Jug pobjedio u Rijeci i poveo 1:0 u doigravanju za prvaka

Primorje Erste Banka – Jug Croatia Osiguranje    8:9 (2:1, 1:3, 3:3, 2:2)

Prva utakmica finala prvenstva Hrvatske
Bazen Kantrida, Rijeka, 4.5.2013., 18:00h
Gledatelja:1500

Primorje: Vićan, Obradović,  Paškvalin, Krapić, Varga Den. 1, Sukno 4(1), Muslim 1, Jelača 1, Varga Dan. 1, Barać, Šetka, Garcia, Križanec, Buljubašić
Jug: Bijač , Vranješ, Bošković 2 (1), Janović 1, Joković 2, Azevedo 2(1), Marković, Bušlje 2, Karač, Dobud, Ivović, Macan, Nižić, Pavlović

Suci: Gomez (Ita), Severo (Ita)
Peterci: Primorje 1/1,  Jug 2/2
Igrač više: Primorje 2/12, Jug 4/12

 

 

Kada se to najmanje očekivalo Jug se prvi put ove sezone izvan Gruža osladio pobjedom protiv Primorja. Nakon osvajanja kupa i Jadranske lige te prednosti domaćeg terena u finalnoj seriji psihološka prednost bila je na strani domaćina, no Jug je maestralnom igrom nanio prvi domaći poraz Primorju ove sezone. Početak ipak nije to naslućivao.

Utakmica je počela minutom šutnje za nedavno u cvijetu mladosti preminulog dugogodišnjeg člana omladinskog pogona Primorja i velikog prijatelja kluba Tonija Ivančića.  Primorje u sedmorki Vićan, Sukno, Denes, Danijel, Buljubašić, Krapić i Garcia, dok je početna sedmorka Juga: Bijač, Ivović, Bušlje, Dobud, Joković, Azevedo i Marković. Nekoliko početnih napada sa obje strane nije završilo pogotkom (bilježimo dvije ukradene lopte Garcije Markoviću), a onda vodstvo Primorja – sa igračem više s desne strane Sukno zabija u suprotni kut za 1:0. Idući napad Juga opet neuspješan (Ivović u blok Denesa Varge), što odmah novim golom kažnjava domaćin. Ispala je obrana Juga (Dobud neobjašnjivo ostao na centru), te Denes Varga sam zabija sa lijevog krila u bliži kut za 2:0. U slijedećem napadu Juga gostujući igrači imaju priliku zabiti prvi gol sa čak dva igrača više (isključeni prvo Jelača na Bušlji na 2 metra, a zatim i Muslim), no Vićan skida udarac Ivovića u gornji lijevi kut. Lopta se odbija do Dobuda, no on puca preko gola. I domaćini u idućem napadu imaju priliku s igračem više, no Bijač brani udarac Obradovića u gornji lijevi kut. Dva napada bez gola a onda počnje povratak gostiju – Azevedo zabija za 2:1 sa srednjeg vanjskog u lijevi kut. Ovih 2:1 je ujedno i zadnje vodstvo domaćina, što vjerojatno nitko od prisutnih nebi povjerovao da mu je u tom trenutku to bilo rečeno… Do kraja četvrtine nema više golova, bilježimo još jednu krađu lopte Garcije i udarac u prečku Krapića.

