Jug opet bolji od Egera

Jug je kao i lani pobijedio Eger s dva gola razlike i izborio plasman u polufinale gdje ga čeka Pro Recco. Teže od očekivanog, uz jako puno pogrešaka u napadu uz odlične Lončara i Bijača pobjeda 8:6 u maksimalno neizvjesnoj utakmici u kojoj je Jug s jednom iznimkom stalno vodio.

 

 

Od početka utakmice vidjelo se da Jug nije pravi. Ali kako bi uvijek trebalo bit i kad nisi pravi trud i zalaganje mora biti na maksimumu pa je obrana bila jako dobra. Jug je poveo 1:0, pa 2:1, ali prvih osam minuta nije donijelo prednost nikome:

0:1          Benić fenomenalna pliska na zonu sa 8 metara

1:1          Biroš iz peterca

1:2          Garcia s krila s igračem više

2:2          Čučković na zonu bez gledanja, bez visokog izlaska, iznenadni šut koji je napravio savršenu plisku za proći iznad ramena Bijača

Prvu četvrtinu obilježilo je jako puno igrača više, po 4 s obje strane uz peterac za Eger. Realizacija katastrofalna, samo jedan gol Garcije koji je u zadnjim sekundama tog napada jedva prešao gol crtu. Morao je Xavi šutirati iz ne baš izrađene situacije jer se isključeni igrač već vraćao. Prva dva igrača više Eger nije ni krenuo igrati. Drugog je Harai odmah krivo dodao loptu kada je izvodio faul, a prvog je sudac jako pogriješio jer je isto Haraiu sudio šut unutar 5 metara, a mađarski sidrun je tijekom zarađenog faulu u nastavku loptu iz okreta šutirao. To je sve bila jedna akcija gdje on nije ni čuo da je suđeno isključenje, a sudac je nepotrebnu i pretjerano trenirao strogoću.

Smanjio se broj isključenja u drugoj, samo jedan igrač više za Eger, i dva za Juga. Ukupna realizacija 2/11 dovoljno govori o kvaliteti igre s igračem više s obje strane. Ovu četvrtinu obilježio je Perrone, nevjerojatnim potezima. Bila je ovo njegova daleko najlošija utakmica u jugovoj kapici, možda i u karijeri. Prvo je promašio kontru 3 na 2. Nije imao previše vremena za šut iako je mogao kvalitetnije, ali je imao potpuno samog jokovića na desnom krilu. Malo iza toga još nevjerojatni potez, nešto što ne bi očekivali ni od lošeg igrača početnika, a kamoli od klase kakva je Brazilac. Opet kontra 3 na 2, sada je on na desnom krilu. Ima loptu na ruci, cima ima dovoljno vremena za provjerit svih 12 igrača u polju gdje se nalaze, a kamoli da ne vidi Fatovića potpuno samog na lijevom krilu. Opet ne dodaje loptu već šutira i to opet loše.

Opet Jug ima stalno plus 1:

2:3          Lončar s dva metra

3:3          Vapenski s krila s igračem više uz loš blok Lončara

3:4          Perrone iz rekontre 4 na 3 gdje mu  je Marković pokazao kako se proigrava suigrač u ovakvim situacijama

I u ovoj četvrtini jedna očita greška sudaca, opet isti sudac, opet Rus Naumov. Obradović je ušao s krila Birošem na dva metra kao drugi sidrun. 40-godišnji legendarni igrač kojemu je ovo bila zadnja utakmica u profesionalnoj karijeri stalno i očito rukama gura protivnika po ramenima (tzv. penjanje na ramena) za klasično isključenje u više navrata. Ali sudac ništa ne svira već u trenutku kada Obradović rukama preko vode pokušava spriječiti protivnika da ga gura pod vodu sudi kontrafaul koji je u tom trenutku zaista i bio nakon višestrukih očitih nedosuđenih isključenja s druge strane.

