Final6 – krećemo kao i lani

 

 

Prvi dan final6-a, četvrtak koji je rezerviran za dva četvrtfinala preslika je lanjskog: opet igraju Jug protiv Egera, i Szolnok protiv Barcelonete. Čak je i redoslijed utakmica jednak; u 1900 Jug – Eger u 2030 Szolnok – Barceloneta. Pro Recco i Olympiakos, jedini novi sudionik u odnosu na lani i to umjesto Primorja, čekaju pobjednike i u istim termina u petak igraju se polufinala.

 

 

Podudarnost istih ekipa u četvrtfinalu je zanimljiva. Čak je i poredak u grupi isti; Eger je drugi, Jug treći kao i lani. Doduše Barceloneta je lani bila četvrta, ali je kao domaćin imala zagarantiran nastup. Ove godine je Eger imao zagarantiran nastup kao „domaćin“ koji je u biti iz grada 130 km sjeveroistočno od Budimpešte.

 

2015-ta                 Eger – Jug           8:10

Lani je Jug relativno lagano dobio. Vodili su jugaši od početka do kraja, Eger je samo dva puta došao na -1 i u tim trenucima nije imao čak niti šut na gol za eventualno izjednačenje. Utakmicu je obilježila dobra realizacija igrača više s obje strane. Bušlje je čak tri puta zabio sa stative, dok je Eger mogao imati i lošiju realizaciju da je obrana Juga bila koncentriranija u pojedinim trenucima. Primjerice zabili su u zadnjoj sekundi i druge i treće četvrtine, šutevima s vanjskih pozicija do kojih vjerujem ne bi ni došlo da je nije isticalo vrijeme.

Jug upravo najviše morao obratiti pažnju na te pomalo divlje udarce. To je igra koja karakterizira mađarski stil igre, a u koji se može jako dobro uklopiti i odlični šuter Ćuk. Lani je ljevak Vapenski imao najviše pokušaja, a obzirom da uz Ćuka tu imamo i Hosnyanszkog, Szivosa itd… bilo bi dobro da se opet Vapenski toliko odlučuje na udarac.

Eger ima potpuno istu momčad ko i lani. Lani je Zalanky bio van 13 igrača, a ove godine možda ispadne Lorincz. Biroš je napunio 40 i mislim da su mu ovo zadnje utakmice u profesionalnoj karijeri. Osim nabrojenih igrača tu je golman Mitrović kao treći srpski igrač u sastavu; bek Čučković Crnogorac ponikao u Primorcu, dva sidruna Harai i Bedo.

 

S druge strane Jug je osjetno jači nego lani. Umjesto Bicarija kao jedinog sidruna tu su Vrlić i Lončar. Umjesto Viskovića i Boškovića tu su Joković i Garcia. Umjesto Janovića tu je Perrone. Još nema Youngera i Bušlje, a tu je Benić. Jedini problem Juga je nedostatak utakmica u proteklom periodu. Pitanje je koliko se može na treninzima održavat natjecateljski ritam, posebno kad imaš tri jake utakmice u tri dana.

Joković je lani osvojio naslov s Pro Reccom, uz to je odigrao izvrsno finalnu utakmicu gdje je možda bio i čovjek odluke. Godinu prije slavio je Perrone s Barcelonetom, a i lani je odigrao odlično. Bijač je kroz sezonu pokazao da je do kraja sazrio. Lani je protiv Egera bio izvrstan. Garcia igra odlično i inteligentno cijelu godinu. Što je sezona odmicala to je bivao sve bolji i bolji. Fatović je bolji nego prošle godine. Obradović je dostao oscilirao, ali je kroz sezonu stabilizirao igru u obrani gdje se izvrsno nosio s Pijetlovićem, Raduom i sa Kisom i ostalim sidrunima. Njegov napadački doprinos biti će potrebniji u petak, eventualno subotu.

Uz koncentriranu igru bez nekih nepredviđenih okolnosti prognoziramo pobjedu Juga barem s golom razlike više nego lani.

 

2015-ta                Szolnok – Barceloneta                  9:10 (6:6)

Prošle godine oba su mađarska kluba ispala prvi dan. Vodila je Barceloneta 6:3 na ulazu u zadnju četvrtinu, ali je Szolnok izjednačio pa su odlučivali peterci. Međutim Aleksić i Madaras su promašili pa je Barceloneta prošla dalje.

Mađari su na lanjsku momčad doveli Youngera, dok je Barceloneta ipak značajno slabija. Otišao je vođa momčadi Perrone, kao i Echenique i Ubović. Zamijenili su ih braća Rašovići i Slovak Famera. Lani je za kladionice bilo veliko iznenađenje iako smo mi najavili da su šanse Barcelonete najmanje podjednake. Ove godine ipak Kataloncima dajemo puno manje izglede. Ipak Martin Jesus pokazao je jako puno u protekle dvije sezone na klupi Barcelonete, vidjet ćemo hoće li i ove godine uspjeti odigrati podjednako kvalitetnu obranu kao lani. Jedino u takvoj utakmici, na maksimalno 14-15 golova i manje njegova momčad ima šanse.

 

Četvrtak

1900 Eger – Jug (utakmica A)

2030 Szolnok – Barceloneta (utakmica B)

 

Petak

1900 Olympiakos – pobjednik utakmice B

2030 Pro Recco – pobjednik utakmice A

 

Subota

1930 utakmica za treće mjesto

2100 finale

 

Ne sumnjamo da će Mađari odlično organizirati ovu završnicu. Proširili su tribine legendarnog bazena „Alfred Hajos“ na Margaretinom otoku (Margit sziget) na Dunavu. Očekuje se da će svih gotovo 7000 mjesta biti puno. Lani je satnica u Barceloni koja je skroz na zapadu vremenske zone bila loša (sve sat ranije) pa je sunce jako ometalo tv prijenose. Ovdje će to biti puno bolje, a i produkcija, kao i samo kvaliteta u prikazivanju detalja u igri kada to rade Mađari značajno je bolja nego što to obično imamo prilike gledati. U Hrvatskoj ćemo svih 6 (kao i sedmu, za peto mjesto) utakmica moći pratiti na ArenaSportu.