Jug drugi ili Primorje četvrti put?

 

 

Slijedi nam rasplet osmog izdanja regionalne lige u kojem Jug ganja drugi, Primorje četvrti naslov, Jadran Herceg Novi u nekom nevjerojatno ludom raspletu može do trećeg naslova dok je najveći outsider Mladost još nikad nije bila niti u finalu. Zanimljivost je da je Primorje na zadnja 4 final4-a pobjeđivalo Juga, te uz izostanak Perronea trener Aić nije htio prihvatiti ulogu favorita.

 

 

Organizirana je pres konferencija na kojoj je domaćin bio direktor, povjerenik, delegat i supervizor Milivoj Bebić uz trenere Juga, Primorja, Mladosti te direktora Jadrana koji je zamijenio opravdano odsutnog Vladimira Gojkovića. Osmo je ovo izdanje lige. Jug je osvojio premijerno izdanje kada nije bilo final4-a, a iza toga je gubio u 5 od mogućih 6 finala (jedini put kad nije bio u finalu ispao je u polufinalu od Primorja). Do sada smo imali jedan final4 u Gružu, 2010. Kada je odigrana jedna od najboljih utakmica koje sam gledao uživo. S jedne strane Vićan, Sukno, Joković, Dobud, Obradović, Bušlje, Bošković i ostali, a s druge Ivović, Gojković, Zloković, Janović, Radović, Jokić, Šćepanović, Elez i ostali. U naponu snage i odličnoj formi i jedni i drugi. Novljani su slavili u produžecima.

U uvodu nam se obratio renesansni čovjek Bebić (obzirom na talente i funkcije), ali unatoč papiriću koji mu je pomagao nije iznio baš najtočnije podatke. Naime u tri navrata je rekao kako je ovo deveto izdanje regionalne lige uz osmi final4. Ipak nije bio u pravu jer tek očekujemo sedmi završni turnir, a pobjednika osmog izdanja.

 

Bebić je kazao i ovo: „Kuriozitet je da smo jedne sezone nakon ligaškog dijela igrali i četvrtfinale prije final4-a pa je petoplasirani Jadran Herceg Novi izbacio Primorac, pa i na final4-u pobijedio u polufinalu i finalu i osvojio naslov kao peti u ligaškom dijelu. Ovo spominjem da dočaram izjednačenost i kvalitetu lige. Naravno da kvaliteta ovisi o vremenu i prostoru kad se nešto igra?! Znači da je liga kvaliteta i izjednačena. Istina je zadnjih godina odskaču Jug i Primorje, ali nemojmo zaboravit da se tu znala ubaciti i Mladost, da je stalno prisutan Herceg Novi. Ove godine nije igrao niti jedan klub iz Slovenije, ali oni se dogodine vraćaju.

 

Osim činjenice da smo nekad imali iznimno jako ligu u kojoj su klubovi koji bi osvajali sedma i osma mjesta danas bez ikakve dvojbe bili treći koji bi sigurno mogli parirati u polufinalu ostalo što je Bebića kazao teško je shvatljivo. Kvaliteta ovisi o vremenu i prostoru?  Obzirom na sve što je kazao na presici teško je kazati u kojem je vremenu i prostoru Bebić danas bio.

Njegove riječi upravo dokazuju suprotno, da je danas liga osjetno lošija nego nekoć.

Zatim se uvodno obratio trener Kobešćak: „Sretni smo što smo završili ligu na prvom mjesto i što imamo priliku organizirati final4 ovakve kvalitetne lige. Naše ambicije su da osvojimo naslov ove godine. Naravno da neće bit nimalo lako. Već u polufinalu nas čeka jedan rasterećeni protivnik koji može pružiti veliki otpor. Spremali smo se korak po korak, tek ako pobijedimo u polufinalu razmišljat ćemo dalje.

Asić je bio pun floskula i rečenica u kojima je demantirao samog sebe. Na početku je kazao ovo: „I mi imamo ambicije da obranimo trofej koji smo osvojili protekle 3 godine. Koncentrirani smo na utakmicu protiv Herceg Novog koji dolazi ovdje rasterećen, a ima mladu i dobru momčad. Pokazali su dosta u ovoj sezoni, a o eventualnom finalu ćemo razmišljati nakon te utakmice, ako ispadne povoljan rezultat za nas.

Direktor Jadrana Miloš Mračević opravdao je trenera svoje momčadi: „Da se izvinem u Vladovo ime, on nije mogao prisustvovati ovoj pres konferenciji jer je u Herceg Novom na treningu. Tek jučer se vratio s utakmice reprezentacije gdje je Crna Gora gostovala u Nici u Francuskoj. Što se nas tiče mi smo odradili što smo zacrtali, ubjedljivo smo treći. Pobijedili smo sve ekipe koje su iz nas i kući i u gostima. Na ovom finalnom turniru nemamo što da izgubimo, možemo samo da dobijemo i iz prikrajka čekamo neku našu šansu da u polufinalu napravimo senzaciju i protiv ekipe Primorja da napravimo dobar rezultat.

