FINALE PH Mladost pobjedila u Gružu i ostala u utrci za naslov

Mladost je nakon 10 uzastopnih poraza u finalnim utakmicama Prvenstva Hrvatske pobjedila Juga 12:10. Još k tome to se dogodilo u Gružu gdje Jug nije izgubio u finalu PH punih 12 godina. Mladost je s ovom pobjedom smanjila na 2:1 i zadržala živim snove o naslovu prvaka države kojega čeka baš od te 2009. godine.

Jug je u ovu utakmicu ušao s 2:0, sa spoznajom što se lani dogodilo u sličnoj situaciji i sa gore nabrojenim činjenicama o uzastopnim pobjedama, posebice u Gružu. To je trebao biti faktor koji će Jugaše dodatno i smiriti i napuniti samopouzdanjem, ali to se nije dogodilo. Jug je bio prenervozan čitavu utakmicu i puno je više griješio nego u prethodne dvije.

Te greške u početku su se najviše očitovale u lošem postavljanju s igračem manje, što je posljednično značilo loše držanje blokova pa je Mladost, posebice prva dva gola s igračem više zabila jer blokovi praktički nisu postojali. Kako se to proteglo sve do negdje 10te minute, Mladost je sve više stjecala sigurnost u igri. Tako da su danas, što je inače rijetkost, zabili prva četiri gola s igračem više (iz 6 prilika) s vanjskih pozicija. Kasnije su se ipak vratili na realizaciju s krila što inače praktički stalno prakticiraju (uz spuštanje lopte na stative) i sa krila zabili još 4 gola. Posebno je bila raspoložena desna strana odakle su zabili 5 golova, najviše Visković, čak 3.

Mladost je u prethodne dvije utakmice imala 11/27 (41%) igrača više, a u ovoj utakmici čak 9/13 (69%). Uz jednu krivo dodanu loptu (odlična reakcija Xavija), jedan nevjerojatan promašaj Mislava Vrlića (i odličnu obranu Popadića) u situaciji 3 na 2 kad je dobio loptu na prebačaj s krila na dalju stativu, Jug je uspio obraniti samo 2 igrača manje. To je nedopustivo za finale.

Bušlje zabija za 9:12 2 minute prije kraja

Upravo su ti pomalo nevjerojatni promašaji u prvom poluvrmenu i držali Jug u igri. Tada kad mlađi Vrlić nije zabio Jug je u rekontri zabio preko Lončara. Tako da je taj promašaj vrijedio 2 gola. Još prije toga, u prvoj četvrtini Mladost je krenula u polukontru, ali je Fatović presjekao loptu i Papanastasiou je zabio iz rekontre. Takoda je pri rezultatu 3:3 je lako moglo biti i 1:5. Jug je imao očajnog igrača više, 0/5 tako da je izjednačen rezultat tijekom čitavogprvog dijela utakmice bio odličan rezultat. I kad su se trebali malo stabilizirati i naplatiti sve to u trećoj, dogodilo se suprotno. Sve je otišlo u krivom smjeru kada je Obradović loše šutirao peterac i Jug nije poveo 7:6. Još je Marcelić toj obrani dodao još jednu odlično možda 15ak sekundi kasnije, u nastavku tog napada, kada je Fatović nakon odlične asistencije Lončara ostao sam na lijevom krilu.

Na kraju treće četvrtine statistika igrača više bila je 25% (2/8) – 60% (6/10) uz promašeni peterac Juga. Mladost je ušla s vodstvom u zadnju četvrtinu, Radu je odmah u prvom napadu okrenuo Merkulova i Harkov je iz peterca donio prvi put +2. Nešto kasnije Lazić je iz kontre 4 na 3 donio i +3, 7:10 i tada je malo manje od 6 minuta prije kraja utakmica riješena.

Najbolji pojedinac Mladosti bio je Marcelić s 11 obrana. Gotovo svaka je bila teška obrana, a kiksao je tek jednom kada mu je Benić zabio s 9 metara u prvoj četvrtini. Visković je dodao 3 gola, sve s igračem više, i bio je faktor koji je presudioi iznenadio. Bukić je odigrao također jako dobru utakmicu. Ovaj put Vrlić nije zaradio „nenormalan“ broj igrača više, ali 4 uz peterac je dobar učinak. Uz jasno konstatno držanje obrane u plitkoj zoni. Jug je griješioi u situacijama kakao je zarađivao isključenja. Nekoliko puta dogodilo se da u mrtvoj zoni igrač koji je na beku ne izbjegava klinč i na taj način daje priliku sucu da ga isključi. Mladost je zaradila 13 igrača više, a samo 3 s dodanom loptom prema sidrunu.

Mlađi Vrlić i Dašić bili su najlošiji pojedinici u redovima Mladosti.

