Jadran namučio Juga u Igalu

 

Konačni rezultat 7:14 ni približno ne dočarava utakmicu koju smo u petak navečer gledali u Igalu. Na samom kraju treće četvrtine pri rezultatu 6:7 netko od igrača Jadrana zaradio je igrača više i odmah s 5 metara šutirao, ali je golman Popadić odličnom obranom spriječio izjednačenje. Jug je s brza 2 gola na početku posljednje četvrtine riješio pitanje pobjednika, a 4:12 do kraja Drašković je zaradio brutaliti pa je Jug s još 5 golova upisao vrlo visoku pobjedu.

 

Jug je stigao u Igalo bez Garcie pa je ulogu kapetana imao Luka Lončar. Jadranu koji je ove sezone ostao bez Merkulova, Ukropine i Kriještorca, bio je oslabljen neigranjem novog igrača, mladog Bjelorusa Averke kao i reprezentativca Đura Radovića. Jadran glasi za izrazito mladu ekipu, što i jest. Prosjek godina ovih 14 igrača je 21 godinu i 8 mjeseci. Međutim, Jug  je bio jednako mlad, odnosno samo 2 i pol mjeseca stariji u prosjeku. Igrala su čak 3 šesnaestogodišnjaka; Stahor, Tomasović i Žuvela.

 

Jug je krenuo jako dobro u utakmicu i poveo 0:3. Jadran se sredinom druge četvrtine prvi put približio na 3:4, ali do poluvremena Fatović na zonu i Lozina s dva metra donose opet +3, 3:6. Jug nije dobro branio igrača manje pa uz tri realizacije preko Petovića, Popadića i Filipa Gardaševića, Jadran dolazi na 6:7 prije zadnjih 8 minuta. Potpuno isti rezultat bio je i u prošloj utakmici u Gružu pa je Mladost napavila preokret u zadnjoj četvrtini. I sada je Jadran imao priliku odmah u startu četvrtine da sa izjenačenjem unese dodatni nemir u protivničke redove, ali je Popadić obranio, a odmah nakon tranzicije Lončar s dva metra zabio. Idući napad Kržić iz polukontre s lijeve strane uvodi utakmicu u mirne vode, 6:9. Uslijedio je brutaliti Draškovića koji je laktom prek ovode zamahnuo prema licu Macana i sudac Putniković s pravom reagira. Fatović je realizirao peterac, a Jug je zabio još 4 gola u tom periodu koji je igrao stalno s igračem više.

 

U početku utakmice Jug je dominirao plivački, Joković je imao kontru 1 na 0 koju mu je Popadić malo ukrivo dodao loptu pa nije iskorištena, a kasnije je zabio iz polukontre. Prethodno je Fatović jednu kontru realizirao jednu nije (mogao je prebaciti na lijevu stranu na Kržića koji je također dobro isplivao, ali nije bilo baš lako za vidjeti obzirom da je Fatoviću protivnik bio u neposrednoj blizini i baš s te strane prema Kržiću). Obje momčadi su zabile po 1 od 3 prilike s igračem više.

Jug je počeo u zanimljivoj postavi s 3 beka, Macanom, Benićem s desne i Merkulovim s lijeve strane. Trener Kobešćak je vrlo često rotirao igrače i to na način da bi primjerice Papanastasiou ušao, odigrao jednu obranu i jedan napad pa izašao. Drugi dio utakmice Grk je igrao dosta više u kontinuitetu. Česte kratke role u bazenu imao je i Merkulov, pa bekovi i svi ovi mladi igrači koji su svi do jednoga imali minutažu. Onaj koji je dobro igrao u obrani taj je imao i više minuta. Primjercie Kržić je u jednom periodu odigrao 4 minute u kontinuitetu jer je u obrani igrao jako dobro. S druge strane Stahor je odmah u prvoj četvrtini jako loše držao blok za prvi gola Jadrana (Petković s lijevog krila s igračem više) pa je dosta dugo prosjedao na klupi do idućeg ulaska.

 

Već u drugoj četvrtini Jadran je uspostavio ravnopravnu igru što se tiče plivanja. Jug je loše branio igrača više, posebice s krilnih pozicija. Jadran je dosta lagano uvlačio jugovu branu i plitku zonu (većinom Spaić je jako dobro držao poziciju na liniji 2-3 metra), ali je Popadić dobro zatvarao vanjske udarce.

