Jug dobio, ali…

fotografija sa sa www.jug.hr

Jug je nanio prvi poraz Primorju u sezoni, ali konačnih 5:4 nije bilo dovoljno. Odnosno Primorje je obranilo prednost od 2 gola koje su donijeli iz prve utakmice u Rijeci i po prvi put će u finale ući sa prednošću domaćeg bazena.

Nažalost, opet moram početi sa Đuhom koji je nakon utakmice između ostalog izjavio: „Inače, zasluženo smo pobijedili. Diktirali smo igru. Bili smo bolji. Nažalost, s igračem više nije bilo ni sreće, tresli smo vratnice. Sreća nam je tu okrenula leđa…“. Čovjek očito živi u nekom svom svijetu što se vidi još po nekim detaljima utakmice o čemu više idućih dana. Inače nakon 3 četvrtine utakmice Jug je imao 2, slovima dva, postignuta gola. Primorje duplo više, 4. Što bi tek bilo da Jug nije diktirao igru i bio bolji. Sreće u realizaciji opet nije bilo Smile (22% igrač više, 0% pozicioni napad), kasnije u tekstu i zašto. Ako je Đuho opet imao nogometne pojmove na pameti ni po njima se ne bi moglo zaključiti da je Jug dominirao. Primorje je mislim imalo nešto veći posjed lopte (sve osvojene lopte u plivanju + nekoliko puta novi napadi nakon bloka udarca), a i više udarca u okvir gola 14 prema 9 Jugovih. A i Bijač je imao zahtjevnije intervencije od Vićana.

Tribine nisu bile pune baš do posljednjeg mjesta, ali nakon jako dugo vremena na bazenu je bilo 2000 gledatelja. Pokušali smo voditi navijanje, uz bubnjare i skupinu iz Župe, ali igra Jugaša nije dala priliku da se većina mirne publike priključi sve do samog kraja kad su svi postali vrlo glasni. Na početku ugašena svjetla i predstavljanje Jugaša u maniri NBA utakmica. Ali na startu opet Primorje kreće bolje i preko Denesa Varge sa prve stative iz prvog igrača više dolazi u vodstvo kojeg nisu ispuštali neposredno do samog kraja. Jug je izjednačio preko Azeveda koji je danas bio odličan, jedna od dvije suvisle akcije Juga sa igračem više, prebačaj s desnog vanjskog na lijevo krilo i Amerikanac uspijeva probiti Vićana koji je skoro bio na lopti. Do kraja četvrtine Periš poklanja gol Krapiću. Umjesto da sudi čisti izbačaj na Jokoviću kojega Krapić povlači u plivanju napad, sudi kontrafaul. Jasno, 2 igrača Primorja protiv samo jednog Jugaša lakoćom uzimaju poklon za 1:2.

U drugoj četvrtini bez golova. Jug je do poluvremena imao 6 puta igrača više, ali samo ona jedna realizacija za taj jedini gol. Osim te akcije, spomenuo sam da je još jedna, i to u ovoj četvrtini, bila suvisla. Ivović je navukao igrača na sebe na lijevom vanjskom i prebacio na Azeveda koji se odlično kretao na drugoj stativi, ali mu ili ispada lopta ili neobjašnjivo loše šutira. Lopta se zakopala u vodi neposredno ispred  stative, i to s vanjske strane tako da ju je Vićan propustio u gol aut. Mislim da je Primorje imalo samo 2 igrača više u prvom poluvremenu. A Jugaši su prisili Sukna na već dva izbačaja.

Na početku treće 2 razlike za Primorje, 1:3 Muslim sa igračem više. Uskoro Azevedo još jednom, ovaj put bez akcije, na silu, s krila probija Vićana kojem lopta kroz ruke ulazi za 2:3. Tada jedna nebulozna scena, kreće se s centra, a Muslima na lijevom krilu uzima čuvati Bošković. Muslim odmah ulazi u 2 metra i okreće Boškovića kao na ringišpilu za novog igrača više Primorja, ali Jug se obranio. Inače, taj početak ove četvrtine jedini je period utakmice kada je Marković dobio priliku od trenera da zaigra. Tih cca 3 minute njegov je doprinos u ovoj pobjedi. Na samom kraju još jedan, dosta veća nebuloza. Jug gubi loptu u napadu 8 sekundi prije kraja četvrtine (kontrafaul). Denes Varga je u startu malo pobjegao Bušlji, ali tek za 2 zaveslaja, ali Bušlje nakon par metara odustaje od plivanja i staje na centru kako bi valjda uživao u drugom golu mlađeg brata. Tako se u posljednjih 8 minuta ušlo sa 2:4.

