Kako je Mladost pobjedila u Gružu

Nakon dugo vremena, ili kako je Tiho Vranješ legendarno izjavio „otkako je još on bio igrač Mladosti“, Mladost je pobjedila u Gružu. 9:7 uz preokret u zadnjoj četvrtini koju su gosti dobili s 3:0. Najbolji pojedinci utakmice bili su mladostaški reprezntativci, Miloš i Marcelić.

 

 

Utakmicu su što se tiče kretanja rezultata obilježile serije; 2 gola Mladosti, pa 3 gola u nizu Juga (ukupno serija 5:1) te u zadnjih 9 minuta 4 gola Mladosti u nizu za preokret s 7:5 u 7:9.

Što se tiče same igre prvo treba istaknuti da Mladost nakon dugo vremena više nema plivačkih problema s Jugom. Prethodnih sezona, morali su dobar dio pripreme za utakmicu i taktičkih odluka podrediti spriječavanju jugove kontre. To nikad nisu mogli u potpunosti napraviti čak i kad su svjesno svoje napade skraćivali za 4-5 sekundi. Ovaj put to nije bilo potrebno te su čak u nekoliko navrata mladostaši bili ti koji su ostvarivali prednost plivanjem. Lani se u momčad vratio Miloš iz SAD-a koji je u tom segmentu puno donio, a sada je tu i mladi Kharkov koji je možda i za nijansu sporiji plivač od Zovića (ili bi bili podjednaki u plivanju za loptu), ali očigledno puno kvalitetniji u tranziciji u oba smjera. Ćuk je također donio sigurnost u tom segmentu igre. Ključni potez utakmice bio je treći gol Miloša koji je iz igrača manje uspio pobjeći u kontru 1 na 0 i rutinski je riješiti 3 minute prije kraja.

Mladost je odigrala puno bolju utakmicu nego koji dan raije protiv Hannovera. Ključna razlika je bio već spomenuti Lovre Miloš koji je bio i dodatno motiviran kritikama nakon te utakmice. Odigrao je protiv jakih protivnika utakmicu na reprezentativnom nivou. Zabio je 3 gola, igrao i lijevo i desno, zatvarao u obrani. Zabio je s igračem više s lijevog krila (iskoristio loš blok Garcie), pa na zonu s lijevog vanjskog i spomenuta kontra. Dodatno dobiva na važnosti što su ta 3 gola zabijena u utakmici na manji broj golova.

Marcelić je također bio jako dobar. Nije imao previše obrana do samog kraja utakmice. Po dvije u svakoj od prve tri četvrtine, a onda još 6 u zadnjoj (3 u zadnje 2 minute kad se igra obje momčadi raspala). Nije bilo spektakularnih obrana, vjerojatno je trebao bolje reagirati kod prvog gola iako je Benićev udarac bio iznimno lukav, ali je uljevao sigurnost svojoj momčadi. Nakon Hannovera potvrdio je formu i u ovom derbiju i zaslužio još bolju ocjenu.

 

Ključ igre Mladosti bilo je korištenje većine pogrešaka protivnika kojih nije nedostajalo. Moglo bi se za čak 5 golova kazati da su odlično iskorištene pojedinačne greške jugaša:

–        0:1 Miloš s igračem više, Garcia ne drži dobar blok i šut s lijevog krila na prvu u bliži kut iako nije bio prebačaj već dodavanje s lijevog vanjskog

–        0:2 Radu iskoristio pogrešku Macana koji je bio blizu oduzimanja lopte, ali je nije uspio do kraja izbiti i potpuno je ispao kao bek

–        3:3 Kharkov u polukontri 5 na 4 gdje Lončar i Benić ne zatvaraju prostor ispred gola (Benić je prekasnio primjetio da treba preći sa svoga igrača i nije stigao zatvoriti) već ostaju visoko pokrivati „svoje“ igrače dok Fatović kasni u povratku nakon uplivavanja u napadu

