Jug pobjedio na Savi i osigurao jedinicu za play off

https://hvs.hr/

Neizvjesna, brutalna i nekvalitetna utakmica na Savi u kojoj je Jug pobjedio Mladost 11:10. Ključni trenutak dogodio se kada je Lovre Miloš suludo nasrnuo, prvo davio pa onda udario šakom, na Papanastasioua. Tijekom tog brutalitija na početku druge četvrtine Jug je zabio 3 gola i održavao prednost do kraja.

Vrlo bitna stvar za ovu utakmicu dogodila se nekoliko dana ranije, Konstantin Kharkov je slomio ruku. Osim što je zabio 7 golova u prošloj pobjedi Mladosti nad Jugom, on je ključni igrač Mladosti. I kad ne zabije gol, on navuče obranu na sebe i onda ostalim igračima ostaje puno više prostora. Bez njega, igra Mladosti nema potrebnu dubinu.

Već od početka vidjelo se da će ovo bit loša utakmica, sa puno individualnih i taktičkih grešaka. Na samom početku imali smo slijedeću situaciju:

Potpuno pogrešno postavljeni praktički svi igrači u obrani, a ponajviše Papanastasiou na krilu, Obert kao srednji i Merkulov na beku kojemu se Vrlić prelagano odvojio, a Rus mu stoji na krivom ramenu. Kasnije tijekom utakmice Jugov zadatak bio je poprilično jednostavan, usmjeravati napade Mladosti na desnog vanjskog. Međutim, nakon što smo u prvoj četvrtini vidjeli nekoliko loših šuteva (Miloša i Lazića) s te pozicije na zonu, jugova obrana, potpuno neobjašnjio kasnije tijekom utakmice usmjerava akcije na lijevu stranu. Recimo odličan gol Bukića za 9:11. Ili polovicom zadnje četvrtine kada je Mladost imala 4 uzastopna napada u kojem je svaki šut išao s lijeve strane.

Miloš je u prvoj četvrtini nanizao nekoliko loših poteza. Prvo ga je Fatović ostavio potuno samog u zoni na desnom vanjskom iz čega je uslijedio jako loš udarac pored gola. Zatim je jako loše dodao prema sidrunu i nakon toga mu je Fatović uplivao iza leđa i zabio gol. Osim toga on i Papanastasiou su se u nekoliko navrata međusobno koškali, a na početku druge četvrtine napravio je ovaj brutalni nasrtaj:

Dok je Papanastasiou proplivavao Miloš je već zamahnuo šakom u prolazu, ali mu ni to nije bilo dovoljno nego je odlučio, ovako, naočigled svih nasloniti Papanastasioua na Viskovića i udariti ga šakom. Prije šake hvatao ga je i za vrat i išao prstima prema očima?! Totalno pomračenje! Potez za dosta utakmice kazne. A u ovoj utakmici, Jug je zabio peterac i još dva gola tijekom iduće 4 minute u kojima je Mladost u kontinuitetu igrala s igračem manje i otišao na 3:6. Tu je prednost održavao do kraja utakmice tako da se ovaj potez u 9. minuti pokazao ključnim za rasplet.

Jug bi možda zabio i još bar jedan gol da tijekom brutalitija suci nisu svaki dodir prema igračima Mladosti sudili kao isključenje. Čak tri isključenja jugaša u ovom razdoblju, dva u istom napadu pa je Mladost imala situaciju 5 na 4, ali Lazić s lijevog krila puca, a Fatović blokira šut.

Loren Fatović je bio izvrstan u prvom dijelu utakmice, do kraja druge četvrtine. Imao je u obrani blokove, asistirao je Obradoviću na stativu i zabio 5 golova od jugovih 8:

  • Odlično uplivavanje na drugu stativu i asistencija Xavija sa suprotne strane
  • Peterac
  • Sa lijevog vanjskog kroz uši Marceliću sa igračem više
  • Sa lijevog vanjskog, ostavljeno mu previše prostora, pa i ako mu je na trenutak lopta ispala na vodu lakoćom iskoristio veliku grešku u obrani Mladosti (fotografija)
  • 2 sekunde do kraja četvrtine u dolasku u napad, iskosa sa 7 metara na prvu na prebačaj.