U trećoj je Jadran realizirao 3 igrača više, opet dva s krila (Petković s lijevog i ljevak F. Gardašević s desnog uz Popadićev gol s desnog vanjskog). Za Jug jedna realizacija, Jokovića. Merkulov je već i ranije promašio igrača više kad mu je Kandić s dvije ruke s krila obranio šut u liži na prebačaj, a sad mu je ispala lopta i otišla metra preko gola. Odmah je u povratku u obranu zaradio treće isključenje, ali i sada Popadić brani i spriječava izjednačenje.

Merkulov je bio jako loš i ne znam je li to zbog činjenice da je došao u Igalo u protivničkoj kapici (dobio je pljesak na početku) ili se još traži ne samo u novom sustavu igre, nego i što se tiče forme općenito. Gojković je na početku treće četvrtine uveo na gol mladog Tešanovića.

 

I zadnju četvrtinu smo već manje više opisali. Nakon ovog brutalitija Drašković neće moći igrati iduće kolu protiv Mladosti na Savi. Na početku ove četvrtine Lozina je zaigrao i kao krilni igrač – čak je i šutirao s igračem više, ali ne baš najbolje. Na 6:8 Jadran je imao igrača više, ali je Popadić obranio, a ostalo je otišlo na Jugov mlin.

 

 

Jadran iako po godinama jednako mlad kao i Jug, imao znatno manji proračun pa su mu ti stariji igrači realno puno lošiji od jugovih, jer bolje ne može platiti. Odnosno, može se usporediti i podatak da je Jug potpisao dugogodišnji ugovor sa svojom mladom zvijezdom Fatovićem, a Jadranu je Ukropina otišao i prije isteka starog ugovora u OSC. Jug je svakako bio favorit u ovoj utakmici, ali je Jadran pokazao kako se s puno mladih domaćih igrača bori i kvalitetno pruža otpor. Utakmica je bila zanimljiva što se tiče i neizvjesnosti do 6-7 minuta prije kraja, što se tiče brojnih mladih igrača koji su dobili jako puno minuta koje će im koristiti u daljnjem razvoju. Najbolje se napreduje kroz utakmice. Već smo istaknuli Kržića koji je jako dobro pratio događanja u obrani, a i Tomasović je pokazao da se jako dobro postavlja i kreće u obrambenim zadacima. I on je također zabio (prvi gol za Juga uopće) i uzeo rezonski šut na zonu koji doduše nije pogodio, ali je preuzeo inicijativu kad je trebao iako mu je samo 16 godina. Žuvela je bek i na njegovoj poziciji godine najviše znače. Pomalo skuplja iskusto i kad napuni 18 već će imati 3 sezone igranja u prvoj momčadi iza sebe.

Popadić jako dobar na golu, Lozina i Lončar zabili po gol sa dva metra, Fatović zabio 4, Joković osim dva gola još i cijeli niz savjeta, ponajviše Beniću.

Jug očekuje 2 uzastopne utakmice sa splitskim Jadranom, obje u Gružu.

 

Jadranovi mladi igrači koji su najviše pokazali u ovoj utakmici su Dušan Baničević i Filip Gardašević. Nekoliko dobrih obrana imao je i Tešanović. Za Spaića s 21 i njihovog Popadića s 22 godine imamo dojam da su i stariji koliko već godina igraju za Jadran u prvoj momčadi. Nikome neće biti lako u Igalu, a očekujemo ih  ove godine na final4-u. Zanimljivo svih 7 golova postigli su s igračem više uz jako dobru realizaciju.

 

Jadran Carine – Jug Croatia osiguranje                   7:14 (1:3, 2:3, 3:1, 1:7)

Suci: Putniković (Bg), Mišković (Ko)

Jadran: Kandić, Brkić, V. Popadić 1, Obradović, Du. Banićević 2, Dan. Radović, Mijušković, F. Gardašević 2, M. Gardašević, Spaić, Drašković, M. Petković 2, Tešanović, Vučurović. Trener: Vladimir Gojković.

Jug: T. Popadić, Macan, Fatović 4(1), Lončar 1, Joković 2, Stahor, Lozina 3, Merkulov, Tomasović 1, Kržić 1, Benić 1, Papanastasiou 1, Vukojević, Žuvela. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Jad 9, Jug 13

Peterci: Jad -, Jug 1/1

Igrač više: Jad 6/10 + 1/1 (5 na 4 tijekom brutalitija), Jug 3/8 + tijekom brutalitija 3/4 (plus gol iz kontre u tom periodu)