Jug opet u finalu

https://www.facebook.com/VKJug foto: Dan Damjanić

Jug je pobjedio Jadrana 12:10 i plasirao se u još jedno finale Jadranske lige. Rezultat i ne otkriva pravu prirodu utakmice jer je Jug poprilično lagano ostvario prednost još u drugoj četvrtini koju je povećao do +5 tijekom treće četvrtine i lagano je održavao do kraja.

Iako je prije 7 dana Jadran slavio u Gružu u utakmici kojoj je zabio čak 15 golova te u zadnje 3 sezone ima 4 pobjede kontra Juga, još nije stigao u fazu da upiše pobjedu u nekoj bitnoj utakmici. U ovom dvoboju nisu baš bili ni blizu da zaprijete. Iako Jug i nije baš najbolje ušao u utakmicu, tj bilo je dosta grešaka u igri. Presporo vraćanje za zatvoriti Bega nakon isključenja bez lopte, Papanastasiou nije navrijeme prepoznao situaciju 2 na 1 na lijevoj strani i uplivao kako bi otvorio Fatovića, krivo dodavanje Xavija na stativu s igračem više, Fatović loše spustio na 2metra, pa Xaviju ispala lopta s igračem više u gol aut. Sve ovo nabrojano dogodilo se dok je rezultat bio 3:3, u prvih 10ak minuta. Kad je Jug izbacio takvu vrstu reakcija krenula je serija i otišlo se do 10:5 u idućih 10ak minuta.

Fatović je još jednom pokazao klasu. Bio ga je pun bazen, a zabio je čak 6 golova, polovicu svoje ekipe. 5 do poluvremena kad se utakmica u biti i riješila i još jedan kasnije koji je i bio najljepši, od bliže stative koju je lopta lizla i ušla u gol. Zabio je iz uplivavanja (pravodobna asistencija Kržića), pa igrač više  (izvlačenje s lijevog krila), polukontra (asistencija Obradović), peterac, iz faula sa 7 metara s lijevog vanjskog sa zvukom sirene za kraj čevrtine i taj opisani s lijevog krila, na zonu. Baš su našli koga će u ovoj utakmici ostaviti u zonu i to na lijevom krilu. Nema niti jedne utakmice ove sezone u kojoj Fatović nije među 2-3 najbolja pojedinca, a barem svaki drugi put je i najbolji ili uvjerljivo najbolji pojedinac. Dodatno još je i zaradio 2 igrača više.

Popadić je također, nakon nekoliko lošijih utakmica, u ovoj bio jako dobar. Upisao je 12 obrana. Da obrana nije radila neke greške koje se ne bi smjele događati imao bi još bolji postotak. Jer primio je peterac, gol sa stative, dva puta kad je igrač ostao sam ispred njega, jednom u rekontri 2 na 0 (doduše tu je sam krivo jer je krivo bacio loptu Xaviju kad je Jug išao u polukontru), dva puta sa dva igrača manje i jednom s igračem manje u situaciji 5 na 4 te po jednom iz kontre i sa pozicije sidruna. Jadran je općeito većinu golova zabio s igračem više, čak 7 uz jedan peterac i još samo 2 gola (kontra i Kragić sa pozcije sidruna pored Fatovića). Tako da su sve to bili golovi koji se i nisu mogli obraniti, a i još je upisao čitav niz odličnih intervencija. Jug je prelagano dobivao isključenja, većinom bez lopte. Recimo Bego čak 4 puta, a i Dužević je dodao još najmanje 4 zarađena igrača više. Općenito suđenje hrvatskog para Štampalija – Franulović bilo je za nekoliko skalina ispod onog što s crnogorci odsudili u prvom polufinalu. Iako su imali utakmicu koje je bila lakša za suđenje jer nije bilo neizvjesnosti.

Osim ta dva Jugaša vrijedi izdvojiti i Xavija sa dva dobra gola, a mislim da se i Benić pomalo diže. Šteta što Merkulov nakon odličnog gola na otvaranju nije još koji put došao u situaciju za kvalitetan udarac. Pohvalio bih i odličnu asistenciju Ivana Vukojevića s igračm više s desnog krila na prvu stativu na Lončara. Zadnjih 12ak minuta Jug je usporio igru i praktički se sve svelo na trošenje vremena. Jadran je počeo „igrati na divlje“. Obirom na rezultat, očekivano. U toj igri uglavnom su stajali u „M zoni“ i pukušavali odlaziti u kontre. Nekad su i odmah išli u napad s najmanje jednim igračem. Mogo je Jug to i bolje kazniti, ali logično je da pri tolikom vodstvu želiš prije svega iskontrolirati zbivanja prema nazad u takvoj vrsti igre. Na kraju je i Kobešćak kvalitetno pozvao time out na kraju vlastitog napada da spriječi kontru protivnika.

Za razliku od prije 7 dana danas Marinić Kragić nije imao svoj dan. Imao je 4-5 promašaja, a tek je na kraju, u „garbage timeu“ uljepšao statistiku kada je zabio zadnja 3 gola Jadrana na utakmici. Rino Burić se vratio nakon ozljede, ali nije bio kvalitetan u šuterskom dijelu, i on 4-5 šuteva koje je većinom Popadić zaustavljao. Zović potpuno nevidljiv. Podrug je također bio dosta lošiji od Popadića, samo 5 obrana na kraju. Iako je Jadran u prve 3 četvrtine imao čak 12 igrača više (od čega 2 dupla), iako je nekoliko puta dobio zicer obzirom na isključenja bez lopte, prelagano su pali u zaostatak i nisu baš bili rival kakvim smo ga očekivali. Ne smije im se dogoditi da im najopasniji protivnički igrač ostane sam na stativi nakon uplivavavnja ili da na njemu igraju zonu na lijvom krilu. To su greške koje se u pripremi utakmice moraju eliminirati.

F4 regionalne lige – polufinale

Jug Adriatic osiguranje – Jadran               St           12:10 (3:3, 5:2, 3:2, 1:3)

Suci: Štampalija (Šibenik) i Franulović (Rijeka)

Jug: Popadić (12, Obert, Fatović 6(1), Lončar 1, Kržić, Garcia 2, Tomasović, Merkulov 1, Papanastasiou, Žuvela, Benić 2, Obradović, A. Vukojević, I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Jadran: Podrug (5), Burić, Marinić – Kragić 4(1), Bego 1, Butić, Pejković, Milardović, Stojanac, Radan, Delić 3, Šetka 1, Dužević 1, Čelar, Zović. Trener: Mile Smodlaka.

Osobne pogreške: Jug 17, Jad 12

Peterci: Jug 1/1, Jad 1/1

Igrač više: Jug (1/3+2/3+1/3+0/2)= 4/11 (36%), Jad (3/3+2/4+2/5+0/2)= 7/14 (50%)

*Jad je imao dva puta duplog igrača više

Obrane: Popadić (2/5+2/4+5/7+3/6)= 12/22 (55%); Podrug (1/4+1/6+2/5+1/2)= 5/17 (29%)

Golovi s 2 metra, zarađeni peterci i isključenja:

Jug:

Lončar: 5m + 3iv

Obradović, Fatović i u plivanju: po 2iv

Obert: 1iv

Jad:

Marinić-Kragić: gol + 5m

Dužević i Bego: po 4iv

Šetka: 2 iv

Burić: 1iv

Jedan komentar na “Jug opet u finalu”

Odgovori