Ferencvaros, prva prepreka na Final8-u

foto: https://www.facebook.com/VKJug

Jug je po očekivanjima ostvario plasman na final8, i u četvrtfinalu ih očekuju Ferencvaros što je repriza predpandemijske završnice iz 2019. Tada je mađarska ekipa otišla do kraja.

Jug je ostvario očekivani plasman, ali je u odnosu na očekivanja kladionica osvojio treće, a ne četvrto mjesto u grupi B. To mu je donijelo utakmicu protiv Ferencvarosa u četvrtak u 20.30 u udarnom terminu, kao derbi četvrtfinala. Ove dvije ekipe našle su se i prije 3 godine u ovoj istoj utakmici. Zanimljivo je da Jug ima 8 istih igrača koji su i danas dio momčadi, dok s druge strane FTC ima njih 6. Merkulov je tada bio u Jugu, a danas je u FTC-u. Treneri su također Kobešćak i Z. Varga, kao i onda. A i najavljeno je da će nakon Merkulova i Argyropoulos otići iz Juga baš u današnjeg protivnika.

Onda je utakmica riješena već u drugoj polovici druge četvrtine, a Jug je u posljednjih 8 minuta došao na 9:10, međutim nije bilo prostora za ozbiljniju prijetnju. Nadamo se drugačijem ishodu i prekidu poraza u ovoj fazi natjecanja; Jug je baš te 2019. započeo s tim nizom koji nije nastavljen 2020. jer se final8 nije ni održao, a lani je Brescia bila bolja.

Ferencvaros je donekle u sličnoj situaciji kao i Jug. I oni imaju nekoliko, doduše puno manje, igrača koje razvijaju. To su: Molnar (2003.godište), Fekete (2000.) i V. Vigvari (2001.). doduše, ako Pohl bude u sastavu, jedan od njih ispada iz udarnih 13. Prva zvijezda je zasigurno Denes Varga, jedan od najboljih igrača uopće. 35 godina na leđima još uvijek ne osjeća i lakoća u igri, inteligencija, pa i egzekucija bilo u organizaciji, bilo šuterski,  još nije nimalo pala. Vamos je ljevak koji će i kad ga ide i kad ga ne ide uzeti svojih najmanje 5-6 šuteva. Gotovo uvijek to donese bar 2 gola. Dva će svaki protivnik potpisati. Szilard Jansik je još jedan inteligentan igrač koji može igrati na svakoj poziciji, koji je izvrstan i u obrani i u napadu, te ima dodatnu snagu u inteligentnim proplivavanjima. Uz golmana Vogela, sidrunski dvojac Ubović i Nemeth, oni su udarne snage ovog Ferencvarosa. Jasno, tu su i Merkulov, drugi ljevak Damonte, tako da je prvak mađarske ipak značajno „šira“ momčad od Juga (i kad je u punom sastavu). I ova tri mlađa igrača su fizički značajno razvijeniji u odnosu na Jugove mladiće, a i prvenstveno Vigvari, imaju značajnu minutažu u igri. On je na lijevom krilu, Molnar zna ući i kao drugi sidrun, i u obrani na beka.

Imaju sidrune, imaju vanjski šut i na zonu, i iz faula, i to i s desne i s lijeve strane. Imaju tranziciju, imaju bekove za pozicijsku obranu. Kompletna momčad. Zanimljivo da im Brescia u obje utakmice uopće nije igrala „M zonu“. Tj to se dogodilo u samo 2-3 napada i tada su odmah ulazili, uglavnom s lijevog krila s drugim sidrunom. S druge strane, Varga često, posebice s igračem manje, igra između pozicija, primjerice između desnog krila i desnog vanjskog, a i u pozicijskoj obrani inteligentno pravovremenim ostajanjem ispred sidruna kad njegov igrač proplivava „ukrade“ po 10 sekundi napada. Osim toga, Denes samim svojim cimanjem otvara prostor drugim igračima, a plus je uvijek pravovremen u distribuciji lopte. Uglavnom s lijevog vanjskog, a rjeđe sa srednjega. Iako, Z. Varga zna postaviti igrača više u formaciju 3-3 gdje Denes ide na srednjega. U klasičnoj 4-2 formaciji, uvijek je prva opcija da se druga stativa izvlači prema Denesu (često Jansik), ali je Brescia to lagano iskontrolirala bočnim pomaganjima s desnog vanjskog pa se stativa brzo vraćala na liniju dva metra i igrala se neka druga akcija.

U obrani najčešće igraju klasičnu zonu na sve 3 vanjske pozicije iako i tu znaju imati varijacija na temu. S igračem manje također klasična formacija s visokim blokovima gdje se zna dogoditi da izlaze prema lijevom vanjskom i na 5 metara što može otvoriti prostora na drugoj stativi.

Pratit ćemo zanimljive duele, uspoređivat ćemo učinke Popadića i Vogela prvog golmana Mađarske reprezentacije. S jedne strane Joković i Papanastasiou protiv Denesa i Vigvarija, s druge Fatović i Argyropoulos protiv Vamosa i Damontea. Žuvela i Benić protiv Jansika i Merkulov u napadačkom smislu, a u obrambenom protiv Ubovića i Nemetha, odnosno protiv Kakarisa. Klupa je prednost Ferencvarosa, ali i Kržić i Tomasović mogu dočekati svoj trenutak i u ovoj utakmici.

(Nažalost nakon što je ovaj tekst već napisan došla je vijest o ozlijedi Benića što dodatno smanjuje ne samo širinu, nego i brojne opcije što u napadu, što u obrani.)

Odgovori