–        6:5 Miloš s lijevog vanjskog iz veće udaljenosti, Popadić je trebao bolje reagirati

–        7:6 Lazić s igračem više s lijevog vanjskog gdje Pop također trebao bolje zatvororiti prostor oko glave jer su mu oba bloka jako dobro pokrivali i bliži kut i dijagonalu

 

Mladost je u tom segmentu pokazala da je kvalitetna momčad, koja može prepoznati i kazniti takve male pogreške protivnika na ovom visokom nivou. Osim toga imali su realizaciju igrača više 4/4, 100% što se ne pamti u bilo kojem derbiju. S druge strane Jug solidan s 5/10 ili 50%. Zanimljivo je istaknuti i da je u prošloj utakmici protiv Hannovera Petković čak 5 puta bio u obrani s igračem manje između druge stative i lijevog krila i svih 5 puta je ta stativa bila potpuno otvorena i nečuvana i bez nekog posebnog zavlačenja ili akcije. Ovaj put niti jednom u ovih 10 akcija (doduše 3 puta je on bio isključen i vjerojatno još koju i na klupi) nije bio na toj poziciji u obrani.

Imala je i Mladost, jasno, grešaka u igri. Kharkov je loše držao blok kao taj bočni igrač s igračem manje prema lijevom krilu. Fatović mu je tako 2 puta dosta lagano zabio. Lazić je nanizao najviše pogrešaka, također najmanje 2 loše držana bloka, izgubljenu loptu na vanjskoj poziciji u napadu plus još jedno krivo dodavanje iz čista mira; em je dodavao suigraču na vanjskoj poziciji em nije bio pod presingom dok je dodavao. Ipak, na kraju se imao dva odlična poteza, spomenuti gol i još bolju asistenciju s lijevog krila na prvu stativu na Radua gdje i nije bilo baš previše prostora i dodavanje je bilo milimetarski točno.

 

S druge strane, Jug je ostao bez ikakvog učinka desne strane; Joković (0/3) i Garcia (0/5) bili su potpuno neučinkoviti. Većina od tih 8 udaraca su bili loši, samo jedan izboreni korner, sve ostalo za protivnika. A nisu to bile situacije u zadnjim sekundama napada s 8 metara. Osim toga imao je Xavi i krivo dodavanje s igračem više i to ne prema stativi. Osim toga bili su poprilično neaktivni, nisu imali ni asistencija. S druge strane najagilniji igrač cijele utakmice bio je Fatović. Imao je cijeli niz uplivavanja, kontri, proplivavanja, šuteva. Čak 3 puta je pucao s 2 metra nakon odličnih uplivavanja (jedan je bio odbijanac koji je skupio prije obrane), ali nijednom nije zabio. U jednoj kontri je asistirao Lončaru za laganu realizaciju. Zabio je dva igrača više, ali zadnjeg nije s lijevog vanjskog i još mu je onda Miloš pobjegao za riješenje utakmice. Imao je i odličan dribling protiv Petkovića (doduše suci su trebali suditi topljenu) i asistenciju na Lozinu koju nije iskoristio. Osim njega i Markulov je zabio 2 gola s lijeve strane, a Papanastasiu još jedan.

Individualne pogreške vrlo vjerojatno su posljedica i kasnijeg početka priprema nakon reprezentativinog ljeta koje je ove godine bilo produženo do iza polovice rujna (Svjetski kup u Berlinu) gdje je bilo jako puno Jugaša. A i Grk se još kasnije priključio. Tako da je teško bilo očekivati da će Jug odigrati super kvalitetnu utakmicu. Doduše, nakon Hannovera nisam očekivao ni da je Mladost u stanju odigrati na ovom nivou.

