Jug 16. put prvak Hrvatske

Treća finalna utakmica ući će u anale ne samo vaterpola, ne samo hrvatskog sporta, već i sporta kao takvog; vjerojatno se nikad u povijesti nije dogodilo da u međusobnoj utakmici dvije momčadi koje su u top 8 u Europi konačni rezultat bude 19:3.

 

Nakon 2 pobjede nakon raspucavanje peteraca, Jug je u trećoj, teško je naći pravi izraz što učinio Mladosti i pobjedio 19:3. Na poluvremenu je bilo 10:0, 16 sekundi prije kraja treće četvrtine 14:0. Ovakvo nešto nikad nije zabilježeno i akteri ove utakmice (Popadić, Macan, Fatović, Lončar, Kržić, Garcia, Lozina, Merkulov, Papanastasiou, Žuvela, Benić, Obradović, Jarak, Tomasović skupa s trenerom Kobešćakom) sigurno ulaze u povijest ne samo svojih klubova, vaterpola, nego i sporta općenito.

 

Na tribinama gruškog bazena skupilo se 1.200 ljudi. Mnogi su utakmicu gledali u izravnom prijenosu na HTV 2 u elitnom terminu u 20.15. Vjerujem da je mnogima, samo navijačima Mladost ne, drago da su svjedočili povijesnoj utakmici. Gledajući osobni doživljaj koji seže u zadnjih 30ak godina, otprilike trećinu postojanja Juga, ova utakmica ulazi u top 5 čitavog tog razdoblja. Tu su još u paketu finale i polufinale Lige prvaka 3. i 4. lipnja 2016. u Budimpešti (nažalost ili na sreću iz obiteljskih razloga nisam bio na tribinama, nego pratio preko TV-a) i pobjede protiv Pro Recca i Olympiacosa. Tu je 18. i 19. svibnja 2001., final4 Lige prvaka u Dubrovniku i pobjede protiv Bečeja (kako kaže Tonči Vlašić, momčad s 52 utakmice bez poraza) i opet Olympiacosa. Svibanj 1993. i utakmica polufinala PH protiv Jadrana sa 6.000 ljudi na tribinama. I uzvratna finalna utakmica PH u Gružu u proljeće 2000. kada je pobjeđen POŠK za prvi naslov prvaka Hrvatske.

Sve ove ostale utakmice pratio sam uživo i još bi tu trebalo dodati i prvu i uzvratnu utakmicu kupa u studenom 1994., ali se ne mogu sjetiti baš nijednog detalja iz prve utakmice u Gružu, pretpostavljam da zbog hladnoće (igralo se na otvorenem bazenu) nisam ni bio na tribinama. Uzvrat sam pratio na TV-u.

 

Stvarno je ovo utakmica koju će se često spominjat i u budućnosti. A počela je tako da je odmah moglo sve biti jasno. 3 igrača koji su u golgeterskom smislu najviše nedostajali Jugu u prve dvije utakmice zabili su po gol. Prvo je Xavi zabio fantastičnu parabolu (iako treba istaknuti potpuno krivo postavljenog Marcelića). Malo kasnije Merkulov iz polukontre 5 na 4, i onda Obradović na zonu ispod ruke Marcelića koji je i ovdje mogao puno bolje reagirati. Nakon još gola Papanastasioua s igračem više (opet ispod ruke Marcelića) s desnog vanjskog, trener Bajić zove time out. Ti dogovori u pravilu izgledaju kao da se ponavlja jedna te ista snimka; raširite se, stanite široko. Nije upalilo, Bukić vrlo brzo gubi loptu na vanjskoj poziciji od Papanastasioua.

Ni u drugoj četvrtini nije bilo bolje što se tiče Mladosti, dapače. Sada još 6 primljenih golova, a i dalje 0 zabijenih. Prvo je Popadić obranio Vrliću sa stative s igračem manje. Pa je Ćuk iz peterca promašio cijeli gol za barem 30 cm. Kasnije na početku treće Miloš je imao 5m prednosti u kontri 1 na 0, ali i to je Popadić obranio. Jasno, bilo je tu još pokušaja, u početku najviše Bowena, pa onda i Kharkova. Kroz utakmicu je i Miloš pokušavao. Ćuk i Bukić su se sakrili. Obojica samo po jedan neuspješni pokušaj. U službenoj statistici Bukiću stoje 3 udarca (recimo Total waterpolo tu donosi točan podatak: https://total-waterpolo.com/tw_match/346#nav-startlist), ali je jednom to bio Miloš, a drugi put Bajić.