Hrestak je bogohulno usporedio izostanke Perronea i Bukića: „Vjerujem kako će turnir u Dubrovniku biti tradicionalno dobro organiziran. Za sad sve teče kako treba. Mi smo došli rasterećeni i mislim da možemo pružiti dobar otpor i možda polučiti dobar rezultat uz malo sreće. Malo smo načeti ozljedama, odnosno Luka Bukić je ostao u Zagrebu zbog povišene temperature. Morat ćemo bez njega kao što će Jug bez Perronea.

 

Niz pitanja koja je uputio voditelj presice Davor Buconić počeli su komentarom izostanka Perronea, na što Kobešćak odgovara: „Naravno da nije isto igrati s i bez Felipea, ali to su stvari koje se događaju i s kojima treba računati. Nakraju krajeva proglašen je za najbolje igrača, a i najbolji je strijelac regionalne lige. Ali brzo se trebamo transformirati i mislim da smo to dobro napravili. Koliko dobro vidjet će se već u polufinalu. Imamo širinu u momčadi i jednostavno bez obzira što smo izgubili na kvaliteti, mi ćemo pokušati nadomjestiti izostanak Perronea i osvojiti doma final4.

 

 

Dok se nekome ne smrkne, drugome ne svane. Sada su šanse Primorja porasle što je komentirao Asić: „Slušajte, mi smo i bez obzira na Perronea koji je vanserijski igrač imali svoje šanse. Ne mislimo da je Jug bolji od nas. Mi ga respektiramo, ali ga ne precjenjujemo i ne bojimo ga se. Tako smo i došli ovdje i pripremali smo se kao da će Perrone igrati. Koliko god to zvuči kao floskula, volio bi da igra jer takvi asovi su potrebni vaterpolu. Naravno da je Jug oslabljen neigranjem Perronea, ali oni imaju dosta kvalitete i sigurno će to nadomjestit na neki način.

Što se tiče nas u eventualnoj finalnoj utakmici ostavit ćemo srce u bazenu i dat ćemo sve da obranimo titulu. Mislim da smo to u stanju, a ove zadnje utakmice pokazuju da smo se digli u formi i daju nam optimizam.

 

Mračević je apostrofirao Nikolu Janovića koji je nakon EP-a završio igračku karijeru: „Šanse bi nam na ovom finalnom turniru bile i veće da je na ovom finalnom turniru s nama i Nikola Janović kojega vi Dubrovčani jako dobro poznajete. Jedan vanserijski sportista, jedan vanserijski vaterpolista, jedan vanserijski čovjek. Nažalost nakon divnog rezultata u Beogradu odlučio je prekinuti igračku karijeru. To nam pravi jedan problem je nismo više toliko ubojiti u napadu, a i nemamo igrača koji je bio vođa ove mlade ekipe. Međutim i bez njega smo postigli važne pobjede koje su nas dovele ovdje. Mlada smo ekipa koja u ovakvim utakmicama samo može napraviti dobar rezultat. Igrali smo ove godine već tri utakmice s Primorjem. Sve tri su bile u njihovu korist, međutim bila je divna utakmica u okviru Lige šampiona u Igalu i što se ne bi opet pokazali i odmjerili snage.

Mladost stiže nakon uspjeha u četvrtfinalu Prvenstva Hrvatske na što je Hrestak kazao: „Dat ćemo sve od sebe i puno će se na toj utakmici pitat Juga. Imali smo sada malo stresne utakmice četvrtfinala prvenstva jer da nismo prošli bio bi to povijesni neuspjeh. Jadran nije momčad za podcijenit. Sad smo rasterećeni pa se nadam dobroj utakmici protiv Juga koji je favorit. Ali nismo došli ovdje statirati.“

 

Ponovno je na red došao Bebić. Prvo pitanje suradnje s klubovima iz Srbije pogotovo obzirom da je Zvezda izbačena iz natjecanja:  „Moram reći da je prošlu godinu suradnja bila zaista besprijekorna, međutim ovu godinu dogodio se nažalost taj incident od strane Crvene Zvezde. Sve manje više znadete; znači u pola sezone su probali registrirat trojicu igrača. Da budem kratak nisu imali pravo jer u jednoj sezoni po pravilniku igrač može igrati samo za jedan klub na ovoj razini. Predsjednik Zvezde Jelenić bio je uporan, vjerojatno je mislio da će na silu sve to skupa proć’. Dogodila se prva utakmica Radnički, pa protiv Vojvodine pa protiv Primorja i po pravilniku su isključeni.