Skoro briljantno, ali je i promašio jednom sa druge stative (odlična reakcija Marcelića), a veći kiks je skrivljeni peterac kada ga je Lazić okrenuo.

U drugom dijelu utakmice, u posljedje dvije četvrtine imao je šut 0/5. Najveći promašaj, kada je šutirao peterac, poluvisoko s kojim je Jug mogao ući mirno u zadnje 4 i pol minute sa +3. Svakako, još jednom ključni čovjek Juga i utakmice. Fatović i ove sezone igra odlično i nosi svoju momčad.

Nakon 3:6 nakon brutalitija, Mladost odmah dolazi na 5:6. Bukić koristi lošu obrambenu reakciju Ivana Vukojevića i svojim karakterističnim šutom ispod bloka gdje se pliska ne odbija, nego klizne po vodi zabija treći gol (dva peterca u prvoj četvrtini). Nakon toga Kržić krivo dodaje loptu i Lazić juri u kontru. Sve pohvale Papanastasiou koji je uspio sa drugog igrača i sa nekoliko metara zaostatka sustići Lazića. Međutim mladostaška petica uspjeva izdržati kontakt i s Grkom na ruci ima dovoljno snage za dobar šut i gol. Uslijedila su dva spomenuta gola Fatovića za 5:8 na poluvremenu.

Na početku treće četvrtine Mladost radi kadetsku pogrešku. Bek ne prati sidruna, Oberta, koji dolazi s krilne pozicije nakon plivanja za loptu na početku četvrtine. I Amerikanac dolazi sam ispred Marcelića, se desnog krila. Jest da je netko bočno skočio na njega, ali od sidruna se očekuje da ovakve situacije realizira u visokom postotku. Posebice što mu je desna ruka bila slobodna. Bilo bi to +4 odmah na startu treće četvrtine i možda i mirno privodđenje utakmice kraju. Kasnije je Obert još jednom, čak i više, pokazao da glavom nije uopće u utakmici. Oko 2 minute prije kraja, dobio je loptu na ruku na stativu, ali se s njome tako okretao da je bio dojam da niti zna da je igrač više, ni gdje mu je protivnički igrač, a baš niti u kojem se smjeru treba okrenuti prema golu. Bila je to druga, ako uzmemo i ovaj zicer za +4 na početku treće četvrtine, čak treća situacija za riješit utakmicu.

Međutim, dolazimo do još jedne situacije za riješenje utakmice na 5 i po minuta do kraja. Klip poviše pokazuje kontrafaul kojega su talijanski suci sudili nakon 2 sekunde akcije s igračem više nakon time outa Kobešćaka. Osim što je Mislav Vrlić uhvatio Benića za vrat na drugoj stativi, niti jedan igrač Juga nije uopće ni u duelu, a kamoli da radi faul u napadu. Nevjerojatna odluka talijanskih sudaca koji su, tada drugi par, identično sudili protiv Žuvele u finalu kupa prije koji mjesec. Isto nakon time outa, isto na drugoj stativi i isto u trenutku kad se može prelomiti utakmica. Očito imaju fetiš na kontrafaulove nakon Kobešćakovih time outa. Bila je to četvrta prilika za prelomiti utakmicu, možebitnih +3.

Nakon što je Bušlje smanjio na 10:11 na ulasku u drugu polovicu zadnje četvrtine do kraja nije bilo golova. Da ne bi bilo da su suci samo griješili na štetu Juga, u zadnjem napadu, nakon time outa Bajića 42 sekunde prije kraja, Lončar je čuvao Radua (Obert Vrlića) i nakon što je lopta došla na dva metra izbio ju je. Ali to je učinio preko glave i po dotadašnjem kriteriju to je bio izbačaj. Tako da je Mladost ostala bez prilike za izjednačenjem koje im i ne bi donijelo prvo mjesto.

