I druga Jugu na peterce

Opet, kao i 4 dana ranije, Jug je pobjedio nakon izvođenja petereca i poveo 2:0 u finalnoj seriji. Najbolji pojedinci bili su Popadić i Fatović, a s druge strane Miloš. Danas, u subotu u 20.15 na rasporedu je treća utakmica, u Gružu.

 

 

Iz perspektive Juga druga finalna utakmica nije počela baš najbolje, blago govoreći. Fatović je pokušao izvana u zadnjim trenucima prvog napada, a s druge strane na zonu Milioš pogađa za 1:0. Idući napad suđen je prvi od pet jugovih kontrafaulova, Miloš u kontri postavlja na 2:0. Popadić je već tu nagovijestio odličan dan jer je prvi pokušaj, a bila je kontra 1 na 0, obranio, ali se lopta sretno odbila Milošu za popravni. Benić je pogodio unutrašnji dio stative s igračem više, ali je lopta kao i u Dubrovniku u prethodnoj utakmici, izašla na suprotnoj strani. Treći napad Mladosti, Vrlić je zaradio peterac i lopta ide u ruke Bukića čiji pokušaj brani Popadić. Kao i u Dubrovniku, Bukić je mogao usmjeriti utakmicu u potpuno drugom smijeru. Nakon još po dva napada s obje strane, na točno pola prve četvrtine Kobešćak zove time out da upozori igrače kako se ne drže dogovora koji su pripremili za ovu utakmicu.

Jugaši su se malo pribrali, a Bajić je uveo Kunca koji je do kraja četvrtine 3 napada završavao očajnim udarcima. Fatović je sam igrao u napadu, zabio je 2 gola i na pauzu se otišlo s 2:2. Inače, do poluvremena Jug je imao 16 udaraca, od čega Fatović sam 9. Zabio je 4 gola. Uz promašeni peterac. Osim toga do poluvremena je imao i 3 odlično presječene lopte na vanjskim pozicijama u obrani. U drugom poluvremenu je dodao još jedan gol (5 od prvih 6 jugovih golova) i tako sam zabio polovicu jugovih. I naravno, u raspucavanju iza utakmice dodao još jedan. Imao je i tri zarađena igrača više.

Ipak, junak pobjede bio je Toni Popadić. Ukupno 12 obrana, uz briljantno prvo poluvrijeme 10/15 (67%) kada je Mladost bila bolja od Juga. Posebice u prvoj četvrtini. Imao je tada obranjenu kontru, peterac, dva pokušaja s igračem više Mladostaša u razmaku 2 sekunde. I na sve to, u raspucavanjima peteraca od 4 primio je samo jedan gol – Bowen u prečku, Bukiću i Laziću je obranio. Primjetili ste, Bukić je promašio treći peterac u nizu uz još i promašenu kontru 1 na 0. Crni niz koji se posebice očitovao u tom zadnjem pokušaju. Ne da je promašio peterac, već mu ga je Pop obranio prsima, a i sam pokret prilikom šutiranja iskazivao je veliku nervozu.

 

Jug je prvi put poveo 4:5 tijekom druge četvrtine, a zatim je u trećoj otišao na 6:9. Smanjio je Kharkov na samom kraju četvrtine, s igračem više s krila uz loš blok Obradovića. Jug je imao 2 situacije za prelomiti utakmicu na početku zadnjih 8 minuta. Prvo je išla polukontra 5 na 4. Žuvela je vukao po desnoj strani i izabrao najlošije dodavanje na lijevo krilo koje nije još bilo u poziciji za šut. Iako je na taj krilni igrač bio najslobodniji, puno bolji izbor je bio ili dodavanje na desno krilo koje bi navuklo obranu još malo i dalo loptu na prebačaj, ili da ide preko lijevog vanjskog koji bi isto tako navukao malo tog igrača koji je bio najbliži krilom i tako otvorio prostor za šut. I idući napad, igrač više, ali Xavi na krilu nije dobro anticipirao situaciju i nije se postavio na dobru poziciju prije nego se obrana do kraja postavila. Inače bi imao potpuno prazan gol ispred sebe na prebačaj s lijevog krila koji je i došao. Slijede dva gola Miloša (prvo je pobjegao u kontru Xaviju), a zatim s desnog krila s igračem više (Merkulov nije ni pokušao držati blok). Biljaka, opet poput Vujasa, gol na zonu s 10 metara. Nisam siguran je li dirala Obradovića u bloku ili je Popadić trebao zaustaviti tu loptu. Ipak, do kraja, Kržić iz rekontre 2 na 1 nakon velikog kiksa Dašića (sada je Mladost mogla prelomiti utakmicu) postavlja konačnih 10:10. Jug je u raspucavanju peteraca zabio 3 od 4 (Xaviju je obranio Marcelić), a Mladost samo jedan (Radu) i tako došao do druge pobjede.

