Jadran osigurao jedinicu za play off

www.vecernji.hr

Nakon četiri utakmice u kojima je Jug tri puta pobijedio i jednom je bilo neriješeno, sad je došao red na Jadran. Pobjedom 11:9 osigurali su jedinicu za play off, već drugu godinu u nizu. Utakmica je riješena 3 minute prije kraja, a najbolji pojedinci bili su Burić, Bukić i Dužević.

Prva utakmica u prvenstvu u Gružu završila je 10:10. Nakon toga Jug je pobjeđivao u finalima kupa, Superkupa i u Regionalnoj ligi. Sada je bila na rasporedu druga utakmica ligaškog natjecanja u kojoj je Jadranu bilo jako bitno potvrditi da mogu igrati s Jugom s obzirom na prošle poraze koju su dolazili nakon velike razlike u prikazanoj igri.

Prvi dio utakmice bolji je bio Jug. Vodili su od 2:1 do 5:4, u dva navrata i dva razlike, ali nisu uspijevali prelomiti utakmicu tj ostvariti značajniju prednost. Jadran je do poluvremena ulovio egal, u trećoj i poveo, a 3 minute prije kraja prelomio utakmicu kada je Čagalj sa stative na asistenciju Bukića zabio za 11:8.

Jadran je nastupio bez Marcelića, Anić je bio jedini golman u sastavu. Nije imao previše obrana, 8. Ali u zadnje vrijeme Marcelić ne brani najbolje, tako da je Anić donio dodatni impuls. Imao je obranu Kržiću u prvoj četvrtini u kontri 2 na 1, i Fatoviću peterac u zadnjoj četvrtini. Doduše, izletio je pola metra naprijed prije znaka za izvođenje, što nije dozvoljeno i dodatno će se kontrolirati VAR-om po novim pravilima. Ali u prvenstvu niti imamo VAR, niti je Franulović radio svoj posao.

Dobud udara glavom u glavu Žuvelu – isključenje s pravom zamjene za obojicu

Drugi važan izostanak nastao je na samom kraju druge četvrtine. Dobud je udario glavom u glavu, preko vode Žuvelu, a opet Franulović, sudi obostrano isključenje s pravom zamjene, umjesto klasičnog brutalitija.

Međutim, izostanak Dobuda, koji ove sezone u pravilu donosi otprilike 6 igrača više po utakmici nije se nimalo osjetio u igri Jadrana. Dapače, bez svog prvog sidruna, Jadran je imao duplo više iznuđenih osobnih grešaka od protivnika u iduće dvije četvrtine. Jadran je sve skupa skrivio samo 5 osobnih prekršaja u pune 3 četvrtine. Na kraju, kad je Jadran otišao na +2 taj broj se brzo uduplao.

Niti isključenje Šetke, niti kontrafaul Fatovića, a ni peterac na kraju – a sve smo to redom vidjeli u ovoj akciji

Burić je igrajući kao sidrun zaradio peterac i 5 isključenja. Uz to je uspješno igrao i beka, bez ikakvih problema čuvao Kakarisa. Osim toga, suigrači su ga često tražili i pokrivenog na stativi, po jednom Kragić i Bukić. Dva puta je zaradio isključenje bez lopte na dva metra, kada osim beka nije bilo nikoga blizu te je jednom lako zabio, a drugi put je Popadić odlično iskočio i presjekao dodavanje.

Dužević nije imao ništa veću minutažu, nego inače, obzirom na to da je 3 četvrtine bio jedini klasični sidrun u momčadi. Ali, zabio je dva gola, oba s Biljakom na beku koji ne da je taj dio popravio u odnosu na jako puno utakmica u nizu, nego je ovaj put „pojačao učinak“ na dva tako primljena gola. Uz to je Dužević zaradio 3 igrača više, i još je Jadran imao 3 igrača više u plivanju. Jug je imao dosta dobru obranu protiv igrača više, ali zadnja dva su Jadranaši zabili – prvo Bukić s krila, pa njegova asistencija na stativu također s krila, tako da su na kraju imali poprilično dobrih 5/11, za ovakav tip utakmice i iznad prosječnih.

Treći igrač koji se istaknuo bio je upravo Bukić, dva gola s krila s igračem više, jedan iz kontre 3 na 2, s iste pozicije, i ova spomenuta asistencija donijeli su učinak od trećine golova njegove ekipe.

Jadran je od početka ušao poprilično agresivno, dosta su se i udarali. Osim spomenutog Dobudovog udarca i Biljaka je u jednom dobio čak dva puta po glavi na stativi, a i Grgurević i Kakaris nisu lišo prošli. Uz sve to, samo 5 prekršaja u prve 24 minute. S druge strane kod Jugaša Biljakine velike greške smo već spomenuli. Kržić je promašio kontru 2 na 1, kasnije je imao jako loše dodavanje na sidruna u izglednoj situaciji u tranziciji. Promašio je još 2 puta igrača više. Joković je držao blok kod 3 od prva 4 gola Jadrana. Najlošije kod gola Tomasovića s krila, s igračem više, poprilično iskosa. Tada je i spustio ruku, kako bi digao drugu, a mladi Tomasović je to i lukavo i spremno odmah iskoristio. Kasnije mu je Joković vratio kada je kao sidrun lakoćom pod njega zabio gol. Dodao je i gol u tranziciji iskosa, presječeno dodavanje s lijevog krila na lijevog vanjskog s igračem manje.