Fatović je bio daleko najbolj pojedinac utakmice, uz pad u igri u drugoj polovici. Uz njega treba izdvojiti i Papanastasioua koji je imao jako puno kvalitetnih obrambenih poteza. Obradović je zabio gol kao sidrun i uz to zaradio 3 igrača više. Lončar je zaradio peterac i isto 3 igrača više. Xavi je imao cijeli niz kvalitetnih dodavanja, i važan gol s desnog vanjskog za 8:10. Međutim, igra Juga je bila daleko od kvalitetne.

I na ovom videu vidimo kako Kržić ne pliva dokraja u situaciji kad ima 2 metra prednosti i situaciju 3 na 2. Umjesto toga zastavlja se. Još je to bilo u početku utakmice, nakon što je ušao u igru. Tako je Žuvela dozvolio da mu se Visković prelagano postavi na liniju 6 metara i šutira. Napravio je i isključenje na Laziću na krilu bez lopte i tako omogućio zicer protivniku. Vukojeviću je Bukić i zabio gol na sličan način. Nisam zamjetio neku veću grešku kod Tomasovića, ali ni neki kvalitetan potez. Od starijih također se puno više očekuje. Benić ne može zabiti ni sa 4-5 metara. Obradović je dva puta izvana potpuno nemoćno šutirao. Merkulov se ne može nametnuti u tom dijelu, samo jedan opasan šut na samom početku i gol iz situacije 6 na 5. Sve su to skupa detalji u kojima je Jug loš, a trebao bi raditi razliku u odnosu na protivnika. Taj vanjski šut. Još pogotovo kad ta tri spomenuta igrača imaju pored sebe Fatovića koji je opasan na sve moguće načine. I ponovno se događa da se utakmica ne prelom do kraja u trećoj četvrtini ili početkom četvrte i da onda na kraju ide potpuni pad; niti jedan postignuti gol u zadnjih 10 minuta.

Dodatno loše u igri Juga bio je obrambeni koncept. Nema Kharkova, nema najopasnijeg igrača protivnika, praktički jedinog kojega moraš vani pokriti u potpunosti. Na početku utakmice vidjelo se da je potrebno usmjeriti završetke mladostaških napada na desnog vanjskog, a to je u potpunosti izostalo kasnije. Gol Bukića s lijevog vanjskog u kojem je on slobodan, a pokriven Lazić na desnom vanjskom, koji je do tog trenutka već nekoliko puta promašio sa iste pozicije, najbolje ilustrira te taktičke pogreške.

Također ni Popadić ne brani dobro u posljednje vrijeme. Jako puno jednostavnih golova s igračem više u prostor koji bi on trebao zatvoriti. Ipak, u zadnjoj četvrtini se dignuo i s 4 obrane uduplao učinak. Posebno vrijedi izdvojiti obranu Laziću koji je bio potpuno sam ispred njega.

Mladost je bila bez Kharkova i vrlo brzo ostala i bez Miloša. Oba najvažnija igrača s desne strane, a Rus je i koncepcijski i izvedbeno najvažniji uopće. Obzirom na situaciju i brutaliti sve skupa su i dobro izvukli i do kraja bili nadohvat. Iako, treba napomenuti da je njima bila potrebna pobjeda pa nisu niti jednom došli unutar jednog posjeda od svoga cilja.

Ovaj put je Marcelić bio jako dobar. Bolji od konkurenta Popadića na drugoj strani. Upisao je 11 obrana, u drugoj polovici utakmice 8/11 (73%). Nekoliko odličnih intervencija. Nakon dobrih utakmica protiv Barcelone spojio je i ovu tako da je u dobroj formi pred bitne okršaje protiv Vouliagmenija.