 

 

Malo su se tada Riječani opustili jer su u biti imali +4 sa prvom utakmicom, a Jug je bio prenemoćan u napadu. Jug to koristi i zabija 3 gola, i to dva iz kontri (2 kardinalne pogreške Primorja u napadu) i jedan iz polukontre. Prvo polukontra gdje se Joković nevoljko (sve je pogledom tražio ne bi li kome dodao) odlučio na šut. Probušio je Vićana u bliži kut, kojem lopta opet nekako nespretno prolazi kroz ruke. Na 5 minuta do kraja Dobud prodaje divljeligašku foru Paškvalinu. Odlazi u napad ranije, a netko od Riječana nerezonski šutira pa Dobud i Azevedo imaju 2 na 1 što kapetan rutinski zabija. Primorju ni tada nije ušla „voda u uši“, dosta su rutinski 4 i po minute čuvali prednost. Imali su i igrača više za potvrditi pobjedu i to nakon što je opet Periš izmislio isključenje Ivovića na vanjskoj poziciji. Ali Bijač brani. 39 sekundi prije kraja prvo vodstvo Juga u „utakmicu u kojoj su dominirali“, opet odličan potez Azeveda koji oduzima loptu u obrani, i opet kontra za 5:4. Đuho je potrošio oba time outa tako da su Jugaši imali potencijalnu mogućnost da u zadnjih 9 sekundi uzmu loptu i pokušaju napraviti totalni preokret. Ali opet se umiješao Periš koji u gotovo svakoj utakmici želi dokazati da je „jedan obični splitski mandrilo“. Izmislio je obostrano isključenje Janovića i Sukna i tako omogućio novi napad Primorju koje je bez problema sačuvalo loptu do kraja. Tako je samo dao odličan alibi Đuhu jer je Jug u tih 9 sekundi, bez time outa teško mogao i zaprijetiti, a kamoli postići gol.

Bušlje i Ivović su doslovno pojeli „reprezentativne“ sidrune Primorja. Ivović je često igrao i na vanjskoj poziciji, ali nije čuvao Sukna. Oduzeo je neke lopte i pomaganjem suigračima kada bi se prikrao i topio loptu dok je u posjedu Riječana. Bušlje da nije napravio onaj veliki kiks, čista petica u obrani. Ali se opet na njemu vidjelo da nije spreman za napad. Nije nijednom proplivao, a imao je cijeli niz nebuloznih šuteva po 2 metra preko gola. Nakon svakog cima je tonuo, samo je jednom na prvu uspio pogoditi u okvir, i to točno u prečku. Igrali su na njemu dosta plitku zonu. Ivović bez gola, pomno čuvan, samo s jednom sam uspio izboriti za priliku za opasan udarac. Ali je iz prekršaja sa 5 metara promašio gol. Bošković potpuno nevidljiv (osim kad ga je Muslim izvrtio) i van forme, nespreman, opet strah od šuta. Čak je veliki dio utakmice proveo na klupi, a Vranješ u igri. Imali su podjednaku minutažu. A Jugova dvojka istaknula se jedino jednim toliko lošim udarcem da je to nevjerojatno za profesionalnog igrača. Ali ipak je čovjek u poznim igračkim godinama, krajem godine puni 36-tu, a ni ranije mu udarac nije bio baš jača strana. Joković također bojažljiv u šutu, a i ono što je opalio išlo je preko gola. Azevedo je s 3 gola bio najbolji u napadu, a najbolji pojedinac utakmice Bijač koji je danas pokazao da može i protiv Primorja. Pavlović je bio osjetno bolji nego u Rijeci, izborio je mislim 2 igrača više. Marković sa mizernom, a Macan uopće bez minutaže. Janović također dobro zatvoren, a Dobud standardno dobar na 2 metra.

Nisam nikad gledao tako nemoćnog Juga u napadu. Pozicioni napad je doslovno pozicioni. Svatko stoji na svojoj poziciji i kad dobije loptu zacima 2 puta, pa je doda lijevo ili desno od sebe. Dobud prisili Primorje na zonu, ali su Sukno, Denes Varga i ostali toliko pokretni da u tom statičnom napadu bez ikakvih problema u sekundi s rukom u zraku izađu na igrača s loptom i vrate se duplirati na 2 metra. A jugaši kruže s loptom okolo i mole se da ne ostane baš u njega lopta u tih zadnjih par sekundi kad će trebat opalit prema Vićanu. Frano je skupio samo 4 stvarne i barem 15 mentalnih obrana. Spomenuo sam kako su Janović i Ivović bili zatvoreni, jer  Jugova igra nije u stanju proizvest akciju u kojoj će netko od njih ostati bar u solidnoj situaciji za udarac. Njih se dobro pokrilo, a Bušlje, Bošković ili Vranješ, ponekad i Joković su bili puštani u zoni.

