Final4 u Zagrebu

 

Danas i sutra igra se final4 kupa Hrvatske u vaterpolu. Domaćin je HAVK Mladost, bazen na Savi u Zagrebu. Nastupa Jug Croatia osiguranje i tri splitska kluba, Mornar Brodospas, Jadran i OVK POŠK.

 

 

Ove godine imali smo još jednog sudinika više nego lani u kupu; 10 se klubova prijavilo (osim prošle godine kada je Marsonija bila deveti klub, prethodno smo godinama imali samo po 8 sudionika). Po prvi put igrali su Zadar i Jadran Kostrena. Klubovi su bili podijeljeni u dvije grupe, dubrovačku i šibensku, sa po 5 klubova. Po najbolja dva izborila su plasman na ovu završnicu.

 

I domaćin, Mladost, očekivala je plasman na ovaj turnir. I ne samo to, vidjeli su se u finalu u kojem su smatrali da mogu i do trofeja: “Ako sve bude po planu želimo u finalu na našem bazenu pokušati napast Dubrovčane”.  Ipak, planove im je prvo pomrsio Mornar koji je slavio 9:8, a onda u zadnjem kolu šok i nevjerica, OVK POŠK rezultat 5:7 na 1:30 do kraja druge četvrtine okreće u 12:7. Mladostaši cijelo drugo poluvrijeme nisu postigli gol iako nisu igrali protiv Pro Recca ili Szolnoka. I Poškovci su im bili puno pretežak protivnik koji su na taj način kompletirali sva tri splitska kluba koji će pokušati skinuti Juga s trona. Posebne pohvale idu OVK POŠK-u, ne samo što su na ovaj impresivan način pobijedili Mladost, već što im je ovo povijesni uspjeh – po prvi put su se plasirali na završni turnir.

 

Bilo je nekoliko “zanimljivih” natpisa u SN-u nakon ovih turnira koje nismo stigli ovdje popratiti. Novinar Bauer je istaknuo bojazan, u kontekstu ispadanja Mladosti, da će na tribinama biti 100-ak ljudi. Inače je toliko ljudi, kad Mladost igra gornja granica posjećenosti. U velikom postotku tu brojku čine ljudi porijeklom iz Dalmacije tako da se to i neće puno promijeniti. Sada bi, obzirom da će prvotimci Mladosti, biti u ulozi gledatelja moglo biti i 10-ak gledatelja više nego inače.

Direktor Damjanić u kratkoj analizi istaknuo je loš učinak Zovića i Bašića za koje je kazao da su imali “…u dva poraza mislim i 30 šutova bez gola!

 

Raspored utakmica je slijedeći:

 

Subota

 

1645 Mornar BS – Jadran (HTV 2)

1815 Jug CO – OVK POŠK

 

Nedjelja

 

1600 finale (HTV 2)

 

 

Jadran i Mornar igrali su u prvom kolu regionalne lige i Jadran je pobijedio 13:8. OVK POŠK je u Gružu poražen od Juga 19:6 u 6.kolu, ali doputovali su bez ponajboljih i najiskusnijih igrača poput Eleza, Kunca i Vukića.

 

Jug je veliki favorit, ali to će trebati pokazati u bazenu protiv splitskih klubova. Do sada je s 12 naslova najuspješniji, a ostalima bi ovo bio prvi naslov u 26-tom izdanju ovog natjecanja.