Final4 Jadranske lige

Četvrto izdanje Jadranske lige bliži se kraju, još je preostao Final4 koji se i ove godine igra u Rijeci. Šteta što se odustalo od dobrog običaja da organizaciju dobiva najbolji klub iz prvog dijela, ili ako se nije htjelo igrati u Italiji, a onda prvi najbolji poslije Recca.

Igraju 4 momčadi koje su pobijedile u prvim utakmicama četvrtfinala Lige prvaka prije 3 dana, a raspored je sljedeći:

1845 (2) Jug CO – Primorje EB (3)                            Htv 2
2015 (1) Ferla Pro Recco – HAVK Mladost (4)

Finale je u nedjelju u 1545, dok utakmice za treće mjesto ove godine nema. Treće mjesto osvaja ekipa koja je osvojila bolji plasman u ligaškom dijelu, a jasno od poraženih u polufinalu.

S obzirom da manje više sve znamo o ove 4 ekipe, usporediti ćemo ovogodišnji final4 s prošlogodišnjim. Za početak, najavljeno je korištenje nove svjetlosne tehnologije (svijetle linije 2 i 5 metara, gol, kućica za isključene). Do sad smo bili u prilici samo vidjeti fotografije za dvije takve utakmice odigrane u Italiji. Sada ćemo, neki uživo, neki na tv-u, vidjeti zašto su Talijani oduševljeni s tom inovacijom. Druga bitna činjenica ovog turnira je sastanak predstavnika klubova koji su pokrenuli ideju Superlige, a tek na kraju je i sami rezultat jer Jadranske liga nije još zaživjela što se tiče važnosti trofeja. Iako neugodni poraz zna ostaviti traga, sjetimo se Juga lani i kasnije rezultatske i igračke muke i propuštanja Final4-a Eurolige. A ta kriza je počela upravo na Final4-u Jadranske lige.

Znamo da je Jadran dvostruki branitelj naslova, a ove godine je Pro Recco izborio nastup na završnici umjesto Novljana. Ostale tri hrvatske ekipe su iste. Po svemu sudeći će i ove godine trofej van Hrvatske, s tom razlikom da je Jadran lani bio totalni outsider pa je svejedno uvjerljivo došao do naslova.

Objavljena je i lista sudaca:

Aleksandar Adžić (Crna Gora)
Mario Brguljan (Crna Gora)
Boris Margeta (Slovenija)
Nenad Periš (Split)
Vlaho Radičević (Dubrovnik)
Dragan Štampalija (Šibenik)
Miroslav Vlašić (Zagreb)
Albert Brala (Rijeka)
Andrej Franulović (Rijeka)

Nekoć se Hrvatska mogla pohvaliti s par odličnih i cijelim nizom dobrih sudaca, ali to je vrijeme prošlo. Zanimljivo je da je lista devetorice sudaca identična onoj s lanjskog final4-a. Očito se ima, za suce se uvijek ima, kad se za 3 utakmice zove 9 sudaca. Vjerojatno je i broj delegata isti kao i lani, 5.

Jug i Primorje su nedavno igrali na istom bazenu važniju utakmicu u kojoj je Jug ostvario ono po što je došao u Rijeku. Istaknuo se tada Periš, kolo iza u Gružu Štampalija, a  prije 3 dana nam je Savarese priredio show. S obzirom da je iz Rijeke „hrvatski Savarese“ Franulović neće moći suditi ovu utakmicu, a siguran sam da će jedan sudac finala biti Hrvat, a znamo da Periš i Štampalija najbolje kotiraju, pa je Jug ovaj put izbjegao metak u vidu para Periš–Štampalija. Ako jedan od njih dvojice bude određen za suca Jugovog polufinala, nadam se da će drugi bit Margeta, ili jedan od Crnogoraca.

