Mladost predala naslov, prvo finale srpskog kluba

Mladost je po drugi put u 3 dana ispala nakon peteraca. Radnički je izborio ne samo svoje, nego i prvo finale srpskih klubova uopće. 8:8 nakon 32 minute te je bilo potrebno još sedam serija peteraca kada je Dobožanov obranio Bukiću.

Mladost je nakon Vouliagmenija i od Radničkog ispala nakon peteraca. U prošlogodišnjem finalu Prvenstva Hrvatske dvije utakmice su na isti način izgubili i od Juga. Ne može to biti slučajno, a često se ponavljaju isti igrači kao tragičari. Danas opet Bukić i Vrlić.

Utakmicu možemo podijeliti na prvi i drugi dio. U početku, tj čitave dvije četvrtine izgledalo je da Radnički igra „’ko će manje“. Jako puno potpuno bezopasnih napada. Bušlje je dominirao na beku, posebice kad je Krug bio u igri. Izgurao bi ga daleko i onda bi i vanjska linija bila predaleko od Marcelića. Ali i tu su igrači mogli biti pokretljiviji, koji put proplivat, ili pokušati doći na liniju 6 metara za šut iz faula. Čak i s igračem više Radnički je izgledao loše, 0/5 do poluvremena. Bila su 2 loša šuta, Branković i Ukropina, i još 3 promašaja sa stative. Toholj je ostao sam nakon isključenja, ali mu je Marcelić obranio, a Krug je dva puta loše šutirao sa prve stative nakon dobrih asistencija. Samo jedan gol, Radulović je zabio na zonu sa srednjeg vanjskog.

Nije ni Mladost bila puno bolja, igrao je i Radnički kvalitetnu obranu. Jasno, njihovi bekovi ne mogu dominirati poput Bušlje. Zona Radničkog je bila dobra, ali je Mladost zaradila 6 puta igrača više. Dva je realizirala (Biljaka s dva igrača više i asistencija Bukića na stativu na Vrlića). Uz to je Miloš zabio odmah na početku na zonu s desnog vanjskog uz kiks Dobožanova koji je do kraja utakmice bio izvrstan. Miloš je promašio čistu kontru u kojoj je imao jako puno vremena, loše je šutirao i Dobožanov brani. Ne mi se to smjelo događati reprezentativcu ovako često kako se to njemu događa. Bilo je još kardinalnih grešaka. Mislav Vrlić bio jesam na 4 metra u polukontri, nije ni šutirao jer mu je ispalala lopta. Pa cijeli niz jako loših udaraca Miloša i Viskovića. Pa s igračem više Lazića sa samo 4metra s lijevog vanjskog. Sve skupa je izgledalo poprilično loše nakon 16 minuta, ali je Radnički bio toliko nemoćan da je izgledalo da se čeka samo kad će se Mladosti otvoriti da riješe utakmicu odlaskom na +5, +6.

Kao što recimo u američkom nogometu često nakon poluvremena do tada podređena ekipa izađe preporođena u nastavak (obzirom na broj asistenata koji pomažu glavnom treneru i analiziraju utakmicu dok se ista i odigrava i ne čudi), tako je i ovdje trener Uroš Stevanović dosta toga promjenio u igri svoje ekipe. Izašli su poptuno drugačiji u nastavak i gledali smo potpuno drugačiju utakmicu. Vjerojatno bi i pobjedili u „regularnom dijelu“ da je Ukropina došao na utakmicu. Bio je igrač manje u bazenu, a on je možda i najvažniji igrač u napadu Radničkog.

Nakon samo jednog gola u prvih 16 minuta, Radnički u ovoj četvrtini zabija 5 i radi preokret na 5:6. Zabili su sva tri igrača više, peterac i Branković iz polukontre. Bila je još jedna situacija za kontru, ali krivo dodavanje, Marcelić odlično isplivava i onda bukić u rekontri zabija. Još je plića zona na desnoj strani napada Mladosti, ali je Radnički ne libi povući i s lijeve strane tako da je Bukić jednom šutirao na prebačaj slijevog krila s istim brojem igrača. Nije tada bilo gola ni na brojne neuspješne pokušaje s desne strane, prije svih Miloša.

I u zadnjoj četvrtini nastavlja Miloš svoj serijal promašaja. Prvo na zonu gdje je zaradio čak i korner, pa loš šut s igračem više s desnog vanjskog. Nakon što su u startu promašili 2 situacije sa prve stative, sada su Krug u trećoj i Toholj u četvrtoj precizni sa iste pozicije i Radnički ima 5:7. Ipak Mladost s dva gola u dva iduća napada vrlo brzo izjednačuje (4.52 do kraja). Zabili su Lazić s igračem više i Vrlić koji je u tranziciji uzeo bolju poziciju pored Jankovića. Još po gol s obje strane, Lukić s igračem više i Bukić iz peterca kojega je sam izborio nakon što ga je obrana ostavila samog na stativi kada je uplivao na zonu.

Treneri su se odlučili sa Rašovića, Jankovića, Radulovića, Ukropinu i Lukića s jedne i Radua, Bukića, Miloša, Vrlića i Lazića s druge strane kao izvođače peteraca. Prvi je promašio Radulović koji je šutirao pola metra iznad gola. Vrlić je pogodio stativu nakon što je Strevanović prije njegovo šuta poslao Todorovskog na gol. A kasnije je u sedmoj seriji Bukiću obranio Dobožanov koji je baša tada vratio na gol.

