 3/10 (30%), a Jug 3/12 (25%). Iako akcije nije bile loše, dosta se igralo na stative. Jug je imao 4 asistencije na stativu – Joković dvije, Garcia i Perrone po jednu – ali Vrlić dva puta i Benić jednom imaju prespore reakcije, a Obradović puca ravno po sredini u Lopeza. Igrač na stativi mora brzo reagirati,samo prenijeti loptu prema golu i mora imati eksplozivnu reakciju tom djeliću sekunde. Vrlić je inače tromiji igrač, ali na masu i snagu može istrpiti i duel na stativi, ali ipak mora brže reagirati kad dobije loptu. Jako puno takvih situacija je i lani promašivao. Benić inače reagirao brže nego u ovoj situaciji kad se u biti prekasno počeo okretati prema golu; trebao je već neposredno prije primanja lopte odraditi pola okreta i onda samo završiti taj pokret tijela prilikom primanja i ispuštanja. U takvim situacijama svaka desetinka sekunde je bitna. Obradović to uvijek savršeno odradi i lopta se ne zadržava u ruci praktički niti malo pa ga se i ne može omesti kad je već oslobodio prostor i dobio loptu. Ali je ovaj put loše šutirao. Osim ove 4 akcije još je jednom Perrone pokušao proigrati Vrlića, ali nije bila dobra situacija pa lopta nije ni stigla do suigrača.

Imala je i Barceloneta 3 akcije na stative. Zabio je Munarriz i još su Tahull i još netko promašili iako im nije ni trebala brza reakcija, imali su dovoljno vremena, ali im je Bijač obranio. Promašili su ijednu situaciju 5 na 4 kada su imali igrača više nakon obostranog isključenja. Često su igrali akcije na lijevo krilu, ali priprema akcije nije bila kvalitetna, pa je blok bio dobar.

Jug je većinu svojih akcija igrao na isti način, Perrone bi dobio loptu pa bi cimao 3-4 puta kako bi malo navukao obranu pa bi slijedila brža i precizna dodavanja. Ipak, realizacija je štekala. Osim ovih proigravanja na stative još je jednom Garcia s krila nakon nekoliko brzih i točnih prebačaja dobro šutirao, ali je lopta od prečke ostala na crti. Tako kad se sve zbroji akcije i nisu bilo loše, koliko je realizacija upropastila dojam i rezultat.

 

Osim toga, nije bilo baš previše kontri ili polukontri. Obje momčadi su disciplinirano zatvarala leđa šuteru, ali se i nije previše riskiralo, nego se šutiralo s istekom napada. Munarriz je još jednom pokazao kvalitetu. Odlično je par puta odigrao i u obrani, a uz Ivovića je sigurno najopasniji bek u napadu. Ulazio je često i kao drugi sidrun, zabio čak i gol, zaradio 2-3 igrača više. Šutirao je izvana, zabio ukupno 3 gola. Tek su mu 22 godine. sidruni su i sa 24 još uvijek mladi, a Tahull s 19 igra već treću ozbiljnu sezonu. I svake godine je bolji od prethodne. Odlično je zabio protiv Macana. Lozina je zaradio 3 isključenja. Značajno je bolji sidrun nego u Mladosti prije dvije i u Mornara lanjske sezone. Takav učinak ne bi ranije imao ni u utakmicama znatno manjeg intenziteta i kvalitete. Bustos je još jedan mladi igrač, također 19-godišnjak. I on je bek koji je u par navrata ulazio kao drugi sidrun. Zaradio je isključenje Jokovića kojega su tri puta uvukli na beka i zaradili dva igrača više i zabili gol. Famera je prošle godine u nekoliko utakmica što sam pratio Barcelonetu dosta šutirao, večeras čini mi se niti jednom. Samozatajni su bili i braća Rašovići. Mallarach kao ljevak donosi širinu na desnoj strani, ali on i nije igrač koji bi svojom kvalitetom napravio razliku. Minguell jedan bljesak u napadu, Fernandeza se ne sjećam da sam uopće vidio u igri, tako da su glavninu posla na sebe preuzele mlađe snage.

 

Kod Juga Perrone 5 golova, Bijač 15 obrana. Vrlić i Lončar oba po izboreni peterac i po 4 igrača više. Bilo bi zanimljivo posvetiti jednu analizu igri Barcelonete i Mladosti u finalu kupa u obrani i protiv sidruna. Toliko nekažnjenih hvatanja za vrat, jahanja po glavi kao što smo vidjeli prije par dana odavno nije viđeno. Bekovi Barcelonete imaju znanje i igraju vaterpolo, za razliku od nekih koji samo konjare, ali se ipak u dosta slučajeva nisu uspijevali nositi protiv jugovih sidruna. Jug je zabio 7 golova, a Lopez je imao samo 5 obrana što znači ukupno samo 12 udaraca u okvir. Dosta toga je završilo u blokovima jer Barceloneta igra pokretljivu obranu, kvalitetno izlaze na igrača s loptom. Doduše, Jug je bio malo prestatičan u nekim trenucima.

 

3. kolo Lige prvaka

Barceloneta – Jug Croatia osiguranje     7:7 (1:2, 2:0, 1:4, 3:1)

Suci: Schwartz (Izrael) i Gomez (Italija).

Barceloneta: Lopez (5), Famera, S. Rašović, Munarriz 3, Bustos, Minguell 1, Roca 1, V. Rašović, Tahull 2, Fernandez, Mallarach, Lozina, Linares. Trener: Jesus Martin.

Jug: Bijač (15), Macan, Fatović, Lončar, Joković 1, Garcia, Vrlić, Ivanković, Pavličević, Perrone 5(2), Benić, Obradović 1, Popadić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Bar 15, Jug 11

Igrač više: Bar (0/3+1/3+0/2+2/2)=3 /10 (30%), Jug (0/1+0/5+2/3+1/3)= 3/12 (25%)

Peterci: Bar – , Jug 2/2

Obrane: Lopez (0/2+1/1+2/6+2/3)= 5/12 (42%); Bijač (4/5+4/6+3/4+4/7)= 15/22 (68%)