Jugu 13. naslov

 

Jug je pobjedom protiv OVK POŠK-a u polufinalu i Jadrana u finalu osvojio 13. kup Hrvatske. 11:4 u finalu čak dovoljno ni ne pokazuje trenutnu razliku između ove dvije momčadi.

 

 

Jug 13 svi ostali klubovi 13. To je rezime kup natjecanja u Hrvatskoj. Treći je ovo naslov u nizu nakon najdužeg posta od 5 godina u kojima su Mladost 2 i Primorje 3 puta bili najbolji. I prije ovog turnira bilo je manje više sve jasno, Jug je kvalitetom ispred svih i to je i potvrdio. U poluvremenu finalne utakmice novi predsjednik kluba Dumančić dobio je i trofej Nardelli; za najupješniji klub u radu s mlađim uzrastima u prošloj sezoni tako da za igračku budućnost kluba nema straha.

 

Finalna utakmica krenula je neočekivano, Jadran je nakon 8 minuta vodio 1:0 golom Buzdovačića s igračem više (Lozina izrazito loše drži blok, tj pliva prema igraču s spuštenom rukom). Renzuto je promašio peterac, točnije golman Anić je odlično obranio, što je i radio kroz cijelu četvrtinu (5 obrana – do kraja utakmice još samo 2). Jugaši su promašili i dva igrača više i Jadran je dosta uspješno (samo jedna polukontra Fatovića) kontrolirao Jugovu tranziciju. Pohvale Jadranašima što su bar dio utakmice pokazali da se mogu nositi protiv jačeg protivnika, sad moraju raditi na tome da se taj period produži i na drugu četvrtinu, a kasnije i duže.

 

Ipak u drugih 8 minuta stvari dolaze na svoje mjesto. Prvo Fatović odlično pogađa na zonu sa srednjega, pa Joković pogađa rašlje s igračem više s vanjskog. Već u ovoj četvrtini pokazuju se naznake da Jadran ne može plivački pratiti nivo utakmice jer su Garcia i Fatović iz polukontri zabili za 4:1. U napadu Jadran pokušava proigrati sidrune, dva puta su spustili loptu na 2 metra, ali Jugaši u zonu odlično pomažu u kupe loptu prije nego sidrun stigne šutirati.

 

Zaradio je Jadran igrača više u plivanju početkom treće, a Asić zove time out kada je vidi oda mu se igrači ni nakon 12 sekundi nisu stigli postaviti. Iako je ostalo samo 8 sek s igračem više, koncentracija u obrani popušta i Power se potpuno sam na stativi i zabija za 4:2. Odmah Fatović zabija svoj već treći gol, opet na zonu sa srednjega uz Krapićev loš blok. Pokazao je Loren i u ovoj utakmici kako i u šuterskom segmentu napreduje na vrhunski nivo (ipak je tek nedavno napunio 21 godinu). Po prvi put je proglašen za MVP završnog turnira.

Lončar s igračem više sa stative nakon dobrog rada desnog trokuta (Joković i Garcia) te Joković iz polukontre s krila postavljaju 7:2. Osim toga Jug je imao još dvije dobre polukontre koje nisu Fatović (presporo okretanje na stativi nakon što je primio loptu s lijevog krila na ruku) i Rašović (malo iskosa s lijeve strane pogađa stativu) realizirali. Jadran je propustio čak 4 igrača više nakon onoga na startu četvrtine. Jednom je Milardović dosta dobro individualno oko bloka provukao loptu s krila, ali lopta od stative ostaje na gol liniji, a Power je opet primio loptu na stativi što Bijač brani.

 

Zadnja četvrtina bila je formalnost u kojoj se izdvaja gol Žuvele, mladog beka koji će tek za koji dan napuniti 16 godina. Zabio je sa stative nakon asistencije Garcie s krila. Zabio je i Benić na identičan način, kasnije i Garcia nakon odličnog dodavanja Fatovića nakon što se Krapić jako sporo vraća u obranu pa je akcija 6 na 5, a i sidrun Jadrana kad je i stigao u obranu nije zauzeo svoje mjesto u obrani nego ostao sa strane. Još jedan gol Renzuta, i Viskovića na početku i kraju četvrtine. Jednom iz kontre kada je isključen jedan Jugaš u plivanju, a drugi put iz rekontre nakon što Ivanković nije zabio iz kontre.

 

 

Nakon utakmice trener Asić izjavio je da su promašili neke situacije i da je realniji rezultat 5 razlike. Točnije bi bilo, obzirom na niz promašenih polukontri Juga, da je kazao da bi realnije bilo 10 razlike.  Već lani sam pisao o 60-tom Jugovom trofeju ponukan pogrešno napisanom naslovu prvaka iz ‘52 na gruškom bazenu. Jučer, uz rutinsku igru kao da se radi o nekoj običnoj utakmici došao je i 60-ti trofej u povijesti.

 

Najveseliji bio je Renzuto kojemu je ovo nakon LEN kupa s Posillipom tek drugi seniorski trofej. Tu su bili i mladi Žuvela i Kržić s prvim trofejem, pa preko Lozine i Rašovića koji su se i s Jugom upisali sve do svih ostalih do najstarijeg Garcie.

 

 

Finale kupa

Jug Croatia osiguranje – Jadran   11:4 (0:1, 4:0, 3:1, 4:2)

bazen na Savi, Zagreb

Suci: Vlašić (Zg) i Franulović (Rij)

Jug: Bijač (12), Macan, Fatović 3, Lončar 1, Joković 3, Garcia 1, Ivanković, Rašović, Renzuto 1 (0), Pavličević, Benić 1, Lozina, Jarak, Žuvela 1. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Jadran: Anić (7), Miletić, Marinić-Kragić, Krapić, Z. Butić, Pejković, Power 1, Marelja, Visković 2, Milardović, Bušelić, Buzdovačić 2, Strujić, Franičević. Trener: Ivan Asić

Osobne pogreške: Jug 12, Jad 9
Peterci: Jug 0/1 , Jad –
Igrač više: Jug (0/2+1/2+1/1+2/2)= 4/7  (57%), Jad (1/2+0/1+1/5+1/4)= 3/12 (25%)
Obrane: Bijač (2/3+3/3+4/5+3/5)= 12/16 (75%), Anić (5/5+1/5+0/3+1/5)= 7/18 (39%)
Isključenja, zarađeni peterci i golovi s dva metra:
Jug:

Lončar: 5m+ 2iv

Lozina: 5iv

Rašović: 1iv

Jad:

Krapić: 6iv

Marelja: 3iv

plivanje: 2iv

Visković: 1 iv