FINALE PH Mladost na korak do naslova

http://www.havk-mladost.hr/

Mladost je upisala i drugu pobjedu u nizu i izjednačila finalnu seriju na 2:2. Četvrta utakmice nije ponudila previše neizvjesnosti i Mladost je „rasturila“ Juga te konačnih 12:8 ne dočarava ukupni dojam ove utakmice.

Ponovno je Marcelić bio odličan, ovaj put i uvjeljivo najbolji pojedinc utakmice iako je i Josip Vrlić bio na njegovom nivou, kao što je uostalom u čitavoj seriji izvrstan. Razlika između Marcelića i Popadića, 60% (12/20) i 20% (3/15) je dosta dobar prikaz ove utakmice u jednoj rečenici. Popadić je imao čitav niz loših intervencija, ali mora se reći da mu i ovaj put obrana nije nimalo pomagala. Blokovi jugaša s igračem manje su i dalje loši, ali i onda kad protivnici šutiraju u prostor koji bi Popadić trebao zatvoriti lopte ulaze. Recimo kod oba gola Viskovića, za 1:0 i za 6:4.

Vrlić je zaradio manje igrača više, ovaj put 3, ali je zabio 2 gola s pozicije sidruna. Jest se kod drugog i malo odgurnuo od beka pa bi možda to kvalitetniji sudac od Štampalije i sudio kao kontrafaul. Inače je Jug imao najamanje 5 suđenih kontrafaulova. Osim toga, Jug i nije baš mogao doći do igrača više dok je utakmica bila aktivna. Tek kad je sve bilo bilo riješeno i kad je većina navijača Juga već ugasila televizore – ne zbog suđenja, nego zbog nekvalitete igre Juga – u zadnjoj četvrtini Jug uduplava broj akcija s igračem više. To se događalo jer su suci dozvoljavali da se nekažnjeno jaše po Lončaru koji je zbog toga, a i zbog nespuštenih lopti suigrača prema njemu, kad bi se uspio odhvati hvatanjima za vrat i tijelo, vidljivo „ispalio“. Inače, Jugov sidrun također čitavu ovu seriju igra odlično i maksimalno borbeno.

Osim toga, Jug je s iznimkom prve četvrtine bio potpuno nemoćan u napadu. Možda mu suci nisu željeli suditi ta možebitna isključenja da ih liše dodatne „sramote“. Naime, pred kraj utakmice imali su realizaciju 1/7. Najčešće nisu uspjevali uopće izraditi suvislu akciju već bi netko na kraju šutirao iz teške i neizrađene situacije. I taj gol koji su zabili bio je ekstra kvalitetan šut Papanastasioua iz nimalo lagane situacije s lijevog krila.

Ako pogledamo ostale segmente igre sve je bilo statično, nije bilo kvalitetnog šuta na zonu, nije bilo kvalitetnih ulaza drugog sidruna, nije bilo dobrih poplivavanja, niti kontri. Pokušavao je Fatović u nekoliko navrata proplivati, ali ovaj put se potezanje i ometanje u tom djelu igre nije sankcioniralo.

Prva četvrtina je u potpunosti odudarala ostatku utakmice. Nakon gola Viskovića, Jug je nanizao 3 gola. Kržić nakon polukontre 6 na 5, Merkulov na zonu kada se superkvalitetno postavio i pogodio na prvu i Fatović iz peterca kojega je zaradio Obradović. Imao je Jug na kraju te četvrtine i igrača više, ali je Fatović krivo dodao loptu prema Tomasoviću na stativi. Nije bilo prostora za takav pokušaj. Još je Papanastasiou pogodio iz spomenutog igrača više za 2:4 6.44 do kraja druge četvrtine. U idućih malo više od 20 minuta, samo 2 gola Juga. Od čega jedan iz peterca. Tako se ne može i ne smije igrati u finalu. Na kraju, kad se Mladost opustila, Tomasović i Vukojević su smanjili na 12:8.

Mladost je igrala identično kao i u prošloj utakmici s tim da su ovaj put imali još jedan segment igre u kojem su napredovali, tj. dominirali, u tranziciji. Imali su  Milošev gol iz kontre 4 na 3, Bukićev gol iz tranzicije nakon igrača manje (iako je dojam da tu i nije bilo kontre već je Xavi loše pokrio), pa Bukićeva kontra u kojoj je zaradio igrača više i onda došao 1 na 0, pa čak i kontra Radua u zadnjoj četvrtini. Em je zadnja četvrtina, em je sidrun koji se stalno hrve, em čovjek ima skoro punih 40 godina. Svaka čast.

Pred majstoricu u Gružu situacija se potpuno izmjenila. Sada je Mladost u velikoj psihološkoj prednosti. Imaju sigurnost u igri, samo trebaju nastaviti kao u prethodne dvije utakmice. Imaju dodatni motiv što se nakon ove utakmice momčad raspada i ovo im je posljednja šansa, bar u skorije vrijeme, da nakon 13 godina ponovno osvoje naslov prvaka države. Jug s druge strane je imao puno lakšu zadaću treću pobjedu ostvariti u trećoj utakmici. Pa je onda imao malo težu, ali opet puno lakšu nego sada, to isto napraviti u četvrtoj utakmici. Sada su se doveli u situaciju da nema popravnog, da je protivnik u naletu, a da oni nemaju sigurnost i mirnoću u igri. Plus ih Mladost pobjeđuje bez (pre)velikog utjecaja Harkova.

4.finalna utakmica PH 2020/2021

HAVK Mladost – Jug Adriatic osiguranje                             12:8 (1:3, 5:1, 3:1, 3:3)

Suci: Štampalija (Šib), Severo (Ita)

Mladost: Marcelić (12), Radu 2, Miloš 2, Biljaka, Lazić, Dašić 1, Bukić 2, Bušlje, Visković 2, Bajić, M. Vrlić, Kharkov, Jurlina, J. Vrlić 3. Trener: Zoran Bajić, pom.treneri: Hrvoje Hrestak i Frano Vićan.

Jug: Popadić (3), Obert, Fatović 2(2), Lončar, Kržić 2, Garcia, Tomasović 1, Merkulov 1, Papanastasiou 1, Žuvela, Benić, Obradović, A. Vukojević, I. Vukojević 1. Trener: Vjekoslav Kobešćak, pom.treneri: Miho Bobić i Đani Pecotić.

Osobne pogreške: Mla 12, Jug 13,

S pravom zamjene: Žuvela

Peterci: Mla -, Jug 2/2

Igrač više: Mla (1/2+3/4+2/5+1/2)= 7/13 (54%); Jug (0/1+1/3+0/1+2/5)= 3/10 (30%)

Obrane: Marcelić (2/5+3/4+4/5+3/6)= 12/20 (60%); Popadić (0/1+1/6+2/5+0/3)= 3/15 (20%)

Golovi sa sidruna, zarađeni peterci i igrači više:

Mla:

J. Vrlić: 2gola + 3iv

Radu: 6iv

U plivanju: 2 iv

Bukić, Biljaka (i jedan promakao): po 1 igrač više

Jug:

Lončar: 5m + 3iv

Obradović: 5m + 1iv

Obert, Merkulov, u plivanju (i jedan promakao): po 1iv

Odgovori