Jug pao u zadnjoj četvrtini protiv Novog Beograda

https://facebook.com/vknovibeograd

Nakon što su nanizali 5 pobjeda u manje od 72 sata, Jugaše je čekao ga je drugi dvoboj toga dana, derbi protiv Novog Beograda. Domaćin turnira predvođen Dušanom Mandićem s pet golova, preokrenuo je susret u zadnjoj četvrtini i slavio 14:10.

Jug je odigrao odličnu utakmicu protiv prvog favorita Lige, pogotovo uzevši u obzirom sve okolnosti. Nije bilo Fatovića i Stahora zbog covida, Zvono je također zbog ozljede ostao u Dubrovniku, a i Benić je propustio obje subotnje utakmice zbog želučanih problema. Tako je Jug nastupio sa samo 3 igrača starija od 22 godine, Jokovićem, Popadićem i Argyropoulosom. Ukupni prosjek godina ovih 14 igrača bio je ravno 21. A na klupi su sjedali igrač od 19 godina, 18 godina,17 godina i trojica od 16 godina (uz drugog golmana koji ima 21 godinu, a nije ulazio u ovoj utakmici). U ovoj utakmici to je bio hendikep, ali za u buduće to je Jugovo bogatstvo. Već u ovim godinama igrati protiv najboljih igrača na svijetu poput Mandića, Jakšića, Vlachopoulosa, Duška Pijetlovića, Strahinje Rašovića i ostalih reprezentativaca. Skoro pa da doslovno više olimpijskih medalja imaju spomenuti igrači Novog Beograda, nego čitava klupa Juga seniorskih utakmica, uključujući ovih 6 u ovih par dana.

Jug je igrao iznimno dobro i ušao u zadnju četvrtinu s vodstvom 9:8. Kad imaš golmana koji brani poput Popadića u ovoj utakmici, vaterpolo je jednostavan sport. Jasno, i obrana mora odradio bar jedan dio posla, ali to kako je Pop branio je bio nevjerojatno. 14 obrana u prve 3 četvrtine, u jednom od napada Novog Beograda s igračem više obranio je čak tri šuta. Na kraju, došlo je do potpuno očekivanog pada u igri, umorili su se i stariji i mlađi igrači, a Novi Beograd ima najširu klupu u Europi i mogli su držati isti tempo do kraja. Ostavljen je Pop na vjetrometini i 6 golova u zadnjih 8 minuta preokrenulo je utakmicu. Prvo je Mandić ostao sam na vanjskom šutu iz faula nakon što je Argyropoulosa pomaknuo da ne može držati blok (suci nisu sudili kontrafaul), pa su uslijedile dvije kontre 2 na 1 i  1 na 0, obje iz Jugovog igrača više. Prvo je Strahinja odlično izbio loptu s ruke Argyropoulosa i odjurio s Mandićem, a onda je i sam zabio nakon što je Kržić pokušao s brzom realizacijom na nepostavljenu obranu. Slijedio je i Kakaris koji je čuvao na beku Jakšića te sam otišao u kućicu za isključene igrače iako nije bio isključen i tako je Pop primio 3 gola iz situacija da su mu protivnici (i to Mandić, Strahinja i Jakšić) potpuno sami ispred njega s „beskonačno“ mnogo vremena. Uz još jedan gol sa stative s igračem manje i taj spomenuti Mandićev šut bez bloka, Popadić nije imao šanse da nastavi svoju čudesnu večer. Šteta zbog ovakvih grešaka u tom periodu, ali realno, bile su potpuno očekivane. Burđelez, Kolak, Pavlić i Bruno Bobić, bili su na korak do pobjede protiv Mandića, Jakšića, Duška Pijetlovića i Vlachopoulosa. Pročitajte još jednom prethodnu rečenicu.