U drugoj četvrtini prvi napad za domaćine (Garcia brži od Jokovića), no prvi zabijaju gosti; nakon nekoliko neiskorištenih napada s obje strane zabija Janović. Pucao je Joković sa krila no lopta se odbija do na 2 metra neshvatljivo samo-ostavljenog Janovića koji zabija za 2:2. Idući napad počinje veliki presing obrane Juga koji su prakticirali do kraja utakmice gurajući vanjsku liniju Primorja daleko od gola. Pokušao je Xavi krajem napada lobom matirati Bijača, no lopta odsjeda na stativi. Nakon kontrafaula Janovića u slijedećem napadu te udarca Xavija u blok u idućem napadu Primorja, gosti zabijaju i dolaze do svoje prve prednosti. Nakon isključenja Sukna i brzog protoka lopte u akciji sa igračem više prekrasan gol zabija Bušlje – sa lijevog vanjskog u suprotne rašlje za 2:3. Nedugo zatim i domaćini zabijaju – Danijel Varga lijepo dodaje Muslimu na centru koji se izvlači Boškoviću i zabija u bliži kut za 3:3. Zatim ponovo gledamo nekoliko neiskorištenih napada sa obje strane (Vićanova obrana Ivoviću, Joković sa krila preko gola u akciji s igračem više, dvije krađe lopte od strane Azeveda, Pavlovićev udarac u prečku), a onda i zadnji gol u prvom poluvremenu. Isključen Barać, Time out Đuhe i 1.9 sekundi do kraja Joković prekrasno sa krila u suprotni kut za 3:4.

Drugo poluvrijeme započinje na slični način kako je i prvo završilo – golom Jokovića sa desnog krila za osjetnije vodstvo gostiju – 3:5. Ipak, Primorjaši već u slijedećem napadu smanjuju na -1. Nakon isključenja Dobuda na Obradoviću i Asićeva Time-outa, zabija Danijel Varga sa desnog vanjskog u bliži kut za 4:5. Slijedi opet poduži period bez golova u kojem bilježimo redom:

    uzimanje lopte Jelače Dobudu bez faula,
    Krapićev ulazak u 2 metra bez lopte,
    Danijelovu krađu lopte Dobudu,
    Neuspio pokušaj Primorja sa igračem više (Muslim na prebačaj Krapiću ali udarac preko gola),
    Napad Juga sa dva igrača više zaredom i Vićanovu obranu Boškovićeva udarca, te
    Danijelovu šraubu sa srednjeg vanjskog pored gola

Seriju posta prekida Bošković koji zabija peterac skrivljen od strane Danijela Varge na Dobudu. Vićan je bio na lopti (donji lijevi kut), ali udarac je jak i precizan te na semaforu opet svijetli +2 za goste, 4:6 i to 2:45 min do kraja 3. četvrtine. Ipak domaćini ubrzo smanjuju, također iz peterca. Skrivio ga je Marković koji je napravio isključenje na Suknu, ali nije izlazio (ometao Sukna pri pokušaju udarca), te je opravdano suđen peterac. Sam Sukno uzima loptu i zabija 5:6.

Idući gol također je domaćinov, i opet je Sukno u glavnoj ulozi. Sam je isplivao u kontru, sa dvojicom Jugaša na leđima. Bijač je također isplivao sa gola sa namjerom da pokupi loptu dodanu Suknu, no Sukno uzima odlično dodanu loptu (mislim da je dodao Vićan), oslobađa se Jugaša koji su mu na leđima te sa 10 metara pogađa prazna vrata za 6:6 i urnebes na tribinama, 38 sekundi do kraja četvrtine. Ispostavit će se kasnije da je to bilo i zadnje izjednačenje na utakmici. Do kraja četvrtine vidjeli smo još jedan gol, i to u mreži domaćina opet na samom kraju četvrtine – isključen Buljubašić, Joković sa krila lijepo dodaje visoku loptu Bušlji na 2 metra koji zabija u desni kut za 6:7, 2.2 sekunde do isteka vremena. U tom se trenutku bazenom zaorilo ‘Mićo pederu’ i ‘Javi seeeee, javi seeee’. Nisam vidio šta je uzrokovalo takvu reakciju publike, no vjerojatno je Mićo nekom svojom gestom pokazao da mu je drago što je Jug zabio. Tim više što mi je nekoliko prijatelja koji su gledali na televiziji reklo da je Mićo opet u svojim komentarima bio pristran i navijao za Juga. No vratimo se mi bitnome i pogledajmo kako je protekla zadnja četvrtina.