Baš ništa nije funkcioniralao u igri Mladosti i kad je Bowen zabio iz peterca 13 sekundi prije kraja treće četvrtine za 14:1, gruške tribine su se digle na noge i dugim aplauzom pozdravile taj raritetni događaj. Jug je zabio 10 igrača više, 5 kontri i 1 polukontru (5 na 4), 2 gola na zonu i 1 peterac. Svaki pojedinac je bio savšeni kotačić i baš je sve besprijekorno funkcioniralo. Trener Kobešćak je izjavio da se ne sjeća da se to još nekad dogodilo.

 

Potpuno zasluženo za MVP-a cijele serije proglašen je Toni Popadić, a kulminacija svega, nakon što je u prve dvije utakmice bio dobar pa odličan i plus bio prevaga na petercima, dogodila se u ovoj utakmici. 6 minuta prije kraja Kobešćak je tražio time out, samo s ciljem da Pop dobio zaslužene ovacije. Statistika 10/12 (83%) također ne vjerujem da je ikad do sada zabilježena u nekom finalu. U najavi utakmice napisao sam: „Može li Popadić nakon loše, pa solidne, pa vrlo dobre skoro odlične utakmice nastaviti niz uspona do fenomenalne?“. Pop je odgovorio, može.

Kad smo kod najave, pitao sam se „Hoće li Bukić pucati idući peterac?“. Iako je kod oba za Mladost dosuđena bio u igri, nakon 3 uzastopna promašaja u prethodnim utakmicama, nije se odlučio. S druge strane Fatović je opet bio izvrstan, i šuterski i plivački i obrambeno, svakako. Kao što je već napisano, svi jugaši su bili izvrsni gdje se uklopio i rezervni golman Jarak koji je čim je ušao skupio dvije odlične obrane, kasnije još 2 i završio utakmicu sa 4/5 (80%) obrana. Za Mladost je nakon 7:0 ušao Jurlina umjesto Marcelića i do kraja upisao solidnih 8 obrana.

 

Jug je po 16. put postao prvak Hrvatske, ukupno 65. trofej od čega 38 puta prvak države. 14. put u zadnjih 17 sezona. Mladost na naslov čeka već 12 godina.

 

Finale PH – 3.finalna utakmica

Jug AO – HAVK Mladost 19:3 (4:0, 6:0, 4:1, 5:2)

Suci: Franulović (Rij), Štampalija (Šib)

Jug: Popadić (10), Macan, Fatović 4, Lončar 1, Kržić 2, Garcia 1, Lozina, Merkulov 3, Papanastasiou 2(1) 2(+1), Žuvela, Benić 3, Obradović 1, Jarak (4), Tomasović 2. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Mladost: Marcelić (2), Radu 1, Miloš 1, Biljaka, Ćuk (0), Bajić, Bukić, Lazić, Bowen 1(1), Dašić, Kunac, Kharkov, Jurlina, Vrlić. Trener Zojan Bajić.

Osobne pogreške: Jug 10, Mladost 15

Peterci: Jug 1/1, Mla 1/2

Igrač više: Jug (1/2+3/3+2/4+4/5)= 10/14 (71%), Mla (0/1+0/2+1/2+1/3)= 2/8 (25%)

*mla je jednog igrača više realizirala preko peterca

Obrane: Popadić (3/3+4/4+3/4+0/1)= 10/12 (83%), Jarak (4/5) 80%, Marcelić (1/5+1/4)= 2/9 (22%), Jurlina (1/4+3/7+4/9)= 8/20 (40%)

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i igrači više:

Jug

Lončar: 5m + 5iv

Lozina: 4iv

U plivanju: 3iv

Fatović: 1iv

Mlad

Vrlić: 2peterca + 5iv

Radu: 3iv