Sve to skupa je malo poremetilo cijelu situaciju, ali po naznakama i ono što smo kroz osobne kontakte doznali s članovima UO iz Srbije mislim da će suradnja biti nastavljena. Kuloarski se pričalo da će se i ostali klubovi solidarizirati nakon isključenja Zvezde i izaći iz lige, ali to se nije dogodilo.

Propozicije obvezuju sve saveze da sve utakmice iz regionalne lige vrijede za nacionalna prvenstva tako da svaka utakmica ima težinu i smisao, ali Srbi su izigrali to ovu godinu. Ali imamo sutra UO i mislim da ćemo tih nekoliko stvari riješiti. To je sigurno jedan od tema.

Drugo pitanje je bilo zbog čega imamo čak 5 delegata na ovom final4-u s tri utakmice, Bebić je opovrgnuo: „Ne, imamo 4 delegata. Znači imamo u polufinalnim utakmicama po jednog što je minimum, a u finalu delegata i supervizora jer smo procijenili da je finalna utakmica teška i da su potrebne dvije osobe za obnašanje tih dužnosti. Ništa neuobičajeno.

Vidimo da je i ovdje Bebić van vremena i prostora u kojem se nalaze klubovi i liga. Velika većina njih jedva spaja kraj s krajem, igrači imaju manje plaće od sudaca, svaki cent je bitan. U takvoj situaciji normalno bi bilo da imamo jednog ili eventualno dva delegata najviše. Siguran sam da bi Bebić obzirom na svoje višestruke sposobnosti mogao bez problema odraditi sve tri utakmice. A inače nema 5 delegata jer je sebe maknuo s liste, a ionako je tu u Dubrovniku, a i plaćen je kao direktor lige. Dakle troškovi uopće nisu smanjeni.

Zanimalo nas je što točno supervizor radi na utakmici, na što je Bebić rekao: „Supervizor se isključivo bavi sa sucima, u smislu kontrole suđenja; on ih ocjenjuje. Dok delegat pazi na regularnost i tehničke uvjete utakmice.“ Ostajemo pri tvrdnji da ne rade ništa, a i čudno je kakve to tehničke probleme i neregularnosti očekuje u finalu, da nam je tu potrebno razdvojiti delegata od uloge onoga koji ocjenjuje suce.

 

Mračević je odgovorio na pitanje hoće li se crnogorski klubovi u skorije vrijeme dignuti kvalitetom, a problem je i on izdvojio financijski aspekt jer vidimo da mladih talenata imaju: „Znamo da je Jadran ove godine bio jedini predstavnik u ovoj prvoj, elitnijoj grupi Jadranske lige. Evo u dvomeču s POŠK-om Budva je izvojevala da i ona dogodine bude dio elite. Naravno da mi kao Jadran želimo da bude najbolji u Crnoj Gori, ali nam nije u interesu da drugi klubovi budu loši. Naprotiv, i nama je potrebno da u okviru Crne Gore igramo derbije koje smo do prije par godina igrali i sa Primorcem i sa Budvom. Odliv igrača iz Crne Gore je direktno povezan s nedostatkom financija. Mi smo se konsolidovali, sada idemo mudro sa mladom ekipom, s vrhunskim trenerom i nadamo se kroz neke 2-3 sezone povratku nekih vrhunskih igrača, a koji u ovom trenutku igraju u inostranstvu. Mislim prvenstveno na naše Novljane, a znate ih jako dobro koji su.

Osvrnuo bi se i ja na ovogodišnju ligu. Mislim da je bila jako kvalitetna, da smo vidjeli visok nivo vaterpola. Ove stvari koje su vezane za neke incidentne situacije trebamo eliminirati jer ova liga je ovih devet godina na jako dobrom putu. I trebamo gledati kako je možemo još više unaprijediti. Ubjeđen sam da će ova predstava koja će biti sutra i preksutra ovdje na bazenu u Gružu dati još jedan korak u tom smjeru.

Klubovi bi trebali inzistirati na transparentnosti u trošenju novaca od sponzora, odnosno da ti novci idu klubovima, a neka se savezi pobrinu za plaćanje sudaca. Jer glavna svrha postojanja saveza je da omoguće klubovima da se natječu. Boljom organizacijom moglo bi se uz manji broj sudaca dovesti do toga da se manje troši u ukupnoj sumi za suđenje, a da imamo i bolju kvalitetu. Pogotovo bi se moglo uštedjeti na delegatima i supervizorima. Ovih godina smanjuje se broj igrača, eksperimentira se da imamo samo šestoricu u bazenu, odnosno 11 ukupno u postavi. Smanje se broj direktnih protagonista, a povećava se broj „službenih osoba“ koje ništa ne rade i ničim ne pridonose utakmici i vaterpolu općenito.