Ono što poprilično smeta što su crnogorski suci čitavo vrijeme puhali u jedra domaće ekipe. Obradović i  Mišković su konstantno gurali momčad u kojoj je 6 finalista Olimpijskih igara od ovog ljeta, nauštrb momčadi u kojoj je 6 juniora. Najbolji primjer je kada je Duško Pijetlović uz samu aut liniju, na pola metra od suca (jer se radi o užem bazenu) nakon što je napravio faul kojega je taj isti sudac i dosudio, umjesto da se odmakne, očigledno, iznad vode gurnuo Vukojevića prilikom izvođenja. To je najbanalniji primjer, ali najočitiji. Zadnji time out, trener Kobešćak je potrošio na nekih pola četvrtine do kraja utakmice, da primiri svoje igrače, ponajviše Grke, da oni ne prigovaraju sucima, nego da igraju do kraja. A da je on tu da razgovara sa sucima.

Prvu četvrtinu obilježili su golmani. S jedne strane Popadić sa 6 obrana, s druge Gojko Pijetlović koji je primio gol od Jokovića, doslovno s pola terena. I to na isteku napada u kojem je obrana izgurala lepezu, eto do pola igrališta. Imao je Novi Beograd 5 puta igrača više, a Jug 2 puta, i jedni i drugi su realizirali po jednog. Nakon vodstva za 1:0, Jug je u drugoj četvrtini opet vodio i to tri puta. Bilo je nekoliko pokušaja Kakarisa s 2 metra, koji nisu završili u golu. Iako, za opravdanje, ako mu treba, suci su dozvoljavali puno jahanja po njemu.

U trećoj četvrtini Jug je dva puta otišao na +2, 8:6 i 9:7. Smanjio je Strahinja golom na zonu iz velike udaljenosti 42 sekunde prije kraja, a gol Kakarisa sa stative u zadnjem napadu ove četvrtine poništen je zbog rubna 2 metra. Preokret u zadnjih 8 minuta smo već opisali.

Osim fenomenalnog Popadića, odličan je bio i Joković. Dva gola iz velike udaljenosti, uz čak 4 asistencije od čega 3 na stativu s igračem više. I zaradio je 3 igrača više. Papanastasiou je zabio 3 gola,  sve s jednakim brojem igrača. Iz tranzicije s igračem na sebi, i još dva na zonu s vanjskih pozicija. Kakaris je zabio 2 puta sa stative s igračem više i zaradio 4 igrača više. Zabili su još po jednom Kržić, Burđelez i Vukojević. Sve u svemu, odličan Jug kroz tri četvrtine i utakmica na kojoj mladi igrači, a i čitava momčad, može graditi igru dalje kroz sezonu. Ako uopće bude prilike za trening o čemu više idućih dana.

Brojčane zanimljivosti:

–             NBG je u prvih 14 minuta imao 1/7 igrača više, a u preostalih 18 minuta 4/4

–             Jug je u prvih 18 minuta imao 4/6 igrača više, a u preostalih 14 minuta 0/4

–             Popadić je upisao 14 obrana u prve 3 četvrtine – 14/22 (64%)

–             Točno 21 godinu bio je prosjek godina Juga u ovoj utakmici, samo su 3 igrača bila starija od 22 godine

6. kolo regionalne lige

Novi Beograd – Jug Adriatic osiguranje    14:10 (3:3, 3:3, 2:3, 6:1)

Suci: Obradović i Mišković (oba CG)

NBG: G. Pijetlović, S. Rašović 3, Mandić 5, . Martinović, -, D. Pijetlović 1, Gogov, Jakšić 2, Perković, Vlachopoulos 1, Drašović 2, V. Rašović, Pedro, Shushiashvili. Trener: Vladimir Vujasinović.

Jug: Popadić (14), I. Vukojević 1, Kolak, Burđelez 1, Joković 2, Papanastasiou 3, Tomasović, Argyropoulos, Kržić 1, Kakaris 2, Pavlić, Žuvela, A. Vukojević, B. Bobić. Trener: Vjekoslav Kobešćak

Osobne pogreške: NBG 10, Jug 11

Igrač više: NBG (1/5+2/4+1/1+1/1)= 5/11 (45%), Jug (1/2+1/2+2/3+0/3)= 4/10 (40%)

Odgovori