Opet prvi napad za goste (Joković brži od Garcije), istekom kojeg puca Azevedo ali Vićan odbija u gol out za novi napad gostiju. Taj novi napad realizira Bošković- Isključen je Buljubašić, i Miho zabija sa srednjeg vanjskog u lijevi gornji kut za 6:8. Odmah u idućem napadu isključenje i gostujućeg igrača (Bušlje na Krapiću), kojeg iskorištava Jelača sa 2 metra lijepo zabijajući za 7:8 precizno mu dodanu loptu od strane Sandra Sukna.  Idući napad gostiju brani Vićan (šut Janovića), ali odbija u gol aut za novi napad gostiju. U tom novom napadu isključen je Jelača (na Dobudu), no Sukno presjeca dodavanje Janovića i Primorjaši kreću brzo u svoj napad. U plivanju nazad isključen Dobud (3. isključenje), Buljubašić brzo dodaje Paškvalinu na prebačaj ali Bijač skida, lopta se opet odbija do Paškvalina no slijedeći njegov udarac ide preko gola (4:40 do kraja). Taj neiskorišteni napad odmah kažnjavaju gosti – Denes radi peterac na Janoviću, sigurni realizator je Azevedo. Na semaforu 7:9.  Igra se gol za gol, odmah u idućem napadu isključen Bušlje na Pavloviću, Sukno zabija sa srednjeg vanjskog po sredini gola za 8:9. U napadu Juga nakon ovog gola Pavloviću je loše dodana lopta na centra, te se domaćini kreću po izjednačenje. Ipak, Xavi ne uspjeva zabiti; nakon svog prepoznatljivog dizanja puca silovito no lopta se od stative odbija u gol aut (3:05 do kraja utakmice). Napad gostiju, isključen Danijel Varga na Pavloviću, ali udarac Ivovća (pliska) odlazi preko gola. U plivanju u napad Primorjaša isključenje zarađuje Azevedo, te Asić zove time-out. Nakon nekoliko dodavanja lopta dolazi na lijevo krilo za Denesa Vargu koji iz samog kuta puca iako je Bijač bio na stativi. Naravno, Bijač brani te ide napad Juga koji je istekao do kraja bez da je udarac upućen. Slijedi napad Primorja 1:38 do kraja, lopta dolazi do Šetke na desnom krilu koji cima nekoliko puta no lopta mu ispada iz ruke i kreće novi napad Juga (1:20 do kraja). Napad Juga je bezuspješan (Xavi uzima loptu Janoviću na 2 metra bez faula), te kreće napad Primorja. Opet u glavnoj ulozi Šetka, koji sa desne strane puca u bliži kut no Bijač brani. Do kraja ostaje cijeli napad za Jug (čak je i Obradović nekako pokupio isključenje) tako da Jugaši lakoćom čuvaju loptu do isteka vremena i velike pobjede.

 

Sve u svemu vidjeli smo jako lijepu vaterpolo predstavu pred prepunim tribinama. Zaslužena pobjeda gostiju koji su brže igrali, sa bržim protokom lopte i uspješno gurali vanjsku liniju domaćina daleko od gola, te se u napadu istaknuli raznovrsnim rješenjima. Kod domaćina bolji od ostalih Sukno, Vićan i Garcia, kod gostiju Bijač, Joković i Azevedo. Slijedeća utakmica igra se u srijedu 8.5.2013. u Dubrovniku.