Bušlje je još jednom pokazao da igra vaterpolo života. I nakon što je u reprezentaciji, uz sve kvalitete u obrani i na beku, zabijao iz raznih pozicija uz gotovo savršen učinak i ovdje je pokazao da je u napadu jako opasan. Zabio je dva gola, oba s krilnih pozicija, jednom s lijevog, drugi put s desnog, oba puta dijagonala stativa gol. Ovako dobar u napadu nije bio godinama i sa 35 na plećima doživljava drugu mladost.

I treći igrač kojega se treba istaknuti, Luka Bukić. 4 gola, dva iz igre, dva iz peteraca što za njega protiv Popadića i nije baš tako jednostavno. Oba gola su bila s vanjske pozicije, iz faula i na zonu, i oba su bili odlični udarci. Nije bio opasan s igračem više. Iako je ovo bila njegova dobra utakmica, u tenucima kad nema Kharkova ni Miloša, mora više odgovornosti preuzeti na sebe. Ne mora to biti isključivo u realizatorskom dijelu. U ovom reprezentativnom duelu, pobjedu je odnio Fatović.

Najlošiji pojedinac, jasno uz neprikosnovenog Miloša, bio je Lazić. Jest da je i on zabio 2 gola, izborio i peterac, čak i još 2 igrača više, ali nebrojeno mnogo kardinalnih grešaka. Igrao je većinom na desnoj strani pa se možda i nije najbolje snašao. Imao je 2-3 jako loša šuta s desnog vanjskog. Promašio je igrača više, 5 na 4, čak pogodio u blok, u jako bitnoj situaciji tijekom brutalitija. Da je tada zabio, Mladost bi iz tog teškog perioda izašla puno lakše. Izgubio je loptu na vanjskoj poziciji, drugi put krivo dodao na vanjskoj poziciji. Te dvije greške rezultirale su sa dva lagana gola Juga. Promašio je čisti zicer, sam ispred Popadića, na početku zadnje četvrtine. Puno previše promašaja.

Utakmica nije bila previše kvalitetna. I jedni i drugi moraju dignut formu za nadolazeći final4 Jadranske lige. Osim toga, Jug se može već početi pripremati za kraj sezone, osigurao je jedinicu za play off i nastupa na final8-u Lige prvaka. Mladost će imati i zanimljive i zahtjevne utakmice protiv Vouliagmenija koje im mogu poslužiti za podizanje forme.

13.kolo Prvenstva Hrvatske

HAVK Mladost – Jug Adriatic osiguranje                             10:11 (3:3, 2:5, 4:3, 1:0)

Suci: Alessandro Severo i Luca Castagnola (Italija)

Mladost: Marcelić (11), Radu, Miloš, Biljaka, Lazić 2, Dašić 2, Bukić 4(2), Bušlje 2, Visković, Bajić, M. Vrlić, Brnetić, Jurlina, J. Vrlić. Trener: Zoran Bajić.

Jug: Popadić (8), Obert, Fatović 5(1+0), Lončar, Kržić, Garcia 1, Tomasović, Merkulov 2, Papanastasiou 1(1), Žuvela, Benić, Obradović 2, I. Vukojević. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Osobne pogreške: Mla 13, Jug 15

Brutaliti: Miloš (9.min)

Obostrano: J. Vrlić – Merkulov

Peterci: Mla 2/2, Jug 2/3

Igrač više: Mla (1/1+0/1+3/4+1/4)= 5/10(50%), Jug (0/2+1/1+(2/4)+1/3+0/3)= 4/13 (31%)

Obrane: Marcelić (2/5+1/6+5/8+3/3)= 11/22 (50%), Popadić (1/4+3/5+0/4+4/5)= 8/18 (44%)

Golovi s 2m, zarađeni peterci i igrači više:

Mla

Vrlić: 5m + 3iv

Radu: 5iv

Lazić: 5m + 2iv

Bukić i u plivanju: po 1 iv

Jug:

Papanastasiou: brutaliti (5m + 4iv)

Obradović: gol + 3 iv

Lončar: 5m + 3 iv

Fatović: 5m + 1iv

Garcia i u plivanju: po 1iv

Odgovori