 

U trećoj četvrtini promjena slijeda golova, sada Eger zabija dva u nizu za svoje prvo i jedino vodstvo:

4:4          Čučković s prve stative s igračem više uz kašnjenje Macana

5:4          Ćuk s igračem više s lijevog vanjskog

5:5          Lončar s prve stative s igračem više 8 sekundi do isteka četvrtine

Inače jedan od najlošijih pojedinaca u cijeloj utakmice za Eger bio je drugi sidrun Bedo. A posebno se istaknuo u lošem svjetlu kada je u zadnjoj minuti ostao sam (loša reakcija Obradovića na beku) toliko da se mogao sam okrenuti i šutirati sa 4-5 metara po sred sredine gola, ali to radi izrazito loše pa umjesto s 6:4 u zadnju se odlazi s 5:5.

 

Nastavilo se s boljom realizacijom igrača više i na startu zadnje četvrtine:

5:6          Marković odlično zabija s krila

6:6          Vapenski koristi loš blok Vrlića

I onda slijede dvije minute odluke:

6:7          Lončar opet zabija s dva metra nakon što se oslobodio Ćuka i pravodobno dobio loptu od Garcije, 5:59 do kraja

6:8          Lončar s prve stative s igračem više 4:15

 

Do kraja utakmice Eger je imao još 3 igrača više, ali prvo Szivos šutira jako loše preko gola, kasnije Ćuku i Hosnyanszkom te opet Szivosu Bijač odlično brani.

 

 

Najavili smo uvjerljiviju pobjedu Juga u odnosu na lani, ali ipak su iskrsnule nepredviđene okolnosti. Možda je najveći problem bio dugi period bez utakmica, ali teško je naći opravdanje za onakve dvije reakcije Perronea u dvije opisane kontre. I da toga nije bilo bila bi mu ovo najlošija partija ove sezone. Imao je još jako loše dodavanje na dva metra te loše dupliranje sidruna u situaciji kad njegovo igrača uopćenije bilo u napadu. Šutirao je 3 puta iz faula, jednim mu je parabolu zaustavio Mitrović, a druga dva pokušaja su otišla daleko od gola. Osim jednog dobrog proigravanja na Vrlića na stativu koje je ovaj upropastio lošim udarcem nije se istaknuo ni u organizaciji napada. Joković je u prvoj četvrtini prvo loše šutirao s igračem više, u blok, a zatim idućeg igrača više nevjerojatno loše pokušao asistirati na drugu stativu gdje je Čučković lakoćom presjekao loptu, a još jedan igrač je bio u pokrivaju. Kasnije je imao još jedan solidan šut s igračem više koji je rezultirao kornerom te asist na Lončara na stativu. Obradović je imao jedan jako loš šut na zonu, jedan solidan udaraca iz faula koji mu je Mitrović obranio te izgubljenu loptu na vanjskoj poziciji. Osim toga Bedo mu se oslobodio, ali nije zabio za 6:4. Te je skrivio peterac.

Sad kad pročitamo prije svega napadački učinak tri igrača koji su zamišljeni kao nositelji napadačke igre uz sidrune jasno je zašto se Jug mučio. Odnosno još više na vrijednosti dobiva ova pobjeda jer su i unatoč takvoj igri tri vodeća igrača u napadu pobijedili uz gotovo stalnu kontrolu utakmice.

 

Dva najbolja pojedinca bili su Lončar koji je zabio polovicu golova, čak dva iz igre sa dva metra. Osim toga izborio je i 4 puta igrača više. Uz njega kapetan Bijač s 15 obrana također izvrstan. Cijeli niz obrana s igračem manje u drugoj polovici utakmice. Bez iti jednog gola za kojega se može kazat da je njegov.