9 puta je Jug imao igrača više. Osim tog Ivovićev dodavanja na Azeveda na drugoj stativi još su barem 4 puta upućivane lopte prema Dobudu ili Bušlji na stativama. Ali svaki put je to bio gotovo pa nogometni centaršut jer su i jedan i drugi imali li jednog ili čak dva igrača na ruci. Totalno nebulozni pokušaji. A opet možda je i to bilo bolje probati – primjerice jednom je Dobud uspio vrhunski reagirati i vršcima prstiju samo prenijeti loptu preko sebe do Bušlje koji je također bio pokriven pa nije uspio zabiti – nego onako jednolično i sporo kružiti s loptom oko zone. Bez ikakve akcije,  samo s dodavanjima do susjednog igrača. Kad bi Joković zavukao na krilu Primorje bi odlično bilo postavljeno tako da je jedino igrač na desnom vanjskom bio u mogućnosti primiti loptu, a i on bi bio zavučen u desno, dakle skoro bezopasan.

S druge strane Primorje je također bilo loše u napadu. Ali su stalno vodili i kontrolirali rezultat do samog kraja tako da s njihove strane i nije bilo razloga za zabrinutost. Sukno je također bio pomno pažen, nije se u napadu istaknuo. Posao su im otežali nemoćni sidruni koji su gubili lopte bez faula i kad bi ih dobili idealno dodane na vodu. Obradović je bio skroz samozatajan, spominjala se neka ozljeda koljena u najavi. Uostalom zbog nje nije ni nastupio u prošlom kolu. Danijel Varga se uopće ne sjećam da je bio u nekoj napadačkoj akciji. Šetka u ovakvom presingu Juga i nije mogao doći do izražaja. Muslim je iskoristio 2 trenutka kad je ušao s Boškovićem na 2 metra (izborio izbačaje), i zabio gol sa igračem više. Najraspucaniji je bio Buljubašić. Da ne bi opet bilo da imam nešto kontra njega, tek konstatacija da mu izbor šuteva nije bio najsretniji. Gotovo stalno je šutirao iz mrtvog kuta što je dušu dalo za pobjeći u polukontru, ali za to treba mobilnost više 2-3 igrača koliko ih je Jug imao. Imao je i priliku nakon jednog kornera kad je ostao sam i krenuo uplivat na stativu, ali se spetljao i nije čak ni opucao, nego je izgubio loptu.

Na kraju prosvjedi Đuha, Balića i Konsua prema Perišu koji je pobjegao u utrobu bazena. A supervizor Bebić je nešto objašnjavao dopredsjedniku, valjda da je on kriv jer baš za svaku derbi utakmicu on delegira (osim što je supervizor, delegat, voditelj lige još je i osoba zadužena za odabir sudaca) dotičnog suca. Još tamo od doba kad je Mladost igrala derbije s Jugom. A Nenad Periš je još jednom dokazao da je baš on taj koji zaslužuje da mu se već 7-8 godina plati ljetovanje u Dubrovniku. Prava šteta što ga se prošle godine maknulo iz hotela sa 5 zvjezdica u hotel sa samo 3 zvjezdice.

Triglav Jadranska liga, 17. kolo
Jug CO – Primorje EB    5:4 (1:2, 0:0, 1:2, 3:0)
Suci: Nenad Periš (Split) i Boris Margeta (Kranj).
Opunomoćenik: Željko Kaurloto (Split). Supervizor: Milivoj Bebić (Split).
Jug: Bijač (10), Vranješ, Bošković, Janović, Joković 1, Azevedo 3, Marković, Bušlje, Karač, Dobud 1, Ivović, Macan, Popadić – Batina, Pavlović. Trener: Veselin Đuho.
Primorje: Vićan (4), Obradović, Paškvalin, Krapić 1, De. Varga 2, Sukno, Muslim 1, Jelača, Da. Varga, Barač, Šetka, Garcia, Križanec, Buljubašić. Trener: Ivan Asić.

Isključenja: Jug 6, Prim10 (jedno obostrano Janović – Sukno)
Igrač više: Jug 2/9 (22%), Prim 2/5 (40%)