S druge strane Jug nije mogao do isključenja na poziciji sidruna, bilo ih je jako malo. Obradović u početku i Lončar još 2 puta kasnije u utakmici. Stvar je spašavao Fatović sa svojim odličnim kretanjima, konstantnim uplivavanjima koje ni Miloš ni Harkov ni Visković nisu mogli zaustaviti bez potezanja. Fatović je zaradio čak 5 igrača više na taj način. Osim toga, opet je pokazao i dokazao da je daleko najbolji dribler u vaterpolu:

Fantastčan gol Fatovića za jedino vodstvo Juga na utakmici

Kada je Papanastasiou zabio iz rekontre, Fatović je uspio presjeći loptu koju je netko uputio prema Viskoviću koji se nije najbolje snašao, i u uduzimanju lopte je predriblao Viskovića i da Grk nije bio u kontri, sam Fatović bio stigao sam ispred Marcelića zahvaljujući tom izvrsnom potezu. Osim Fatovića jako dobar je bio i Xavi u obrambenom dijelu igre. Imao je najmanje 6 odličnih obrambenih reakcija, što oduzetih loptu, što presječenih dodavanja, što blokova. U napadu je bio poslovnično loš iako je imao nekoliko dobrih proigravanja. Ali mora se sklanjati s vanjskih pozicija i čim prije odlaziti u krilu, a ne uzimati šuteve čak i sa srednjeg vanjskog. Lončar nije uspjevao izboriti puno igrača više, ali je opet bio maksimalno borben i zabio je 3 gola, jedan s igračm više, jedan iz rekontre i jedan udarcem s 5 metara nakon što je pokupio odbijanac nakon obrane Marcelića.

Popadić je bio dobar samo u drugoj četvrtini, kasnije je ipak imao nekoliko situacija u kojima je trebao bolje. Više je Marcelić pridonio svojoj momčadi u ovoj utakmici. Papanastasiou je bio solidan, a svi ostali trebaju bolje.

Nismo u ovoj utakmici mislim niti jednom vidjeli Obradovića na lijevom vanjskom s igračem više što je bila dobitna situacija u prethodnim dvobojima. 11/19 ili 58% u te dvije utakmice s igračem više ovdje se pretvorilo u samo 36% tj. 4/11. Jug je u dosta situacija previše žurio i nije odigravao akcije do kraja.

Merkulov  i Obert potpuno nevidljivi.

Slijedeća utakmica, danas u Zagrebu sigurno će bit opet neizvjesna. Svaka momčad ima svoj plan i svoje situacije u koje želi dovesti pojedince u svojim redovima. Vidjet ćemo ko će bit mirniji i koncentriraniji. I u napadu i u obrani. Trebaju se izbjeći situacije u kojima se protivniku olakšava realiazcija igrača više kao što je ovdje bila situacija s Jugom u početku. Sad niti jedan momčad nema prednost da bi trebala ući mirnije u utakmicu, Mladost je uspjela, ovom pobjedom, taj segment iznivelirati na 50-50. Eventualnom novom pobjedom, taj dio bi pretegnuo na njihovu stranu.

3.finalna utakmica PH 2020/2021

Jug Adriatic osiguranje – HAVK Mladost                             10:12 (2:2, 3:3, 1:2, 4:5)

Suci: Franulović (Šib), GomeZ (Ita)

Jug: Popadić (8), Obert, Fatović 2, Lončar 3, Kržić 1, Garcia, Tomasović, Merkulov, Papanastasiou 2, Žuvela, Benić 1, Obradović 1(0), A. Vukojević, I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak, pom.treneri: Miho Bobić i Đani Pecotić.

Mladost: Marcelić (11), Radu, Miloš 1, Biljaka, Lazić 2, Dašić, Bukić 3(1), Bušlje 1, Visković 3, Bajić, M. Vrlić, Kharkov 2(1), Jurlina, J. Vrlić. Trener: Zoran Bajić, pom.treneri: Hrvoje Hrestak i Frano Vićan.

Osobne pogreške: Jug 15, Mla 13

Peterci: Jug 0/1, Mla 2/2

Igrač više: Jug (0/3+1/3+1/2+2/3)= 4/11 (36%); Mla (1/2+3/5+2/3+3/3)= 9/13 (69%)

*Jug je imao jednog dvostrukog igrača više

Obrane: Popadić (1/3+5/8+1/3+1/6)= 8/20 (40%), Marcelić (4/6+2/5+3/4+2/6)= 11/21 (52%)

Golovi sa sidruna, zarađeni peterci i igrači više:

Jug:

Fatović: 5iv

Lončar: 5m + 2iv

Žuvela: 2iv

Obradović i u plvanju po 1 iv

Mlad:

Vrlić: 5m + 4iv

Radu: 5m + 3iv

U plivanju: 2iv

Bukić, Bušlje, Biljaka i M.Vrlić po 1iv

Odgovori