 

 

 

Popadić i Fatović su bila prva dva junaka Jugove pobjede, a uz njih je opet jako dobar bio Papanastasiou s 3 gola (plus u raspucavanju peteraca) i dobrom igrom i u obrani uz veliku minutažu kao i kod Fatovića. Obradović je ovaj put izborio 2 peterca, ali je i dalje bez gola u finalnoj seriji. Kapetan Garcia je upisao 3 asista, ali i nekoliko pogrešnih dodavanja. Lončar je izborio 5 igrača više, jednoga i realizirao sa stative. Macan je odigrao bolje nego zadnje dvije, puno više proveo u igri i imao puno više minuta provedenih na beku bez isključenja. Merkulov se cijelo vrijeme sakriva i najveće je razočarenje u igri Juga u ovom finalu.

 

Mladost je krenula furiozno i onda su stali nakon promašenog peterca. Na kraju su se vratili, u zadnjoj četvrtini (s jednim golom na kraju treće) napravili seriju 4:0 i preuzeli vodstvo, ali nisu uspjeli. U prošloj utakmici Ćuk je rano izletio s 3 osobne, i Bowen je preuzeo uzde igre. Ovaj put je Ćuk bio tu do kraja pa Bowen nije imao priliku preuzeti ovlasti. To je puno bolje izgledalo za Mladost u Dubrovniku nakon što su ostali bez Ćuka, nego ovaj put. Srpski reprezentativac, koji za reprezentaciju uvijek šutira u raspucavanjima peterce, nije bio Bajićev izbor (ili je neki drugi razlog u pitanju) za 5 pucača! (osim 4 spomenuta Miloš nije dočekao svoj red kao peti). Sidruni su svoje odradili, Vrlić je zaradio peterac i 6 igrača više, a Radu 4 igrača više. Marcelić je skupio 10 obrana, u zadnjoj četvrtini je uduplao dotadašnji učinak. To je i jedan od važnijih razloga što je Mladost tada sustigla zaostatak. Miloš je bio najbolji Mladostaš, dignuo je formu u odnosu na prethodne utakmice.

 

 

 

Treća finalna utakmica na rasporedu je danas, subota u 20.15. Za svaki sport je komponenta neizvjesnosti i izjednačenosti protivnika jako bitna. Ovo finale ne može biti izjednačenije u dosad dvije odigrane utakmice. Vjerujemo da nas očekuje još jedna, slična. Nakon koje će se pričati o detaljima koji su presudili. Hoće li se Ćuk ili Obradović probuditi? Hoće li Benić ili Bowen biti opasniji s dalekometnim pokušajima? Hoće li Bukić pucati idući peterac? Može li Popadić nakon loše, pa solidne, pa vrlo dobre skoro odlične utakmice nastaviti niz uspona do fenomenalne? I tako dalje, još brojni detalji pojedinačnih učinaka do taktičkih postavki trenera.

 

 

Finale PH – 2.finalna utakmica

HAVK Mladost – Jug AO  11:13 (10:10) (2:2, 3:3, 2:4, 3:1 –  1:3)

Suci: Tiozzo (St), Franulović (Rij)

Mladost: Marcelić (10+1), Radu (+1), Miloš 4, Biljaka 2, Ćuk 1, Bajić, Bukić 1 (0)(+0), Lazić 1 (+0), Bowen (+0), Dašić, Kunac, Kharkov 1, Jurlina, Vrlić. Trener Zojan Bajić.

Jug: Popadić (12+2), Macan, Fatović 5 (0)(+1), Lončar 1, Kržić 1, Garcia (+0), Lozina, Merkulov, Papanastasiou 3(1)(+1), Žuvela, Benić, Obradović (+1), Jarak, Tomasović. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Mladost 15, Jug 13

Jug je jednom imao 2 igrača više

Peterci: Mla 0/1, Jug 1/2

Igrač više: Mla (0/3+3/4+1/2+1/2)= 5/11 (45%), Jug (1/4+1/2+2/2+0/3)= 4/11 (36%)

Obrane: Marcelić (1/3+3/6+1/5+5/6  +1/4 peterci)= 10/20 (50%), Popadić (6/8+4/7+1/3+1/4  +2/3 peterci)= 12/22 (55%)

Kontrafaulovi: Mla 2, Jug 5

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i igrači više:

Mlad

Vrlić: 5m+6iv

Radu: 4 iv

Plivanje: 1 iv

Jug

Lončar: 5iv

Obradović: 2peterca

Fatović: 3iv

Lozina: 2iv

Plivanje i Papanastasiou: po 1iv