Sezona za pet

????????????????????????????????????

 

 

Vaterpolski klub Jug večeras je osvojio i peti trofej i pretvorio ovu 2016. godinu u još uspješniju, a i dosad je bila najveća u klupskoj povijesti. Osvojen je 57. trofej i ova generacija igrača predvođena kapetanom Bijačem pa preko Macana, Fatovića, Lončara, Jokovića, Garcie, Vrlića, Ivankovića, Pavličevića, Perronea, Benića, Obradovića i Popadića (uz danas bolesnog Markovića) sve do trenera Kobešćaka dolazi na prvo mjesto klupske povijesti.

 

 

Nije mala stvar u jednom ovako trofejnom klubu ući u legendu, a ovi igrači su to večeras napravili. Klub je zadržao istu momčad od prošle godine, trener Kobešćak je nastavio gdje je lani stao. Današnje finale bila je previše izvjesna i jednosmjerna utakmica od samoga početka što jasno nije Jugova krivnja. Zanimljivije bi bilo promatrati neizvjesniji dvoboj, ali nejasno je što je Alessandro Bovo zamislio u ovoj utakmici. Nije mi baš poznat njegov dosadašnji trenerski opus, ali ovo što mu je momčad odigrala u finalu je ispod svake kritike. Jasno, Jug je odlična momčad koja igra odličnu obranu. Ali igrači Brescie nisu ni natjerali Jugaše na dodatni napor. Nije se vidio ni plan A, a kamoli plan B ili nešto treće u igri Brescie. Niti neko specijalno plivanje u kontre (nevjerojatan detalj kada je jedan igrač Brescie u situaciji 6 na 5 3-4 sekunde plutao na lopti na 7-8 metara od Bijača kako bi se Vrlić stigao vratiti u obranu), niti proplivavanje kako bi se razbila zona, niti opasan vanjski šut, niti igra s dva centra, niti pokušaji uzimanja faula na 5 metara za šut iz istoga, niti bilo što drugo. Od početka utakmice krenuli su s napadima u kojima bi potrošili 30 sekundi na bezopasna dodavanja 3 vanjska igrača u zoni i onda bi ili pokušali dodati na 2 metra gdje Ubović (da ne spominjemo Napolitana) nije mogao ništa pa je drugi dio utakmice većinom igrao Muslim, ili bi izgubili loptu na vanjskoj poziciji ili bi pak istekao napad. Brescia je imala 8 napada u prvoj četvrtini, u 3 im je isteklo vrijeme, u 2 su s istekom vremena još i izgubili loptu jednom je Fatović izduplirao sidruna i pokupio loptu, u 2 navrata je bio igrač više. Ali ni sa igračem više nisu bili opasni osim u toj prvoj akciji kad je Napolitano primio loptu na prvu stativu potpuno sam, ali loš šut brani Bijač.

I u drugoj četvrtini nastavilo se slično s tom razlikom da su imali par prilika nakon tranzicije. Prvo je Rizzo izmigoljio Vrliću, pa je bila ta situacija 6 na 5 koju nisu ni pokušali učiniti opasnom. Ostalo je bilo za zaborav.

 

????????????????????????????????????

 

S druge strane Jug nije briljirao u napadu, ali odmah prvi napad gol s igračem više Obradovića sa stative nakon asistencije Perronea. Kasnije je zabio i Benić odličnim udarcem s desnog vanjskog. Jug je jasno imao i druge situacije u kojima je bio opasan, ali je izostala realizacija. Primjerice kontra Fatovića, ali je iskosa s lijeve strane golman Del Lungo dobro zatvorio. U drugoj četvrtini opet dva gola, oba Perronea. Prvo nevjerojatna pogreška Rizza koji ostavlja Perronea lijevom krilu da primi loptu na prebačaj na ruku i zabije na prvu. Neoprostivo i u kadetskom uzrastu, a ne finalu nekom europskog natjecanja. Kasnije je Perrone zabio i sa igračem više.

Nakon treće četvrtine bilo je nestvarnih 7:0. Zabio je sada Lončar dva u nizu, prvo s igrač više na jednostavnu akciju, prebačaj s krila na krilo i Joković asistira na prvu stativu, a zatim kao sidrun s dva metra pored talijanskog reprezentativca Nicholasa Presciuttija. Na kraju četvrtine zabio je i Ivanković s krila s igračem više za naznaku povratka u formu. Nadrealna je bila situacija kad je Pasković s desnog krila uplivao po dolasku u napad pred gol. Nisam dobro vidio što je točno bilo, ali ostao je potpuno sam, najbliži jugaš mu je bio udaljen 5 metara. Nicholas Presciutti mu je pokušao dodati loptu s pola igrališta, dakle s nekih 12-13 metara udaljenosti, također neometan. I nije uspio točno dodati. Nevjerojatno. Talijanski reprezentativac?!

 

Zadnju četvrtinu opustili su se igrači Juga kako bi Brescia zabila koji gol. Tako da su nakon 24 minute bez gola u zadnjih 8 zabili četiri. Jug je dodao još tri za konačnih 10:4.

 

Brescia ima 4 reprezentativca Italije iz Ria uz još 4 pojačanja iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Ne može se kazati da su to svjetski top igrači, ali imaju svoje kvalitete koje bi svaki ozbiljan trener trebao izvući iz njih do maksimuma, možda i razvijati nove. Sramota je kad jedna momčad izgledao poput njihove u nekom finalu. 0:7 nakon 3 četvrtine, igrač više 0/6. A od ovih brojeva dojam je još i gori. Oni su s iznimkom prve akcije s igračem više bili potpuno bezopasni i sa igračem više, da ne govorimo na postavljenu obranu. Ali najžalosnije je da ništa nisu ni pokušavali. Ne znam kako je izgledala priprema Bova za ovu utakmicu, ali  ovo što su prikazali bio je vaterpolski horor.

 

Jasno i igra Jugaša zaslužna je dijelom za ovakvu igru protivnika. Svaki sport pa i vaterpolo je interakcija protivnika od kojih jedan napada, a drugi se brani. Pa nekad onaj koji napada izgleda loše jer se onaj drugi jako dobro brani. Igrao je Jug koncentrirano i dobro, ali ipak je nevjerojatno da Brescia pruži ovakav nastup u jednom finalu. Međutim to nimalo nije umanjilo slavlje oko 1500 gledatelja koji su slavili 57. trofej Juga.

 

????????????????????????????????????

 

Europski super kup

Jug CO – Brescia                              10:4 (2:0, 2:0, 3:0, 3:4)

Dubrovnik, bazen u Gružu, suci: Margeta (Slovenija) i Stavridis (Grčka)

Jug: Bijač, Macan, Fatović 1, Lončar 3, Joković, Garcia 1, Vrlić, Ivanković 1, Pavličević, Perrone 2, Benić 1, Obradović 1, Popadić. Trener: Kobešćak.

Brescia: Del Lungo, Manzi 1, C. Presciutti, Ranđelović, Pasković, Rizzo, Muslim 1, Nora, N. Presciutti 1, Bertoli, Ubović 1, Napolitano, Brando. Trener: Bovo.

Isključenja: Jug 9, Bre 6

Igrač više: Jug (1/1+1/2+2/3+-)= 4/6 (67%), Bre (0/2+0/1+0/3+2/3)= 2/9 (22%)