1B LIGA Prvi od dva ovogodišnja turnira

U Splitu će se od 11. do 14. ovog mjeseca odigrati prvi turnir 1.B hrvatske lige u vaterpolu za seniore. Prijavilo se 8 ekipa, ali je ekipa VK Jadran iz Kostrene morala odustati zbog problema sa koronavirusom.

Pomalo čudi sustav natjecanja u kome je odlučeno da se igraju dva turnira (drugi sredinom idućeg mjeseca) jer je ove sezone (zbog cjelovite prve lige) ovo drugi rang natjecanja, pa su igrači i ekipe prema uputama epidemiologa imale mogućnost treninga. Nije to nažalost svugdje bilo moguće, a bilo je potrebno i kontaktirati Savez kako bi isti uputio dopis da je 1.B liga ove sezone drugi rang natjecanja (kad je prva liga igrana kao A1 i A2, 1.B liga bila je treći rang pa stoga prema uputama epidemiologa njezini igrači nisu imali pravo treninga). Osim toga, čak je i nakon što je od Saveza pristigao taj dopis sa pojašnjenjem, lokalnim zajednicama je trebalo vremena da to provedu u djelo i onda to još začine sa nelogičnim odlukama (građanstvo prvo ne može, a onda može, a klubovi istovremeno ne mogu 🙂 ).

Dakle, sve u svemu, mogla se liga možda i odigrati za ligu uobičajeno, doma i vani. Tako bi i ovaj slučaj sa odustajanjem Jadrana iz Kostrene možda mogao biti riješen da su preskočili dva tjedna dok su im igrači bolesni pa onda odigrali nadoknadu….ali, što je tu je.

Prema nekim neprovjerenim informacijama, nisu svi klubovi bili za takav uobičajeni ligaški sustav pa se, eto odlučilo igrati turnire. Domaćinstvo prvog turnira dodijeljeno je Splitu i u trenutku kad pišem ovaj tekst (srijeda, 9. ožujak, 15:00), na stranicama HVS-a na samom dnu u dijelu „Aktualni rezultati“ stoji raspored utakmica 1. i 2. kola. O 1.B ligi se može naći na poveznici Natjecanja/Seniori/Ostala natjecanja i to samo sezone 2014/15 i 2015/16. Za sada još nemamo informacija o bazenu na kome bi se tebao odigrati drugi turnir.

Na turniru u Splitu nastupa dakle 7 ekipa: VK Bellevue, VK Gusar-Mlini, VK Siscia, VK Osijek, VK Pula, VK Delfin-Rovinj i VK Zagreb.

Podijeljeni su u dvije skupine.

Skupinu A čine VK Bellevue, VK Zagreb, VK Pula i VK Osijek, a u skupini B nalaze se 3 kluba – VK Siscia, VK Gusar i VK Delfin. Igra se po sistemu svatko sa svakim u grupi i onda ovisno o plasmanu, prve dvije ekipe razigravaju za vrh, dok 3. i 4. odnosno 3. iz grupe B, razigravaju za plasman od 5. do 7. mjesta (kako se igra na završnicama mlađih kategorija). Raspored odigravanja je četvrtak poslije podne, petak prije i poslije podne te završnica subota poslije podne i nedjelja prije podne. Može se uočiti kako klubovi upali u grupu B imaju prednost jer će u polufinale i finale ući sa utakmicom manje od onih iz grupe A, što nikako nije za zanemariti u uvijetima kad su praktično sve ekipe imale problema sa terminima treninga i vremenom za pripremu (nije doduše 8 utakmica u 8 dana, ali za fizički iscrpljujući sport poput vaterpola zasigurno nije niti malo).

Raspored:

Četvrtak:

Grupa A

17:30 VK Bellevue – VK Osijek

18:50 VK Zagreb – VK Pula

Grupa B

20:30 VK Gusar – VK Siscia

VK Delfin slobodan

Petak:

Grupa A

9:30 VK Osijek – VK Pula

10:50 VK Bellevue – VK Zagreb

17:30 VK Zagreb – VK Osijek

18:50 VK Pula –  VK Bellevue

Grupa B

12:10 VK Delfin – VK Gusar

VK Siscia slobodan

20:10 VK Siscia – VK Delfin

VK Gusar slobodan

Subota:

15:20 3B – 4A (utakmica 10)

16:40 1A – 2B (utakmica 11)

18:00 1B – 2A (utakmica 12)

Nedjelja:

Za 7./8. mjesto se ne igra, 7. mjesto zauzima poraženi iz utakmice 3B-4A, a utakmice su na rasporedu u 9, 10:20 i 11:40 sati.

9:00 za 5./6. mjesto 3A – pobjednik utakmice 10

10:20 za 3./4. mjesto poraženi iz utakmica 11 i 12

11:40 za 1./2. mjesto pobjednici iz utakmica 11 i 12

Za konačan poredak na turniru dobijaju se bodovi i to za prvo mjesto 8, za drugo 7 te nadalje kako slijedi do kraja za 7. mjesto koje nosi 2 boda. Na isti način će se temeljem plasmana na drugom turniru obaviti bodovanje, a zbroj bodova sa oba turnira bit će kriterij za konačan redosljed klubova u Prvenstvu Hrvatske 1.B lige za seniore u 2021. godini.

Na kraju napomenimo kako su suci na ovom turniru gospoda Leo Kuzmanić, Joško Prančić, Marin Matijaš, Krešimir Milinović, Branko Banovac i Slaven Sivčević (svi iz Splita), dok su opunomoćenici HVS-a gospoda Mirko Goreta (Šibenik) te Željko Mladinić (Split).