Kad škare i bicikla nisu dovoljni, onda se osloniš na plećatog sidruna i pokriješ puno više vlastitog gola

Nije ovo bio dan ni Jugovih sidruna. Kakaris je zaradio peterac na odlično dodavanje Žuvele i još 3 igrača više. Grgurević samo jedan igrač više. Nisu im ni okolnosti ište na ruku. Jug rano ostao bez Žuvele koji puno znači u koncepciji igre i reprezentacije, a kamoli ne i Juga. Međutim, nema taj još taj autoritet ni kod hrvatskih sudaca, da kad dobije po glavi, da bar ne dobije crveni karton. Popadić je opet bio jako dobar. Imao je 11/22 obrane, ravno 50%. 3 obrane s igračem manje, a značaj broj golova nije imao velike šanse. Dva puta sidrun (i obranio je jedan dobar pokušaj Dobuda na taj način), jednom igrač potpuno sam ispred njega nakon isključenja bez lopte, jednom prebačaj na stativu, jednom peterac i jednom iz kontre 3 na 2 na prebačaj. Uz spomenute probleme i s blokovima u nekim situacijama.

Jug je imao 4/5 realizaciju igrača više na startu zadnje četvrtine, međutim zadnja dva nije realizirao. Zanimljivo, da od 3 nerealizirane situacije, 2 su bile nakon time outa. Oba je Kobešćak pozvao kada je imao postavljen napad. Prvi put u Jugovom drugom napadu treće četvrtine, a drugi na 2,46 do kraja na -3. Oba puta nije izvedena baš neka kvalitetna akcija – Kržić s lijevog krila u stativu, i Lazić s lijevog vanjskog u blok. Marelja je imao više uspjeha s time out situacijama. Oba je zvao kod isključenja u plivanju kako bi imao više vremena za postavljanje napada, a jednom je i dobio realizaciju.

Nakon što nije ništa suđeno za prelazak preko glave nakon suđenog prekršaja, zatim i za držanje nakon suđenog drugog prekšaja, jasno je da ni izbijanje lopte s leđa u situaciji kad je Vukojević sam ispred golmana, nije peterac za Štampaliju.

Jadran je došao do željene pobjede. Još jedan neuspjeh, obzirom na dosadašnji dio sezone, u utakmicama s Jugom mogao je produbiti apatiju u momčadi. Ovako su vratili momentum barem u ravnotežu. Imali smo previše loših sudačkih odluka. Ali veći je problem u onima koji uporno delegiraju jedne te iste suce. Za ove znamo da ne znaju, kad ćemo saznati znaju li neki drugi.

Prvenstvo Hrvatske

Jadran – Jug Adriatic osiguranje  11:9 (1:2, 4:3, 3:2, 3:2)

Suci: Štampalija (Šib), Franulović (Rij)

Jadran: – Burić 1, Marinić-Kragić 1(1), Čagalj 2, Butić 1, Pejković, Bukić 3, Tomasović 1, Delić, Dobud, Šetka, Dužević 2, Anić (8), Zović. Trener: Jure Marelja.

Jug: Popadić (11), Burđelez, Fatović 3(1+0), Zvono 1, Joković 2, Vukojević, Biljaka, Lazić 1, Kržić 1, Kakaris 1, Grgurević, Žuvela, Brzica, Mozara. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne greške: Jad 10  (1+2+2+5), Jug 12 (2+5+3+2)

Peterci: Jad 1/1, Jug 1/2

Igrač više: Jad (1/2+2/5+0/2+2/2)= 5/11 (45%), Jug (-+2/2+1/2+1/3)= 4/7 (57%),

*jedan dvostruki igrač više za Juga

*obostrano s pravom zamjene na kraju prve četvrtine Dobud – Žuvela

Obrane: Anić (3/5+1/4+1/3+3/5)= 8/17 (47%), Popadić (3/4+3/7+2/5+3/6)= 11/22 (50%),

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Dužević: 2 gola + 3iv

Burić: 5m + 5iv

Kakaris: 5m + 3iv

Joković: gol

Za Jad u plivanju: 3iv

Lazić: 2iv

Grgurević, Fatović i u plivanju za Jug:  po 1iv

2 komentara na “Jadran osigurao jedinicu za play off”

  1. Ma nije neznanje nego lopovluk. Ni Ante Čuljak nebi bolje odsudio od ova dva dokazana lupeža.
    Normalno sva “krema” HR vaterpola je bila prisutna. Jadran nije ni u snu smio izgubiti.

Odgovori