Komentari aktera utakmice

Nikola Janović (Jug)

mk: Nikola, može komentar utakmice za dance.hr? Jeste li očekivali ovakvu pobjedu? Nikola Janović: Očekivali smo, naravno. Mislim, između ovakve dvije ekipe sve je uvijek otvoreno. Nadali smo se da možemo da napravimo brejk. Sada smo uradili veliku stvar, igramo sada pred našom publikom u Dubrovniku, nećemo htjeti da propustimo ovo što smo sada uradili. Mislim da smo konačno odigrali danas jednu veliku utakmicu protiv Primorja, mislim da je tu bilo i dosta taktičkih promjena i da je trener tim nekim izmjenama dosta poremetio koncepciju igre Primorja koje je naviklo da protiv nas igra na jedan drugi način. Igrali smo na jedan drugi način, postavili se drugačije i mislim da je to dalo rezultate. mk: Što ste točno promjenili, kako ste se postavili?  Nikola Janović: Pa mislim, dok traje ova serija bolje da… Neke su stvari očigledne. Mislim da je najbitnije da smo za razliku od prijašnjih utakmica kontrolirali utakmicu tokom cijelog meča. Bilo je i nekih grešaka, no nametnuli smo jedan naš ritam što do sada nije bio slučaj. U svakom slučaju oni su velika ekipa i sigurno se neće predati. Imaju pozitivan skor protiv nas, ići će na sve ili ništa u Dubrovniku. Mislim da smo uradili veliki posao i da ovakva jedna ekipa ko mi ima dovoljno iskustva da to ne propusti. mk: Igrali ste veliki presing u obrani, a u napadu si se i ti priključivao Dobudu kao drugi centar? Nikola Janović: Pa jeste, pokušali smo da na neki način anuliramo te njihove ulaske jer znamo da oni to izrazito dobro rade. U napadu smo pokušali da njihovu obranu prorijedimo i mislim da smo u tome uspjeli. Nadam se da ako ovako odigramo u Dubrovniku da ćemo uspjeti još jednom da ih pobjedimo.

Miho Bošković (Jug)

mk: Miho, može komentar utakmice za dance.hr? Miho Bošković: Nemože.

Paulo Obradović (Primorje)

mk: Paulo, može komentar utakmice za dance.hr? Paulo Obradović: Ajme nemoj me sada ništa pitat, živčan sam ko pas, ajde drugi put ćemo. mk: Šta da napišem tako? Paulo Obradović: Ma piši brate….

Anđelo Šetka (Primorje)

mk: Anđelo, može tvoj komentar za dance.hr? Anđelo Šetka: Joj molim te nemoj me danas ništa pitat, molim te. mk: Dobro neću….

Fran Paškvalin (Primorje)

mk: Frane, može jedan komentar utakmice za dance.hr? Fran Paškvalin: Pa ništa, Jug je danas bio bolji, mo moramo pogledat gdje smo pogriješili, probat u Dubrovniku pobjedit i vratit prednost domaćeg terena. mk: Šta ti misliš gdje ste pogriješili? Fran Paškvalin: Neznam, teško je reći točno gdje. No kažem, Jug je danas odigrao stvarno odlično, trebamo pogledati snimku, vidjet gdje smo točno pogriješili i probat vratit seriju na domaći teren. mk: Dosta su žestoko igrali u napadu i gurali van vašu vanjsku liniju… Fran Paškvalin: Pa normalno da su igrali žestoko, finale je, dečki su se borili što je normalno. Kažem već je iznenađenje što protiv njih ove godine imamo tako dobar omjer. Mi smo dvije al pari momčadi, morali smo i mi imati neki malo lošiji dan. Mislim da ćemo opet u Dubrovniku igrat gol na gol i vidjet ćemo tko će bit spretniji i sretniji.

Sandro Sukno (Primorje)

mk: Sandro, može komentar utakmice za dance.hr? Šta to misliš, što je presudilo da ste danas izgubili? Sandro Sukno: Kao prvo čestitam Jugu na zasluženoj pobjedi. Mislim da je bila jedna dobra utakmica. Suci su malo promjenili kriterij… tj. novi su suci, talijanski, i Jug se bolje prilagodio, zasluženo pobjedio. A što je presudilo? Mislim malo smo pali pred kraj, igramo drukčiji vaterpolo s puno više plivanja od Juga tako da smo se malo izmorili, malo lošije mijenjali i to je Jug uspio iskoristiti. Imali su i dva peterca koje su oba zabili i zasluženo pobjedili. mk: Tvoja četiri gola ali svejedno nije pomoglo. Šta misliš, Jug je u dosta napada igrao sa dva centra u napadu, Dobudu se pridruživao Janović, a s druge strane vas su daleko gurali od gola? Sandro Sukno: Pa sigurno da je to zadatak kojeg moramo poboljšati u slijedeća 2-3 dana. Moramo biti što bliže golu i onda smo puno opasniji, onda možemo puno više golova dati. U Gružu neće biti lako, ali ove sezone smo pokazali da igramo dobar vaterpolo i nadam se da ćemo u Gružu pokazati dobru igru i vratiti seriju na 1:1.