Primorje je u knock–down-u. Posljednji niz rezultata razočarao je sve, a Roje je za Novi List dao slijedeću izjavu:

Meni je najbitnije da ti momci ostavljaju srce u vodi, da se bore. Vidio sam stvari koje bi trebalo ispraviti u svakoj fazi igre, ali to je proces koji ide, nekad brže nekad sporije. Važno je da postoji veliki motiv i volja. Osjećali smo opterećenje, ali to je proces kod stvaranja ekipe. Nemoguće je na treningu stvoriti stres situaciju, a ekipa se stvara kod stres situacije. Ja tražim da igramo brzi vaterpolo, tako sam i sklapao momčad, da igramo brzo, a u brzini kretanja se događaju pogreške. Uigravanje je proces za koji je teško predvidjeti koliko će trajati. U ovih 5 tjedana do uzvrata treba nam 10-ak pripremnih utakmica (doći ce Recco i možda odu Partizanu). Nema nikakve krize, u svim segmentima rezultata još smo na dobrom putu.“

Ako bude po Roji možda do 2017. uspije uigrat ekipu, ali nastat će mu problem jer će se do tada umiroviti dosta aktualnih igrača pa će morati ponovno uigravat za 2022. A što bi Tucak na ovo rekao, u zadnje dvije godine je izgubio slijedeće igrače: Ivovića, Janovića, Zlokovića, Vukčevića, Radovića, Klikovca. Tu su jednu sezonu bili i otišli i puno slabiji Crepulja, dva Filipovića, Kalinić, Kovačić. Očito je nešto brži u uigravanju od Roje. Bit će da zna kako se na treningu postigne ono što želi.

Vidjeti ćemo kako će reagirati obje momčadi nakon srijede. Hoće li se Primorjaši dići i odigrati znatno bolje – sad im je ipak puno manji pritisak, nije toliko bitna utakmica – te hoće li Jugaši spojiti dvije odlične utakmice u nizu.

Pro Recco je ove godine dobio Mladost sa +4, pa nedavno sa +5. Vidjet ćemo hoće li se niz nastaviti.

9 komentara na “Final4 Jadranske lige”

 1. Suci od zadatka. Jako mi se svida, bas si pogodio izraz za Perisa i Stampu. Poslusnici i lizatori one stavari a sve kako bi ostvarili neki svoj osobni benefit. Zato i imamo jako “kvalitetne” suce.
  Nikako ne mogu razumjet kako tog Perisa zovu da sudi divlju ligu.

 2. Koliki je to samo strah od neuspijeha, pa ne prestajete u svakom članku pisati o sudcima. Večeras ću to gledati u živo i opet će biti konstantno zagrijavanje na klupi juga, lamatanje rukama. Uporno čuđenje na svaku odluku i stalni pritisak i provociranje sudca. Igra i onako nije bitna, Jug je u ovom času puno bolji ali ta bolesna potreba za stalnim provokacijama a ako treba i silom nešto postići zaista fascinira i graniči sa ludošću. Ajmo sada pljuvanje po meni

 3. Kada već govorimo o nepismenosti onda nije “strah od neuspijeha” nego “strah od neuspjeha”

 4. jdn, jednog dana kad i vi osjetite uspijeh onda možda i shvatite što je to strah od neuspjeha. do tada nemaš legitimitet o tome govorit. a i sa ova dva gorespomenuta suca jug je uvijek bio bolji od primorja, a skoro uvijek i od mladosti. mislim da si se trebo osvrnut na dio koji se tiče roje, to je ključni dio teksta. a to o mahanju rukama ponavljaš po ne znam koji put već kao da jugaši u najmanju ruku mašu pištoljima na klupi. pa normalno da će mahat rukama na sudačke odluke takvih sudaca kao što su ova dvojica.

  1. Ma jebeš roju, ovi vaši stalno mašu i napadaju sve oko sebe koš na parkiralištu prije bazena, ajd čujemo se a možda i vidimo. Ako večeras Jug dobije sutra imate jednog više navijača, naravno ako smijem

 5. Drago mi je zbog Primorja posto vidim da im je ova utakmica puno znacila i zasluzeno su je dobili.Posebno mi je drago zbog Cara koji svaku utakmicu s Jugom skace i vristi na klupi ko da je finale Olimpijade. Sreca njegova sto je bio u Juga dio karijere, pa zna kakav je osjecaj stvarno nesto osvojit.
  Volio bi da iznenade Recca, ali s obzirom na ono sto sam vidio kad su igrali prije nekih mjesec dana, mislim da ako izgube manje od 5 razlike mogu biti zadovoljni.