Osim svih do sada spomenutih igrača treba istaknuti i Marina Čaglja koji je ovo ljeto stigao iz Mornara. Tamo je godinama bio pespektiva, a u ovoj utakmici se potvrdio kao kvaliteta. Odlično je odigrao na beku, nosio se i s Lončarom (doduše malo mu je kriterij išao u prilog pa je u par navrata izgledalo kao da je Ivović u bazenu), a Lozinu bi uglavnom izgurao na 4-5 metara. U napadu je jednim nerezonskim i lošim udarcem jako naljutio trenera Bajića, ali obrambeni učinak je bio stvarno izvrstan. S 24 godine i s odlaskom u jači klub u prilici je da kroz koju godinu od kandidata postane igrač reprezentacije.

 

Za kraj sam ostavio dvojac Periš – Štampalija. Sudili su očekivano uz par očitih grešaka:

–        Petković na beku, spušta se lopta na Lončara, potezanje za vrat Štampalija nijem

–        Ćuk pliva u prsa Jokoviću i umjesto čistog kontrafaula, nakon odvajanja i dodane lopte Periš isključuje Jokovića na krilu i lagana realizacija 1 na 0

–        Radu u nekoliko navrata ometa igrača u plivanju nakon što je završio napad Mladosti, najočitije kad ometa Garciu u dodavanju s polovice igrališta kad je Jug imao postavljenog igrača više 5 na 4

–        Petković se  u par navrata nakon faula ne bi odmaknuo od protivnika već bi čak imali kontakt tijelom prilikom šutiranja (Fatović i Papanastasiou)

 

Omjer isključenja je bio u Jugovu korist 10:4. Ponajprije je Petković ne može u obrani igrati utakmice na ovom nivou i on će u svakoj imati 3 izbačaja (sva tri očita potezanja zbog spriječavanja kontre ili ulaska igrača na 5 metara) ili će preko njega padati golovi. Realno zaslužio je još 3 iznad spomenuta izbačaja (ometanje nakon faula i potezanje Lončara) koja su mu oproštena. Na poziciji sidruna Lončar je zaradio 3, Radu 2, a Lozina jednog igrača više. Ostalih 8 bilo je što u plivanju što na vanjskim pozicijama.

 

Nakon nekoliko godina, od pada Primorja, ponovno smo dobili zanimljiv i neizvjestan derbi u Hrvatskoj. Da je pameti u sastavljanju rasporeda Jadranske lige najzanimljivije utakmice igrale bi se u zadnjim kolima (a ne kao već godinama prvi protiv drugog iz lanjske sezone u 2.kolu, prvi protiv trećeg u 3.kolu, prvi protiv četvrtog i drugi protiv trećeg u 4.kolu itd…) pa bi se napetost borbe za poredak držala do zadnjeg trenutka. Ovako će Mladost već u četvrtom i petom kolu odigrati protiv dva Jadrana koji im realno jedini mogu zaprijetiti da uzvratnu utakmicu protiv Jug ne dočekaju s maksimalnim brojem bodova. Ipak, bit će zanimljivo pratiti sve te utakmice i hoće li Jug uspjeti u Zagrebu izboriti pobjedu koja bi ga vratila na prvo mjesto regionalne lige koje nosi domaćinstvo final4-a. Sve u svemu, bit će ovo puno zanimljivija sezona nego prethodne dvije.

 

Jug Croatia osiguranje – HAVK Mladost 7:9 (2:2, 2:1, 3:3, 0:3)

Statistika:

Gledatelja: 450

Jug: Fatović i Merkulov 2, Lončar, Benić i Papanastasiou po 1 gol

Mla: Miloš 3, Radu i Ćuk 2, Lazić i Kharkov po 1 gol

Obrane: Popadić (1/3+2/3+1/4+2/5)= 6/15 (40%), Marcelić (2/4+2/4+2/5+6/6)= 12/19 (63%)

Igrač više: Jug (1/2+1/2+3/5+0/1)= 5/10 (50%), Mla (1/1+-+2/2+1/1)= 4/4 (100%)