 

Primorje je pobijedilo Juga u zadnjoj utakmici, pa i sad su odigrali jako dobru utakmicu u Ligi prvaka, još je Jug ostao bez Perronea. Pitalo se Asića još jednom da prokomentira očekivano finale: „Pa u tom eventualnom finalu nitko ne može reći da je favorit protiv Juga. to bi bilo pretenciozno; Jug je bio prvi na tablici igra na svom terenu. Mi imamo visoke ambicije kako u regionalnoj ligi tako i u prvenstvu. Sigurno će biti teška utakmica. Ako dođe do te utakmice nadam se da će biti kvalitetna i fer borba te da će pobijedit bolji.“

Podpitali smo ga tada, obzirom da je na početku rekao da je Primorje al pari s Jugom i u punom sastavu, a sada da nije favoriti i kad je Jug ostao bez Perronea. Asić je nastavio s floskulama: „Vidjeli ste i Recco koji je po igračima najbolja momčad ne može doć’ u Gruž i reći da je favorit. Jug je i prijašnjih godina u svojoj povijesti bio puno lošiji na papiru pa je tu osvajao i pobjeđivao puno bolje momčadi. Tako da mi ne možemo doći i reći da smo favoriti. Jug je osvojio i kup i prvi je u prvenstvu, tako da bi to bilo prepotentno reći. Ali sigurno da se ne osjećamo nimalo lošiji od Juga, mislim da smo ravnopravni te da će odlučivati nijanse i ovom eventualnom finalu tako i u finalu hrvatskog prvenstva ako dođe do njega.“

Recco je bio favorit u utakmici kontra Juga, ali nije opravdao tu svoju ulogu. Obzirom da je 50% jugove igre Perrone, a drugih 50% obrana, očekivali smo hrabriji Asićev odgovor. Pogotovo obzirom kako je na početku kazao da je njegova momčad iste kvalitete kad je Jug i u punom sastavu. Jedna od ove dvije teze ne drže vodu, tj. pobijaju se. Inače na zadnja četiri final4-a Primorje je pobjeđivalo Juga. I ta statistika daje im za pravo da se postave malo hrabrije.

Na istu temu nadovezalo se pitanje i za Kobešćaka; obzirom da se Jugova napadačka igra u potpunosti oslanjala na Perronea, suigrači su što svjesno što podsvjesno stalno tražili njega. Može li se u 2-3 dana prije samog final4-a taj problem riješiti: „Perrone je bio organizator i realizator u jako puno naših akcija, to ste u pravu. Ali nije on jedini. Mi smo igrali nakon stanke radi EP-a i bez njega i to je funkcioniralo. Vaterpolo je igra koja se prvenstveno bazira na centrima. Imamo dobra dva centra, ako imamo dobru tranziciju, dobivamo brzinu i širinu. A nije samo Perrone bio tu. Imamo dva vrhunska ljevaka, imamo nekoliko dobrih šutera. Ja mislim da možemo. Naravno da sve to skupa mijenja neke situacije u igri. Mi njega ne možemo nadomjestiti, ali imamo drugih igrača i drugih rješenja za koja se nadam da će funkcionirati.

Za kraj još jedno pitanje za trenera Hrestaka; direktor Bebić je spomenuo da je i prije par godina peti klub osvoji na kraju final4, gospodin Mračević govori o planovima da Jadran vrati svoje velike igrače kroz 2-3 sezone, a obzirom da je danas objavljeno da je novi predsjednik Mladosti Slavko Kojić, a koji je ujedno i pročelnik za financije grada Zagreba, možemo li očekivat Mladost za dvije godine opet u samom vrhu? Hrestak: „Mi se tome nadamo. Trebamo realizirat sva naša dugovanja prema igračima, znate da smo u predstečajnoj nagodbi i treba vremena da se to riješi. Da vam budem iskren ne razmišljam previše o tome jer mislim da ima drugih ljudi čiji je to posao. Moj posao je vođenje momčadi i eventualno ovo uz rub bazena, a ovo ostalo mi je teško komentirati. Tu ima svega.“

 

Mene bi interesiralo i kao trenera hoću li u dogledno vrijeme biti u mogućnosti dovesti 2-3 vrhunska pojačanja, odnosno hoću li biti u prilici složiti momčad koja će bit konkurentna najjačima.

 

Danas je polufinalni dan u kojem igraju:

1930 h

Jug CO  – HAVK Mladost (TV-Arena Sport 1)

Suci: Dragan Štampalija, Stanko Ivanovski

Delegat-supervizor: Dragan Rajević

 

2100 h

Primorje EB – Jadran Carine HN (TV-Arena Sport 1)

Suci: Nenad Periš, Maro Savinović

Delegat-supervizor: Nikola Curić

 

U 1730 prvenstvenu utakmicu igra Square i ulaznice s malonogometne utakmice ujedno vrijede i za vaterpolska polufinala.