Jug i Jadran u finalu kupa

Jug je pobijedio Mladost u polufinalu kupa 14:7 i tako je dvostruki branitelj naslova ostao bez plasmana u finale. Po treći put u povijesti imat ćemo finale Juga i Jadrana.

Jug je bio puno bolji i krajnji rezultat od čak 7 razlike to poprilično zorno i pokazuje. Nitko nije pretjerano iskočio, primjerice prvih 6 golova zabilo je 6 različitih strijelaca. Ali su  svi bili dobri  stigli su se nositelji igre na kraju malo i odmoriti za finale.

Mladost je povela odmah u prvom napadu, nakon greške Benića na beku gdje mu se Škiljić prelagano oslobodio bez lopte i dobio odlično loptu Vrbnjaka s desnog krila na ruku. Međutim u ostatku četvrtine uglavnom su imali potpuno bezopasne napade, čak dva puta su odmah u prvih 8 minuta bacali loptu u kut. Imali su i dva igrača više, ali je što obrana, a što Popadić na šut Dašića s lijevog krila riješila i te situacije. S druge strane Jug je izjednačio nakon 4-5 minuta preko Argyropoulosa koji je na desnom vanjskom dobio previše prostora nakon dobrog protoka lopte s igračem više. Odmah idući napad zabio je i Fatović koji je uplivao na 2m, i tamo izbjegao pažnji Rakovca. Kasnije je i Papanastasiou zabio s lijevog krila još jednog igrača više za 1:3 nakon prve četvrtine. Spomenimo da je Marcelić na 1:0 za Mladost imao 3 odlične obrane i on je bio taj koji je držao Mladost u prednosti prve 4 minute.

Ako je i bilo pitanja, Jug je sve definitivno riješio u drugoj četvrtini. Redom su zabijali Benić sa srednjega na zonu, Žuvela s desnog vanjskog s igračem više identično kao i Argy u prvoj četvrtini, Joković iz peterca, Fatović na zonu s lijevo vanjskog, Kakaris sa stative s igračem više na asistenciju Fatovića. Popadić je obranio Dašiću peterac koji je ipak zabio napad iza iz tranzicije kada je Kržić loše pokrivao u plivanju nazad, iako bi se moralo reći da se Dašić nekoliko puta podvlačio u plivanju što suci nisu kaznili. Još je zabio i Biljaka sa stative s igračem više uz Kolaka koji je baš zaspao u tom trenutku. Još je u jednom navratu Lazić nakon suđenog njegovog isključenja na Kakarisu dodatno em udario em to napravio nakon što je već bio isključen. Nije za to kažnjen, nego ga je Periš na poluvremenu pozvao i rukama mu pokazao da se smiri. Podsjetilo me to na Pejina i njegovo čuveno pokazivanje natpisa „respect“.

S 8:3 se krenulo u treću četvrtinu. Prvo je Benić potpuno sam na prvoj stativi s igračem više, ali ne šutira dobro, a i nije prepoznao da je potpuno sam, a u nastavku Fatoviću po drugi put Vrbnjak uplivava iza leđa. Prošli put je bio peterac, a sad je pao i gol. Neozbiljan pristup u obrani od kapetana. Iako se iskupio odmah idući napad još jednom odličnom asistencijom s vanjske pozicije na liniju 2m, ovaj put bez igrača više – a Tomasović je bio taj koji je odlično uplivao i zabio – svejedno ga je Kobešćak pozvao na klupu da malo promisli. Treći put u ovoj utakmici u tranziciji igrač malo bježi svom čuvaru, ovaj put Lazić Jokoviću, i opet je peterac kojega Rakovac realizira. Zabija Papanastasiou nakon akcije na  desnoj strani, Dašić s igračem više protiv loše postavljenog bloka Papanastasioua s lijevog  krila te Fatović s dva igrača više. Bio je to već šesti realizirani od osam ukupno igrača više Jugaša. Ta dva preostala su bili promašaj Benića s prve stative kad je bio potpuno sam, i loše dodavanje Papanastasiou na drugu stativu.

U zadnjoj četvrtini su uglavnom igrale mlade snage Juga. Kolak, Burđelez, Vukojević, Žuvela, Tomasović, a kao šesti su se mijenjali Kržić i Papanastasiou. Ušao je i  Jurišić na gol te je i on upisao 3 jako dobre obrane. Međutim i ovaj period Jug dobiva, s 3:1. Zabijali su Kržić na zonu, Argy i Papanastasiou. Jurišić je primo gol samo iz peterca od Rakovca.

U vaterpolu je, za razliku od recimo nogometa, gol čim lopta pređe vanjski dio stative, da više nije vidljiva u ovom slučaju lijeve strane stativa

Jug je ozbiljno odigrao polufinale u kojem su veliku minutažu, ne samo na kraju kad su svi skupa igrali, nego kroz čitavu utakmicu, dobili Burđelez, Kolak pa i već standardni Vukojević, Tomasović, Žuvela, sve redom tinejdžeri. Ušao je i  Jurišić na gol. Stariji su jasno vukli, što se od njih i očekuje. Mladost je od početka sezone bez Hercega, a sada joj se i Bajić teže ozlijedio.  Velika šteta zbog obojice koji su u ovoj sezoni mogli i trebali napraviti iskorak. Danas se Vrbnjak u nekoliko navrata iskazao dobrim potezima.

Polufinale kupa

HAVK Mladost – Jug Adriatic osiguranje                 7:14 (1:3, 2:5, 3:3, 1:3)

Suci: Perić i Prančić (Split)

Mladost: Marcelić (9), Samardžić, Pliskevich, Biljaka 1, Lazić, Dašić 2(0), Vrbnjak 1, Rakovac 2(2), Pajić, Tkalčec, Fabris, Škiljić 1, Jurlina, Bakarić. Trener: Zojan Bajić.

Jug: Popadić (8), I. Vukojević, Fatović 3, Burđelez, Joković 1(1), Papanastasiou 3, Tomasović 1, Argyropoulos 2, Kržić 1, Kakaris 1, Benić 1, Žuvela 1, Jurišić (3), Kolak. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Peterci: Mla 2/3, Jug 1/1

Igrač više: Mla 2/8, Jug 6/8

Obrane: Marcelić 9/23 (39%), Popadić 8/14 (57%), Jurišić 3/4 (75%)