Veselin Đuho (Jug)

mk: Trener Juga Veselin Đuho, može komentar utakmice za dance.hr? Veselin Đuho: A dobro, mislim da je utakmica bila fantastična u svakom pogledu kao i sve utakmice do sada koje su bile između Juga i Primorja. Mi unatoč upozoravanju cijelu sezonu da nesmijemo ići u minus opet smo pošli u minus dva i to mi se nikako ne dopada. Nemogu pronać razlog zašto se stalno ulazi u minus u utakmici s Primorjem. Međutim sve drugo kasnije je bilo odlično. Mislim da smo se dobro branili, neznam sada statistiku igrača više-igrača manje, mislim da smo odradili sve dobro i da je mali Bijač bio sjajan i ništa, sad vodimo 1:0 tek, ima još igre. mk: A šta Vi mislite što je presudilo da ste se uspjeli tako vratit iz minusa i na kraju pobjedit? Veselin Đuho: Mislim da smo odigrali puno bolje igrača više nego do sada, da je mali Bijač branio fantastično, da su se neki igrači probudili, da je Joković postigao dva prekrasna gola, da je Miho dao gol s igračem više, da je Janović stalno bio prisutan i aktivan, da je Ivović odradio u obrani fantastično. Falio je njegov učinak malo u napadu, ali nemožemo biti nezadovoljni. mk: Prognoza za iduću utakmicu? Veselin Đuho: A teško, pun Gruž, lijepa utakmica i nadamo se pobjeda Juga.

 

4 komentara na “Jug pobjedio u Rijeci i poveo 1:0 u doigravanju za prvaka”

 1. Čestitke jugašima !!!!

  Nisam gledao utakmicu ali dobro je da su neki igrači proigrali…. Ne sjećam se da je ove sezone Bošković bio ikakav faktor protiv Primorja

 2. Svaka čast Jugaši! Napokon jedna novina u igri, iznenadili su Primorje ulascima Janovića i Markovića (na početku) u 2m, čak i kad je Dobud bio u igri. Valjda će doć što ljudi na bazen u srijedu, zaslužili su igrači podršku nakon ovakve utakmice.

  I bravo mk, s ovoliko intervjua si podigo letvicu rg-u i b/a!

 3. za početak čestitke jugašima na pobjedi.

  čestitke i mk za iscrpan izvještaj. ipak imam još pokoje pitanje za one koji su gledali. što je bilo s medolinom, nema ga ni za čut u izvještaju?vidim bošković je ispo iz prve postave, vjerojatno da se ojača obrana i da primorje ne povede opet na startu (iako se to opet dogodilo, ali samo – 1 na kraju prve je izvrsno s obzirom na prethodne utakmie) te da bošković ne dobije brzi izbačaj ili dva.

  sukno je briljiro na obje strane terena, što bi značilo da su ostali primorjaši bili ispod svog nivoa. druga opcija bi bila da su jugaši jednostavno briljirali, ali promašena čak 2 puta 2 igrača više ne sugeriraju takav zaključak.

  drago mi je da se joka probudio, a i da je bošković zabio. još da je dao izjavu 😉 a iz sandrove izjave se da isčitat kritike treneru na vođenje utakmice.

  još jednom čestitke na pobjedi koju u srijedu valja potvrdit u gružu