Tako je Mladost još jednom izgubila nakon peteraca, a Radnički je po prvi put u finalu. Do sada niti jedan srpski klub nije uspio doći tako daleko. Pohvale idu treneru Stevanoviću koji je resetirao momčad na poluvremenu. Počeli su igrati drugačije. Imao je taktički problem kada je Bušlje bio na beku, posebice kad je Krug bio u igri. Međutim, počeo je Radulović ulaziti kao drugi sidrun, a i ponekad bi i netko drugi proplivavao iza leđa beka i pokušavao se zarotirati na suprotnoj stativi kako bi uzeo poziciju za spuštanje lopte.  Osim toga očito je i rekao igračima da krenu šutirati te je u pripremi utakmice našao slabu točku s igračem manje Mladosti, dodavanja na prvu stativu. Da je mladi Rus Krug nešto kvalitetniji igrač i da je zabio one dvije situacije u prvom poluvremenu utakmica bi već tada otišla na mlin gostiju.

Toholj je zaradio peterac i 3 igrača više koliko ih je zaradio i Radulović. Krug nije nijednog uspio zaraditi. Radulović je zabio 2 gola, oba odličnim udarcima izvana, pravim „bombama“. Posebno su bili bitni jer tada je jako „štekala“ igra u napadu Radničkog i on je bio taj koji je držao priključan i probio led kad nije ništa polazilo za rukom. Dodao je i asistenciju na stativu tako da je ovo jedna od njegovih boljih utakmica, bio je jako bitna karika u pobjedi.

Možda i najbolji pojedinac cijele utakmice bio je Lazar Dobožanov. Skupio je 15 obrana, cijeli niz odličnih. Na to je dodao i šesnaestu u raspucavanjima peteraca, za pobjedu.

Kod Mladosti nitko nije previše odskakao. Bušlje je dominirao u obrani i opet je pokazao klasu i u ovim godinama. Moram priznat da nisam očekivao da će biti ovako dobar ove sezone, ali ovo kako on igra u obrani, a vrlo često i u napadu ove godine, to je baš za udžbenike. Labuđi pijev jednog od najboljih igrača koje je Hrvatska uopće imala i još uvijek ima. Marcelić je do poluvremena upisao 8 obrana, u drugom dijelu još samo 3. Također se njegov nastup može ocijeniti pozitivnim. Uostalom Mladost je primila samo 8 golova. Na raspucavanjima peteraca je nekoliko puta dirao loptu, ali nije nijednog obranio. Vrlić i Radu su svoj posao također odradili. Danas je Vrlić bio izvrstan, zabio je gol i zaradio 7 igrača više. Radu je dodao još 4.

Međutim, Bukić i Miloš su opet zakazali. Miloš je imao šut 1/10, cijeli niz baš izrazito loših udaraca. Protivnička momčad želi da je on taj koji završava napade. S druge strane Bukić je opet pokušao preuzeti odgovornost na kraju. Tj šutirao je zadnja dva igrača više. Oba puta mu je s lijevog vanjskog Dobožanov obranio. Zabio je samo peterac i još jedan gol iz kontre kada mu je Lazić odlično asistirao i trebao je praktički samo ubaciti loptu u bliži kut. I dodatno je bio tragičar na raspucavanjima peteraca. Što je već bio i prošle sezone protiv Juga kada mu je Popadić obranio čitav niz peteraca u dvije utakmice.

Osim što trener Bajić nije ništa mijenjao u koncepciji svoga napada još se i odlučio za krivog igrača na kojega će ići zadnje akcije. U prošloj utakmici Lazić je pokazao da može biti taj, a i dok je Harkov bio zdrav u nekoliko navrata je upravo on bio onaj koji mu je držao ravnotežu na lijevoj strani napada.

Final4 RVL – polufinale

HAVK Mladost – Radnički            13:14 (8:8) (2:0, 1:1, 2:5, 3:2 – 5:6)

Suci: Obradović i Mišković (CG)

Mladost: Marcelić (11), Radu (+2), Miloš 1(+1), Biljaka 1, Lazić 1(+1), Dašić 1, Bukić 2(1)(+1, -1), Bušlje, Visković, Bajić, M. Vrlić, Brnetić, Jurlina, J. Vrlić 1(-1),. Trener: Zoran Bajić.

Radnički: Dobožanov (15+1), Rašović 2 (1)(+2), Stanojević, Janković (+2), Toholj 1, Krug 1, Ukropina (+1), Branković 1, Pljevančić, Miličić, Lukić 1 (+1), Panić, Todorovski, Radulović 2(-1). Trener: Uroš Stevanović.

Osobne pogreške: Mla 12, Rad 14

Peterci: Mla 1/1, Rad 1/1

Igrač više: Mla (1/3+1/3+1/2+1/4)= 4/12 (33%), Rad (0/2+0/3+3/3+2/3)= 5/11 (45%)

*Mla je jednom imala duplog igrača više

Obrane: Marcelić (3/3+5/6+2/7+1/3)= 11/19 (58%), Dobožanov (3/5+4/5+2/4+6/9)= 15/23 (65%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Mla:

Vrlić: gol + 7iv

Radu: 4iv

Bukić: 5m

Dašić: 1iv

Rad:

Toholj: 5m + 3iv

U plivanju: 4iv

Radulović: 3iv

Uplivavanje: 1iv

Odgovori