Pohvalio bi i Markovića koji je zabio jako važan gol iz ne baš lake pozicije s igračem više na početku zadnje četvrtine. Asistirao je u kontri i oduzeo nekoliko lopti u obrani. Vrlić je izborio 4 igrača više, ali mora zabiti kada ostane sam na stativi. Još se jednom oslobodio na dva metra i neloše šutirao, ali je bio malo previše iskosa pa je Mitrović to kvalitetno zatvorio i obranio. Garcia poslovično dobar u obrani, uz to dvije odlične asistencije Lončaru i jedan gol. Imao je i on loš pokušaj s igračem više, te jedno loše dodavanje na dva metra. Ali među boljima. Kobešćak je utakmicu odigrao s 11 igrača jer osim Popadića niti Ivanković nije ulazio niti jednom u igru.

 

Kada je u Mađarskoj momčadi najbolji pojedinac golman odmah se zna da nešto ne štima. Zabiti 6 golova nikome nije za pohvalu, a posebice u njihovom stilu igre. ipak nisu mogli Jugu parirati plivački iako su uzeli 3 lopte u plivanju. Niti jednom nisu imali ni natruhu kontre ili polukontre, osim kada je Vapenski s krive strane (obzirom da je ljevak) stigao s malom prednošću nakon što je Perrone upropastio kontru. Ali je na tu neiskorištenu rekontru sijevnula opet Jugova rekontra koja je dovela do gola.

Mitrović je stvarno bio dobar, posebice u drugoj i trećoj četvrtini. Skupio je 11 obrana. Možda i bolji od njega bio je sidrun Harai koji je zaradio peterac i čak 6 igrača više. I treći pojedinac koji se istaknuo, posebice u prvom dijelu utakmice bio je Čučković. Ne samo 2 gola, nego i presječena lopta s igračem manje, te dobra igra na beku. Dosta je napredovao u zadnje dvije sezone u Egeru.

Ostali nisu bili na potrebnom nivou. Bedo najlošiji, osim spomenutog promašaja imao je još jedu situaciju kada se okrenuo te pucao pored gola te još jednu ili dvije šraube koje i nije mogao bolje jer je bio pod kontrolom beka, ali onda se i ne ide na realizaciju. Mislim da nije izborio niti jednog igrača više. Šuteri Ćuk, Szivos i Hosnyanszky nisu se iskazali. Ovaj posljednji osim jednog udarca baš posred Bijača nije ni pokušavao. Navodno opasnog Zalankija, s 21 godinom najmlađeg u postavi Egera, nisam ni zapazio. Biroš se koju godinu prekasno oprašta

 

Četvrtfinale Lige prvaka – Final6 Budimpešta

ZF Eger – Jug Croatia osiguranje              6:8 (2:2, 2:3, 2:1, 1:3)

Suci: Naumov (Rusija) i Schwartz (Izrael).

Eger: B. Mitrović (11), Zalanki, Biros 1(1), Čučković 2, Hosnyanszky, Lorincz, Ćuk 1, Szivos, Erdelyi, Vapenski 2, Bedo, Harai, Csoma. Trener: Norbert Dabrowski

Jug: Bijač (15), Macan, Fatović, Lončar 4, Joković, Garcia 1, Marković 1, Ivanković, Vrlić, Perrone 1, Benić 1, Obradović, Popadić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Eger 10, Jug 15

Igrač više: Eger (0/4+1/1+2/4+1/4)= 4/13 (31%), Jug  (1/4+0/2+1/2+2/2)= 4/10 (40%)

Peterci: Eger 1/1, Jug  –

Obrane: Mitrović (2/4+5/8+3/4+1/4)= 11/19 (58%); Bijač (1/3+5/7+4/6+5/6)= 15/21 (71%)

Kontrafaulovi: Eger 1, Jug 3

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i igrači više:

Eger:

Harai: 5m + 6 iv

Čučković: 2 iv

Hosnyanszky: 2iv

Szivos: 1 iv

Jug:

Lončar: 2 gola + 4 iv

Vrlić: 4 iv

Joković: 1 iv