S pola snage u finale

 

Jug je odigrao utakmicu s pola snage i pobijedio 13:7 Mladost koja je bila potpuno nedorastao protivnik. Nisu uspjeli parirati čak ni prvu četvrtinu, a posebnu nemoć su iskazali s igračem više. Jugaši su dosta izrađenih situacija promašili, stekao se dojam da igraju kao da su na treningu i to ne do kraja ozbiljnom.

 

 

 

Već u prvoj četvrtini 4:0. Prvo je Vrlić izborio igrača više i skupa s Macanom to lukavo i brzo izveo. Zatim Fatović iz kontre s lijevog krila, pa Garcia iz polukontre s druge strane te na kraju Lončar s dva metra. Mladost je imala 3 igrača više, nijednom nisu uspjeli organizirati opasniju situaciju, a kamoli udarac.

Jugaši su se malo opustili u drugoj. Izdvojio bih tu jako lijep gol Dašića koji je na individualnu kvalitetu prevario blok Jokovića s krila s igračem više. Na samom početku ove četvrtine Lončar je izborio peterac, ali Ivanković pogađa prečku. Nastavio se serijal promašaja peteraca. Imao je Jug dva promašaj igrača više sa stative; Lončar i Vrlić po jednom pa su tako i u ovom segmentu nastavili s promašajima kao i u dosta situacija ove sezone. Kiksao je Joković još jednom kad nije vidio polukontru 6 na 5, odnosno šutirao je iako je Paškvalin ostao kao „Indijanac“ (i zabio). Inače je sidrun Mladosti ostajao jako često u napadu, nešto što se ne viđa u vaterpolu danas. Ljutilo je to Hrestaka, ali nije imao izbora, Paškva mu je jedini sidrun u momčadi.

Jug se malo uozbiljio u trećoj i opet napravio seriju 4:0 za odlazak na 9:3. Bilo je još dosta situacija, poput one kad je Marković odlično uplivao, a onda pogodio stativu. Pogodio je Bautović s desne strane iskosa u polukontri, Benić odlično s desnog vanjskog s igračem više nakon što je Paškvalin previše otišao za stativom gdje je bio Marković koji se jako dobro kretao.

Inače je u modernom vaterpolu značajan postotak gotovo svakog gola s igračem više ide na račun dobrog kretanja stativa. Igrači na stativama stalno moraju raditi, pratiti kretanje lopte, pratiti zavlačenja,  lomiti prvu liniju, izvlačit se vanka itd… i na taj način otvarati prostor ne samo za asistenciju,nego i prostora za šut preostale četvorice suigrača. Kasnije je bila baš jedna situacija u kojoj se vidjelo kako Macan gotovo uopće ne „radi“ na stativi i samim time obrana je lako držala kompaktnost i blokove.

Vrlić je izborio peterac, pa je Kobešćak opet poslao Ivankovića koji je ovaj put zabio. Logična je prva opcija, osim Obradovića koji međutim dosta igra beka pa nema potrebnu mirnoću u pojedinim trenucima utakmice. Posebice u finalu gdje ga čekaju okršaji s Raduom.

 

Obradović je preuzeo na sebe i dio zadaća u organizaciji napada. Sada je on s igračem više lijevi vanjski i onaj koji svojim mahanjem navlači obranu i asistira na krilo. Tako je i bilo u ovoj utakmici u par navrata, a još je i zabio dva puta. Jednom je odlično uplivao, a pomalo je nevjerojatno pliska otišla preko gola iz takve pozicije.

Posljednjih 5 minuta Kobešćak je Jokovića, Garciju, Obradovića, Macana, Markovića pa i Bijača posjeo na klupu. A i kroz utakmicu se nisu previše potrošili tako da potpuno odmorni čekaju sutrašnje finale. Na kraju jedan jako lijep udarac u same rašlje s lijevog krila mladog Pavličevića.

 

Mladost je u razočaravajućem stilu, kako je i igrala gotovo cijele sezone, završila ovu regionalnu ligu na četvrtom mjestu. Nijedan mlađi igrač nije napredovao, posebice se to odnosi na Zovića koji je i večeras bio jako loš.

Suci su im poklonili niz igrača više kako rezultat ne bi bio baš jako grozan. Imali su čak 11 situacija, a realizaciju 27% (3/11). Nije toliko ni loš postotak kakve su bile akcije i dojam.

 

S druge strane jugaši su bili pomalo nonšalantni u nekim situacijama koje su već do kraja izradili. U finalu moraju biti koncentriraniji i mirniji. Teško je ovakve utakmice poput današnje i odigrati na 100% od početka do kraja. Kad si toliko bolji i još se čuvaš za finale idući dan.

 

Jug CO – HAVK Mladost                               13:7 (4:0, 2:3, 4:1, 3:3)

Suci: Štampalija (Šib), Ivanovski (HN)

Jug: Bijač, Macan, Fatović 2, Lončar 1, Joković, Garcia 1, Marković, Ivanković 2(1+0), Bautović 1, Pavličević 1, Benić 2, Obradović 2, Popadić, Vrlić 1. Trener: Kobešćak.

Mladost: Marcelić, Bajić, Milaković, Gagulić, Dašić 2, Bašić, Vlahović 1, Lazić 1, Pavičić 1, Paškvalin 1, Anzulović, Valečić 1, Pisk, Zović. Trener: Hrestak.

Osobne pogreške: Jug 11, Mladost 15

Peterci: Jug 1/2, Mla –

Igrač više: Jug 6/13 (46%), Mla 3/11 (27%)